Annons
Annons
Nyhet

Flyg från Västerås till Afrika och Asien

Tänk att kunna traska in i den pyttelilla terminalen på flygplatsen i Västerås och höra högtalarutrop för flyg till såväl Asien som Afrika. Snart är det kanske möjligt. Handelskamrarna i Iran och Östafrika har nämligen kontaktat fyra flygplatser i Mälardalen – Arlanda, Bromma, Skavsta och Västerås – för att undersöka var man kan få bäst

Text: Redaktionen • 2006-09-06 Uppdaterad 2006-09-06

Tänk att kunna traska in i den pyttelilla terminalen på flygplatsen i Västerås och höra högtalarutrop för flyg till såväl Asien som Afrika.

Snart är det kanske möjligt. Handelskamrarna i Iran och Östafrika har nämligen kontaktat fyra flygplatser i Mälardalen – Arlanda, Bromma, Skavsta och Västerås – för att undersöka var man kan få bäst tider och lägst pris för direktflyg till Teheran och via Dubai till Somalias huvudstad Mogadishu.

Bäst till ligger inte stora Arlanda, som man skulle kunna tro, utan lilla Västerås. Direktflyg till andra världsdelar från Västerås – hur kan det fungera?
– Det finns ett behov av fler flyg till Iran och Östafrika från Sverige. Det är en kombination av att det finns många iranier och somalier som reser hem och hälsar på, affärsmän från Östafrika och Iran som reser till Sverige och specialresearrangörer som vill flyga turister till framför allt Östafrika, svarar Västerås flygplatschef Mikael Nilsson.
Anledningen att flygbolagen föredrar Västerås och inte Arlanda, Landvetter eller Sturup är framför allt priset. Små flygplatser tar mindre betalt i landningsavgifter än stora flygplatser. Ett annat skäl är tillgången till start- och landningstider. Medan flygbolagen på en stor flygplats får hålla till godo med vad som är ledigt kan de på små flygplatser välja de ultimata tiderna.
I dag har Iran Air direktflyg från Arlanda till Teheran – ett flyg som ofta är fullbokat. Ethiopian Airlines flyger Arlanda–Addis Abeba, men de håller höga priser. Därför tror Skandinavisk-iranska och Östafrikanska-skandinaviska handelskammrarna att det finns en stor efterfrågan.
I Sverige bor 9 500 iranier och 45 000 somalier. Dessutom är Sverige Irans största handelspartner i EU, enligt Mikael Nilsson.
Västerås flygplats planerar nu att bygga en ny affärslounge och erbjuda halalmat till affärsmännen från Iran och Östafrika.
Per J Andersson


Text: Redaktionen • 2006-09-06
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top