Nya Zeeland-bloggen

"Hur klarar ni att göra avkall?"

2016-02-10 10:49 3 kommentarer

Igår fick jag en oväntad fråga på facebook:
"Hur klarar ni att göra avkall på sånt som man har blivit van vid?
Jag är imponerad och lite avundsjuk på er att leva livet enkelt och vackert."

Jag fick inspiration att svara och tyckte jag fick till det ganska mitt i prick, så jag delar det här nedan om någon mer undrar över svaret.

"Avkall, ja.
Hur?
Man väljer.
Man tar ett övergripande beslut utifrån sina värderingar kring vad man värdesätter och vad som ska få styra i ens liv. Sedan styr det beslutet alla små val vi gör i vardagen, varje dag, varje timma.

Vi har valt tid framför pengar. Vår hälsa framför att pressa oss själva till något som någon annan kräver av oss.
Vi har valt tid med våra barn så länge de vill spendera tid med oss. De är bara till låns en kort tid och vi vill på allt sätt ge dem verktyg att göra egna val och visa dem en bredd på hur olika man kan leva sitt liv. Hjälpa dem att vara kreativa utanför ramen och stötta dem att hitta sin egen identitet.
Vi tror också att vi som familj behöver mycket tid tillsammans - kvantitetstid - för att bygga starka relationer. Med varandra och andra. Relationer för oss är viktigast. När du får ett telefonsamtal om att en nära anhörig har krockat, vad är det första du frågar? Du frågar inte hur det gick med bilen, eller hur? Du frågar om någon blev allvarligt skadad. Du vill veta hur det gick med dina anhöriga. Till och med hur det gick för dem som du inte ens känner.

Självklart vill vi också ha massa pengar och smarta grejer, göra fräna upplevelser, köpa maskiner som underlättar tillvaron och använda nyaste telefonen. Man vi kommer alltid fram till att det inte står överst på listan. Saker kräver arbetstid för att kunna köpas. Saker kräver tid för att skötas om och fungera. Eller ännu mer arbetstid för att ersättas när de går sönder. Saker är i vägen, är oftast på fel plats, tar tid att flytta på och tar tid att leva med. Vi har minskat våra saker till ett minimum och det har frigjort tid.

Vi har minskat våra utgifter till ett minimum vilket gör att vi inte måste dra in en massa pengar. Vi kan pausa när helst vi vill. Valet är enkelt.
Livskvalitén stärks, hjärnan får luft, tankar får plats, nyfikenheten till Livet väcks. Friheten ger livslust.

Enkelhet gör ont. Enkelhet är naket utan vaddering. Sårbart men också finkänsligt. När glädjen når en blir den så ofantligt mycket större och rikare. Vi har valt den enkla, djupa glädjen. Men visst gör det ont ibland att ha ett stort hjärta...

Livet är inte alltid vackert. Livet är i perioder hårt, orättvist, strävsamt och mödosamt för oss alla. För oss ännu en anledning till att inte bära tyngre bördor än vi behöver.

Livet är krångligt för alla, hur man än gör. Då är vår tes att vi lika gärna kan krångla med något som vi drömmer om."

2016-02-10 10:49 3 kommentarer

Familjen Hoelstad

Ola, Ingrid, Engla & Alvin blev kända för de flesta som Nybyggarna i SVT:s serie "Familjer på Äventyr".


Vi har tillsammans upplevt 30 000 km av äventyr under sju resor i Landet Mittemot, men det största äventyret väntar runt kröken!


Sedan sex år pendlar vi mellan Sverige och Nya Zeeland tillsammans med våra barn. Som bagerska och barista lever vi ett liv efter högsäsong och bygger nu en food truck på undersidan av klotet för att sälja espresso och surdegsbröd direkt ut genom fönstret på vårt rullande hem.


Vi lever mitt i äventyret och driver Wholemeal.se från vår husbil på Nya Zeeland. På bloggen avslöjar vi våra favoritplatser, delar observationer, skildrar kulturkrockar och frestar med spektakulära naturupplevelser runt det magiska Hobbitlandet.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206