• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 13 pärlor i Baskien – bergståg, raviner och pittoreska byar

  Baskien, en kulturell region mellan Frankrike och Spanien, bjuder på konst i Bilbao, gastronomisk storhet i San Sebastian och surfing i chica Biarritz. Men vad finns bortom de mest kända turiststråken? Här kommer några tips!

  13 pärlor i Baskien – bergståg, raviner och pittoreska byar
  Ruta del Flysch. Vacker vandring mellan Dela och Zumaia. Foto: Istock

  Vagabonds webbredaktör Johanna Jackson gav sig iväg på en roadtrip bland böljande kullar, dramatiska stränder och charmiga gränder i Baskien. Här listar hon sina bästa tips på utflyktsmål i området.  

  1.  Saint-Jean-Pied-de-Port

  Är en charmig bergsby på gränsen till Spanien som för många är utgångspunkten på den klassiska vandringsleden Camino de Santiago. Prova på forsränning eller kolla på en match med den engergifyllda baskiska sporten pelote. På varje måndag hålls en marknad i byn, med närproducerade ostar, viner, korvar, bakverk och lokala hantverk till salu. 

  Foto: Istock

  2. Espelette

  Bedårande by med traditionella rödvita baskiska halvtimmerhus, som är känd för sina pepparfrukter. Ät en baskisk paj, köp hem en torkad chili och gå en sväng runt byn, det tar max en timme, en timme och en halv om du anstränger dig för att studera detaljerna. Den lilla byn är söt, men inte mycket mer än ett fint stopp på vägen. 

  Foto: Istock

  3. Les Gorges de Kakuetta

  Vatten som skimrar i smaragd och intensivt turkos, branta klippväggar täckta av grönska och smala gångbroar som slickar berget. Vem kunde ana att det fanns en mystisk djungelravin i Frankrike? Eller djungel och djungel, det är i alla fall så det känns.  Vi körde hit från Biarritz som en dagstur, och lunchade i Espelette. I efterhand var det lite väl ambitiöst, mitt tips är att sova någonstans på vägen.  

  Foto: Johanna Jackson

  4. Bayonne 

  Är ytterligare ett trevligt utflyktsmål från Biarritz. Ät lunch i den täckta matmarknaden eller på ett café längs med floden och spana in den vackra gotiska katedralen. Har du tid kan du även spana in den botaniska trädgården (öppet till 18 tisdagar–lördagar). 

  Foto: Istock

  5. Hossegor & Seignosse 

  Strand, strand och mera strand hittar du en dryg halvtimmes körväg norr om Biarritz. Hossegor och angränsande Seignosse är populära bland surfare och inhemska semesterfirare. Området tillhör inte Baskien, men ett för bra tips för att inte ha med. Bästa lunchen hittar du på mikrobryggeriet St Andrews Beach Brewery Europe. 

  Foto: Johanna Jackson

  6. Saint-Jean-de-Luz

  Vacker kustby söder om Biarritz. Här finns sköna stränder och mysiga caféer. Mitt i smeten vid flodkanten ligger även trendiga Chez Renauld – en bar/matmarknad som ligger i ett gammalt ombyggt garage och nästan alltid är fullt med folk. Under plåttaket samlas flera olika streetfoodbilar som till exempel serverar juicer, tacos och burgare och på kvällen står allt från karaoke till flamencodans och ruggbymatcher på schemat. Klockrent guldkorn!

  Chez Renauld, skönaste stället i Saint-Jean-de-Luz. Foto: Johanna Jackson

  7. Tåget i La Rhune 

  Det gamla ångloket uppför berget La Rhune går inte särskilt snabbt, men under den behagliga lunken bjuds du på magnifika vyer över Pyrenéerna. Rälsen går förbi ängar med betande Pottok-ponnier, smala klippavsatser och böljande dalar. På toppen, 905 meter över havet, finns en enkel liten bespisning med en fin utsiktspost. Är vädret klart kan man se hela vägen till Atlanten härifrån. Har du tid besöker du även grottorna utanför närliggande Sare. Biljetter på rhune.com 

  Mysiga Petit train de la Rhune Foto: Johanna Jackson.

  8. Pasaia 

  På gränsen till San Sebastian och vid inloppet av floden Oiartzun ligger hamnstaden Pasaia. Den äldsta delen – Pasai Donibane – har vackra husfasader med anor från 1600-talet. Här finns också den populära fisk- och hummerrestaurangen Casa Camara. Inte långt ifrån balanserar den bildsköna fyren Faro de Plata på en klippa – en populär destination för en kort vandringstur. 

  Foto: Johanna Jackson

  9. Ruta del Flysh 

  Vi fortsätter söderut längs med kusten. Vandringsleden Ruta del Flysch går mellan Zumaia och Deba, genom en Unesco-skyddad geoparken, förbi märkliga geologiska formationer och skiktade vassa klippor på stranden som exponeras när det är ebb. Platsen har bland annat synts i den hyllade tv-serien Game of Thrones. Hela vandringen tar cirka 5 timmar, vill man göra en mini-variant kan man utgå från Zumaia och sedan vända. 

  10. Mutriku 

  Ytterligare lite söderut och vi kommer till Mutriku, en tidigare fiskeby med rik historia som centreras kring en småbåtshamn och den medeltida kyrkan San Andrés. Bästa vyn får du från restaurangen Goitibehera, slå dig ned med ett glas lätt bubblande txakolí-vin. 

  11. Saturraran

  Som ligger i utkanten av Mutriku. Den 300 meter långa gyllene sandstranden omges av klippor och är perfekt för kajakturer.  

  Foto: Istock

  12. Gaztelugatxe

  Ön Gaztelugatxe och det lilla eremitaget på toppen är utan tvekan en av Baskiens mest spektakulära syner. Här vandrar man först ned för slingrande stigar, sedan över en medeltida bro som förbinder ön med fastlandet, sedan fortsätter en vindlande, svindlande, vandring uppför 241 trappsteg. På toppen kan besökare dra i snöret till kyrkklockan tre gånger för tur och för att hålla onda andar borta. Det är gratis att besöka Gaztelugatxe, men du måste boka i förväg. Mer info: tiketa.eus/gaztelugatxe

  Foto: Istock

  Foto: Johanna Jackson

  13. Bakio 

  Ligger precis innan Gaztelugatxe, eller efter, beroende på vilket håll man kommer ifrån, och är lätt att bara åka förbi. Men stanna gärna några timmar på den vackra stranden eller för en lunch. Restaurangen La Parra har goda pizzor, hantverksöl och en uteservering under skuggan av stora dignande mullbärsträd med frukter som smakar kola. Fråga efter husets chilisås – ägaren gör den på en handfull olika chilisorter som han odlar bakom restaurangen. 

  Foto: Istock

  Ta sig hit: 

  Flyg till Bilbao med Norwegian från Arlanda eller Köpenhamn eller till Biarritz med SAS. Från Stockholm till Biarritz är flygtiden 3 timmar och 15 minuter. 

  Ta sig runt: 

  Om du inte vill hyra bil går det att ta sig med buss eller tåg till flera av platserna som ligger vid kusten.  Tidtabeller och biljetter för tåg finns på sncf.com/fr

  Bäst tid att åka: 

  Mellan maj och september. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!