• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 17 platser i världen där vattnet är galet turkost

  Visst. Det finns det gott om drömmiga platser med turkost vatten. Jorden kallas ju inte för den "blå planeten" för intet. Men de här ställena är i en klass för sig.

  17 platser i världen där vattnet är galet turkost
  Coron, Filippinerna. Foto: Istock

  Ett kristallblått hav som bjuder in till ett svalkande dopp måste ändå vara höjden av semesteridyll? 

  Här kommer några av världens mest förföriska platser med ultrablått hav att dagdrömma om när vardagen ute är grå. 

  1. Andamanerna, Indien 

  Dessa mindre kända öar tillhör Indien men ligger mitt emellan Andamansjön och Bengaliska viken, närmare Thailand än Indien geografiskt. Här finns orörda stränder, elefanter och ruiner från brittiskt kolonialstyre. Och blått vatten. På Havelock Island, där mangroveskogen växer tätt, finns några av de bästa stränderna att avjuta det från. 

  Foto: Istock

  2. Maldiverna 

  Japp gott folk. Havet är verkligen så blått som på bilderna i Maldiverna. Dessutom: Snorkling och dykning i världsklass. Det räcker nästan att sonika stoppa ner huvudet i vattnet för att få syn på färggranna fiskar, rockor och en och annan sköldpadda. 

  Foto: Istock

  3. Banff Nationalpark, Kanada 

  Det är ingen brist på storslagna vyer i Kanada och sjöarna i nationalparken som ligger i delstaten provinsen Alberta är inget undantag. Här finns vandringsleder, vildmark och flera glaciärer och glaciärsjöar som Lake Moraine och Peyto Lake. Den nästan onaturligt turkosblå färgen som vissa av sjöarna har beror på finfördelade partiklar eller bergmjöl, som rinner ut i sjöarna med smältvattnet och sedan reflekterar solljuset. 

  Foto: Istock

  4. Bohey Dulang, Malaysia 

  Är en av åtta öar som utgör den marina nationalparken Tun Sakaran, i Sabah, Malaysias kanske mest avslägsna hörn. Ön är en vandrares och fågelskådares paradis, men det är under ytan som den största magin sker. Här finns nämligen ett av Sydostasiens bästa dykningsvatten. 

  Foto: Istock

  5. Cala Macarelleta, Menorca

  På Menorca – Mallorcas mindre och grönare lillasyster – finns en skyddad strand som checkar av de flesta av boxarna på vad som utgör en paradisstrand. Tack vare den grunda bottnet ter sig vattnet nästan genomskinligt. För att ta sig hit måste man antingen vandra eller åka hit sjövägen. Trots att det är svårt att ta sig hit cirka 30–40 minuter till fots) är stranden oerhört populär och upptäcks helst utanför högsäsong.

  Foto: Istock

  6. To Sua Ocean Trench, Samoa

  Varför bygga en simbassäng när naturen kan göra jobbet åt en? Härliga To Sua – som betyder stort hål – hittar du på Samoas huvudö Upolu, i närheten av byn Lotofaga. Leta efter en sliten skylt på sidan av huvudvägen när du åker österut så hittar du rätt.  

  Foto: Istock

  7. El Nido och Coron, Filippinerna 

  Majoriteten av Fillippinerna är ju som ett gigantiskt instagramvänligt vattenland, men vissa platser är lite mer idylliska än andra. Två drömmiga platser i urval: Secret Lagoon på Miniloc Island (nedan), i provinsen El Nido och ön Coron (rubrikbilden) som bjuder på dolda bukter och sjöar. 

  Foto: Istock

  8. Bora Bora 

  Det är inte konstigt att ögruppen i Franska Polynesien har blivit en populär smekmånadsdestination bland både kändisar, kungligheter och övrigt folk med en fet reskassa – tänk er själva att vakna upp till den här vyn varje morgon. 

  Foto: Istock

  9. Obersee, Tyskland 

  Alperna glittrar av vackra kristallklara Alp- och glaciärsjöar och i Bayern finns en av de mest bildsköna. Obersee är en del av den större sjön Köningsee som båda hör till nationalparken Berchtesgaden. 

  Foto: Bigstock

  10. Okinawa, Japan 

  Den tropiska ögruppen Okinawa är skilt från Japan både sett till geografiskt läge och kultur, här stressar man inte utan tar dagen som den kommer. Öarna är en så kallad blå zon – vilket betyder att invånarna lever onormalt länge. Här finns dessutom kritvita stränder, fenomenal snorkling, vacker natur och gudomlig sushi. 

  Foto: Istock

  11. Belize 

  Belize har världens näst största korallrev efter Australien. Här finns fiskar och marina däggdjur som kan hålla snorklare och dykare sysselsatta i timmar, dagar och veckor. Simma med hajar, häng med sköldpaddor eller ta en båttur till Great Blue Hole – ett naturunderverk tillika massivt hål som den berömda dykaren Jacques-Yves Cousteau kallat för en av världens bästa dykplatser. 

  Foto: Istock

  12. Grüner See, Österrike 

  Detta naturfenomen i de östterikiska alperna är ett paradis för dykare. Tack vare smältvatten förvandlas nämligen en dalsänka till en sjö några månader om året när förhållandena är rätta. Här kan man simma bland broar, träd och bänkar i ett surrelastiskt undervattenland. Vattnet här är extremt klart med sikt på upp till 80 meter. 

  Foto: Getty Images

  13. Hvar, Kroatien 

  Kroatien har något av Medelhavets klaraste vatten men utanför Hvar glittrar havet lite extra mycket. Varför? Ön har nämligen flest soltimmar i landet, cirka 2 700 per år. 

  Foto: Istock

  14. Hawaii, USA

  Blåa Hawaii är en tropisk paradisdröm. Gröna veckade berg, slingriga vägar som lockar till solnedgångsturer i bilar med nedfällbar suflett och vikar med topasfärgat vatten. En av de mest populära platserna att njuta av öarnas suveränitet är Hanuma Bay på den östra sidan av ön Oahu. Den skyddade viken är smyckad av korallrev där färggranna fiskar leker tittut med snorklare och gröna havssköldpaddor. 

  Foto: Istock

  15. Florida, USA

  Visst finns det fina vatten utanför Floridas soldränkta kust. Men nu flyttar vi blicken inåt land till de många färskvattenkällorna som finns i delstaten. Här finns nämligen cirka 900 källor med klart, rent vatten som lockar både turister och marina däggdjur som den egendomliga manaten. Några av de mest populära källorna inkluderar Fanning Springs, Silver Glen Springs och Three Sisters Springs. 

  Foto: United States Fish and Wildlife Service

  16. Bay of Islands, Nya Zeeland 

  Några timmar norr om Auckland på Nordön ligger en av landets populäraste semesterdestinationer. Här finns över 140 öar utspridda i en vacker arkipelag som lockar sportfiskare, kayakpaddlare och seglare. Lägg till ett glittrande hav och ett sjudande marinliv med valar och delfiner bor och du har Bay of Islands. 

  Foto: Istock

  17. Aitutaki, Cooköarna

  3 000 km nordöst om Nya Zeeland i Stilla havet hittar man ögruppen Cooköarna. På huvudön Rarotonga finns över 10 kyrkor (som turister gärna får besöka) men bara en asfalterad väg. Den kan man köra ett helt varv runt på cirka 40 minuter. Några hundra kilometer norr om huvudön ligger den palmkantade korallattollen Aitutaki, som är populär bland strandbesökare och dykare. "Kanske det vackraste man kan se" enligt en av Vagabonds läsare. 

  Foto: Istock.

   Inspiration: standard.co.uk /travelandleisure.com

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!