Australienbloggen

Boktips på temat stränder

2013-07-08 12:00 Kommentera
Kategori: Kultur, Litteratur

Idag är första dagen på semestern för många; däribland mig. Semester är ju ofta förknippat med något bra att läsa i hängmattan, på flygplanet eller varför inte på stranden.

Jag har funderat på hur mycket stränder betyder för Australien; hur mycket av fritid och umgänge som äger rum just på en strand Down Under.
Jag kom att tänka på två böcker med strandtema. Den ena har en stark anknytning till Australien och den andra tar sikte på backpacker-kulturen.
Jag har kollat och båda finns att köpa på de stora internetbokhandlarna. Här får ni alltså två riktigt bra boktips:On the Beach av Nevil Shute


Nevil Shute föddes och levde större delen av sitt liv i England, men kom att bo de sista åren av sitt liv i Melbourne. Med tanke på att flera av hans romaner utspelar sig i Australien, A Town like Alice t.ex, var det förmodligen naturligt för honom att flytta dit.
On the Beach (På stranden hette den svenska översättningen) utspelar sig i huvudsak i Melbourne och ombord på en u-båt. Ett kärnvapenkrig på norra halvklotet har utplånat allt liv norr om ekvatorn. Nu sprider sig radioaktiviteten söderut och men vet att det är bara en tidsfråga innan den når det södra halvklotet och Australien. Boken handlar om hur människor hanterar vetskapen att man snart kommer att dö.
Just u-båten och dess besättning får en stor betydelse. Man lyckas nämligen snappa upp en morsesignal från Seattle. Finns det liv kvar på norra halvklotet? Om man kan färdas dit under vattnet, utsätts man inte för strålning. Finns det hopp trots allt?


The Beach av Alex Garland


När jag båtluffade i Franska Polynesien på 90-talet så hade jag en fix idé: Jag skulle ta mig så långt bort som möjligt från öarna Tahiti, Moorea och Bora Bora, som tycktes översvämmade av amerikanska män i Hawaii-skjortor med sina blåhåriga fruar. De var turister. Jag var inte turist. Jag var resenär; dvs "bättre" än de som åkte på paketresor. Jag hade ju ryggsäck med tygmärken från halva världen och en ananas nonchalant hängande i en av remmarna. Jag tog in på billiga pensionat eller bodde hos lokalbefolkningen på öar, dit turister sällan nådde.
The Beach beskriver mycket träffande hur backpackers ständigt är på jakt efter stället dit horder av turister, eller backpackers, ännu inte har nått. Det kan vara ett land, en provins eller som i boken en "okänd", fantastiskt strand.
Problemet är att just backpackers likt myror lägger ut doftspår, som sedan följs av de stora researrangörerna. Sömniga småstäder exploateras, storhotell byggs och de som tidigare levde på jordbruk och fiske städar och passar upp på all inclusive-anläggningarna, vars vinster försvinner utomlands.

Ovanpå detta är The Beach dessutom en äventyrsroman, som har liknats vid en 90-talets Flugornas herre. Huvudpersonen Richard får av en slump en karta, som leder honom till en avlägsen strand på en thailändsk ö, där en grupp backpackers har slagit sig ner och lever ett stillsamt liv i paradiset. Eller kanske inte…

Boken var som gjord att göra film av. Det gjorde man också. Tyvärr blev det inte en bra film. Leonardo DiCaprio fick huvudrollen, men gjorde tämligen dåligt ifrån sig. Dessutom tvingade de thailändska myndigheterna manusförfattarna att göra ett par större förändringar i handlingen under hot att tillståndet att filma ute på Phi Phi-öarna annars skulle dras in.
Strunta alltså i filmen men läs boken!

Trevlig läsning!

2013-07-08 12:00 Kommentera
Kategori: Kultur, Litteratur

Johan Drejenstam

Hej, jag heter Johan Drejenstam och kan inte sluta att tänka på Australien. Jag räknar om penningsummor till flygbiljetter som det står Sydney på, jag spelar didgeridoo och drömmer ständigt om nästa resa till Down Under.
Kommentera gärna det jag skriver.
Vill du kontakta mig nås jag på johan.drejenstam(at)australienbloggen.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206