Australienbloggen

Toner från Australien - Del 2

2013-07-23 17:36 Kommentera
Kategori: Historia, Kultur, Musik

I förra veckan tog vi oss en titt och lyssnade lite på australisk folkmusik/Bush Ballads.
Vi fortsätter nu att plöja oss genom den australiska visskatten, som ju mestadels framförs av män i bredbrättade hattar. Sångerna är ofta också en slags hyllning till den enkle men hårt arbetande mannen (i bredbrättad hatt).

Click Go the Shears är en sång om män som klipper får; ett yrke som det finns ett romantiskt skimmer kring. Det var "riktiga" män som reste (och fortfarande reser) mellan olika stations (farmer) och klipper ullen av de präktiga merinofåren. I sången spenderas sedan dagens lön på puben; vilket säkert inte hörde till ovanligheterna. Det är Rolf Harris som sjunger:

BladeShears-300x145.jpg
Ullsax av modell äldre

Along The Road To Gundagai är ett annat gammal örhänge. Den skrevs av Jack O'Hagan 1922. Gundagai ligger 40 mil sydväst om Sydney och anses av många vara arketypen för den australiska småstaden.
Det roliga med det här klippet är att det spelats in av ett svenskt jazzband på Asperö i Göteborgs södra skärgård; ca tre mil från där jag sitter och skriver detta.

Det finns faktiskt ytterligare en sång om denna lilla stad: Flash Jack from Gundagai. I denna sång förekommer verbet pinking, vilket betyder att man klipper ett fårs ull så nära inpå huden att det skära skinnet lyser igenom.

Och det stannar ju inte vid det för låten On the Road to Gundadai, eller Lazy Harry's som den också kallas, handlar också om samma stad.

Botany Bay och Bound for South Australia är ju i egentlig mening inga bush ballads, eftersom de snarare utspelar sig på resan från England till Australien.

Låter den inte bra käck, så säg!

Några av er tycker säkert att en del av de här sångerna gränsar till det töntiga. Det tycker jag också, men de har ändå en speciellt plats i mitt hjärta, eftersom vi på en av resorna i Australien hade en CD i bilen med just de här låtarna och några till. Vi skrattade lite åt dem men efter ett tag så började vi sjunga med. De blev lite av vårt soundtrack för vår långa sväng i hyrbilen från Melbourne till Adelaide och vidare upp i the Red Centre och sedan ut till kusten i Far North Queensland för att avslutas i Brisbane. Jag ser bilder från den resan i huvudet, när jag hör den här musiken.

Låt oss avsluta med en sång som Qantas har använt till sina reklamfilmer: I still call Australia home, som skrevs av Peter Allen. Sången handlar om hemlängtan; hem till Australien.
Jag får alltid tårar i ögonen, när jag hör den.

2013-07-23 17:36 Kommentera
Kategori: Historia, Kultur, Musik

Johan Drejenstam

Hej, jag heter Johan Drejenstam och kan inte sluta att tänka på Australien. Jag räknar om penningsummor till flygbiljetter som det står Sydney på, jag spelar didgeridoo och drömmer ständigt om nästa resa till Down Under.
Kommentera gärna det jag skriver.
Vill du kontakta mig nås jag på johan.drejenstam(at)australienbloggen.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206