• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Guide till Eoliska öarna

  Öluff i Italien – visst låter det som en dröm! Vi guidar dig till Eoliska öarna och tipsar om hur du tar dig dit, hur du tar dig runt, vart du ska bo och introducerar de sju öarna.

  Guide till Eoliska öarna
  Vi ger dig bästa tipsen inför resan till Eoliska öarna i Italien. Foto: GettyImages

  Tillhörande reportage!

  Resa hit

  Milazzo på norra Sicilien är det vanligaste stället att åka till Eoliska öarna från. Härifrån går flest färjor. Men det går även båtar från andra ställen på Sicilien samt från Neapel och Reggio Calabria på fastlandet.

  Vi flög till Catania på Sicilien och fortsatte med tåg till Milazzo (byte i Messina). Notera att tågstationen i Milazzo ligger ett par kilometer från hamnen. Det går även bussar direkt från flygplatsen i Catania till Milazzos hamn, se tider och priser på eoliebooking.com.

  Resa runt

  Det är enkelt att ta sig runt med båt kring Eoliska öarna. Färjor går frekvent under högsäsong och öarna ligger nära varandra. Kolla tider och priser på libertylines.it och siremar.it.

  De snabbaste färjorna till Vulcano och Lipari från Milazzo tar 45 min. Tänk dock på att färjor ofta kan ställas in vid kort varsel om det blåser mycket. Vid sidan av färjebolagen så finns en uppsjö av privata arrangörer som erbjuder chartrade sighseeingturer, där man besöker 2–3 öar på en dag.

  På de större öarna som Salina och Lipari finns bussar som går runt ön, ett billigt sätt att ta sig runt. Annars är vespa eller elcykel bra alternativ om man vill vara mer flexibel. På de mindre öarna funkar det fint att ta sig runt till fots.

  Det rekommenderas inte att ta med bil ut på öarna, då är det enklare att hyra på plats.

  Strand på ön Panarea

  Öluffa mellan de Eoliska öarna! Foto: GettyImages

  Hyr bil på Eoliska öarna

  Skippa att ta med bilen – hyr en vespa eller ta bussen. På de mindre öarna funkar det fint att ta sig runt till fots.

  Boende

  Hotel Signum, Salina. Atmosfäriskt lyxhotell i byn Malfa. Har en Michelinrestaurang, fantastisk utsikt och ett spa. Hyr även ut elcyklar. Ofta bra erbjudanden under lågsäsong. Från 1 500 kr.

  La Locanda del Postino, Salina: Mysigt och rustikt ställe i lilla byn Pollara. Vill man ha en semester i lugn och ro är detta rätt ställe. Från 1 500 kr.

  Casa Mafalda, Lipari. På Lipari råder ingen brist på hotell. Särskilt under lågsäsong finns ingen anledning att förboka boende. Detta är ett trevligt, rent och prisvärt bed & breakfast i utkanten av staden. Promenadavstånd till det mesta. Ca 1 200 kr.

  Hotel La Canna. Denna rustika resort är ett av de få hotell som finns på ön Filicudi. Halvpension rekommenderas, restaurangen är känd för bra fisk och skaldjur. Pris under högsäsong 900 kr och uppåt med halvpension.

  Hotel Signum på Salina

  På kvällen kan man hänga vid poolen på Hotel Signum i byn Malfa.

  Öarna och vad man gör där

  Lipari

  Den största och mest utbyggda av öarna. En bra bas om man vill upptäcka övärlden. Ta ett eftermiddagsbad på Valle de Muria där du kan ta båten in till Lipari stad igen (se reportaget). Och missa inte att ta del av öns rika historia på museet i Lipari stad.

  Stromboli

  Känd för sin lavasprutande vulkan och sina svarta stränder. På grund av utbrotten den senaste tiden görs inga organiserade vandringar till vulkanen. Men många båtföretag erbjuder turer till Stromboli där man får se vulkanen från havet.

  Salina

  Den grönaste av öarna och enligt många den vackraste. Vandra upp på vulkanen Fossa delle Felci med magisk utsikt över övärlden och avsluta med en pane cunzato på i byn Lingua. Och missa inte att bada på spektakulära Spiaggia di Pollara. 

  Vulcano

  Spännande ö med karg vilda västern-natur. En vandring upp längs den djupa vulkankratern är ett måste. Ön är också känd för sina mineralrika lerbad.

  Filicudi

  En av de minst besökta öarna, populär bland vandrare. Här finns tre små byar och några få hotell och matställen.

  Alicudi

  Hit åker man om man verkligen vill komma off the beaten track. Denna lugna pärla har bara ett hotell, Ericusa, och åsnor är det vanligaste färdmedlet. 

  Panarea

  Har sommartid ett rykte om sig som en lyxig och glammig "jetset-ö", lite som ett italienskt Ibiza. Missa inte att snorkla i vackra viken Cala Junco.

  Karta över Eoliska öarna Italien
 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!