• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • På lyset i Oregon – USA:s nya vinmecka

  Gillar du, mat, vin och öl så kommer du inte att bli besviken på delstaten Oregon på amerikanska västkusten. Oregon-fantasten och vinnörden Jonas Larsson åkte dit för en tripp i hedonismens tecken.

  På lyset i Oregon – USA:s nya vinmecka
  Rubrikbild: Mike/stock.adobe.com. Foto i reportaget: Jonas Larsson

  Det bubblar och puttrar i vattenlåsen på vinfaten utanför Teutonic Wine Company. Ut från den gamla lagerlokalen kommer den gänglige och glade vinmakaren Barnaby Tuttle för att hälsa oss välkomna. Barnaby påminner mer om en roddare till ett hårdrocksband än en vinmakare som specialiserat sig på drycker med inspiration från Moseldalen i Tyskland. Ett ovanligt vägval i det annars så Pinot Noir-fokuserade Oregon, men det är också anledningen till att jag är här och hälsar på, jag har hört så mycket om bredden och kreativiteten i dryckesbranschen i Portland och Oregon. Något som måste kvalitetssäkras på plats såklart. 

  Oregon i allmänhet och Portland i synnerhet har gjort sig känt för att vara en kreativ och bubblande gryta där det ena spännande projektet efter det andra ser dagens ljus. Några blir internationella bästsäljare som Nike, Columbia Sportswear, Danner boots, Leatherman och hipstermagasinet Kinfolk. 

  Base Camp Brewery i Portland är ett bra exempel på hur friluftsliv och ölbryggning går hand i hand.

  Men jag är inte här för att vandra i den fantastiska naturen, löpträna eller leka hipster, nej, här ska ätas och drickas i dagarna tre och vi har börjat på ett av de närmare tjugo urbana vinerier som ligger i Portland. 

  Barnaby och hans fru Olga är typexempel på entreprenörskap i Portland, de startade 2008 efter att jobbat med diverse andra saker men till slut blivit förälskade i framför allt Rieslingviner från Moseldalen. Sagt och gjort började de odla druvor tillsammans med några vänner och göra sitt eget vin. 

  – Jag tycker man ska prova vin som man gör ett blandband, säger Barnaby. Inte i en bestämd ordning utan lite som man känner för. Det är på tok för mycket snobberi i vinbranschen, fortsätter han. 

  Vi provar Riesling (mmm!), Gerwürztraminer (mums!), Pinot Gris (jajjemen!), oj hoppsan här kom visst en Pinot Noir i alla fall, mycket bra den också. 

  Barnaby och Olga berättar att alla viner utom en kommer från utvalda vingårdar, inga blends, eller blandningar, utan vingårdspecifika viner. 

  Runt Portland är det oerhört bördigt, i synnerhet i Willamette Valley. De flesta odlar ekologiskt.

  Mycket av det som händer i Portland händer här i sydöstra delen eller South East (SE) som man säger här. Här hittar man minst tio bryggerier och ett antal vinmakare, samt en hel del andra roliga butiker och krogar.

  Oregon som länge stått i skuggan av Kalifornien när det kommer till vin börjar bli mer och mer känt även på andra sidan av Atlanten. I USA har man länge uppskattat framför allt Pinot Noir-vinerna från Oregon. Om man i det lite varmare Kalifornien odlar mycket Cabernet Sauvignon, Zinfandel och andra kraftfullare viner (även om man gör mycket bra Pinot där också) så har man i Oregons svalare klimat satsat på den lite kräsnare druvan Pinot Noir. 

  En annan stor skillnad är att i Oregon är vinproducenterna fortfarande ganska små och ännu har inte markpriserna nått Kaliforniennivå. Haussen liknande den i Napa och Sonoma saknas, även om mycket tyder på att utvecklingen är på väg i samma riktning. Det mesta av vinet odlas på bergssluttningarna i Willamette Valley, mest kända distrikt är Dundee Hills och Yamhill-Carlton.

  500 foodcarts finns i Portland.

  Portland hävdar, liksom Denver och en del andra amerikanska städer, att man är USA:s ölhuvudstad. Oavsett vad man tycker om den saken så är det ingen brist på bryggerier, barer och pubar i stan. I sann Portlandanda så kan du hitta de mest märkliga och uppfinningsrika ölsorter och bryggare. Liksom vinproducenterna är det mesta småskaligt och på en hantverksnivå. 

  Med småskaligt menas småskaligt på ett amerikanskt vis, det vill säga inte direkt pyttelitet. Det som är lite speciellt med amerikanska hantverks­bryggerier är att många ligger i stater med stora national­parker och storslagen natur och det är mer regel än undantag att ölbryggerierna här associerar sig med friluftsliv och natur­upplevelser, en koppling som för en nordbo kan te sig lite märklig.

  Commons Brewery ligger i en gammal lagerlokal, som det är gott om i den här delen av stan, och satsar på en belgisk/tysk stil på ölen till skillnad mot de många IPA-fokuserade bryggerierna. På Commons jobbar man nära Cheese Bar som ligger i närheten och det är deras sköna ostar vi smakar till en utmärkt Farmhouse Ale. Det mesta som produceras här är i fat men de flaskor man gör är inte bara smakrika, utan även mycket vackra, även det typiskt Portland. Bra produkt, hantverksmässig tillverkning och snyggt paketerat, det är framgångsreceptet. 

  – Vi är egentligen mest intresserade av vad som händer runt ölen, interaktionen, diskussionerna mellan vänner när man dricker öl, säger Mike Wright, ägaren till bryggeriet. Men vi är såklart måna om att göra ett bra öl, skrattar han. Han fortsätter att berätta att de satsar på att göra matvänliga öl och alla flaskor är 75 centiliter. 

  – Tanken är att det är en storlek som är perfekt att dela på, kanske till maten eller dela den med en vän bara för att sitta ner och prata en stund, säger Mike.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!