Australienbloggen

Spindlar i Australien

2013-07-05 09:47 4 kommentarer
Kategori: Adelaide, Djur och natur, Sydney

Vi var ett gäng som reste i minibuss från Canberra upp mot Sydney. När vi närmade oss de södra förorterna var det någon som skrek till från bakre delen av bilen: "STOP THE CAR! STOP THE BLOODY CAR! THERE'S A SPIDER IN THE CAR!"

I bilannonser brukar det heta "från 0 till 100 på sex sekunder". Vi gjorde samma sak men tvärtom, och stod sex sekunder senare på vägrenen. Alla i minibussen kastade sig ut och stod sedan och stirrade förfärat in. Där satt den på andra sidan sidorutan: En gigantisk spindel. Var hade den klivit på? Hur länge hade vi åkt runt med den? Var den farlig? Kunde vi klämma den på lite bensinpengar?
Vi hade hört ruskiga historier om dödligt giftiga spindlar och nu hade vi kanske en i vår bil.
Under stor försiktighet lyckade vi till sist förvisa fripassageraren ut ur bilen med hjälp av en tidning. Vi fortsatte sedan mot Sydney övertygade om att vi svävat i livsfara.
Ett par veckor senare beskrev jag spindeln för en zoolog på The Australian Museum (Naturhistoriska museet) i Sydney.
Zoolog: Oh, that must have been a Huntsman Spider. They often show up in people's homes or cars; especially after rain.
Jag: Is it dangerous?
Zoolog: No, it's totally harmless but it looks pretty nasty, doesn't it?


Sydney Funnel-Web. Bild lånad från Wikipedia

En verkligt farlig spindel är däremot Sydney Funnel-Web Spider, Atrax robustus, som har ett mycket starkt gift.
Som namnet skvallrar om finns den i området runt Sydney (Från Newcastle i norr, Nowra i syd och Litgow i väst). Den blir upp till 3,5 cm och honan blir störst.

Det är dock den mindre hanen, som är mest farlig för människor, eftersom den är rörligare än honan och har betydligt starkare gift. Under sommarmånaderna är den på jakt efter en hona att para sig med. Då förirrar den sig in i villaträdgårdar, där människor riskerar att komma i kontakt med den. Det är heller inte ovanligt att just villaträdgårdar passar spindlarna bra, eftersom de erbjuder skugga och skydd. Annars hittas de mest i skog men är ovanligare i sandiga, torra områden.
En Sydney Funnel-Web som oroas eller provoceras lyfter upp det främre benparet och blottar därmed huggtänderna. (Se bilden!) Är fridstöraren för nära kommer hugget blixtsnabbt. Innan man 1981 började producera serum förekom dödsfall efter bett av Sydney Funnel-Web.
Befinner du dig i ett område, där den här spindel finns, bör du köra det klassiska Western-tricket, dvs skaka ur skor eller stövlar innan du sätter på dem oavsett om de står utomhus eller inomhus. Kolla också en extra gång innan du hoppar i en pool. En Sydney Funnel-Web trillar lätt ner i vattnet och det kan ta upp till ett dygn för dem att drunkna. Kan de bitas i vattnet? Ja!

Första hjälpen är som efter ormbett i Australien. Applicera ett stödförband och bege dig snarast till sjukhus.

Det var inte alls menat som en spindelexkursion. Vi gick utmed Torrens River i centrala Adelaide. Denna flod som flyter genom staden är kantad av en gångväg med parkbänkar, där flanörer kan vila benen. Vi funderade på att just sätta oss på en bänk, när jag fick en ingivelse och tittade undertill. Det visade sig att undersidan av bänken var mer eller mindre täckt av spindelväv. I väven huserade två Redback spiders. Det hade väl antagligen inte varit någon omedelbar fara att sätta sig där, men trots allt fanns en springa mellan de två brädorna, som utgjorde bänken, så varför ta risken? Dock blev det en liten fotosession…


Redback Spider i centrala Adelaide

Redback Spider, Latrodectus hasselti, hittas i så gott som hela landet. Den är dessutom mycket vanlig och lever nära inpå människan i trädgårdar och andra ställen där naturen inte är ursprunglig.
En Redback är lätt att känna igen: Den är ganska liten, ca 1,5 cm, svart eller brun och har en avlång, röd fläck på bakre delen av kroppen. Den är ganska lik den amerikanska svarta änkan, med vilken den är släkt.
Bettet är mycket smärtsamt och man bör söka läkare snarast för eventuell serumbehandling. Den bästa första hjälpen är en ispåse över bettstället.


Redback Spider

2013-07-05 09:47 4 kommentarer
Kategori: Adelaide, Djur och natur, Sydney

Johan Drejenstam

Hej, jag heter Johan Drejenstam och kan inte sluta att tänka på Australien. Jag räknar om penningsummor till flygbiljetter som det står Sydney på, jag spelar didgeridoo och drömmer ständigt om nästa resa till Down Under.
Kommentera gärna det jag skriver.
Vill du kontakta mig nås jag på johan.drejenstam(at)australienbloggen.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206