Australienbloggen

Port Arthur – en fängslande historia

2014-02-10 11:43 Kommentera
Kategori: Historia, Tasmanien

Vi sitter i en bil med folk, som vi just lärt känna. Det arrangerades på sättet som saker och ting ofta arrangeras i Australien. "Ska ni dit? Våra grannar längre ner på gatan har ett par på besök och de har hyrt en bil och ger sig av på fredag morgon. Ni får säkert plats!"
Ett telefonsamtal senare är allt ordnat: "Ni åker klockan 9".
Mycket riktigt, på fredag förmiddag åker vi från Kingston via Hobart vidare österut. Landskapet är lummigt grönt med eukalyptus varvat med stora ormbunkar. En dryg timme senare är vi framme vid Port Arthur.

Den förste europé som såg Tasmanien var den holländske sjöfararen Abel Tasman, som 1642 gjorde ett strandhugg. Han stannade inte länge nog och brydde sig heller inte om att segla runt ön. Följaktligen trodde han att Tasmanien var en del av en större landmassa; något som även duktiga navigatörer som Cook och Bligh skulle komma att tro. Först när Matthew Flinders seglade runt Tasmanien 1798, stod det klart att det var en ö.
Abel Tasman var inte så fräck att han gav ön namnet Tasmanien. Han döpte den istället till Van Diemen's Land efter guvernören i holländska Indokina.

port-arthur1.jpg

Om man är det minsta intresserad av Australiens historia som straffkoloni är Port Arthur ett givet besöksmål.
Det som gör Port Arthur extra intressant är att mycket av den ursprungliga bebyggelsen från 1830-talet finns kvar; en del som ruiner och andra som mer eller mindre intakta byggnader.

port-arthur2.jpg

Redan 1804 grundades kolonin på Tasmaniens sydöstra kust. Den var tänkt som ett komplement till straffkolonin i Sydney, som hade grundats 16 år tidigare. Dels skeppades fångar direkt till Port Arthur från England och dels överfördes en del straffångar, som i Australien fortsatt begå brott, från kolonin i Sydney.
Port Arthur och hela Van Diemen's Land kom att få en hemskt rykte. Visserligen kunde man som skötsam fånge ha det ganska bra. Om man å andra sidan hittade på dumheter väntade hård behandling. Att rymma var det knappast tal om. Port Arthur ligger ute på Tasman Peninsula, som endast hålls ihop med resten av ön med en liten landremsa, som vakter med ilskna hundar patrullerade. Man lät också sprida ut ett rykte om att det i vattnet kryllade av hajar för att avskräcka eventuellt simkunniga fångar.
1856 slutade man att deportera fångar till Van Diemen's land. I syfte att kunna locka till sig bosättare utan kriminellt förflutet skedde ett namnbyte. Van Diemen's land blev Tasmanien.

Ett stycke grym nutidshistoria utspelade sig 1996, när en ensam galning, Martin Bryant, sköt ihjäl 35 personer och skadade 21 personer i Port Arthur.

port-arthur4.jpg

Inträde till Port Arthur Historic Site köps i form av "pass", där olika saker ingår. Se Port Arthurs länk här nedan för mer information!
Port Arthur ligger naturskönt och det är trevligt att bara sitta på grässluttningarna och titta ner på de gamla fängelsebyggnaderna och på havet. Vi går bland byggnaderna och försöker föreställa oss hur livet som fånge kan ha varit. Senare kom jag över The Fatal Shore av Robert Hughes; en bok som berättar hur Australien kom att bli en fångkoloni. Den rekommenderas!
En dag räcker för att se Port Arthur Historic Site, men vill man kanske uppleva en Ghost Tour så finns flera logimöjligheter.
YHAs vandrarhem i Hobart erbjuder ett paket med två övernattningar i Hobart och "däremellan" en utflykt till Port Arthur med bl.a.guidning och en båttur.

port-arthur3.jpg

Webb
Port Arthurs officiella site
Discover Tasmania
Paket två övernattningar i Hobart och dagsutflykt till Port Arthur

2014-02-10 11:43 Kommentera
Kategori: Historia, Tasmanien

Johan Drejenstam

Hej, jag heter Johan Drejenstam och kan inte sluta att tänka på Australien. Jag räknar om penningsummor till flygbiljetter som det står Sydney på, jag spelar didgeridoo och drömmer ständigt om nästa resa till Down Under.
Kommentera gärna det jag skriver.
Vill du kontakta mig nås jag på johan.drejenstam(at)australienbloggen.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206