• Få vagabond.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Snabbguide till matparadiset Georgien

    Vad får du inte missa att äta i Georgien? Och vad är egentligen grejen med khachapuri? I vår Georgien-guide finner du svaren.

    Snabbguide till matparadiset Georgien
    Uppslupet och festligt. I Georgien är restaurangmiddagar sällan särskilt stela tillställningar. Foto: Foto: Johan Marklund

    Snabbfakta Georgien

    Bäst tid att åka: maj–juli och sep–okt. Undvik augusti då det kan bli upp till 40 grader och obekvämt hög luftfuktighet. 
    Språk: georgiska dominerar men det går, trots den spända relationen med "storebror", att hanka sig fram på ryska. Ett växande antal unga behärskar engelska, särskilt i huvudstaden Tbilisi. 
    Tidsskillnad: +3 tim. 
    Valuta: 1 lari = 3,20 kr.
    Prisläge: billigt. Särskilt när det gäller mat och dryck. En halvliter öl i en bar kostar mindre än 10 kr. För 100 kr äter du en bra trerättersmiddag inklusive vin.

    Resa hit

    Inga direktflyg till Tbilisi från Skandinavien. Flyg från Stockholm, Göteborg och Köpen-hamn via Istanbul, Warszawa, Moskva eller Kiev med Turkish Airlines, Pegasus, Aero-flot och Ukraine Airlines från ca 1 600 kr t/r.

    På matmarknaden i Telavi köper vi potenta kryddblandningar och en stor påse ljuvligt oljiga valnötter.Foto: Johan Marklund

    Äta och dricka

    Poliphonia, naturvinsrestaurang, 23 Amaghleba Street. Här bjuder den Kalifornienfödde konstnären och vinmakaren John H Wurdeman, bosatt i Georgien sedan nittiotalet, på egentillverkade naturviner och eleganta, mestadels vegetariska, mellanrätter. Vrakpriser med svenska mått mätt. 

    Vino Underground,15 Galaktion Tabidze Street. I regel hamnar Georgiens eftertraktade naturvin på utländska topprestauranger, men i vinbaren i denna dunkla källare får vanliga dödliga chansen att smaka sig igenom den inhemska skatten. Den bedrägligt enkla plockmaten måste upplevas. 

    Culinarium Khasheria, 23 Abano Street. Georgisk husman. Ett utmärkt budgetsätt att äta sig genom landets många distinkta matregioner. Rustikt bakfyllekäk med finess, beläget i hjärtat av huvudstadens hamam-näste. Missa inte signaturrätten khashi, en stärkande soppa på komage. 

    Shavi Lomi,28 Zurab Kvlividze Street. Tapas i avslappnad miljö. På Meriko Gubeladzes bohemiska ställe serveras innovativa georgiska tapas i en ghobi, en stor skål. Vacker innergård där gästerna äter och dricker under valnöts-trädet. Vinet är bäst, men här finns även lokal hantverksöl. 

    Kakhelebi,Saknavtobi 2 Kakheti Highway. En genväg till georgisk gastronomi. Den som inte kan bärga sig bör slinka in på den här gamla saluhallen, bara tio minuter från flygplatsen. På restaurangen serveras säsongsbetonad mat från regionen Kachetien. 

    Foto: Johan Marklund

    Georgisk matparlör

    Ovärderliga glosor för dig som vill suga märgen ur Georgien.

    Supra. Överdådig georgisk festmåltid. En rikedom av små- och mellan-rätter som intas under överseende av en …

    Tamada, en spirituell toastmaster som höjer sitt glas, eller sin vinslev, till gästernas ära. 

    En av rätterna på bordet framför denne vägledare är definitivt … 

    Khachapuri, det pizzaliknande ostbröd som börjar bli populärt även i utlandet. Hur smaskigt brödet än är så ger det en flottig och felaktig bild av Georgiens i övrigt sofistikerade mat- och vinutbud. 

    Saperavi. I Georgien är vitt och orange naturvin mest distinkt. Den som föredrar ett mustigt glas rött ska prova denna druvsort. Vinet är, precis som många andra, tillverkat i en …

    Kvevri, det i jorden nedgrävda lerkärl där de traditionella georgiska vinerna blivit till sedan 8 000 år tillbaka. Georgien är världens äldsta vintillverkare, ett faktum som till och med fransoserna börjat erkänna. Återstoden av druvorna tillvaratas och blir …

    Tjatja, (eller chacha), starkspriten som också benämnas vinvodka. Denna digestif, som ibland smaksätts med mandariner eller mullbär, går att jämföra med italiensk grappa. Lika god, oerhört mycket billigare.