• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vart ska man åka utomlands i maj? 10 trevliga resmål

  Maj är den perfekta månaden för att möta våren nere på kontinenten. För riktigt behagliga badtemperaturer över 20 grader måste man däremot oftast bege sig till lite mer exotiska långväga resmål. Här är 10 fina resmål som gör sig extra bra under månaden.

  Vart ska man åka utomlands i maj? 10 trevliga resmål
  Kelingking cliff, på ön Nusa Penida utanför Bali. Foto: Istock.

  Centrala Vietnam 

  Vietnam är ett avlångt land med varierande väder i de olika regionerna. Våren, som ungefär sträcker sig mellan februari till maj i de centrala delarna bjuder på få regndagar och varmt väder på cirka 30 grader – perfekt för lata dagar vid stranden. Efter ett besök i den historiska staden Hoi An med en stor mix av kinesiska och japanska influenser kan man leta sig vidare till någon skön strandort längs med kusten. 

  Historiska Hoi An.

  Fiskebåtar vid kuststaden Quy Nhon.

  Medeltemperatur: 33 grader i luften och 25 grader i vattnet. Ta sig hit: Flyg till Da Nang med mellanlandning i Bangkok eller Hanoi. Flygtid: Från 17 timmar.  Läs även: Rundresa i centrala Vietnam

  Cypern

  För den som längtar efter några sköna dagar med härligt badväder utan att behöva flyga långt är Cypern i Medelhavets sydöstra hörn ett av de säkraste alternativen, även om Kroatien, Grekland och Sicilien också kan vara behagliga. Ön är relativt liten, (du kan köra från ena sidan till den andra på under 4 timmar) så missa inte att utforska några av sevärdheterna bortom turistorterna, som hamnstaden Pafos och den häftiga klippstranden Petra tou Romiou, eller Afrodites klippa. 

  Hamnstaden Kyrenia ligger på norra Cypern.

  Medeltemperatur: 25 grader i luften och 21 grader i vattnet. Ta sig hit: Med charterarrangörer eller med direkflyg med Norwegian från Arlanda. Flygtid: 4 timmar och 10 minuter. 

  Bali

  Maj inleder Balis torrsäsong och nu börjar temperaturerna sjunka till att ligga runt 28 grader. Månaden utgör även slutet på vinterns högsäsong vilket innebär mindre folk och bättre priser. Gillar man att surfa är maj dessutom en av de bästa månaderna för det, särskilt på öns västkust. Väl på plats kan man med fördel göra en avstickare till någon av de närliggande öarna som Lombok, Lembongan eller Flores. 

  Ingången till en av Balis golfbanor har blivit populär fotoställe.

  Ett par makakaker i Ubuds regnskogar

  Medeltemperatur: 28 grader i luften och 28 grader i vattnet. Ta sig hit: Flyg med en mellanlandning i exempelvis Doha . Flygtid: Cirka 17,5 timmar.  Läs även: 24 timmar i Ubud – Balis andliga hjärta

  New Orleans 

  Cajunkryddor, träskmarker och musik. Söderns pärla New Orleans sjuder av historia, amerikansk comfort food och feststämning. I maj slipper man den värsta hettan som kommer med sommarmånaderna och undviker orkansäsongen som infaller under hösten. Maj sammanfaller även med den årliga jazzfestivalen som i år pågår fram till den 7 maj. Ett hett tips är att hyra bil och upptäcka Louisiana med omnejd. 

  Medeltemperatur: 25 grader i havet och 28 grader i luften. Ta sig hit: En mellanlandning i till exempel Chicago från Arlanda eller Köpenhamn. Flygtid: Cirka 13 timmar Läs även: Louisiana: Roadtrip mot Söderns hjärta

  Karibien 

  Färgglada husfasader, romdrinkar och paradisstränder. Livet känns extra härligt i Karibien. I maj är det lågsäsong i regionen och hotellpriser kan vara upp till 50 procent billigare än under vintermånaderna. Genom att resa i maj och inte senare slipper man även regnskurarna som brukar förekomma mer frekvent över öarna med start i juni. Karibien är naturligtvis stort och att välja ö kan vara klurigt. Läs: 10 härligaste öarna i Karibien för inspiration. 

  Antigua.

  Medeltemperatur: Tillräckligt varmt. Ta sig hit: Beroende på vilken ö man väljer går det att flyga med en mellanlandning till exempelvis Aruba, Curacao, Saint Marteen och Dominikanska republiken (med KLM via Amsterdam) på mellan 13 till 16 timmar. 

  Prag 

  Visst finns det många storstäder som lockar till ett besök i maj, men en anledning till att välja Tjeckiens huvudstad just denna månad är den 17 dagar långa ölfestivalen som äger rum i staden. Hit kommer över 10 000 besökare som fuktar strupen med en uppsjö av både tjeckiska och internationella ölsorter i stora muggar à la Oktoberfest.

  Peru 

  Vandra upp för de regnbågsfärgade bergen Vinicunca eller blicka ut över den heliga dalen utanför Cusco, känn stadspulsen i den coola mångmiljonstaden Lima eller lev barfotaliv i strandpärlan Máncora – Peru har så mycket mer att erbjuda än bara Machu Picchu, även om man så klart bör checka av ett besök på världsarvet om man ändå befinner sig i landet. Maj i Peru infinner sig strax efter regnsäsongen vilket innebär att landskapet på sina håll fortfarande är frodigt och grönt. Maj utgör början på högsäsongen bland turister men besökare under månaden slipper en del av folkmassorna som kan förekomma på populära destinationer under de nästkommande månaderna. 

  Naturundret Vinicunca.

  Iran 

  Vandra eller klättra i blomsterklädda berg, beundra av den vackra arkitekturen i Esfehan eller Shiraz och kolla på folk i Teherans myllrande gränder och basarer. Iran har kallats för gästfrihetens land på grund av befolkningens vänliga rykte, och i maj är även vädret välkomnande. Vill man slippa allt för höga temperaturer åker man med fördel i början av månaden, innan graderna hinner leta sig upp till 30-gradersstrecket. 

  Den vackra Fredagsmoskén har anor från 700-talet.

  Medeltemperatur: 28 grader. Ta sig hit: Flyg med en mellanlandning i till exempel Istanbul eller Frankfurt. Flygtid: Cirka 8 timmar. Läs även: Iran – rundresa i gästfrihetens land

  Rom

  Att vandra runt bland Roms alla sevärdheter i 30 graders hetta samtidigt som man trängs med tusentals andra turister är ingen hit. I maj, när medeltemperaturen ligger på sköna 25 grader, är vädret näst intill perfekt och trängseln betydligt mindre än vid nästkommande månader. Maj bjuder på färre regndagar, men desto mer soldagar än april, så glöm inte att ta med dig glajjorna. 

  Resa hit: Direktflyg från Arlanda, Skavsta eller Köpenhamn. Flygtid från Arlanda: 3 timmar och 10 minuter. Läs även: 7 trevliga avstickare från Rom

  Hawaii 

  Mäktiga berg, spektakulära vandringsstigar och söderhavsvibbar. Visst är amerikanska semesterparadiset Hawaii ett resmål som kan uppskattas året om, men just i maj är ö-delstaten extra fördelaktig av främst två anledningar: Dels är de amerikanska studenternas vårlov – spring break – nu över, vilket innebär förmånliga priser, dels är månaden en av de mest behagliga när det kommer till vädret. Torrperioden sträcker sig vanligtvis mellan april/maj och oktober och i just maj blomstrar naturen upp med färger och frukter. Risken för regn är även betydligt mindre. En sista anledning till att resa till Hawaii på vårkanten är att många amerikanska medier nyligen rapporterat om rekordlåga flygpriser till öarna.

  Kaena Point på Oahus lugnare nordvästkust.

  Medeltemperatur: 25 grader i luften och i vattnet. Ta sig hit: Flyg till Hawaii går från flera amerikanska storstäder. Res med en mellanlandning i till exempel Los Angeles eller San Francisco. Flygtid: Cirka 21 timmar. Läs även: 9 måsten på drömlika Oahu

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!