Australienbloggen

Kniv i ryggen på Gillard

2013-06-27 09:18 Kommentera
Kategori: Politik

Australisk politik har på senare år alltmer börjat likna italiensk politik. Det är framför allt i Labor, Australiens socialdemokrater, där dolkstötarna i ryggen verkar vara ett obligatorium när opinionssiffrorna sviktar.
På senare år, skriver jag. Den populäre, karismatiske premiärministern Bob Hawke kickades i en intern misstroendeomröstning redan 1991. Han ersattes av Paul Keating, som faktiskt fick äran att avgå frivilligt efter ett misslyckat valresultat 1996.

Upp på scenen klev Kim Beazley, som avsattes efter en intern misstroendeomröstning 2006 efter att Kevin Rudd hade utmanat honom om ledarskapet. Kevin Rudd tog sedan hem valet åt Labor och allt verkade frid och fröjd.
Nej, jag bara skojar. Julia Gillard utmanade Rudd 2010, varpå han avgick innan den interna misstroendeomröstning, som skulle ha följt, då han insåg att hans stöd intern inte var tillräckligt. Julia Gillard blev därmed inte bara ordförande för Labor utan också Australiens första, kvinnliga premiärminister.

Var nu äntligen Labor på Easy Street? Så klart inte! Gillard utnämnde i ett infall av välvilja, ränksmideri eller ren omdömeslöshet Rudd till utrikesminister. Han tackade henne genom att avgå från posten under smått kaotiska former under ett statsbesök i USA i februari 2012, och hintade att han hade andra, större planer.
Och ser man på, till ackompanjemang av låga opinionssiffor tog Rudd över som ordförande i Labor och premiärministerposten igår efter en *trumvirvel*… intern misstroendeomröstning. Julia Gillard lämnar nu politiken helt. Dessutom hoppade en ström av ministrar av regeringen efter Rudds seger; däribland förre Midnight Oil-sångaren Peter Garrett. Ska vi ta det som ett tecken på att det kommer att storma i Labor i fortsättningen? Jag tror det.


Julia Gillard kan i alla fall glädja sig över att ha levererat en berömd replik i parlamentet. Den spreds i nyhetssändningar och i sociala medier över hela världen.

Bonusinformation: Kevin Rudd talar fullt begriplig svenska sedan sin tid som diplomat i Stockholm på 80-talet.

2013-06-27 09:18 Kommentera
Kategori: Politik

Johan Drejenstam

Hej, jag heter Johan Drejenstam och kan inte sluta att tänka på Australien. Jag räknar om penningsummor till flygbiljetter som det står Sydney på, jag spelar didgeridoo och drömmer ständigt om nästa resa till Down Under.
Kommentera gärna det jag skriver.
Vill du kontakta mig nås jag på johan.drejenstam(at)australienbloggen.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206