180 dagar i Indonesien

Att välja sitt liv

2016-03-11 12:43 6 kommentarer

IMG_4376.jpg

Häromdagen pratade jag med en kvinna som bott här i snart fem år. Hon berättade om när hon kom till Lombok första gången. Hur hon på något sätt redan innan hon åkte hemifrån visste att livet inte skulle bli sig likt igen. Hur hon direkt när hon kom hit visste att det var här hon skulle bo. När hon åkte hem gav hon sig själv två år till att avsluta allt hemma i Belgien. Sälja huset, säga upp sig från jobbet, se till att yngsta barnet hade gått ut skolan och skulle klara sig själv. När ingen hörde lyssnade hon på Sand in my shoes av Dido om och om igen.

IMG_3691.jpg

Att förändra sitt liv är läskigt. Speciellt när ens liv är rätt härligt. För mig gick det fortare än två år, men jag kämpade emot så länge. Jag älskade mitt liv, mina vänner och mitt jobb. Ändå flydde jag hela tiden. Jag reste mycket, inte alltid för att jag ville till ett specifikt ställe, utan för att jag bara ville bort. Jag var rastlös och orolig i kroppen.

Jag tänkte att allt skulle bli bra om jag bytte jobb. Jag drog mig till minnes alla familjesammankomster jag missat för att jag prioriterat jobbet, alla middagar med vänner då jag suttit med telefonen och kollat mailen istället för att umgås, alla fester jag lämnat tidigt för att jag fått ett "viktigt" telefonsamtal. Jag längtade efter ett jobb som jag bara kunde gå till och sen gå hem och inte tänka mer på det. Sen fick jag dåligt samvete för att jag kände mig lat och oambitiös.

Jag sa upp mig och kände mig för första gången på länge lugn och glad ända in i själen. Sen blev jag erbjuden ett nytt jobb, ett jobb som jag inte hade sökt. Långt därinne visste jag att det var fel, att det inte skulle bli bra, att det var meningen att jag skulle göra något annat. Men jag kände också att det fanns en slags förväntan på mig från samhället i stort, en förväntan om att jag måste följa upp jobbet jag sagt upp mig från med ett jobb som var minst lika bra. Karriärskurvan måste alltid gå uppåt och det här var ett steg i rätt riktning. Det höll i sex månader.

DSC_0038 (1).jpg

Efter att jag slutat flydde jag igen. Men den här gången var det annorlunda. Jag visste också att livet skulle bli annorlunda efter den här resan. När jag kom hem från Indonesien skulle något ha hänt som förändrade allt. Jag tror att mina vänner kände det starkare än vad jag gjorde, de fick mig att lova att jag faktiskt skulle komma hem igen. Jag skrattade bort det.

En dag låg jag på stranden på Gili Trawangan och sa till min vän att jag önskade att jag kunde leva mitt liv där. "Så gör det då", sa hon. På något sätt hade jag inte tänkt på att jag faktiskt kan välja. Det är jag som bestämmer hur jag ska leva mitt liv, det är jag som styr hur min verklighet ska se ut. Allt som står mellan mig och lycka är bara praktiska saker som alltid går att lösa. Många var peppiga när jag sa att jag skulle flytta hit, andra var mer ifrågasättande. Vissa undrade om jag blivit knäpp.

Det är inte alltid lätt att leva här. Jag kan bli vansinnig över korruption, att mycket går så extremt långsamt, att män väljer att prata till Putra istället för till mig även om det är mig frågan gäller. Men sanningen är att jag aldrig varit så tillfreds med livet som jag är här. Jag är nöjd. Jag strävar inte efter mer, jag funderar inte på hur jag kan få lite till. Jag bara är, och det är en fantastisk känsla.

Så ja, att förändra livet är jävligt läskigt. Men att våga ta det steget, att välja att lita på att allt kommer lösa sig, att universum kommer att ge dig precis det du behöver så länge du följer ditt hjärta, är riktigt mäktigt.

DSC_0485.jpg

2016-03-11 12:43 6 kommentarer

ulrikasjoblom

Ulrika Sjöblom, 31, bestämde sig för att lämna chefskarriären i Stockholm för ett liv i flipflop på Lombok.
Det här är en blogg om Indonesien, nasi goreng och livet.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842