Australienbloggen

När Australien stänger – helgdagar Down Under

2013-08-25 08:24 3 kommentarer

Det finns röda dagar i den australiska almanackan som man inte riktigt är beredd på. Jul och påsk vet man ju där de är på gång, men Queen's Birthday och ANZAC Day kan komma som ett slag i mellangärdet, om det var just då man var tvungen att köpa den där viktiga saken, eller kanske gå till banken och försöka reda ut varför VISA-kortet inte fungerar.

Det var just en dag då det inte var helt klart hur mycket pengar som fanns kvar på kontot där hemma. Istället för att övertrassera och göra banken i Sverige på dåligt humör, tog jag upp en resecheck, som jag hade i reserv och stegade in på banken… inte. Det var låst och släckt fast det var tisdag.
Förvirrad gick jag tillbaka till vandrarhemmet, där man väntade på mina pengar för kommande övernattning. Det är Queens Birthday, berättade man för mig med ett flin. Jag fick anstånd till dagen därpå med betalningen.
Det måste vara ungefär så som en aussie känner i Sverige, när han/hon upptäcker att det finns något som heter Midsommarafton, vilket får vanligen öppna inrättningar att slå igen, fastän det är en "vanlig" fredag.

Nu är givetvis inte allt sig olikt i den australiska almanackan. Juldagen och annandag jul, nyårsdagen och långfredag är röda dagar även Down Under. Notera också att Annandag Påsk är helgdag i Australien. (Påskdagen är givetvis också en röd dag, men eftersom den alltid infaller på en söndag så spelar det ju ingen roll.)

Hyser du ett intresse för att se gamla veteraner med klasar av medaljer dinglande från bleknande uniformer, kan möjligen ANZAC Day vara något för dig. ANZAC, Australian and New Zealand Army Corps, stred 1915 vid Gallipoli i Turkiet under Första Världskriget. Även om slaget till sist förlorades, och nära 9000 australier miste livet, ansågs man ha kämpat så tappert att just Gallipoli kom att ses, om inte i ett romantiskt skimmer, så i alla fall i ett nationalistiskt skimmer.
Då båda staterna dessutom nyligen hade blivit självständiga, Australien 1901 och Nya Zeeland 1907, anser många att Gallipoli skänkte dessa länder sin första, nationella identitet.
Numera firas ANZAC Day i båda länderna varje år den 25 april, till minne av aussies och kiwis, som fallit i strid i även efterföljande krig under 1900- och 2000-talet. De vanligaste aktiviteterna brukar vara parader och kransnedläggningar vid krigsmonument.

australiaday-sydney.jpg
Australia Day i Sydney

Då är Australia Day den 26 januari betydligt roligare. Denna helgdag, som är Australiens nationaldag, firas till minne av The First Fleets ankomst den 26 januari 1788 till nuvarande Sydney. Det var den första flottan med straffångar, som anlände denna dag, vilket av många australier ses som nationens födelse.
Aboriginer brukar inte dela den synen, utan anser snarare att detta datum markerar starten av förtrycket av Australiens urinvånare.
Australia Day firas givetvis över hela landet, men festiviteterna i Sydney brukar vara de största. Bland arrangemangen märks en regatta i hamnen och ett gigantiskt fyrverkeri på kvällen.

Det finns också ett smått komplicerat system med helgdagar, Substitute holidays, som inträffar om den ordinarie helgdagen råkar infalla på en lördag eller söndag, dvs då man ändå skulle varit ledig. Mer om det samt en lista på lokala helgdagar, som endast firas i en eller ett par delstater, hittas här.

Vad gör man på en public holiday i Australien? Det är ungefär som i Sverige; man hittar på roliga saker tillsammans med familj och vänner. Strandbesök, bushwalks och BBQ är vanligt förekommande aktiviteter.

Har du något roligt eller mindre roligt minne från någon helgdag i Australien?

2013-08-25 08:24 3 kommentarer

Johan Drejenstam

Hej, jag heter Johan Drejenstam och kan inte sluta att tänka på Australien. Jag räknar om penningsummor till flygbiljetter som det står Sydney på, jag spelar didgeridoo och drömmer ständigt om nästa resa till Down Under.
Kommentera gärna det jag skriver.
Vill du kontakta mig nås jag på johan.drejenstam(at)australienbloggen.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206