Annons
Annons
Karin Wallén

Karin Wallén

Restips

Guide: Tåg i Östeuropa

Vagabonds guide till en tågluff i Östeuropa. Du får bland annat tips på boenden och höjdpunkter du inte vill missa.

Text: Karin Wallén • 2019-02-18 Uppdaterad 2021-06-23

Resa runt

Tanken var att åka hela vägen med tåg, men på grund av oförutsedda omständigheter blev vi tvungna att börja och avsluta med flyg för att korta ner restiden. Därför flög vi ner till Kraków i Polen och hem från Venedig i Italien. Resan till Kraków gick på ca 500 kr och hemresan från Venedig på ca 1 000 kr. Med tåg hela vägen skulle resan ha börjat med färja till Gdynia och närliggande Gdansk från Karlskrona eller Nynäshamn, med Polferries, polferries.se eller Stena Line, stenaline.se. 

Med Interrailkort får du rabatt på färjeövergångarna. 

Vi åkte tåg Kraków–Zakopane (Polen), vandrade över Tatrabergen till Strbske Pléso (Slovakien), tog tåget vidare till Budapest (Ungern), och vidare till Keszthely vid Balatonsjön, där vi tog buss till Hévíz. Sedan tåg från Keszthely till Ptuj (Slovenien), vidare till Ljubljana, Bohinj och Postojna. Sedan tåg till Venedig via Trieste (Italien).

Platsbokning

Vi hade Interrailkort för 30 dagar och därmed fria resor. Vi bokade bara platsbiljetter till två av de sammanlagt 15 sträckorna vi åkte. I de östeuropeiska länder vi reste i kostar en platsbiljett generellt ca 60 kr per person. 

De platsbokningar vi gjorde före avresan gjorde vi med hjälp av Tågbokningen, tagbokningen.se, tel 0771-75 75 70. Servicen över telefon var bra och vi fick biljetterna hem i brevlådan.  Resecentrum i Kalmar är också mycket kunniga och hjälpsamma när det gäller både att planera och boka tågresor i hela Europa. Butiken ligger i Centralstationen i Kalmar, men hjälper dig oavsett var i landet du befinner dig: resebutik.se, tel 0480-36 22 10.

Tidtabeller

Tyskarna är helt enkelt bäst när det gäller att ha ordning och reda på tågtider! Därför var Deutsche Bahn, bahn.de en stor hjälp när det gällde att hitta passande avgångar i hela Europa. Var noga med att se till att ha tid till byten bara. När du söker en sträcka som innehåller flera byten kan sajten ibland ta fram alternativ där du bara har några minuter på dig till nästa tåg. 

Laddade även ner appen Railplanner på rekommendation från Interrail, men den appen visade sig ha en del brister. En gång stod vi förgäves och väntade på avgång en tid som angetts i appen, och det visade sig att tåget inte gick. Hade vi kollat DB hade vi vetat. Däremot är Railplanner bra på att markera vilka avgångar som kräver platsbokning. 

Om du söker vägbeskrivning på Google Maps från en stad till en annan, och trycker på tågsymbolen kan du se kommande avgångar mellan de två destinationerna. Verkade relativt pålitligt, men dubbelkolla gärna med bahn.de. 

Bo 

Kraków: Puro Hotel, Ogrodowa 10, purohotel.pl/en/Kraków/location. Bra boutiquehotell alldeles nära järnvägsstationen. Bra frukost! Dubbelrum från ca 700 kr. 

Zakopane: Villa Nova, Aleja 3 Maja 6, novazakopane.pl. Mysigt och rustikt hotell i centrum av skidorten Zakopane. Dubbelrum från ca 650 kr. 

Budapest: Easy Hotel Budapest Oktogon, Eotvos utca 25/a, easyhotel.com. Inte så charmigt men rent och oklanderligt. Nära judiska kvarteren. Dubbelrum från ca 500 kr. 

Hévíz: Villa Piroska, Kossuth Lajos 10, piroskavilla.hu. En underbar liten oas med hemmagjord frukost, tillagad med kärlek. Ligger mittemot det stora spa-hotellet Danubius och en kort promenad från termalsjön. Dubbelrum från 600 kr. 

Ptuj: Muzikafé Bed & Breakfast, Jadranska Ulica 5, muzikafe.si. Det här är mer än ett boende. Det är ett kafé, en bar, en livemusiklokal och en upplevelse inte minst på grund av sin mysiga inredning. Har du tur är du här när det är poesi- och vinfestival. Dubbelrum från 600 kr.

Ljubljana: Intercontinental Ljubljana, Slovenska cesta 59, ihg.com/intercontinental. Tjusigt, högrest och med stans bästa utsikt. Dessutom bara fem minuters promenad från stationen. Dubbelrum från 1  300 kr. 

City Hotel Ljubljana, Dalmatinova 15, cityhotel.si. Beläget mitt i stan med en fin sommarterrass och gratis cyklar. Dubbelrum från 850 kr. 

Bohinj: Bohinj Eco Hotel, Triglavska cesta 17, bohinj-eco-hotel.si. Stort hotell med hållbarhetsinriktning, bara några minuter från järnvägsstationen i Bohinjska Bistrica. Det är ungefär 5 kilometer till Bohinjsjön och det finns en bra cykelväg. Dubbelrum från 1  400 kr.

Närmare sjön, t ex i byn Staro Fuzina, finns många homestays och lägenheter. 

Postojna: Postojna Cave Hotel Jama, Jamska cesta 28, postojnska-jama.eu/en/hotel-jama/. Precis granne med det stora grottsystemets entré ligger detta fina hotell som har en mycket bra restaurang. Dubbelrum från 1  500 kr. 

Guide: Tåg i Östeuropa
Postojnagrottorna i södra Slovenien.

5 höjdpunkter på resan 

1. Judiska kvarteren i Kraków och Budapest

Kazmierz i Kraków och Distrikt VII i Budapest är båda gamla judiska kvarter där det förstås finns synagogor och koshermat, men också mängder av kaféer, restauranger, konstgallerier och butiker. Kort sagt det bästa av båda städerna.

2. Hyr cykel i Hévíz

Med cykel har du frihet att utforska inte bara vingårdarna i utkanten av Héviz, utan också ta en tur längs Balatonsjön – Ungerns riviera. Cykelvägen från Hévíz till den trevliga staden Keszthely är mycket bra, och cykelvägen fortsätter längs den turkosblå Balatonsjön, förbi stränder och restauranger.

3. Lunch med utsikt

Bledsjön i norra Slovenien är en populär destination, omgiven av höjder och med en sagolik ö dit du tar dig med traditionella pletnabåtar, som ros av rorsmän som fått yrket i familjearv. Men höjdpunkten är nog en lunch med utsikt, från slottets restaurang. Givetvis med gräddbakelsen kremna rezina till efterrätt. 

4. Naturen i Bohinj

Ta linbanan upp till skidanläggningen Vogel. Härifrån kan du vandra, med en mängd tvåtusenmetertoppar i blickfånget. Den med mer tid kan göra flerdagarsvandringar och bo i stugor. Eller bestiga Sloveniens högsta berg Triglav (2 864 m ö h). Andra höjdpunkter är att paddla på sjön, och att cykla till Mostnicaravinen där grönt vatten forsar fram. 

5. Grottorna i Postojna

I Postojna finns porten till ett grottsystem på över två mil. Drygt 5 kilometer kan du se som besökare, och det är världens längsta besöksgrotta. Här öppnar sig stora salar med fantasieggande karstformationer, där människor under århundraden lagrat och gömt saker, bland annat under andra världskriget.

Europaexpressen – på tågluff i Östeuropa


Text: Karin Wallén • 2019-02-18
RestipsTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top