• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Redaktionens favoriter: isolerade Grönskär

  Det finns öar i Stockholms skärgård dit båtarna kryssar non-stop, men till Grönskär går ingen reguljärtrafik. Den isolerade ön är redaktör Karin Wimark favorit.

  Redaktionens favoriter: isolerade Grönskär
  Vi gillar isolerade öar på Vagabond – det är något underbart och rogivande med dem. Foto: Karin Wimark

  Vi anlägger vid en knarrande brygga på ön Grönskär, tre sjömil öst om populära Sandhamn. Åt andra hållet breder det öppna havet ut sig, hela vägen till Finland. Kala klippor vittnar om öns isolerade position. Men det som fångar min uppmärksamhet är den 26 meter höga fyren – döpt till Östersjöns drottning.

  En fyr som hjälpt sjöfarare att navigera genom skärgårdens östra inlopp sedan 1770-talet. En mosaik av gråsten och sandsten med ockrafärgade väggar och en smal trappa som slingrar sig upp i tornet. Från toppen breder skärgårdsöarna ut sig likt en akvarellmålning. På samma plats som August Strindberg en gång i tiden blickade ut över havet från den slitna fyrvaktarbänken.

  Grönskär i Stockholms skärgård

  Ta en tur till Grönskär i Stockholms skärgård. Foto: Karin Wimark

  Skärgården Stockholm

  "På samma plats som August Strindberg en gång i tiden blickade ut över havet från den slitna fyrvaktarbänken". Foto: Karin Wimark

  Östersjöns drottning fyren på Grönskär

  Östersjöns drottning på Grönskär. Foto: Karin Wimark

  Till Grönskär går ingen färjetrafik, men det arrangeras dagsturer från Sandhamn. I fyrvaktarbostaden erbjuds också konferenser och övernattning för upp till tolv personer.

  Läs mer om Stockholms skärgård

  5 underskattade öar i Stockholms skärgård

  Bästa maten i Stockholms skärgård

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!