• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Guide: 20 pärlor i Koenji – Tokyos bohemiska kvarter

  Området Koenji i stadsdelskommunen Suginami-ku i västra Tokyo, har tagit över stafettpinnen från Shimokitazawa som den japanska huvudstadens coolaste oas för musik, konst, mat och fest – men med en lång historia av undergroundkultur, och bevarad doldischarm.

  Guide: 20 pärlor i Koenji – Tokyos bohemiska kvarter
  Gamla tempel, gamla kläder, gamla bilar. I Koenji står retro högt i kurs och de pittoreska kvarteren kring templet Chosenji är inget undantag. Foto: Said Karlsson

  Nattliv

  1. Koenjis Partycentral

  Är det helg och du är på jakt efter ett vibrerande party med Koenjis cool kids-maffia? Då bör du ta dig till replokalsmeckat Sound Studio DOM, två våningar upp--för en diskret trappa mitt på taktäckta shoppinggatan PAL. Lika frekvent som lokala band repar här, arrangeras det omtalade fester och klubbar i rummen och på takterrassen – till exempel The Hang Out.

  • 4 Chome-25-7 Koenji-minami

  2. Litterära drinkar

  Cocktail Books är en konverterad traditionell bostad byggd för över 100 år sedan som förenar bokhandel, bar och bistro. Har blivit en lokal klassiker, så omiss-kännligt "Tokyo chic" att det bara är att kapitulera med ett fånigt leende, slå sig ner på en tatami-matta och beställa något från menyn, där allt är hämtat från mat och dryck som är nämnd i japansk litteratur-historia. Inte sällan spelar en jazztrio lugnt i ett hörn av lokalen. 

  • 3 Chome-8-13, Koenji-kita

  Garanterat mys på Cocktail Books.

  3. Bra start på kvällen

  Frontdisken på konsthotellet BnA fungerar även som bar och är den idealiska startpunkten för en blöt Koenjiafton – bara några få steg från tunnelbanestationen. Vanligtvis står någon av BnA-kärnteamet bakom baren – som Akira eller Sabrina – där du kan vänta dig kompetent mixologi och en avslappnad, välkomnande stämning. Allt inramat av väggar utsmyckade med verk av lokala konstnärer. 

  • 2-4-7 Koenji-kita,facebook.com/BNAHOTEL/

  Konsthotellet BnA.

  4. Rymligt och rökfritt

  Det svämmar över av liveställen i denna musikertäta förstad, varav de flesta är trånga – om än alltid inbjudande. Koenji High har sedan starten 2008 omsatt denna lokala mys-atmosfär i en konsertlokal av Shibuya-mått, med kapacitet på 300 personer. Utbudet är indie-präglat, med frekventa punk- och shoegaze-kvällar. Man har även ett i Japan sällsynt – och välkommet – rökförbud. 

  • 4-30-1 Koenji-minami

  Mysatmosfär i Koenji High.

  5.  Partaj under spåret

  Den bästa barometern över Koenjis gemytliga partyanda är ett kvällsbesök till en izakaya som Taisho i gången under t-banan. Yakitori – grillat kött på spett – är specialitet här. Men lokalbor, unga som gamla, kommer främst hit för den glada stämningen, där både ölen och strömmen av spontan-framträdanden från lokala musiker och komiker är starkt bidragande.  

  • 3 Chome-21-20 Koenji-Kita

  Kvarterssamkväm; en daglig företeelse i Koenji.

  Mat och dryck

  6. Kvalitetskaffe

  Koenji kryllar av små kaffeställen. Coffee Amp var – när det öppnade 2010 – Koenjis första pretentiösa kaffenördskafé, med bönor och brygd av rang. Och de håller ställningarna ännu.

  • 2-20-13 Koenji-minami

  Kvalitetskaffe, alla gånger.

  7. Nudelparadiset

  Tsukemenramen serverad separat i en skål, ämnad för att doppas i en skål med spad, kött och toppings. Tempot på Hayashimaru är långsamt, samtalstonen låg och nud-larna bland de bästa du kommer äta. 

  • 2-4-7 Koenji-kita

  8. Bästa tempuran

  I början på denna sidogata från centralgatan Naka-dori finner man i en diskret och långsmal lokal Tensuke – en av de mest välrenommerade restaurangerna för tempura i hela Tokyo. Att fritera skaldjur och grön-saker är konst här, även om signaturrätten är något så enkelt som ett friterat löskokt ägg över ris. Billigt, men kötiden är lång; anländ en timme innan öppning.

  • 3-22-7 Koenji-Kita

  Tensuke .

  Tempura att tråna efter.

  9. Snabbmat på hög nivå

  Att Tokyo är världens bästa matstad är oomtvistligt, med flest Michelinstjärnor i världen (234!), och som gastronomisk ledstjärna för världens kockelit. Och den skyhöga nivån gäller även "låg" matkultur, som hamburgerställen – där Tokyo slår Los Angeles any day. Den till synes anspråkslösa Fatz's Burger – förvisso ägd av en amerikan – är ett av de mest omskrivna.

  • 3-21-19 Koenji-kit

  Amerikanska burgare med japansk precision.

  10. Izakaya med retrokänsla

  Retrofetischism är frekvent förekommande i Tokyostadsbilden och izakaya-kedjan Hakuri Tabai Hanbey  har optimerat konceptet. Att kliva in i Koenjifilialen, två trappor ner i ett av höghusen vid huvudtorget intill Koenji Station, är att kastas tillbaka till Japans shōwa-era, med hurtiga 50-talsdekaler hängande över de utsökta smårätter man beställer in.

  • 3-22-18 Koenji-kita

  Sevärdheter

  11. Bästa badhuset

  Japansk badkultur är den finaste badkulturen, punkt slut. Och inget respektabelt japanskt bostads-kvarter saknar ett sento. Ett offentligt minibadhus dit grannar i alla åldrar går flera dagar i veckan för att tvaga sig och domna bort i 42-gradiga bad med olika egenskaper, från mineral-bad, till mjölkbad, till bad med låg strömtillförsel (!). Koenjis huvudsento Kosugi-yu är magnifikt, med tempelliknande exteriör i snidat trä – och är öppet ända till två på natten. 

  • 2-22-11 Koenji-kita

  Elektriska bad kan avnjutas på Kosugi-yu.

  12. Anrika buddhisttempel

  Koenji har många buddhisttempel, och är döpt efter sitt största – Shukuhozan Koenji, byggt på mitten av 1550-talet – som än idag är ett boende värdigt en stor shogun. Det mindre och yngre Chosenji från 1704 är dock trevligare att besöka och än mer iögonfallande, i sin pittoreska urbanitet.

  • Shukuhozan: 4-18-11 Koenji-minami      • Chosenji: 3-58-4 Koenji-minami

  13. Omskriven park

  Några minuters promenad från Koenji Station ligger den oansenliga men ändå skönt vardagsfridfulla parken Koenji Chuo Koen, som är av särskilt intresse för fans av stjärnförfattaren Haruki Murakami – eftersom parken spelar en viktig roll i Murakamis hyllade roman 1Q84.

  • 4-31-7 Koenji-minami

  Koenji Chuo Koen.

  Shopping

  14. Fixa frisyren

  Att urban amerikansk kultur dyrkas hårt i Tokyo är tydligt genom sådant som mängden av hiphopklubbar och skateboardmodebutiker – till barberare som Chill Chair i Koenji, där man mer specifikt har snöat in på amerikansk västkust. Slå dig ner och få en high fade av Taku.

  • 3 Chome-45-15 Koenji-minami

  Chill Chair.

  15. Gatumode och öl

  Ett klart tecken på lokalpatriotismen i Koenji, liksom förstadens växande självförtroende på internationell nivå, är den lilla gatumodekollektionen "Koenji Fucking City" som ägaren på det lilla stammisvattenhålet Bar 80's har tagit fram. Köp en keps eller en t-shirt med din öl.

  • 2-18-9, Koenji-kita, Suginami-ku, Tokyo

  16. Skivor och konserter

  Koenji var på 1970-talet det kanske viktigaste området i Japan för framväxten av punk och annan experimentell popmusik – vilket fortfarande gör sig hört. Den kombinerade skivbutiken och konsert-lokalen Enban låter punk-, avantgarde- och indieband från hela landet spela, medan kunder bläddrar bland vinylskivorna.

  • 2F Gorinkan Building, 3-59-11

  Köp med dig en japansk vinylskiva från Enban.

  17. Orgie i populärkultur

  Den japanska varuhuskedjan Village Vanguard är förkroppsligandet av idén om den perfekta populärkulturbutiken. Lite som om Urban Outfitters skulle vara bra på riktigt – och i grunden bokhandel istället för klädbutik. Men kläder finns det här, liksom allt från obskyra serier till samlarfigurer och designprylar. Att kedjan är döpt efter NYC-jazzklubben säger även en del. 

  • 3 Chome-46-10 Koenji-minami

  Village Vanguard – perfekt populärkulturbutik,

  18. Shoppa second hand

  Gatumodeområden som Harajuku och Shimokitazawa har länge betraktats som ultimata destinationer i Tokyo för secondhandkläder. Men på senare år har Koenji visat sig minst lika skarpt – och enligt många snäppet bättre, då Koenji ligger en bra bit från Harajuku och därför inte blir så urplockat. Secondhand finns i drivor här, men systerbutikerna Albatross och Slut levererar alltid – med fokus på amerikansk retro.

  • Slut: 4-6-1 Koenji-minami  • Albatross: 3-46-9 Koenji-minami

  Varken slut på kläder, eller uttalat slampiga sådana, hos denna Koenjiklassiker.

  Boende

  19. Konstnärlig knutpunkt

  Sedan öppningen i mars 2016 har BnA Hotel snabbt blivit till Koenjis definitiva knutpunkt för konst- och musikintresserade resenärer och lokalbor, vilket baren i foajén klart bidrar till. Men att bo på BnA är också en konstupplevelse. De små och pedantiskt inredda rummen är utsmyckade med väggmålningar av lokala konstnärer, precis som hotellets festkällarvåning. 

  • 2-4-7 Koenji-kita, bna-hotel.com

  Konstnärlig knutpunkt.

  20. Bästa budgetvalet

  Prisvärda airbnb-alternativ finns utspridda över Koenji, men för den riktiga budget-resenären är Manuke Guesthouse det självklara valet i Koenji. Några minuter in på centralgatan Naka-dori, ligger detta mycket enkla vandrarhem några trappor upp – där man kan välja mellan eget rum med skjutdörrar och tatamimattor, eller det allra billigaste: en bädd i våningssäng. 

  • Fudeno building. 4F, 3-8-12 Koenji-kita

  (Klicka för att se en större bild)

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!