• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Svenska guldkorn – strandpärlor från norr till söder

  Vart åker Vagabond-redaktionen när det vankas svemester? Här är chefredaktör Fredrik Brändströms 5 personliga favoriter!

  Svenska guldkorn – strandpärlor från norr till söder
  Ta ett svalkande dopp vid Olofsbo Havsbad utanför Falkenberg. Foto: Marie Hidvi/Fredrik Brändström

  Stora Karlsö

  Gotland

  Gotland har en natur och atmosfär som är helt unik. En udda naturupplevelse hittar man även på Stora Karlsö, en halvtimmes resa med båt från Klintehamn. Ön är kantad av branta och lodräta klippor där tusentals sjöfåglar häckar – främst sillgrisslor och tordmular. För att riktigt njuta av känslan av att befinna sig på en vindpinad utpost, boka en övernattning i den gamla fyren eller i vandrarhemmet som har utsetts till Sveriges bästa. 

  Läs mer: 15 smultronställen på Gotland bortom turiststråken

  Varva bad och utflykter i Halland. Foto: Marie Hidvi

  Varva bad och utflykter i Halland. Foto: Marie Hidvi

  Olofsbo

  Halland

  Älskar det halländska kustlandskapet med tångdoftande strandhedar och små fiskelägen. Mitt halländska smultronställe är Olofsbo Havsbad utanför Falkenberg, en lugn badort av klassiskt snitt med en lång vit strand och ett vackert fågelreservat kring fyren Morups Tånge. Varför inte göra en cykelresa längs Kattegattleden och stanna till längs vägen? 

  Skippa trängseln och upptäck övärlden utanför Luleå.

  Skippa trängseln och upptäck övärlden utanför Luleå.

  Luleå skärgård

  Norrbotten

  Har du tröttnat på skärgårdsträngsel kan det vara en god anledning att söka sig norrut! Övärlden utanför Luleå är en av landets dolda pärlor. Här är det glest mellan båtarna till och med under de vackraste sommardagarna. Bäst är förstås att ha egen båt eller kajak, men det går även turbåtar från Södra hamn i Luleå till några av de större öarna. Exempelvis Hindersön som har bofast befolkning sedan 1500-talet och Brändöskär med ett fint skärgårdskapell. Luleå kommun har även ett antal skärgårdsstugor som man kan boka.

  Njut av tystnaden vid Hovs hallar. Foto: Getty images

  Njut av tystnaden vid Hovs hallar. Foto: Getty images

  Ängelholm

  Skåne

  Sommartid är det få ställen som slår den skånska västkusten. En bra bas för att utforska denna del av Sverige är Ängelholm längst inne i Bjäreviken med en av Skånes längsta och finaste playor alldeles nära staden. Vingårdar och vandringsleder på Kullaberg ligger på nära avstånd och klippiga naturparadiset Hovs hallar på Bjärehalvön likaså. Missa inte heller att stanna till för en lunch eller fika på mysiga Lilla Ro i närheten av Förslöv! 

  Läs mer: 9 udda ställen i Skåne du inte visste fanns

   

  Stavsnäs

  Stockholm

  Befinner man sig i huvudstaden och känner för en dos havsluft så rekommenderas att ta buss 434 från Slussen och stanna till i lilla byn Stavsnäs. Ett välbevarat skärgårdssamhälle med fina träkåkar, ett bageri och en badstrand en kort promenad från byn. Vill man ta sig längre ut i skärgården så går det båtar till bland annat Sandhamn från Stavsnäs hamn drygt en kilometer från Stavsnäs by. 

  Läs mer: Bästa maten i Stockholms skärgård

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!