Australienbloggen

Tennant Creek – ett stopp på vägen

2013-08-01 10:16 Kommentera
Kategori: Northern Territory, Restips

burke.jpg
På vägen från Alice Springs till Tennant Creek: Detta är ett monument som hedrar upptäcksresanden John McDouall Stuart. Alldeles i närheten ligger berget Central Mount Stuart, som är Australiens geografiska mittpunkt

Vi är trötta när vi kliver ur bilen utanför vandrarhemmet. Visst är det konstigt hur en dags stillasittande i bilen kan göra en så matt? Vi startade på förmiddagen från Alice Springs och gjorde ett kortare stopp vid Devil Marbles och Central Mount Stuart. Annars har det bara varit bilåkning.
Ett kort promenad längs med huvudgatan, Paterson Street, och en hastig hamburgare får räcka. Tillbaka på vandrarhemmet blir det en kopp te tillsammans med ett par andra svenskar, som vi träffar i loungen. De ska resa söderut imorgon och vi åt andra hållet. Tips och råd utbyts. Därefter följer tidig sänggång.

tennant-air.jpg
Tennant Creek så där lite ovanifrån. Bild: http://www.abc.net.au

Tennant Creek ligger 50 mil norr om Alice Springs på Stuart Highway. Strax norr om staden tar man till höger in på Barkly Highway om man vill till Queensland. Fortsätter man istället norrut så hamnar man i Katherine och till sist i Darwin. Tänker man sig att köra sträckan Tennant Creek-Darwin i ett svep så har man att göra. Avståndet är 1000 km.
För de flesta är Tennant Creek något som man passerar genom; kanske med ett kort stopp för att fylla på bensin eller för att äta något.

tennant-creek.jpg
Titta! Där borta ligger... Tennant Creek.

Vi kör en sväng efter frukost. Det är synd att säga att Tennant Creek imponerar storligen. Det kändes lite som staden som Gud glömde.
Någon hade före mig i vandrarhemmets gästbok sammanfattat intrycken först på engelska:
"Tennant Creek är en trevlig liten stad. Missa inte det intressanta museet!"
Den tyska "översättningen" löd dock:
"Stanna inte en sekund längre än nödvändigt i denna håla!"
För ett ögonblick tycker jag synd om lilla Tennant Creek som ligger där i ingenstans. Man försöker så gott man kan göra reklam för det lilla man har och så reducerar en tyskspråkig rackare med halsbränna allt till "Ge dig av så fort du kan!"

Om man stannade lite längre och inte bara passerade, kanske det skulle gå att upptäcka någon slags själ i Tennant Creek; något bortom småstadstristessen.
Å andra sidan är det något rart med småstadstristess. Det är skoj att vandra i de "centrala" delarna av staden och titta vilka affärer som finns, och sedan förundras över hur de kan gå runt. En inte alltför avancerad gissning är att speciellt matställena är beroende av resenärer likt oss, som stannar till för att äta.

Kanske dess historia som gammal guldstad kan locka? Guld hittades först i Victoria och var en av anledningarna till att man slutade att deportera fångar från Storbritannien till Australien. Det var inte mycket till straff att bli skickad till en kontinent, där det fanns guld att gräva upp. Guldrushen i Tennant Creeks omgivningar på 1930-talet var den sista i Australien.
Battery Hill Mining Centre på Peko Road är ett besökscentrum, där man kan lära sig det mesta om guldutvinning. Här ligger också turistbyrån; Barkly Tourism Information.

Idag bor 3185 människor i Tennant Creek varav en dryg tredjedel är aboriginer. Den lokala stammen heter Warumungu och de bor i området mellan Tennant Creek och Alice Springs samt i några mindre städer i South Australia.

Vi besöker turistbyrån och får klart för oss det vi redan gissat. Det som är spännande med Tennant Creek finns utanför staden snarare än inne i centrum. Vi får tipset att hyra en fyrhjulsdriven bil och utforska omgivningarna. Davenport Range National Park med den kända Frew River Four Wheel Drive Loop Track erbjuder nästan två mils körning i ett dramatiskt landskap som till exempel utmed en bergskam.
Har man tält kan en äkta bushcamping bli ett spännande äventyr. Tält förresten, är vädret bra räcker det med en sovsäck. Hör med turistbyrån om platserna för bush camping sites och varför inte plocka med en karta med förslag på bush walks?

Vi har en tid att passa; dykskola i Cairns några dagar senare. Därför kör vi vidare mot Queensland och lämnar Tennant Creek bakom oss.

Tennant Creek - Staden som Gud glömde? Nej snarare:
Tennant Creek - Staden som Gud tänkte att "OK, den kanske inte blev så där jättebra, men jag ska fixa till den senare. Kanske redan i nästa vecka. Nej, förresten då ska jag se Änglarna spela mot Djurgården. Ack, alla dessa måsten! Jag får kolla kalendern. Snart ska det bli i alla fall... Var tusan är min iPhone?"

Web
Tennant Creek & Barkly Region
Discover Australia - Tennant Creek

2013-08-01 10:16 Kommentera
Kategori: Northern Territory, Restips

Johan Drejenstam

Hej, jag heter Johan Drejenstam och kan inte sluta att tänka på Australien. Jag räknar om penningsummor till flygbiljetter som det står Sydney på, jag spelar didgeridoo och drömmer ständigt om nästa resa till Down Under.
Kommentera gärna det jag skriver.
Vill du kontakta mig nås jag på johan.drejenstam(at)australienbloggen.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206