Beskrivning:

Mexikansk tequilaodling.
Nej, det är inte kaktusar du ser. Utan agave tequilana, en stickig planta som är släkt med liljeväxterna. Mer känd som bas i världsberömda exportspriten tequila. Foto: Ina agency.
Produktionen av tequila är strikt reglerad i mexikansk lag. För att drycken ska få bära det ärevördiga namnet måste den vara tillverkad i delstaten Jalisco eller i delar av delstaterna Guanajuato, Michoacan, Nayarit eller Tamaulipas.
Den stickiga plantan tar tio–tolv år på sig för att bli klar för skörd. Det man vill åt är plantans "hjärta", som brukar kallas för piña (spanska för ananas). För att komma åt det hugger man bort de långa vassa bladen som kan bli upp till två meter långa. Hjärtat upphettas. Sedan pressar man ut saven ur det.
Det finns två kategorier av tequila – tequila mixto som måste tillverkas av minst 51 procent agavejuice och tequila 100 procent agave som enbart får till­verkas av agave. Den sistnämnda är dyrast och finast.