Australienbloggen

Maneten som dödar

2013-07-03 08:30 Kommentera
Kategori: Djur och natur, Queensland

Vilket djur är ansvarigt för flest människors död i Australien? Krokodilen, säger kanske ni. Det är fel och det är inte hajar heller. Det är något litet och genomskinligt: En manet som heter Box Jelly Fish, Chironex fleckeri.* Du kommer också höra folk kalla den för sea wasp eller stinger.

Det finns en enkel regel att följa för att slippa komma i närkontakt med denna manet: Bada inte på stränder utmed kusten i Queensland, Northern Territory och norra Western Australia (se kartan!) under perioden oktober-april. Det myckna regnandet sköljer ner manetynglen från floderna ut i havet. Skulle det regna häftigt under någon annan del av året så kan det finnas anledning att avstå från doppet då också.

Maneten trivs bäst närmast kusten, vilket innebär att en del öar i norra Queensland kan vara säkra att bada vid även under "fel" säsong. Fråga dock alltid någon innan du kliver i vattnet. En del stränder har finmaskiga nät, vilket gör det möjligt att bada även under manetsäsong.
Stora Barriärrevet är manetfritt året om!

Att bränna sig på en Box Jelly Fish gör extremt ont. Som om det inte räcker till kan giftet döda en människa på så lite som tre minuter. Det finns fall då människor som bränt sig inte har hunnit in till stranden innan de drabbats av hjärtstillestånd och drunknat.
Första hjälpen är att hälla vinäger på det brända området, vilket stoppar nässelceller på huden från att avge mer gift. Efter 30 sekunder tar man försiktigt av trådarna med hjälp av en handduk. Sök därefter läkare omedelbart.
På många stränder finns ett skåp eller en låda med en flaska vinäger att användas just om någon bränner sig på en manet.

Giftets egentliga funktion är att förse maneten med föda. Den äter småfisk och räkor som fastnar och dör i dess trådar. Till skillnad från många andra maneter är Box Jelly Fish en aktiv jägare, som istället för att låta sig drivas fram av strömmarna, själv jagar ifatt sin föda; plankton, småfisk och räkor, i en hastighet upp till 4 knop
Har den inga fiender? Jo, havssköldpaddor är immuna mot giftet och tar sig en manet ibland.

* Jag har hört detta vid flera tillfällen, men tar ändå uppgiften med en aning nypa salt. Har man tagit in getingar och bin i statistiken? Antalet allergiska reaktioner från dessa djurs stick borde vara stort liksom i andra delar av världen. Sant är dock att Box Jelly Fish svarar för fler dödsfall än krokodiler och hajar tillsammans.


Box Jelly Fish på burk

Gilla Australienbloggen på Facebook!

2013-07-03 08:30 Kommentera
Kategori: Djur och natur, Queensland

Johan Drejenstam

Hej, jag heter Johan Drejenstam och kan inte sluta att tänka på Australien. Jag räknar om penningsummor till flygbiljetter som det står Sydney på, jag spelar didgeridoo och drömmer ständigt om nästa resa till Down Under.
Kommentera gärna det jag skriver.
Vill du kontakta mig nås jag på johan.drejenstam(at)australienbloggen.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206