Australienbloggen

Air New Zealands nya säkerhetsfilm

2015-08-13 11:29 Kommentera
Kategori: Flyg, Nya Zeeland

"…och får vi nu be om er uppmärksamhet, när vi presenterar vår säkerhetsinformation."

De orden får en stor del av passagerna i en flygkabin att snabbt plocka upp en tidning eller bok. Man har helt enkelt sett det där så många gånger att man för längesedan slutat att titta. En del låter antagligen bli att titta också för att man vill verka lika cool som affärsresenärerna: "Been there, done that!"

Nu är säkerhetsinformationen ändå viktig och det ligger i allas intresse att alla ombord vet vad som gäller om något skulle gå fel. Därför har man på senare år försökt att göra dessa filmer lite mer underhållande. I bräschen för detta har Air New Zealand gått. När Sagan om ringen och Bilbo var som hetast kunde passagerarna se bl.a. dessa filmer innan start:

Nu i dagarna har man börjat visa en ny säkerhetsinformation; även den en film-spoof:

2015-08-13 11:29 Kommentera
Kategori: Flyg, Nya Zeeland

Flyg via Asien

2014-10-06 21:02 Kommentera
Kategori: Flyg, Resa till Australien

De flesta som flyger till Australien reser via Asien.

IMG_0855.JPG
Du vet att du sitter på ett flyg till eller ifrån Asien, om passageraren bredvid dig har munskydd.
dryck.jpg
Du vet att du sitter på ett flyg till eller ifrån Asien, om du serveras vatten med örtkryddor.

2014-10-06 21:02 Kommentera
Kategori: Flyg, Resa till Australien

Jetstar flyger till Uluru

2014-07-25 10:42 Kommentera
Kategori: Flyg, Northern Territory, Resa i Australien

När jag träffar andra i Australien, får jag en känsla av att man har allt mindre tid att resa runt i landet. Det som tidigare var "Jag tänker mig ett halvår i Australien" har nu blivit "Jag ska vara här i drygt två veckor."
Detsamma gäller för egen del. Långt borta är dagarna då en resa till Down Under räknades i månader.

Därför hajar jag till lite extra när jag ser att Jetstar, Qantas lågprisbolag, har direktflighter mellan Sydney och Yulara (Uluru/Ayers Rock). Sedan några veckor har man också en direktförbindelse mellan Melbourne och Yulara.

Det innebär att du kan kombinera sydöstra Australien med ett besök vid den berömda klippan mitt i Australien även under en kortare vistelse i landet. När dagarna dagarna i Australien är få vill man ogärna tillbringa hela dagar med att resa från en plats till en annan. Att nu också slippa resan, som tar nästan en hel dag i anspråk, från Alice Springs till Uluru, känns bra.
Själv skissar jag redan på framtida resplaner med Uluru som en av destinationerna.

Ett par provsökningar gav priser runt 2500 kr för t/r-biljetter.

jet.jpg

2014-07-25 10:42 Kommentera
Kategori: Flyg, Northern Territory, Resa i Australien

Billigt till Australien

2014-04-06 18:22 Kommentera
Kategori: Flyg, Resa till Australien

Att flygbolagen lägger upp sina kampanjer för resor till Australien, är ett tecken på att högsäsongen i Australien lider mot sitt slut. Flitiga läsare av Australienbloggen vet ju dock att Australien är landet där det alltid är högsäsong.

Först ut är Cathay Pacific. De tre stora resebyråerna som säljer resor till Australien i Sverige, har valt lite olika upplägg:

Australienresor:
Pris från 7570.
Gäller 1 april – 30 november 2014
Boka och betala din biljett senast 21 april.

MyPlanet:
Ekonomiklass: fr. 8200 kr
Premiumklass: fr. 16900 kr
Gäller 1 april - 30 juni samt 17 augusti -30 november
Boka senast 21 april.

Tour Pacific:
Premium economy: 15900 kr
Business class: 25900 kr
Kombinera klasserna, t ex ut i business och hem i premium: 20900 kr per person t/r.
Resperiod: 25 mars - 30 november (utresa)
Boka senast: 21 april (betalning inom 5 dagar)

Glad vår!

cathay.jpg
Adelaide International

2014-04-06 18:22 Kommentera
Kategori: Flyg, Resa till Australien

Billigt till Australien med Finnair

2014-01-13 12:00 Kommentera
Kategori: Flyg, Resa till Australien

Hej på er,

Det är måndag och ganska kallt. Möjligen kan ett erbjudande med Finnair lysa upp tillvaron en aning.

Fram till den 23 januari kan man boka biljetter från SEK8590 till Brisbane och Melbourne.
Mellanlandning sker i Helsingfors och Hong Kong eller Singapore.
Sträckan från Asien till Australien och vice versa brukar trafikeras av One World-kollegorna Qantas, Cathay Pacific eller British Airways.

Hyvää matkaa!

Finnair

2014-01-13 12:00 Kommentera
Kategori: Flyg, Resa till Australien

Till Australien med stil

2013-12-30 17:50 Kommentera
Kategori: Flyg, Resa till Australien

Jag var i Australien i november. Efter dryga 28 timmar på flyget kändes ryggen aningen öm. Javisst, det handlar säkert om stigande ålder, för jag minns inte att det kändes på det viset för 10-15 år sedan. Var är en uppgradering när man behöver den som bäst?

För ett par år sedan fick jag förmånen att i tjänsten flyga till Japan i business class. Det skulle visa sig vara både en välsignelse och en förbannelse.
Välsignelsen var just resan till och från Japan. Business class visade sig vara lika lyxigt som jag hade hoppats på.
Förbannelsen är alla flygresor i ekonomiklass som jag har gjort sedan dess, för det är ju omöjligt att låta bli att jämföra.
Speciellt minns jag flighten till Sydafrika, då en fransman bredde ut sig på det gemensamma armstödet så mycket att han flera gånger höjde volymen i mina lurar.
Flighten hem från Sydafrika hade också sin "charm". Jag satt längst bak i en stolsrad. Bakom fanns ett skåp, som gjorde att sätet inte gick att fälla. Jag "sov" alltså sittandes helt upprätt. Om jag säger att jag fick ett par timmars sömn totalt, så är det antagligen i överkant.
Nu hade dock resegudarna bestämt att det inte räckte med det. Därför satt det innanför mig vid fönsterplatsen en mycket artig, men ack så magsjuk engelsman. "Pardon me ..."

Oh business class, where art thou?

För er som är stadda vid kassa frestar Tour Pacific med ett erbjudande med Cathay Pacific. Du reser i business class t/r till Australien för 29600 kr. Du får flyga till Sydney, Melbourne, Adelaide, Cairns, Brisbane eller Perth. Biljetten ska bokas senast den 31 januari och du måste resa hem senast 31 augusti.

Tänk på oss i ekonomiklass när champagnen hälls upp!

image.jpg
"Just det, håll dig på din sida!"

2013-12-30 17:50 Kommentera
Kategori: Flyg, Resa till Australien

Just another day in Middle-earth

2013-11-26 21:11 1 kommentar
Kategori: Flyg, Kultur, Nya Zeeland

Tänk er ett litet land. Tänk er att det ligger långt från många platser i världen; ja i en ganska ensam del av världen.
Så en dag annonseras det att man tänker gör en stor och viktig film i det lilla landet. Inte bara en förresten. Man gör tre stycken.
Nu börjar människor runt om i världen tycka att det lilla landet är ett vackert och spännande land. Många reser dit för att uppleva det lilla landet på nära håll och för att se platserna, där de tre berömda filmerna spelades in.

Till sist börjar det lugna ner sig igen, men så plötsligt berättas det från Hollywood att man tänker spela in ytterligare tre filmer, och allt börjar om igen.

Den här gången är det lilla landets flygbolag med på noterna och spelar raskt in en rolig film istället för den så tråkiga säkerhetsinformationen. Det stannar dock inte vid det. Snart kommer en andra film, och nu står det klart för alla att flygbolagets personal i själva verket är sagofigurer:

2013-11-26 21:11 1 kommentar
Kategori: Flyg, Kultur, Nya Zeeland

På väg hem

2013-11-21 09:00 Kommentera
Kategori: Flyg, Resa till Australien, Restips

Flyget från Adelaide går inte alls direkt till Hong Kong. Vi ska tydligen till Melbourne först, vilket står klart först när jag kommer till gaten. Det är som att Australien vill hålla kvar mig så länge som möjligt. Efter en timmes resa i "fel" riktning och ytterligare en timme på Melbournes flygplats är vi till sist på väg norrut mot Asien.

Två familjer med jämngamla barn möts i höjd med min plats. De är på väg till toaletterna, men stannar upp och börjar prata med varandra. Det är barnens intresse för varandra som är isbrytaren; en skön blandning av vill så gärna prata med den andra flickan men det känns ändå bra att klänga mig fast runt mammas ben.
Ena familjen är från Hong Kong och den andra från Macao. De har varit på semester i Australien.
- Hade ni det bra?
- Ja, Australien är fantastiskt!

Utanför mitt fönster har de rektangulära åkerlapparna ersatts av ett kargt, men ack så vackert landskap: Det röda.
Det är väldigt platt men strax flyger vi över en något mer kuperad terräng. Och överallt den röda sanden. Små tussar av moln kastar sina skuggor över marken där nere. Med tanke på årstiden ligger temperaturen på ca 30 grader.

- Där nere skulle man vara, tänker jag. Man skulle antagligen behöva ett bra flugnät över huvudet och en ordentlig hatt. En hel del vatten givetvis. Bilen skulle naturligtvis vara 4-hjulsdriven och ha en AC värd namnet.

Jag gör det alltså igen; drömmer och planerar inför nästa besök. Är det verkligen så illa? Äger Australien mig? Det kanske är så. Å andra sidan äger jag Australien, så man kan väl säga att det tar ut varandra.
Nu är ju inte bara mitt land. Jag delar gärna med mig. Det fantastiska Australien ligger där och väntar på mig ... och dig!

image.jpg

2013-11-21 09:00 Kommentera
Kategori: Flyg, Resa till Australien, Restips

Jag väljer flyget

2013-10-17 09:05 Kommentera
Kategori: Flyg, Resa i Australien

Ett viktigt beslut är taget. Det blir varken buss eller tåg från Sydney till Adelaide. Flyget var överlägset billigast. Det ska visserligen bli skönt att klara av en resa på två timmar istället för många, många timmar på en buss. Dock känns det lite tråkigt att inte kunna resa klimatsmart (säger killen som ska flyga till andra sidan jorden).

Jag hade också sett fram mot att sitta och titta ut genom bussfönstret timme efter timme. Där utanför skulle det australiska landskapet virvla förbi och jag skulle vara mitt i min inre resa. Beväpnad med böcker, podcastar och bra musik skulle tiden gå ganska snabbt. Kanske skulle jag få en trevlig stolsgranne.

Vad trist det ska bli att flyga till Adelaide!

Nu drar jag mig till minnes en rolig händelse från en tidigare Australiensväng. När jag säger rolig, menar jag "rolig" i den meningen att jag så här efteråt kan skratta åt den. Då var det inte speciellt roligt.

Scenen utspelar sig på en Greyhound-buss på väg söder ut. Jag har fått en bra plats. Visst börjar träsmaken göra sig påmind, men resan från Cairns ner mot Brisbane har ändå gått oväntat smidigt. Nu är det bara några timmar kvar.

Ju närmare vi kommer Brissie desto fler passagerare kliver på bussen. Jag vrider på huvudet och konstaterar att nu är det bara jag som inte har någon bredvid mig. En del av mig är väldigt nöjd med det. En annan del undrar lite surt varför ingen vill sitta bredvid mig.

Medan dessa två känslor bråkar med varandra rullar bussen in i Bundaberg och stannar. Framdörren öppnas med ett pysande. Sedan sker allt i slow-motion. Slow-motion är antagligen också det enda den ytterst voluminösa kvinnan, som med möda tar sig in i bussen, klarar av.
Hon scannar av bussens säten och upptäcker den lediga platsen bredvid mig. Jag ber en stilla bön att hon ska ångra sig och stanna i Bundaberg, men förgäves.

Under de sista timmarna till Brisbane har vi ständig kontakt med varandra. Det spelar nämligen ingen roll hur hon eller jag ändrar sittställning. Hon väller ändå över armstödet in på min plats och på mig, trots att jag trycker mig mot fönstret. Trots den fysiska närheten säger vi inte ett ord till varandra, och jag tänker att vi båda är mycket lättade, när det till sist är dags att gå av bussen i Brisbane.

Vad trevligt det ska bli att flyga till Adelaide!

2013-10-17 09:05 Kommentera
Kategori: Flyg, Resa i Australien

Fler billiga biljetter till Australien

2013-09-16 22:27 Kommentera
Kategori: Flyg, Resa till Australien

Denna höst fortsätter att bjuda på finfina priser på flygbiljetter till Australien. Nu är det Cathay Pacific som frestar med resor till Down Under från 7850 kr inklusive skatt.

Kampanjen pågår 1 september – 15 december samt 1 januari – 30 juni; dvs med ett avbrott under högsäsongen, då man ändå fyller sina plan utan att behöva ta till rabatter. Sista dagen att boka är 30 september.

Länkar
Australienresor
MyPlanet

Cathay-Pacific-Bookings.jpg

Under hösten uppgraderar Cathay Pacific ekonomiklassavdelningarna på sina Boeing 777-300ER och A330-300.
För mig är nog detta den bästa nyheten:

cathay-tv.jpg

2013-09-16 22:27 Kommentera
Kategori: Flyg, Resa till Australien

Johan Drejenstam

Hej, jag heter Johan Drejenstam och kan inte sluta att tänka på Australien. Jag räknar om penningsummor till flygbiljetter som det står Sydney på, jag spelar didgeridoo och drömmer ständigt om nästa resa till Down Under.
Kommentera gärna det jag skriver.
Vill du kontakta mig nås jag på johan.drejenstam(at)australienbloggen.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206