Annons
Annons
Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Restips

48 timmar i Prag – ölspa och lyx till budgetpris

Populär som få, men det är inte svårt att förstå varför så många lockas av Tjeckiens huvudstad. Linnéa Axelsson drog på en budgetweekend till romantiska Prag.

Text: Linnéa Axelsson • 2019-04-19 Uppdaterad 2022-01-27

Fredag

Vi tar en taxi till lägenheten vi bokat via Airbnb. Den är belägen i stadsdelen Zizkov. Efter en snabb uppfräschning går vi mot stan. Efter en lång och brant promenad i en uppförsbacke kommer vi fram till Letna Beer Garden (Letenske sady 341) där vi dricker 16 kronors-öl ur plastmuggar vid ett bord med utsikt över hela staden. Avslappnat och härligt – detta är verkligen det perfekta dejtingstället.

När kvällen kommer och solen börjar gå ner promenerar vi ner till stadskärnan och slår oss ner på restaurang Hotel U Prince (Staromestske namesti 29). Vi lockas av den välbefolkade uteserveringen med perfekt solläge och en lovande meny. Här beställer vi tigerräkor med chilisås och vitlöksbaguette och en wienerschnitzel som serveras med potatissallad. Istället för efterrätt slår vi till på varsin svalkande mojito.

48 timmar i Prag – ölspa och lyx till budgetpris
Det mesta i Prag ligger inom promenadavstånd från stadskärnan. Foto: Getty Images
48 timmar i Prag – ölspa och lyx till budgetpris
Det kryllar av uteserveringar att äta gott och lapa sol på. Foto: Getty Images

Lördag

Inleder med en promenad i parken Vitkov, som ligger i närheten av vårt boende. Parken ligger högt belägen med fantastisk utsikt över staden. Därefter bokar vi en Uber som tar oss till ölspat Original Beer Spa (Zitna 658/9). Innan vi planerade resan till Prag hade jag aldrig hört talas om detta koncept, men kombinationen av avkoppling, bad och öl kunde ju inte slå fel kände vi. Väl på plats får vi ett eget rum med en bubbelpool i trä som fylls med vatten, humle, malt, jäst och örter – som att bada i öl med andra ord.

Ölbadet sägs vara bra för både blodcirkulationen och immunförsvaret. Så fort vi hoppar i poolen tickar en klocka igång – i 45 minuter får vi njuta av att bada och dricka hur mycket öl vi vill ur öltappen som står placerad precis intill bubbelpoolen. Ett perfekt avbrott för våra trötta turistfötter och vi hade gärna stannat längre.

Lite lagom dåsiga men ändå väldigt fräscha bestämmer vi oss för att ta en tur på Franz Kafka Museum (Cihelná 2b Prag). Ett intressant museum som är en hyllning till en av 1900-talets mest inflytelserika författare. Här får vi bland annat ta del av flera av Kafkas manuskript och dagböcker. Kvällen tillbringas på Portfolio restaurant (Havlíčkova 1030/1) som vi bokat bord på i förväg. Vi blir serverade en sexrätters avsmakningsmeny med en bra variation av både kött, fisk och skaldjur. Tartaren med rödräkor, tomat och yuzu är helt klart kvällens godaste rätt. Restaurangen får ett extra plus för servicen och den behagliga miljön.

48 timmar i Prag – ölspa och lyx till budgetpris
Först ölspa, sedan sexrätters på Portfolio. Full pott! Foto: Linnéa Axelsson
48 timmar i Prag – ölspa och lyx till budgetpris
Kollektivtrafiken fungerar utmärkt och är dessutom billig. Foto: Rachel Martin/Unsplash

Söndag

Börjar dagen med en promenad in till stan, där vi strosar runt i butikerna i Palladium (Náměstí Republiky 1), ett stort shoppingcenter med över 170 butiker. Sedan slår vi oss ner på La Boheme Cafe (Sazavska 2013/32) och tar en förmiddagskaffe innan vi letar upp John Lennon Wall (Velkoprevorske namesti), en mur som sedan 1980-talet fyllts med graffiti och gamla Beatleslåtar. Idag har muren blivit en symbol för kärlek, fred och global godhet.

Efteråt slår vi oss ner på restaurang Velkoprevorsky Mlyn (Hroznová 636/3a), som ligger vackert belägen alldeles intill en kanal. Där äter vi en utsökt pasta med tomatsås och grillspett med grönsaker och potatisklyftor och dricker (såklart) varsin öl till. På vägen tillbaka till stadskärnan passerar vi Karlsbron, Tjeckiens näst äldsta stenbro. Här kryllar det av gatumusikanter, souvenirförsäljare och turister. Vi spanar in den vackra utsikten över mäktiga floden Vltava som rinner genom staden.

Innan hemfärd hinner vi dessutom med att smaka på en varsin trdelník, en kanelfriterad munk med mjukglass på toppen. Ett gott och inte minst sött avslut på vår weekend!

48 timmar i Prag – ölspa och lyx till budgetpris
Foto: Matilda Thollén

Linnéa Axelsson, webbredaktör

Därför valde jag Prag: Lockades av god mat och billig öl, vackra byggnader och att det är en väldigt promenadvänlig stad. Ett ytterligare plus var den korta resan dit.

Så tar du dig hit:

Direktflyg från Skandinavien med bland annat SAS, Norwegian och Czech Airlines. Tåg till Prag går enklast via Köpenhamn med byte i Hamburg. Under påsk och sommar kan du ta nattåget till Berlin och därifrån enkelt fortsätta med tåg till Prag (ca 4 timmar). Centralstationen i Prag ligger också väldigt bra till – restauranger, barer, shoppinggator och ett flertal sevärdheter finns endast ett stenkast bort.

Missa inte:

Takbaren Terasa U Prince. Bjuder på en 360-gradersutsikt över hela Prag. Det är alltså hit du ska gå om du vill ta perfekta panoramabilder och dricka goda drinkar!

48 timmar i London – en av Europas megametropoler

48 timmar i Köpenhamn – gastronomi, design och spännande stadsdelar

48 timmar i Málaga – flamenco, sköna barer och läckra tapaskrogar


Text: Linnéa Axelsson • 2019-04-19
RestipsTjeckienPragWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top