• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 3 guldkorn på Vis – ön där nya Mamma Mia-filmen spelades in

  Den nya Mamma Mia-filmen spelades inte in på en grekisk ö, som den förra, utan på den kroatiska Vis. Vagabonds reportrar besökte filmens lummiga kulisser och fann pittoreska vikar, söta fiskebyar och en ostörd charm. Här listar vi tre guldkorn på ön.

  3 guldkorn på Vis – ön där nya Mamma Mia-filmen spelades in
  Fiskebyn Komiza – en av två större samhällen på Vis. Foto: Istock

  1. Grandovac Beach – naturstrand vid öde hus

  Visst finns det vackra stränder på Vis. Mest känd är naturligtvis Stiniva som utsetts till en av Europas vackraste av en handfull resemagasin. Men i själva staden Vis finns det dock inte så många stränder alls att tala om. Men strax utanför, bakom den övergivna och en gång så pråliga Tjeckiska Villan, hittar man stranden Grandovac. Vägen hit är en trevlig halvtimmespromenad längs med vattnet på blomstrande stigar, men det går också bra att ta taxi eller hyra moped. 

  Klapperstensstranden Grandovac ligger utanför staden Vis. Foto: Pernilla Sjöholm

  2. Frutarija – vegovänligt café vid havet

  Detta chica frukostställe ligger på en stenveranda vid havet med fantastisk utsikt. Stället ligger lite avsides mittemellan Kut och hamnen i Vis så det kan vara svårt att hitta om man inte känner till det. Här finns supergoda juicer, avokadotoasts och smoothieskålar med chiafrön. Passar så väl för veganer som allätare. Frutarija har även öppet på kvällen då personalen blandar goda cocktails! Ett riktigt smultronställe!

  Frutarija – Vis charmigaste café. Foto: Tanja Muslim

  Ladda batterierna med protein från växtriket. Foto: Johanna Jackson

  3. Milna – pittoresk vik med stand up paddle boarding 

  Som doftar rosmarin. Den skyddade viken ligger på öns sydöstra sida och på vägen hit åker man förbi några av de många vinodlingar som ön även är känd för. Här finns inte mycket, men det är det som är just charmen. Några stenhus, fladdrande citronfjärilar och en och annan agaveblomma. Det är även här som Lea Vojkovic har sin uthyrning av SUP:ar (stand up paddleboard). Förutom yoga på SUP:arna arrangerar hon även lektioner och dagsutflykter. Från Milna kan man även ta taxibåt ut till en vacker blå lagun eller till den närliggande gröna grottan. Eller så vandrar man ut på udden till Zaglav Beach – en av få sandstränder på ön och förmodligen den bästa av sin kategori. 

  Mer info: visadventure.com

  Söta Milna. Foto: Johanna Jackson

  Ta sig hit:

  Än så länge har inga charterarrangörer hittat hit så det är reguljärflyg som gäller. Flyg till Split sedan färja till Vis. Färjan tar cirka 2 timmar och avgår flera gånger om dagen. Det finns bara tre hotell på ön, så de flesta hyr semesterhus eller lägenhet. Färjetider: jadrolinija.hr

  Missa inte! 

  I Vagabond 6/7 berättar vi mer om denna charmiga pärla i Medelhavet. Dessutom får ni följa med på tropiska äventyr till Jamaica, en rundresa till sagolandet Bhutan samt läsa om klassiska krogar i New York. Dessutom guidar vi till Sveriges bästa äventyr. Ute i butik 21 juli! 

   

   

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!