Nya Zeeland-bloggen

Världens vägnät

2015-10-25 11:08 Kommentera

DSC_4673.jpg

Man brukar säga att världen är liten. Eller så är den egentligen enorm, men att likasinnades vägar ofta korsas runtom på klotet.

För några år sedan kom en kund till oss på vårt lantcafé utanför Örebro. Köpte bullar, kaffe och surdegsbröd som sig bör. Mötet med vissa kunder minns man lite tydligare, särskilt när samtalat går lite djupare än huruvida påtår ingår i priset, hur länge vi har öppet eller om det går bra att ta med hunden in i trädgården. Maria berättade om sin familj och deras resande bakgrund. Hur de levt som en hemskolande familj på äventyr under största delen av barnens uppväxt och nu slagit sig ner i närheten av vår lilla by. Några år senare sökte en av familjens döttrar sommarjobb hos oss på Englas Skafferi och Marias brittiska svärson lärde sig surdegsbakning på en kurs i vårt bageri. Kontakten fortsatte sporadiskt och det var faktiskt Maria som långt senare tipsade produktionsbolaget Art89 om vår bok när de sökte de första familjerna för SVTs nya dokumentärserie Familjer på Äventyr.

Under vår femte resa till Nya Zeeland arbetade vi med att bygga upp ett kreativt café i Oamaru's gamla sädesmagasin. En solig dag kom en äldre dam in till kassadisken och frågade efter "Ola and Ingrid from Sweden". Baristan presenterade sig som mannen hon sökte och med ett stort leende framringade hon hälsningar från den hemskolande grannfamiljen B i Sverige. Den Nya Zeeländska damen visade sig vara mormor till den jobbsökande dotterns pojkvän och bodde sedan många år i Oamaru, staden vi haft som hemvist på undersidan av klotet de senaste åren.

Igår satt Ola och läste lokaltidningen över en kopp kaffe när han sprack upp i ett stort igenkännande leende. Dottern, Aurora, var på bild på första uppslaget och Ola läste högt för oss andra att hon nu befinner sig i Oamaru på praktik! Aurora och hennes pojkvän Andrew bor hemma hos hans mormor under sex veckor för att fördjupa sig i stadens viktorianska arv. Fascinerande hur ens vägar korsas gång på gång. Via Facebook utväxlade vi telefonnummer och om några dagar ska vi försöka få till en träff.

DSC_4669[1].jpg

2015-10-25 11:08 Kommentera

Familjen Hoelstad

Ola, Ingrid, Engla & Alvin blev kända för de flesta som Nybyggarna i SVT:s serie "Familjer på Äventyr".


Vi har tillsammans upplevt 30 000 km av äventyr under sju resor i Landet Mittemot, men det största äventyret väntar runt kröken!


Sedan sex år pendlar vi mellan Sverige och Nya Zeeland tillsammans med våra barn. Som bagerska och barista lever vi ett liv efter högsäsong och bygger nu en food truck på undersidan av klotet för att sälja espresso och surdegsbröd direkt ut genom fönstret på vårt rullande hem.


Vi lever mitt i äventyret och driver Wholemeal.se från vår husbil på Nya Zeeland. På bloggen avslöjar vi våra favoritplatser, delar observationer, skildrar kulturkrockar och frestar med spektakulära naturupplevelser runt det magiska Hobbitlandet.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206