Australienbloggen

Billigt flyg till Australien

2013-08-06 21:35 Kommentera
Kategori: Flyg, Resa till Australien

Det är inget snack om saken. Emirates är flygbolaget på allas läppar just nu. Göran Ingman noterade för ett par dagar sedan på sin blogg att man kommer till Australien för en väldigt billig peng i höst. Jag beslöt mig för att kolla.

Det har ofta slagit mig att flygpriserna till Australien har legat still sedan jag började resa dit. Då, i slutet av 80-talet, låg de billigaste biljetterna runt 8000 kr. Det gör de idag också.
Då ska man dock notera två saker.
För det första är det en reell prissänkning, som vi ser här, då vi tar hänsyn till pengavärdet. 8000 kr är ju mindre värda idag än var de var på 80-talet. Det är alltså betydligt billigare att åka till Australien idag är för drygt 25 år sedan.

För det andra var de billiga biljetterna på den tiden med de "inte så fina" flygbolagen. T.ex. Aeroflot och andra mindre betrodda bolag som stod för de röda prislapparna. Idag är det högt rankade flygbolag som Qantas, Singapore Airlines, Cathay Pacific och nu också Emirates som kör kampanjer.

Kampanjer, där har vi ett annat nyckelord. Tidigare hade man ett mer eller mindre enhetligt pris, som gällde året om. Det kunde kanske diffa på en femhundring eller så. Idag vet man att ta bra betalt under högsäsongen; dvs veckorna kring storhelgerna jul och påsk. Då är det många australier, som bor utomlands som vill resa hem och besöka nära och kära. December är också en populär månad för oss européer att resa till Australien, då det är som mörkast här och sommaren börjar Down Under.
Resten av året behöver man emellertid kriga lite mer om passagerarna, varför man kör kampanjer.

Måste man inte resa under högsäsong finns det alltså möjlighet att komma riktigt billigt undan. Dessutom vet ju läsare av denna blogg att i Australien är det alltid högsäsong någonstans.

I fallet Emirates så vill man givetvis också nå ut till presumtiva kunder för att tala om att man finns och att man flyger från Arlanda direkt till Dubai med start den 4 september. Passande nog börjar Emirates sin kampanj det datumet. De billiga priserna gäller sedan fram till den 23 oktober.

Nu undrar ni så klart hur billigt det är. Jag går in på Emirates site och gör en sökning på utresa från Stockholm i mitten av september till Sydney och hem ett par veckor senare.
Hoppsan! Jag får priset 6963 kronor. Visserligen får jag då flyga via Dubai och Bangkok. Nåja, för en flygbiljett till Australien för mindre än 7000 kr kan man inte vara kräsen.

Jag försöker med T/R Stockholm – Perth i början av oktober med hemresa i mitten av månaden och hamnar på 6862 kr. Här slipper jag undan med byte endast i Dubai. Haken här är lång väntetid i Dubai; uppåt 12 timmar. Nåja, billigt är det.

Kanske är ändå vinnaren utresa från Stockholm i mitten av september till Adelaide och hem igen i början av oktober. Ett byte, i Dubai givetvis, och korta väntetider både ut och hem.

Jag tror inte att det kan bli billigare att åka till Australien än under hösten 2013.

emirates.jpg

2013-08-06 21:35 Kommentera
Kategori: Flyg, Resa till Australien

Johan Drejenstam

Hej, jag heter Johan Drejenstam och kan inte sluta att tänka på Australien. Jag räknar om penningsummor till flygbiljetter som det står Sydney på, jag spelar didgeridoo och drömmer ständigt om nästa resa till Down Under.
Kommentera gärna det jag skriver.
Vill du kontakta mig nås jag på johan.drejenstam(at)australienbloggen.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206