Australienbloggen

Coober Pedy - ett besök i underjorden

2013-09-03 09:23 Kommentera
Kategori: Restips, South Australia

Förutom en kort matrast i Port Augusta har vi sträckkört hela vägen från Adelaide. Det är sen kväll, när vi checkar in på vandrarhemmet, där vi får ett rum en trappa ner. Trötta efter en hel dags resande somnar vi snabbt i våra sängar.
Morgonen därpå knallar vi uppför trappan igen och tittar ut genom dörren. Ett förunderligt landskap möter oss. Eller landskap förresten; är det en stad? Eller kanske ett landskap ändå?

coober-pedy3.jpg

Coober Pedy verkar vid första anblick bestå av låg bebyggelse varvat med gigantiska högar av grus och sand. Coober Pedy består även vid andra anblick av låg bebyggelse varvat med gigantiska högar av grus och sand. Vi befinner oss nämligen i världens opalhuvudstad.
Vi hämtar våra grejor från rummet sju meter under marken och checkar ut från vandrarhemmet, som givetvis är en gammal opalgruva.
Fastän det bara är tidig förmiddag är hettan i luften redan påtaglig. Just den tryckande värmen är en anledning till att merparten av Coober Pedys invånare bor under marken. Dagstemperaturer på 40 °C är inte ovanliga. Man upptäckte emellertid snabbt att nere i gruvschakten var temperaturen betydligt mer behaglig. Den smarta lösningen var att flytta ner bohaget i underjorden. Nära till jobbet är det också.

Många är de som begett sig till Coober Pedy på jakt efter rikedom. Visst finns de som lyckats och hittat den där stora opalen, men för de flesta så är det mest hårt arbete utan några större fynd. Man finner opaler så man klarar sig men inte mycket mer. En del ger upp och lämnar staden, men för många är det inte bara drömmen om den stora stenen, som håller dem kvar. Det är en livsstil att bo och arbeta i Coober Pedy, så man fortsätter spränga och gräva nere i marken, och kanske en dag ligger det något stort, glimmande i gruset.

coober-pedy1.jpg

Jag skulle ljuga om jag sa att det är en vacker stad. Fascinerande är den emellertid. Vi kör runt med bilen en stund. Vi stannar till vid en kyrka; ja den ligger nere i marken. Vi passar också på att titta in i ett hem under marken. Flera invånare släpper ner besökare i sina bostäder mot en smärre avgift.

coober-pedy2.jpg

I Coober Pedy har man grävt efter opaler sedan 1915, då de första fynden gjordes. Idag bor knappt 2000 människor bor i staden. Namnet Coober Pedy kommer från det lokala, aboriginska ordet kupa-piti, vilket betyder "vit mans hål i marken" eller "vattenhål".
När vi tycker att vi är färdiga med Coober Pedy köper vi förnödenheter så att vi ska klara den långa resan mot Uluru (Ayers Rock). Vi sätter oss sedan i bilen och kör norrut.

Är Coober Pedy värt ett besök?
Hyser du ett stort intresse för opaler så är svaret ett rungande ja. Annars kanske du inte ska bege dig till den här delen av Australien enkom för ett besök i opalhuvudstaden.
Om du å andra sidan reser mellan Adelaide och Alice Springs eller omvänt med egen bil så finns det inte så många andra övernattningsalternativ efter en dags körning än i just Coober Pedy.
Åker du buss kan det också vara skönt att sova en natt för att slippa träsmaken. Har du kommit hela den vägen så vore det väl dumt att inte stanna till?

Web
Coober Pedy
Coober Pedys opalmässa
Coober Pedy Net

2013-09-03 09:23 Kommentera
Kategori: Restips, South Australia

Johan Drejenstam

Hej, jag heter Johan Drejenstam och kan inte sluta att tänka på Australien. Jag räknar om penningsummor till flygbiljetter som det står Sydney på, jag spelar didgeridoo och drömmer ständigt om nästa resa till Down Under.
Kommentera gärna det jag skriver.
Vill du kontakta mig nås jag på johan.drejenstam(at)australienbloggen.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206