Annons
Annons
Daniel S Ogalde är baserad i Colombia och brinner för mänskliga rättigheter och har en förkärlek för vandring. På Vagabond ska han blogga med bloggen "Med en ryggsäck i Sydamerika" . Foto: privat.

Daniel S Ogalde är baserad i Colombia och brinner för mänskliga rättigheter och har en förkärlek för vandring. På Vagabond ska han blogga med bloggen "Med en ryggsäck i Sydamerika" . Foto: privat.

Restips

Vagabonds nya bloggare: En nomadsjäl i Bogotá med hjärta för mänskliga rättigheter

Daniel S Ogalde arbetar med ungdomar och jämlikhetsfrågor i Colombias huvudstad Bogotá. I sin nya blogg på vagabond.se vill han ge dela med sig av landets pärlor och hur vardagen ter sig i Sydamerika, men också visa en annan sida av den stora kontinenten – bortom den polerade turistytan.

Text: Johanna Jackson • 2016-05-05 Uppdaterad 2021-06-23

Daniel S Ogalde, 31, är uppvuxen i Stockholm men berättar att han aldrig känt sig riktigt hemma i Sverige. När han för två år sedan fann sig själv i storstadsmyllret av Bogotá var det som att komma hem. 

– När jag först landade i Bogotá och insåg att detta skulle vara mitt framtida hem var det en speciell känsla. Jag smälte in. Det var en självklarhet att det var där jag hörde hemma. Såhär i efterhand känner jag mig ibland lika vilsen här som i Sverige men den stora skillnaden är att mitt nya liv har fått mig att växa, säger han.

I Stockholm arbetade han med PR men äventyrslustan och en längtan efter att bege sig ut att i världen ledde honom så småningom till den svenska organisation Peaceworks i Colombia som arbetar med ungdomar för att uppnå en jämlik och hållbar värld i fred. 

– Det är nog det bästa jag gjort, att byta min PR-kostym i Stockholm mot en ute i världen där jag kan kämpa för något jag verkligen tror på.

Vad var det som gjorde att du väljer att arbeta med just det du gör?
– Mycket bra saker sker i världen. Det blir mer jämlikt, och det finns mer omtanke och medvetenhet men mycket återstår. Fråga dig själv om du kan eller snarare har råd att inte göra någonting. På ett mer personligt plan så finns det kanske något djupt narcissistiskt i det jag gör. Det får mig att må bra. Känna att jag ger något tillbaka i synnerhet med tanke på hur priviligierad jag är som svensk man. Att se hur något så litet som en kram kan förändra en människa förändrar även dig själv. Det här får mig att växa som person. 

Han minns en särskild händelse som kom att bli något av en ögonöppnare. Han och några vänner var på besök i turistfavoriten Palomino på Colombias karibiska kust och hade ordnat en utflykt på upplåsta bildäck på Palominofloden genom djup regnskog. 

– Det blev en två timmar lång upptäcktsfärd som jag kommer minnas hela livet men det var nog samtalet med vår guide som gjorde starkast intryck.

Den 22-årige guiden berättade om hur han och hans vänner startat företaget för att försörja sina familjer men att de tvingas betala tjugo procent av intäkterna till den lokala paramilitären. Vägrar man kan det gå riktigt illa, något som guiden fått uppleva på nära håll då hans bror blivit mördad efter att ha hamnat i en konflikt med de militanta grupperna.

– Det är en sida som vi kanske inte vill höra när vi spenderat goda pengar på en semesterresa eller när vi läser om topplistor med “de bästa resmålen Latinamerika” men det är likväl en verklighet vi måste förhålla oss till, säger Daniel.

Om det, och mycket annat, kommer han nu blogga om på vagabond.se i bloggen “Med en ryggsäck i Sydamerika.” 

 Vad kommer vi att få läsa om i bloggen?
– Allt mellan vardag och resor. Som svensk i Colombia så slutar jag aldrig att förundras över det jag får se och möta bara på en helt vanlig stadspromenad. 

Vilket är ditt bästa resminne?
– Helt klart den surfingresa jag gjorde till Chicama i Peru 2014. Min halvalkade surfinginstruktör tog med mig och fyra andra till en fågelö som låg några kilometer utanför kusten. Pelikaner gled precis över vattenytan intill den lilla motorbåten och redan på långt håll kunde vi känna den fräna lukten av fågelskit. Vad som tidigare varit en “guano”-fabrik hade med åren förvandlats till någon sorts historiskt monument över en svunnen tid. Allt täckt av ett tjockt lager fågelbajs. Kraftiga vågor slog mot klipporna och på en liten grusig strand trängdes pingviner och sjölejon. De sistnämnda följde nyfiket vår båt medan vi cirkulerade ön när vi helt plötsligt stannade guppandes i vattnet. Min instruktör tog en klunk whisky från en liten fickplunta och dök helt sonika ner i vattnet. När han kom upp till ytan skrek han “hoppa i!”. Det kändes väl inte helt säkert men jag var så adrenalinstinn att jag gjorde som han sa. Det var kallt och mörkt och man kände hur sjölejonen svepte förbi under ytan. En oförglömlig upplevelse.

Vagabonds nya bloggare: En nomadsjäl i Bogotá med hjärta för mänskliga rättigheter
Belize: Daniels drömresmål. Foto: Istock.

Och vilket är ditt sämsta resminne?
– Definitivt när jag och min partner nästan blev utkastade från ett hotell i Palomino för att vi kysstes. Intoleransen lever och är stark i Latinamerika.

Har du något drömresemål i Sydamerika?
– Jag har rest till Chile, Nicaragua, Honduras, Peru, Bolivia, Paraguay men det finns otroligt mycket kvar att upptäcka. Ett drömresemål är nog Belize för sitt fantastiska barriärrev. Här finns ocksÙ� historiska ruiner från Mayafolkets imperium. Ett riktigt paradis.

Vart kommer vi få följa dig till närmast?
– Min nästa planerade resa kommer ta mig till nationalparken Cocuy som bjuder på ett fantastiskt landskap som påminner om något från Sagan om Ringen.

Vilket är ditt bästa tips till den som är nyfiken på Bogotá?
– Bogotá är en otroligt mångsidig stad vilket inte är så konstigt med tanke på att det nästan bor nio miljoner invånare här. Det är kanske ingen vacker stad men den har mycket karaktär. Mina bästa generella tips skulle nog vara att:

  • Släppa fördomarna.
  • Göra din research.
  • Lär känna lokalbefolkningen.
Vagabonds nya bloggare: En nomadsjäl i Bogotá med hjärta för mänskliga rättigheter

Daniels fyra favoriter i Sydamerika

1. Paraguay

Paraguay är en bortglömd liten pärla med vacker natur, god mat och väldigt ödmjuka mÙ?nniskor. Huvudstaden Asunción påminde mig om ett latinamerikanskt Stockholm både till arkitektur, storlek och miljö. 

2. Palomino

Byn Palomino ligger vid Colombias karibiska kust. Här mynnar även Palominofloden ut. För en billig peng får du skjuts på motorcykel uppströms där du på ett bildäck kan börja en fantastisk färd genom regnskogen flytandes på floden. Rekommenderas!

3. Camaron

Om du ändå befinner dig vid den karibiska kusten är ett tips att du tar dig till fiskebyn Camaron där du kan se horder av rosa flamingos. I enkla små jollar åker du sedan ut i ett stort fågelreservat. Undvik högsäsong som börjar runt den 5 januari. 

4. Ceviche och piroger

Vad gäller mat är nog Peru och Chile favoriter, även om jag nog är lite jävig som chilenskättad. Chilenska ugnsbakade köttpiroger eller friterade ostpiroger är en guilty pleasure som fick mig att gå upp 5 kg när jag senast var i Chile 2013. Den godaste cevichen hittar du i Peru där den godaste jag smakat tillagades i Cusco av alla ställen. Ett supertips är att smaka på en sorts skaldjur som går under namnet “locos”, dvs. galningar. Citron, majonnäs, salt och – voila!

Här kan du läsa Daniels första blogginlägg: Välkommen till mitt Latinamerika

Flera nya bloggare hos Vagabond:  

Sydamerika från A till Ö

Här är årets 25 bästa resmål 2016!

8 platser att besöka innan de förändras för alltid


Text: Johanna Jackson • 2016-05-05
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top