• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Svenska guldkorn – svemestra bland flanörer och fyrvaktare

  Vart åker Vagabond-redaktionen när det vankas svemester? Redaktionen listar sina smultronställen i Sverige från norr till söder. Här kommer Per J Anderssons tips!

  Svenska guldkorn – svemestra bland flanörer och fyrvaktare
  Ombergs turisthotell har lockat gäster i över 100 år. Foto: Pernilla Wiechel/Ombergs turisthotell

  Ellen Keys Strand och Omberg

  Östergötland

  Ellen Key var författaren som skrev om kvinnlig frigörelse och modern barnuppfostran. Idag kan du lära dig mer på guidade visningar i hennes vackert belägna herrgård vid Vättern. Vid kanten av Ekopark Omberg, tio minuters promenad bort, ligger kulturarvspärlan Ombergs Turisthotell, där besökare checkat in sedan 1892. Hotellrestaurangen är en snackis bland foodies, medan ekoparken lockar med ängsmarker, jätteekar och den unika orkidén kärrkniprot. 

  Njut av primörer på Högbondens restaurang. Foto: Högbonden

  Njut av primörer på Högbondens restaurang. Foto: Högbonden

  Högbonden

  Ångermanland

  Bo i en fyr på en klippö med milsvid havsutsikt. Aldrig har Sverige känts så mycket som grekiska övärlden som på världsarvs­klassade Höga kusten i Ångermanland. Norge är en annan liknelse som far förbi när man åker genom branta dalar och förbi höga kullar på väg ut mot havet. Högbonden Fyr och vandrarhem, öppet 15 maj–31 augusti, har även kafé och restaurang. 

  Läs mer: 13 anledningar att älska höga kusten

   

  Svartådalen

  Västmanland

  Cykla mellan Västmanlands böljande ängar, förbi våtmarker med rikt fågelliv och in i djupa skogar med fisk­rika sjöar. Trampar du på egen hand börjar du med besök på bygdecentret i Västerfärnebo som har cykelkartor och tips på cykeluthyrare. Vill du boka cykelpaket med mat och boende finns det hos Edens Garden i Svartådalen norr om Västerås. Cyklingen kan kombineras med besök på spahotellet i anrika Sätra Brunn

  Kajakäventyr för hela familjen längs Bohusläns kust. Foto: Roger Borgelid/vastsverige.com

  Kajakäventyr för hela familjen längs Bohusläns kust. Foto: Roger Borgelid/vastsverige.com

  Grebbestad och Sydkoster

  Bohuslän

  Paddla havskajak i skärgården med en tvååring? Går det? Ja, med dubbelkajak och en trygg guide. I sommar arrangeras familjepaddling med utgångspunkt i ­Grebbestad och på Sydkoster i norra Bohuslän. Arrangören har också vuxenskojiga saker som nationalparkspaddling, gourmetpaddling och kajak med yoga. 

  Holmhällar

  Gotland

  Mellan knotiga martallar på södra Gotland ligger Pensionat Holmhällar. Den väl bevarade 50-talsstilen har lockat många filmteam och kulturpersonligheter. Svensk husmanskost serveras i matsalen där ägaren Calle Hansén, ständigt klädd i vit skjorta med fluga, går runt och hälsar. I närheten finns en tre kilometer lång sandstrand, raukfält och skogsstigar för bad, promenader och cykelturer. 

  Läs mer: 15 smultronställen på Gotland bortom turiststråken

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!