180 dagar i Indonesien

En liten visumskola

2016-06-26 07:45 Kommentera

IMG_5182.jpg
Vill du hänga här en månad eller två eller tre eller kanske sex? Det är lätt som en plätt!

Förutom att kolla upp vilka vaccinationer som behövs i god tid innan resa är det här med visum det jag oftast glömmer att kolla innan jag trycker på boka. Då jag åtminstone tidigare ofta reste ganska hux flux och med kort varsel är det en ytterst dålig egenskap. Men, det har aldrig satt några riktiga krokben för mig, och nu råkar visum har blivit min specialitet. Åtminstone indonesiska visum. Och eftersom jag har fått en del frågor om hur länge en kan stanna här och vilka alternativ som finns tänkte jag att jag ska dela med mig av dem nu!

Det finns i huvudsak tre alternativ för svenskar som vill semestra i Indonesien. Sverige tillhör ett av de ganska många länder vars passinnehavare kan få ett gratis visa on arrival när de anländer i Indonesien. Det är bara att traska genom passkontrollen så får du en stämpel som tillåter dig att stanna i 30 dagar. Det visumet går inte att förlänga och om du stannar längre än du har tillåtelse kommer du att tvingas betala böter för varje dag du dragit över. Du måste kunna uppvisa en biljett ut ur landet om du blir tillfrågad. De flesta flygbolagen kommer inte att släppa på dig på planet till Indonesien om du inte kan visa upp att du har en biljett ut ur landet igen.

Vill du ha möjlighet att förlänga ditt visa on arrival med ytterligare 30 dagar måste du betala för visumet på flygplatsen. Det kostar 355 000 rupiah (ca 220 kr) och betalas vid visa on arrival-disken innan du går igenom passkontrollen. Ta med kontanter och gärna jämna pengar, det är inte alltid en får tillbaka växel. Du får då en stämpel som tillåter dig att stanna i 30 dagar och sedan kan du besöka ett kantor imigrasi och få det förlängt med ytterligare 30 dagar. Var noga med att förlänga visumet innan det har gått ut. Även det kostar 355 000 rupiah.

DSC_0146.jpg
Stanna längre – få fler chanser att avnjuta en rismåltid.

Ett annat alternativ om du vill stanna i mer än 30 dagar är att ansöka om ett visum på indonesiska ambassaden i Stockholm innan du reser. Det kostar 450 kronor och kan inte betalas kontant. Du måste föra över pengarna till ambassadens bankkonto och sedan ta med kvitto på att du betalat när du ansöker om visumet. Visumet är giltigt i 60 dagar och går sedan att förlänga med 30 dagar fyra gånger. Då kan du alltså stanna i Indonesien i sex månader. Sedan måste du åka härifrån, men kan i till exempel Singapore eller Kuala Lumpur ansöka om ett nytt tvåmånadersvisum och sedan börja om igen. När du vill förlänga besöker du ett kantor imigrasi där du får några blanketter att fylla i. För att få visumet förlängt måste du ha en sponsor, en indonesisk medborgare som går i god för dig. Det kan vara vem som helst egentligen, någon som jobbar på ditt homestay eller en taxichaufför eller en väns mamma. Hen måste skriva på två av blanketterna, men måste egentligen inte följa med till kantor imigrasi, förutsatt att du redan har blanketterna så att hen kan skriva på innan du åker dit. Du måste även ta en kopia av sponsorns KTP (id-kort), och en kopia av fotosidan i ditt pass och en kopia på sidan med visumet du fick i Sverige. Dessutom måste du lämna in en kopia på din biljett ut ur landet. Om du vet att du kommer att stanna i sex månader kan du boka en biljett till när sexmånadersperioden är slut, och sedan skicka med den biljetten varje gång du vill förlänga visumet. När du lämnat in alla papper ger de dig ett datum några dagar fram då du kan komma tillbaka och hämta ditt pass. Då tar de bilder och fingeravtryck och du får betala 355 000 rupiah. Det går även att använda en agent för att fixa förlängningen av visumet. Då fixar de en sponsor och lämnar och hämtar passet på kantor imigrasi. Det brukar kosta ungefär det dubbla mot vad visumet kostar.

Åtminstone här på Lombok kräver säkerhetsvakterna på kantor imigrasi att du som kvinna täcker axlarna och låren och att du som man har långbyxor. Linne är inte heller så populärt. Senast häromdagen såg jag en turist i shorts som fick köpa ett par långbyxor av en påhittig entreprenör utanför för att få bli insläppt. Och ett tips till, ta med en bok eller annat skoj. Det brukar, av ofta outgrundliga skäl, bli en låååååååång väntan.

2016-06-26 07:45 Kommentera

ulrikasjoblom

Ulrika Sjöblom, 31, bestämde sig för att lämna chefskarriären i Stockholm för ett liv i flipflop på Lombok.
Det här är en blogg om Indonesien, nasi goreng och livet.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842