Annons
Annons
Foto: Karl-Johan Larsson

Foto: Karl-Johan Larsson

Australien

Sydney – Sol, sand och surf down under

Morgon-hurtiga simmare, hemlösa hippies och vågdyrkande surfare – alla har de sin plats längs Sydneys stränder. Vagabond har promenerat utmed klipporna från Coogee till Bondi Beach för att spana in storstadens strandliv.

Text: Lotta Zachrisson • 2010-02-05 Uppdaterad 2021-06-23

Sydneys stränder vaknar tidigt. Redan klockan sju börjar joggarna, hundägarna och andra morgonpigga inta kaféerna och promenadstråken för en stund av lugn och ro innan semesterfirarna väller in. En av de mest populära aktiviteterna är att promenera den fem kilometer långa kuststräckan mellan Coogee och Bondi.
Sydney - Sol, sand och surf down under
Vågen går vid surfmeckat Bondi Beach.

Coogee är en av de större stränderna i Sydney men så här tidigt på morgonen är det bara ett fåtal som har slagit sig ner i den gyllenbruna sanden. James Lenthall är 65 år, har vitt hår och knatar runt i sina sportiga speedobadbyxor. I många, många år har han kommit ner till stranden varenda dag.

– Jag bodde utomlands ett tag men jag saknade verkligen Coogee. Det jag längtade efter mest var att få komma ner hit på morgonen, motionera lite och prata med vänner. Många av dem är alltid här, säger han.

Sydney - Sol, sand och surf down under

Den populära strandpromenaden mot Bondi börjar i Coogees norra ände, där sanden får ge plats åt gröna gräsmattor och mjuka kullar. Stigen ringlar sig långt ute på kanten ovanför havet och klippornas branta fall ner i det blå är imponerande.
Gordons Bay är nästan tom på folk. Stranden är inte lika skrytsamt naturskön som många andra så hit söker sig de som inte vill trängas. Stigen rundar ett stenigt parti för att sedan nå fram till Clovellys djupa vik. Här är vattnet lugnt, men fullt av fiskar, och perfekt för snorklaren som vill slippa stora vågor.

Stigen passerar Burrows Park där boulespelarna går match efter match på grusplanerna, och Waverlys kyrkogård där korsen står tätt på rad, innan vi når Bronte Beach, som blir ett perfekt lunchstopp. I södra änden ligger ett gäng mysiga kaféer vägg i vägg. Här finns även ett picknickområde med grillar och bord, eller grÙ?smattor för dem som vill sparka av sig skorna och lägga sig på en filt. På söndagarna, som är barbecuens heliga dag i Australien, samlas extra mycket folk här.

Sydney - Sol, sand och surf down under

Mellan Bronte och vandringens mål, Bondi, ligger den lilla stranden Tamarama, eller Glamarama som den lite skämtsamt kallas. Den är lätt att missa där den ligger intryckt mellan två höga klippor. Förutom att vara en magnet åt det trendiga folket är stranden känd för sina nyckfulla strömmar. Livräddarna från Surf Rescue i sina karakteristiska små gulröda mössor finns på plats varje helg och försöker få folk att bada mellan flaggorna, där det är säkrare. Oftast är det turister och folk från de vÙ�stra förorterna som är ovana vid att läsa den stora oceanen, som behöver hjälp. Men vem som helst kan ha otur att fastna i förrädiska strömmar.

Stigens sista del fram till Bondi är den mest folktäta. Många stannar till för att titta på ett tält och en samling presenningar som syns på en klippavsats precis nedanför stigen. En konstinstallation, föreslår någon. Men det är det inte. En smal, sliten man med stort skägg tittar fram, presenterar sig som Jim och berättar att han bosatt sig här.

Sydney - Sol, sand och surf down under– Jag kom till Sydney när OS arrangerades här år 2000 för att leta jobb. Det gick bra men efter OS försvann jobben. Jag har bott här på klippan i flera år. Emellanåt blir jag bortkörd, men jag kommer alltid tillbaka. Jag har stans bästa utsikt, säger han och ler.
Och visst är det en magnifik utsikt över Bondi Beach, Sydneys mest kända strand. Bara en bit från Jims “hem” ligger ett riktigt landmärke – Bondi Iceberg Club. Här får man betala dyrt för att ta en drink i baren till samma vy. Men mest känt är stället för simklubben. För att bli medlem måste man simma tre av fyra söndagar varje månad året runt. Det blir förstås aldrig några minusgrader men temperaturen i luften kan vara nio-tio grader eller svalare under vintern så lite hårdhudad ska man nog vara. Varje år startas säsongen med det traditionella isbadet, då medlemmarna tar varsitt isblock med sig ner i poolen, och simmar.

Efter “isberget” är vi framme vid Bondi Beach. Redan på 1800-talet spatserade fina damer och herrar här för att titta på folk eller för att ta ett dopp i badtunnorna, samma typ som fanns i engelska Bath och Brighton. Idag finns här bra shopping och massor med kaféer längs huvudgatan Campbell Parade. I södra änden samlas de unga killarna med sina brädor i skejtparken och i havet flockas förstås det andra brädfolket – surfarna.

När skymningen långsamt sänker sig har en efter en förflyttat sig från stranden upp till promenadstråket. Barernas uteserveringar packas med folk och kvällen fylls av glatt sorl och klirr från cocktailglasen. Som en oas i storstan drar Bondi till sig folk – morgon som kväll.

Sydney - Sol, sand och surf down under

Konstvandring

Varje år i slutet av oktober till mitten av november anordnas konstutställningen Sculpture by the sea, längs promenadstråket mellan Bondi och Tamarama. Skulpturerna skapas för att passa till platsen och utsikten mot havet, och utgör en populär årlig utflykt för Sydneyborna. http://www.sculpturebythesea.com.
Förr eller senare kommer ämnet på tal när man badar i australiska vatten. Så här ser statistiken ut:

Och så hajarna  …

I genomsnitt dör en människa i haj­attacker varje år i hela Australien. (Att jämföra med cirka 300 i drunknings­olyckor och 3 000 i trafiken).

  • Den största och mest aggressiva hajen, vithaj, håller mest till längs Australiens sydkust – långt från Sydney.
  • De flesta hajattacker i Sydney skedde 1910–1940. Sedan dess har antalet minskat kraftigt.
  • Den senaste dödliga hajattacken i Sydney inträffade år 2003. Innan dess hade inga attacker med dödlig utgång skett sedan 1963.
  • Risken är densamma att drabbas i Sydney Harbour och i Paramattafloden som vid stränderna i havet.

Text: Lotta Zachrisson • 2010-02-05
AustralienRestipsSydney

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top