Annons
Annons
10 resmål där vinet står i fokus. Foto: GettyImages

10 resmål där vinet står i fokus. Foto: GettyImages

Restips

10 vinresor i Europa – vandring, vyer och vinrankor

Söta och torra i Ungern, röda och fruktiga i Italien och bubblande i England. Vår vinexpert Jonas Larsson tipsar om tio resor i vinets tecken.

Text: Jonas Larsson • 2019-10-15 Uppdaterad 2022-10-25

Setubal, Portugal

Vinpalats vid kusten

En trotjänare på Systembolaget är Periquita från José Maria de Fonseca. Vinet tillverkas på halvön Setubal söder om Lissabon. Mest känd är man för övrigt för dessertvinet Moscatel de Setubal. Museet och vinkällarna Fonseca är inrymt i ett gammalt palats i den lilla staden Azeitao.

Kustdistriktet Setubal ligger bara en kort körtur söderut från Lissabon. I Parque Natural Arrábida ligger Praia dos Galapinhos som är utsedd till Europas vackraste strand. Det kan vara lite knepigt att ta sig ner till den på den smala stigen, men å andra sidan betyder det att stranden ofta är glest befolkad. Men missa framförallt inte 1500-talsslottet Palacio e Quinta da Bacalhôa som har guidade vinturer varje dag klockan 10 och klockan 15.

10 vinresor i Europa – vandring, vyer och vinrankor
Trädgårdslyx på Palacio e Quinta da Bacalhôa. Foto: Palacio quinta da bacalhôa
10 vinresor i Europa – vandring, vyer och vinrankor
Museum och vinkällare på José Maria de Fonseca. Foto: José Maria de Fonseca

Wachau & Kamptal, Österrike

Vandra mellan vingårdar

Strax norr om Wien flyter Donau fram i maklig takt mellan vinodlingarna. I Wachau och Kamptal görs några av landets bästa viner. I ett område som kallas Niederösterrich odlas framförallt den druva som är Österrikes stolthet, Grüner veltliner, men också Riesling.

Här finns ett nät av vandringsleder med informationsskyltar om vinet och landskapet – och runt Langenlois hittar du också fascinerande konstverk. Vandra på världsarvsklassade vandringsleden Wachau. Utgå från Dürnstein, en liten charmig by där Rikard Lejonhjärta satt fången, och leta dig fram mellan vinrankorna fram till Weißenkirchen. Då har du 17 kilometer i benen. Besök gården Weingut Bründlmeyer som gör allt rätt. Du kan också bo på det modernistiska spa- och vinhotellet Loisium som sticker upp som ett rymdskepp mitt i en av traktens vingårdar. Prova viner gör du bland annat på Pichler-Krutzler, Domain Wachau och de lokala krogarna.

10 vinresor i Europa – vandring, vyer och vinrankor
Modern lyx på vinhotellet Loisium. Foto: Loisium
10 vinresor i Europa – vandring, vyer och vinrankor
Vandra mellan vinrankor. Foto: GettyImages

Tokaj, Ungern

Både sött och torrt

Ungern har under flera århundraden varit kända för sina aszuviner, eller kort och gott tokajer, som görs på druvor angripna av ädelröta och därför har extra mycket sötma. Nu börjar omvärlden få upp ögonen också för landets torra viner, inte minst de som görs på druvorna Furmint och Hárslevelű. 

Tillbringa några dagar i Budapest och gör sedan en avstickare till Tokajregionen för en vinsafari. Ta tåget till staden Tokaj där det finns flera fina vinerier, som Rákoczi Pince som ligger i en källare vid torget, men också Tokaj-Hétszölö, Hímesudvar WineryBalassa Bor och Demeter Zoltán.

I underregionen Mad, ja, den heter faktiskt så, görs några av de bästa vinerna. I byn Tarcal hittar du Kikelet Winery. Andra gårdar värda ett besök är Àrpádhegy Pince i Szerencs och Àrvay Családi Pincészet i Rátka. I Szerencs hittar du också Chateau Cloche som ägs av svensk-ungraren Attila Bors.

10 vinresor i Europa – vandring, vyer och vinrankor
Foto: Jonas Larsson

Piemonte, Italien

Skräckinjagande vinkällare

I norditalienska Piemonte görs viner på druvan Nebbiolo. Mest kända är distrikten Barolo och Barbaresco med staden Alba i mitten. Besök Cascina Meriame, Serralunga d’Alba som drivs av Paolo Manzone och hans fru Luisella som gör mycket bra viner och dessutom har bed and breakfast. Eller sväng förbi Cantina Del Glicine i Nieve nära Alba. I den på gränsen till skräckinjagande vinkällaren från 1562 hittar du allt som oftast Adriana Marzi och Roberto Bruno som gör viner på traditionellt vis. Missa inte heller lilla trevliga La Contea Nieve. Det finns verkligen otroligt mycket att upptäcka i regionen, bland annat de vackra bergsbyarna La Morra och Monforte d’Alba. I finfina Barolo rekommenderas ett besök hos välkända vinmakarna Borgogno och vinmuseet Wimu.

10 vinresor i Europa – vandring, vyer och vinrankor
Vackra Treiso utanför Alba i Piemonte. Foto: GettyImages

Alsace, Frankrike

Tysk-fransk kulturmix

Alsace har genom historien varit ömsom tyskt, ömsom franskt. Idag är det trikoloren som vajar på flaggstängerna. Det råder därför en härlig kulturblandning som i många generationer har resulterat i kvalitetsviner. Alsace är idag en av få regioner i vinkonservativa Frankrike där druvsorten anges på etiketten. Här odlas de så kallat ädla druvorna Riesling, Pinot gris, Gewurztraminer och Muscat, men också Pinot noir, Sylvaner och bubbliga Crémant d’Alsace. 

I stort sett hela Alsace är vackert men tjusigast är det runt medeltidsstäderna Turckheim och Colmar. I vinlandskapet runt den sistnämnda staden kan du åka på guidad cykeltur. Ett besök på vinkooperativet Cave De Turckheim är också en vinnare. Ett måste är en klassisk Alsace-lunch på Caveau Morakopp i supermysiga och pyttelilla Niedermorschwihr.

10 vinresor i Europa – vandring, vyer och vinrankor
Pittoreska Colmar i Alsace. Foto: GettyImages

Moldavien

Världens största vinkällare

I Moldavien har man odlat vin i över 4 000 år. Idag är Bordeauxinspirerade blandningar vanligast, men det finns också endruvsviner. Det råder näst intill idealiska förhållande för vinodling. Landet ligger på samma breddgrad som Bourgogne, har magra jordar med många bra sluttningar som tempereras av Svarta havet. Det finns flera historiska vinregioner: Codru i norra Moldavien, Valul lui Traian i södra Moldavien och Stefan Voda med Purcariregionen i sydöst.

Vineriet Milestii Mici i byn med samma namn har världens största vinkällare, enligt Guinness rekordbok. Mellan 35 och 80 meter under marken finns underjordiska gångar där man förvarar cirka 1,5 miljoner flaskor vin. Wine Tours Moldova har många bra vinturer. 

10 vinresor i Europa – vandring, vyer och vinrankor
Vingården Milestii Mici har världens största vinkällare. Foto: Milestii Mici
10 vinresor i Europa – vandring, vyer och vinrankor
Foto: Milestii Mici

Rheingau, Tyskland

Riesling med Rhenutsikt

I Rheingau görs några av Tysklands bästa viner, i första hand Riesling. Inte långt från Frankfurt ligger den gamla spastaden Wiesbaden som är en bra utgångspunkt för att utforska vinregionen. Många vingårdar har tavernor där du kan äta klassisk tysk mat och prova viner. Men åk även ut till gårdar som Georg Breuer, vars viner även är kända i Sverige. Gården arrangerar vinvandringar, picknickar med mera. Vill du dinera med stil: välj Schloss Johannisberg eller Anleger 511 med vacker utsikt över floden Rhen.

10 vinresor i Europa – vandring, vyer och vinrankor
Utsikt över floden Rhen. Foto: Breuer

Primorska, Slovenien

Biodynamiskt och orange

I regionen Goriška Brda ligger den pittoreska byn Snežatno. Här huserar Hisa Stekar, ett vinhus som gör biodynamiska viner av lokala druvor. I naturvinskretsar är Stekar en starkt lysande stjärna med sina orange viner.

Floden Soca avgränsar Brda i öster. Här kan du paddla, cykla och vandra i den vackra floddalen. En viktig druva är den urgamla Rebula som har en särställning här, framförallt på vingården Kabaj. Här kan du både bo och äta gott, mitt i vinlandskapet. Andra trevliga vingårdar i Brda är Lepa Vida, Edi SimčičKlet Brda och Ščurek. Find Eat Local ordnar bra rundturer till vingårdar i området.

10 vinresor i Europa – vandring, vyer och vinrankor
Vackra Slovenien. Foto: GettyImages

Friuli Venezia Giulia, Italien

Utrotningshotad druva

Inte långt från slovenska Primorska hittar du Friuli Venezia Giulia. Även här är Rebula en viktig druva – eller Ribolla gialla som den kallas här. Liksom i Brda så är det vanligt att man låter skalen och ibland också stjälkarna ligga med länge. Det kallas att macerera vinet. Resultatet blir en orange ton och mycket smak. 

Viktigast och kanske vackrast är Oslaviaområdet med sitt kulliga landskap där kan du titta in till RadikonGravner eller Dario Princic, alla med slovenskt ursprung. Josko Gravner är en legend som odlar enligt den biodynamiska metoden i stora amforor nedgrävda i källaren.

En supermysig vingård som du kan bo på är Colli di Poianis agriturismo. Härifrån kan du upptäcka närliggande Cividale del Friuli. Avstånden är korta. Passa på att besöka San Floriano som ligger på höjderna i Collio. I San Floriano måste du besöka Franco’s tasting room för en bra introduktion till de orangefärgade vinerna. Missa heller inte Ronchi di Cilla och familjen Rapuzzi. Här kan du prova den nästan utrotningshotade druvsorten Schioppettino.

10 vinresor i Europa – vandring, vyer och vinrankor
Utsökt över Friuli Venezia Giulia. Foto: GettyImages
10 vinresor i Europa – vandring, vyer och vinrankor
Foto: GettyImages

Cornwall, England

Brittiskt bubbel

England har seglat upp som en kvalitetsproducent av mousserande viner. Det är egentligen inte så konstigt som det låter. Södra England ligger på samma kalkrika berggrund som Champagne och Chablis. De flesta vingårdarna har inte så många år på nacken, är välkomnande och anpassade för besökare.

Vackra Camel Valley gör prisbelönta mousserande viner, här kan du gå på guidad tur i vineriet, äta gott och övernatta i små stugor. Ett annat mycket trevligt vinhus är Knightor, där man erbjuder rundvisningar, vinprovningar och vissa dagar även lokalproducerad mat. Moderna och ekologiska Trevibban Mill erbjuder övernattning i sin ekolodge och därtill rundvandringar, vinprovningar och sköna matupplevelser.

10 vinresor i Europa – vandring, vyer och vinrankor
Dukat för bubbel. Foto: Camel Valley wines
10 vinresor i Europa – vandring, vyer och vinrankor
Foto: Camel Valley wines

Vinguide: De bästa ekogårdarna att upptäcka i Nya Zeeland

10 underskattade resmål i Europa


Text: Jonas Larsson • 2019-10-15
RestipsMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top