Annons
Annons
Gummibåtarna används inte bara till landbesök, man kan lika gärna lägga till på isflak. Foto: Marcus Westberg

Gummibåtarna används inte bara till landbesök, man kan lika gärna lägga till på isflak. Foto: Marcus Westberg

Norge

Guide: Kryssningsresa längs Svalbards kust

Vagabonds guide till Svalbard och Arktis.

Text: Marcus Westberg • 2018-07-24 Uppdaterad 2021-07-21

Snabbfakta Svalbard:

Invånare: 2  667, varav 2  144 i Longyearbyen.
Valuta: norska kronor, men euro och dollar accepteras på sina håll.
Visum: behövs ej, men isbjörnsstämpel i passet kan erhållas på postkontoret.
Språk: norska, men engelska är också vanligt.
Tidsskillnad: ingen.
Kommunikation: 3G-nätverk i Longyearbyen, i övrigt möjligtvis röksignaler eller brevduvor.
Säsong: midnattssol mellan april och augusti, evig natt från oktober till februari; medeltemperaturen är 4 till 6 grader sommartid och –16 till –12 grader vintertid.
Säkerhet: brottslighet i stort sett obefintlig, men isbjörnar utgör en verklig fara utanför Longyearbyen.

Resa hit: 

SAS och Norwegian flyger mellan Oslo och Longyearbyen dagligen (3 tim). I bästa fall tar resan från Stockholm eller Göteborg ca 6 timmar inklusive mellanlandning i Oslo eller Tromsö och kostar vanligtvis 3  000–4   000 kr. 

Resa runt:

Bussar går mellan flygplatsen och de större hotellen i Longyearbyen centrum (tajmat till de sju dagliga flighterna) och kostar 75 norska kronor. Det går även att beställa taxi, men det finns egentligen ingen anledning till det. På många organiserade båtresor ingår upphämtning på flygplatsen. Väl inne i Longyearbyen finns allt inom gångavstånd, och utanför Longyearbyen gör man bäst i att inte röra sig utan guide. För lokalbefolkningen är snöskoter vanligaste transportsättet vintertid. 

Äta: 

Restaurangutbudet är inte särskilt varierat i Longyearbyen, och föga förvånande inte heller särskilt billigt. Förr eller senare hamnar alla på Basecamp Hotels restaurang, Kroa, vars älgburgare är välförtjänt omtalad. Bäst i stan – dock inte billigast – är antagligen Gruvelageret Vill man äta thaimat går det också bra: Taste of Thai ligger inne i köpcentret. Och i världens nordligaste Coop (Svalbardbutikken) kan man köpa det mesta i mat och dryckesväg.

Se & göra:

Det första beslutet man måste fatta är om man vill utforska Svalbard via båt eller på land. Väljer man det senare kan man antingen utgå dagligen från Longyearbyen eller arrangera en flerdagarstur, där det första alternativet måhända är bekvämare men där man givetvis kan se mer av området om man inte måste återvända till sitt hotell varje kväll. 

Ett flertal arrangörer finns att välja på, däribland Basecamp Explorer, och Svalbard Adventure Group. Vintertid sker transport framför allt med snöskoter; sommartid med båt eller fyrhjulsdriven bil. 

Guide: Kryssningsresa längs Svalbards kust
De ser kanske inte så stora ut på håll, men glaciärer får en lätt att känna sig liten, och en smärre islossning kan lätt kapsejsa eller krossa en gummibåt om man tar sig för nära. Foto: Marcus Westberg

Aktiviteter inkluderar turer med hundspann, glaciärvandring, havskajak, snöskoter och djurspaning. Priser varierar beroende på aktivitetens längd och natur. 

Framförallt sommartid är längre båtresor det bästa sättet att se så mycket som möjligt av Svalbards fantastiska natur, och definitivt den bästa chansen att se djur som isbjörn, val, säl och valross. 

Den ledande svenska arrangören är PolarQuest, polarquest.se. Sju nätter på M/S Quest, som tar 53 passagerare, kostar från 39  900 kr, och tio nätter från 52  900 kr. På M/S Stockholm, som endast tar 12 passagerare, är motsvarande priser 59  900 kr respektive 69  900 kr. M/S Sjøveien, som också tar 12 passagerare, är något billigare. 

Bo:

Longyearbyen har gott om hotell, men man gör klokt i att boka sitt boende i förväg, framför allt sommartid.

Helt klart häftigast är Basecamp Hotel, dubbelrum i juli 2  300 kr, inrett som en traditionell jaktstuga med drivved och djurfällar. basecampexplorer.com/spitsbergen

Andra bra hotell inkluderar Radisson Blu, dubbelrum i juli 2  400 kr, med trevlig bastu och utomhusjacuzzi. radissonrewards.com

Samt läckra Svalbard Hotel, dubbelrum i juli 2  300 kr. svalbardbooking.com

Något billigare är exempelvis Gjestehuset 102, dubbelrum i juli 1  250 kr. gjestehuset102.no

Svalbard: På kryssning i Arktis


Text: Marcus Westberg • 2018-07-24
NorgeRestipsSvalbardDjur & naturGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top