• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vagabonds favorit: Köpenhamns trendiga grötbarer

  Är gröt blott ett stabbigt frukostalternativ eller kan den bli någonting mycket mer än så? Det tror i alla fall grundarna bakom Köpenhamns trendiga grötbarer. Kolla in en favorit av Vagabonds redaktör Karin Wimark.

  Vagabonds favorit: Köpenhamns trendiga grötbarer
  Kö för gröt. Vem skulle kunna tro det, men det är sant och väldigt trendigt i Köpenhamn. Foto: Grød

  Jag stirrar förvånat på den gråbruna geggan i pappersskålen. Slukar en sked till, och en till och en till. Minnet av den klistriga, stabbiga gröt som pappa ställde fram på frukostbordet under barndomen är som bortblåst. Inte visste jag att gröt kunde vara så otroligt gott! Den är krämig och smakrik, toppad med krispigt äpple, isländsk skyr, saltade mandlar och hemslungad dulche de leche-kräm. Och med ens blev den ringlande kö jag utstått i myllret på Torvehallerne i Köpenhamn fullkomligt rimlig. 

  2011 öppnade Grød, världens första grötbar, på Jaegerborgsgade i Nørrebro i Köpenhamn. Idén bakom baren var att uppdatera grötkonceptet. Visa att gröt kan vara en njutning när den tillagas rätt.

  De sju barer som idag finns runt om i Danmark serverar inte bara gröt till frukost, utan hela dagen. På morgonen med chiafrön, bärkompott och banan. Till lunch med ärter, parmesanost och ricotta och till middag med portobellosvamp, vattenkrasse och svartpeppar. Välj take away eller slå dig ner i de enkelt inredda barerna med pinnstolar och dämpad belysning.  

  Numera är ett grötstopp givet när jag besöker Danmark. Jag har blivit omvänd. Till och med lite betuttad, om man nu kan vara det i en skål med gammal hederlig gröt.

  Grød har fem i Köpenhamn, en i Århus och en i Lyngby. 

  Läs mer på groed.com

  Foto: Grød

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!