• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Albaniens riviera – 7 vackra stränder att upptäcka

  Du kan välja att vandra i bergen och besöka pittoreska byar eller så kan du söka dig till Albaniens många härliga stränder. Vi listar sju favoriter där du kan doppa tårna.

  Albaniens riviera – 7 vackra stränder att upptäcka
  Albaniens har många vackra ständer – som Gjipe. Foto: GettyImages

  Dhërmi

  Den lilla orten Dhërmi ligger norr om Albaniens populäraste badorter, som bland annat Saranda. Här är det färre turister och charmiga stränder med härliga klippor, vikar och kristallklart vatten. Det är en livlig liten ort med ett par restauranger och hotell men absolut inte fullpackat eller skränigt som vid andra populära stränder.

  Liten ort med stort hjärta – Dhërmi. Foto: GettyImages

  Drymades

  Precis norr om Dhërmi ligger den mycket längre stranden Drymades. På grund av dess enorma yta, och de stora turistgruppernas frånvaro, brukar det finnas en hel del kvadratmeter att njuta av helt själv.

  Längst Drymades långa strand kan man utforska klippor och bre ut sig. Foto: GettyImages

  Gjipe

  Hit tar man sig bäst med bil, eller båt om det är ett alternativ. Den lilla stranden är inklämd mellan två grönskande utposter med en kanjon i ryggen. Dalgången, som karvats fram ut berggrunden, de höga klipporna runt om och det klara turkosa vattnet ger stranden en känsla av paradisisk avskildhet.

  På Gjipe känns det som att man är på en isolerad ö med bara de mest enträgna besökarna som badgäster. Foto: GettyImages

  Borsh

  Den här sju kilometer långa stranden sägs vara en av de längsta stränderna i Albanien. Här kan man garanterat hitta en plats för sin handduk eller solstol. Här finns ett par restauranger och strandhotell, men många väntar bara på att stranden kommer locka till sig hotellkedjor och ännu fler turister – bästa tiden för den där sju kilometer långa strandpromenaden är alltså nu!

  Den långa långa stranden är bäst att besöka nu. Foto: GettyImages

  Bunec

  Här kan man ta det lugnt i avskildhet inbäddad i grönska med en enkel, men härlig strand. Det finns några olika varianter för boende: mindre hotell och bed and breakfast-ställen som ligger precis vid vattnet och billigare campingställen. Utöver det är det stilla och man kan i lugnt och ro njuta av stranden.

  Bunec förbises ofta av turister som skyndar förbi till populärare stränder. Foto: GettyImages

  Lukova

  Här är vattnet underbart vackert och stranden en blandning av sand och sten. De kringliggande olivlundarna på kullarna och klipporna som tar vid efter stranden ger såklart en naturskön inramning. Stranden ligger bara en kort bit norr om turistiga Saranda men förbises ofta av turister.

  På Lukova kan man ta det lugnt utan för många turister. Foto: GettyImages

  Ksamil

  Resenärer som besökt Ksamil under sommaren kanske undrar vi kan lista den som en favorit. Under högsäsong är det nämligen ett himla armbågande på de många vackra stränder som finns här.

  Men ändock; det är ju värt ett besök UTANFÖR sommarmånaderna. Sikta på maj eller september och njut av öarna, stränderna och vattnet.

  Det är ju ändå vackert - om det inte vore för alla människor som saknas på bilden. Besök Ksamil utanför sommarmånaderna. Foto: GettyImages

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!