Annons
Annons
Tecken i tiden. Från och med 2015 får två barn följa med gratis när de vuxna lugluffar.

Tecken i tiden. Från och med 2015 får två barn följa med gratis när de vuxna lugluffar.

Nyhet

Gratis tågluff för barnen

Gratis tågluff för barn. Och ett nytt interrailkort som också gäller på båtarna i grekiska övärlden. Det är de två största tågluffarnyheterna 2015.

Text: Per J Andersson • 2014-11-06 Uppdaterad 2021-06-23

Gratis tågluff för barnen
Numera finns tågluffarkort både för en månad och kortare tidsperioder. En nackdel jämfört med forna tider är att de flesta europeiska tåg kräver sittplatsbokning.

Interrailkortet ger fritt tågåkande i en månad på 25.000 mil räls i 30 europeiska länder (inklusive hela Turkiet). När kortet introducerades 1972 skulle du vara under 21 år för att få köpa ett kort. Idag kan alla åldrar tågluffa. Då fanns bara ett kort för alla länder. Nu finns förutom månadskortet också kort för 5, 10, 15 och 22 dagar.

– Svenskar gillar interrail. Efter Schweiz köper svenskarna fortfarande flest tågluffarkort i Europa i förhållande till sin folkmängd. Och efter Storbritannien säljs totalt sett flest tågluffarkort i Skandinavien, säger Silvia Görlach på Interrail Europa i Utrecht till Vagabond.

Dessutom kan du numera köpa billigare tågluffarkort som bara gäller i ett enda land. Om du exempelvis planerar att tågluffa i Storbritannien eller Polen är det ju onödigt att köpa ett dyrare kort som gäller i hela Europa.

Många som tågluffade i sin ungdom har nu barn och vill återuppleva tågluffarresan med sina barn. Det har Interrail Europa, med huvudkontor i holländska Utrecht snappat upp: från med 2015 är det för första gången gratis att ta med sig barnen på tågluffen. Varje vuxen får gratis ta med sig två barn upp till 11 år gamla.

En annan nyhet nästa år är ett tåg- och båtluffarkort som fått namnet Attica Pass och gäller på tåg i Grekland och på färjor mellan Italien och Grekland och mellan några grekiska öar. Men tro inte att gäller på alla färjor och därmed funkar som ett allomfattande grekiskt båtluffarkort. I Grekland vimlar det av rederier och Attica Pass funkar bara på några av dem.

Nytt för 2015 är att också ungdomar kan köpa tågluffarkort i första klass. Tidigare har lyxklassen bara varit tillgänglig för dig som är över 26 år.

Och nu behöver du inte längre bege dig till stationen för att läsa de tryckta finstilta tidtabellerna på väggen. Förutom respektive nationellt tågbolags sajt har Interrail Europa lanserat appen Rail Planner med europeiska tågtidtabeller, information om förmåner som kortet ger och inbyggd GPS-funktion så att du lätt kan hitta närmaste tågstation.

Läs mer längre ner: topplistor över tågluffandet i Europa.

Gratis tågluff för barnen
På de tyska snabbtågen slipper du själv värma maten i micron. Här är det tygdykade bord och bordsservering som gäller. Foto: Per J Andersson

Vilka är Europas mesta tågluffare

1. Schweizare
2. Svenskar
3. Österrikare
4. Finländare
5. Norrmän
6. Danskar
7. Britter
8. Holländare
9. Tyskar
10. Spanjorer

Vart tågluffar européerna – mest besökta städer:

1. Wien
2. Berlin
3. Prag
4. München
5. Paris

Gratis tågluff för barnen
Tågromantik. Hamburgs mäktiga centralstation. Foto: Per J Andersson

Vart tågluffar skandinaverna – mest besökta städer:

1. Köpenhamn
2. Hamburg
3. München
4. Paris.
5. Berlin

Källa: Interrail Travel Reports 2013.

Sugen på mer tågluffarinfo?

Mer att läsa om tågluffarkortet finns på Interrail Europas sajt.

Du kan köpa Interrailkortet också på SJ:s sajt.

Så är det att tågluffa

Läs Vagabonds stora tågluffarreportage: På spåret genom Europa.

Fler krönikor och artiklar om tåg

Den stora tågsvindeln.
Res som en sköldpadda
Res Indien runt med tåg
Tåget blir tre gånger snabbare än flyget
9 indiska tågresor du måste göra innan du dör
6 trevliga tågresor
Sluta gnäll! Och ta miljöansvar!


Text: Per J Andersson • 2014-11-06
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top