Australienbloggen

Nimbin – Peace, love and morotskaka

2013-08-05 12:06 Kommentera
Kategori: New South Wales, Restips

Nu gör vi en resa, inte bara till Australien, utan även i tid. Vårt mål är bergen ovanför Byron Bay och året är 1973. Vi befinner oss på Aquarius Festival. Ett band står på scen och publiken är entusiastisk. En del dansar till musiken medan andra verkar vara alldeles nöjda med att sitta ner i solskenet och röka på något som inte ser ut som vanliga cigaretter. Andelen av publiken som bär batikblekta kläder är stor. Man ser också många män med gigantiska skägg.

tecken.gif

Aquarius Festival hölls för första gången 1971 i Canberra och organiserades av Australian Union of Students. Det är dock festivalen i Nimbin 1973, som alla talar om, eftersom den australiska hippierörelsen anses ha sett dagens ljus där. Förutom musik framfördes även experimentell teater under de tio dagar, som festivalen varade.
Det som också gjorde Aquarius i Nimbin extra speciell var att när festivalen var slut, vägrade en grupp människor att åka hem. Det var lite som barn som inte vill lämna ett skojigt kalas. Dessa lite större barn beslöt alltså sig för att stanna kvar i Nimbin för att leva ett mer alternativt liv med allt var det innebär. Där lever de än i dag ett mer alternativt liv med allt var det innebär.
På tal om det känns det nästan överflödigt att berätta att cannabis och nyttjandet av cannabis var och är en central del av Nimbins identitet. En besökare avlade följande rapport: "It is as if a smoky avenue of Amsterdam has been placed in the middle of the mountains behind frontier-style building facades. ... Nimbin is a strange place indeed."

Vi reser från Byron Bay upp i bergen. Det är en tidig förmiddag i mars, solen skiner och det ser ut att blir en fin dag. Vi är på en dagsutflykt med andra backbackers, som liksom vi är nyfikna på Nimbin.
Vår chaufför berättar om byns historia och påpekar sedan, att man visst kan besöka Nimbin utan att handla illegala örter. Skulle emellertid någon vara intresserad, kan han ge ett diskret tips vart man kan vända sig för att få "bra varor". Kanske levererar han omedvetet ett viktigt argument mot Nimbins och andra orters liberala inställning till cannabis, när han sorgset konstaterar att man har börjat hitta använda sprutor på den offentliga toaletten.

nimbin.jpg

Nimbin ligger naturskönt inbäddat mellan gröna kullar. Själva byn är inte speciellt stor. Diverse små affärer, som säljer grödor från trakten, hantverk, vykort och souvenirer, samt ett par enklare matställen, kantar den lilla huvudgatan.
Vi promenerar runt en stund och fotograferar lite, tittar i skyltfönster och smygkollar på folk. Nimbins invånare ser verkligen ut som förväntat. Det är många batikfärgade klänningar. Männen har långa skägg och håret i hästsvans oavsett hur lite som finns kvar, samt glasögon med runda bågar. Längs med gatan står diverse fordon av modell äldre. Folkvagnbussar är uppenbarligen omtyckta och vi ser även en gammal Volvo Amazon.
Vi går in på ett café, där man visserligen kan köpa kaffe, men där te verkar vara det man ska beställa. Vi bråkar inte utan tar varsin kopp te och en riktigt god morotskaka.

nimbin2.jpg

Som i resten av Australien är cannabis inte tillåtet i New South Wales, där Nimbin ligger. Nu har den lokala polisen valt att titta åt ett annat håll, vilket säkert går bra de flesta dagar på året. Något svårare kan det emellertid vara, när det firas MardiGrass den första helgen i maj varje år. MardiGrass är ett legalize-it-jippo, där allt kretsar kring cannabis. Ett av de mer spektakulära inslagen är en demonstration, som avslutas framför polisstationen, där deltagarna sätter sig ner och tänder varsin joint. Polisen ingriper aldrig.
Dock började polisen i slutet av 00-talet göra riktade insatser mot "coffee shops" under MardiGrass i syfte att få ett slut på det öppna bruket av cannabis. Detta kom som en reaktion på bråk och våld mellan cannabissäljare.

Efter ett par ganska stillsamma timmar i Nimbin samlas vi vid bussen för att köra tillbaka mot Byron Bay. På vägen ner för bergen gör vi ett stopp för att bada i en klippool alldeles ovanför ett vattenfall.

vattenfall.jpg

Australienbloggen propagerar inte för användandet av "lätta" droger. Dock propagerar Australienbloggen för intressanta resmål i Australien, och Nimbin är ett intressant resmål. Kanske dock inte det resmålet, dit du tar familjen eller varifrån du skickar vykort till farmor och farfar. (Såvida farmor och farfar inte var unga på 60-talet)
Är du nyfiken på den australiska hippierörelsens historia och tycker att det är intressant att träffa annorlunda, för att inte säga excentriska, människor, är Nimbin ett roligt ställe att besöka. Är du dessutom intresserad av New Age, panflöjtsmusik och sugen på bra vegetarisk mat, så har du ytterligare ett par anledningar att skriva upp denna by på din lista över ställen att se i Australien.

Givetvis behöver man inte resa tillbaka till Byron Bay på eftermiddagen, om man känner att man vill stanna och insupa atmosfären lite extra. Det finns flera övernattningsalternativ. Granny's Farm är ett prisvärt ställe med både camping och vandrarhem. YHA har också ett vandrarhem i Nimbin.

Web
Nimbin on the Web
Granny's Farm
Nimbin YHA
Nimbin Tours

2013-08-05 12:06 Kommentera
Kategori: New South Wales, Restips

Johan Drejenstam

Hej, jag heter Johan Drejenstam och kan inte sluta att tänka på Australien. Jag räknar om penningsummor till flygbiljetter som det står Sydney på, jag spelar didgeridoo och drömmer ständigt om nästa resa till Down Under.
Kommentera gärna det jag skriver.
Vill du kontakta mig nås jag på johan.drejenstam(at)australienbloggen.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206