Australienbloggen

Royal Botanic Gardens - en oas i Sydney

2013-08-30 09:31 2 kommentarer
Kategori: Djur och natur, New South Wales, Restips, Sydney

Du har gått det klassiska turiststråket: Du klev av från tåget vid Circular Quay och vandrade bort mot Operahuset. Du fotograferade Operahuset från alla möjliga vinklar. Du fick din kompis att fotografera dig framför Operahuset. Sedan fick ni en annan turist att ta en bild på er tillsammans framför Operahuset, och ni fick själva till sist ta ett tiotal bilder på en japansk bussgrupp.
Vad göra nu?

Istället för att promenera tillbaka mot Circular Quay så fortsätt österut till Royal Botanic Garden; detta andningshål i centrala Sydney.
Inne i parken är det lätt att glömma bort att man befinner sig mitt i en storstad. Man behöver inte vara intresserad av Australiens växter för att uppskatta ett besök. Låter man inte sig imponeras av de exotiska arterna så är det trevlig att bara strosa runt där. Det är en välkommen respit från alla människor, trafik och storstadspuls på utsidan.

royal-botanic-garden.jpg

Lite historia…
Det som skulle komma att bli Royal Botanic Gardens var platsen för Australiens första farm. Den startades 1788, året då första omgången straffångar deporterades till Australien, av guvernören Arthur Phillip. Syftet var givetvis att kolonin skulle bli självförsörjande, men försöket misslyckades. Jorden var alltför fattig på näring och det var först när man grundade farmer vid dagens Parramatta, som man lyckades odla något.
Guvernör Macquarie grundade 1816 Botanic Gardens och utnämnde året efter kolonins första botanist, Charles Fraser. Det gör parken till Australiens äldsta, vetenskapliga institution.
I några decennier under 1800-talets mitt drevs en djurpark i Botanic Gardens, men djuren flyttades sedermera till en annan park.
Vid samma tid övergick man till att kalla parkchefen Director istället för Colonial Botanist. En av de mest kända directors var skotten Charles Moore, som mot slutet av sin ämbetstid (1848–96) var med om att skriva kolonins första flora, Handbook of the Flora of New South Wales.
Första hälften av 1900-talet skulle komma bli svåra år för parken, vars underhåll och utveckling eftersattes pga de två världskrigen samt depressionen.
Efter Andra Världskriget hade man åter igen möjlighet att satsa på parken, som tillsammans med växthusen 1959 fick namnet Royal Botanic Gardens.

Royal Botanic Gardens är öppet årets alla dagar och har fritt inträde. Parken täcker ett 30 hektar stort område.
Kasta ett öga upp i träden! Chansen är stor att du får se flygande hundar hänga där uppochner. Annars ser man dem ofta i skymningen flyga över vattnet i Sydney Harbour.

solander.jpg

Som svensk uppskattar man naturligtvis att Linnélärjungen, Daniel Solander, har uppmärksammats med ett minnesmärke. Solander var med på Kapten Cooks första resa och var tillsammans med sin engelske kollega Joseph Banks de första européerna att undersöka Australiens unika växt- och djurliv. Vår svenske kung avtäckte minnesmärket i början av 80-talet.

Jag rekommenderar ett besök i Royal Botanic Gardens. Gå på växtsightseeing och upptäck blommor som du inte trodde fanns. Ta med något att äta och dricka och njut av en picnic i det gröna. Vill du fortsätta strosa runt i parkmiljö så fortsätt vidare till The Domain och Hyde Park, som båda ligger direkt i anslutning till Royal Botanic Gardens.

Web
Royal Botanic Gardens

2013-08-30 09:31 2 kommentarer
Kategori: Djur och natur, New South Wales, Restips, Sydney

Johan Drejenstam

Hej, jag heter Johan Drejenstam och kan inte sluta att tänka på Australien. Jag räknar om penningsummor till flygbiljetter som det står Sydney på, jag spelar didgeridoo och drömmer ständigt om nästa resa till Down Under.
Kommentera gärna det jag skriver.
Vill du kontakta mig nås jag på johan.drejenstam(at)australienbloggen.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206