Australienbloggen

Jul i Australien

2016-12-23 10:00 Kommentera
Kategori: Kultur, Mat och dryck, Musik

- Jag har aldrig sett snö annat än på tv, säger Brenda. Vi sitter på bussen från Brisbane till Sydney och har kommit att prata med varandra. Jag har just berättat att det är snö hemma i Göteborg, där jag bor. Själv kommer Brenda från Cooktown, som ligger långt uppe i norra Queensland. I hennes hemtrakt är det ständigt varmt. Det är bara mängden nederbörd, som förändras under året. Hon fnissar vid tanken att snö ligger som ett täcke över landskapet i stora delar av Europa under vintern. Själv har jag svårt att föreställa mig en jul med sol och tropisk värme.

Tanken på en vit jul ter sig helt overklig, om man bor i Australien. I de södra delarna av landet, där det faktiskt kan falla snö på vintern (juni – augusti), råder högsommar när tomten kommer.
Fortfarande verkar man dock tänka på julen, som en tid på året då det verkligen ska snöa och vara kallt. Många med europeisk härkomst har haft svårt att släppa de vita jularna, som kanske deras föräldrar eller generationen tidigare, berättat om. Alltså kör man på med hela kitet: Alla julprydnader och dekorationer ser ut som du brukar: Tomtar på släde, snötyngda granar etc. Försäljningen av fusksnö på sprayburk rakar givetvis i höjden under december. Det är liksom enda chansen till att få fönstren att se lite rimfrostiga ut i den 30-gradiga värmen.

six_white_boomers.gif

Nåja, helt verklighetsfrämmande är man inte. En typisk juldagsaktivitet är att ta sig till närmaste strand och grilla tillsammans med familj och vänner. En tradition för backpackers är att åka till Bondi Beach den 25 december. Runt 40 000 besökare brukar fira jul på Sydneys mest berömda strand.

Julmaten är även den försiktigt anpassad till klimatet. Kött såsom lamm, skinka och kalkon äts gärna, men serveras kallt och tillsammans med sallad. Man rundar gärna av med traditionella efterrätter såsom Christmas pudding, pavlova och trifle.

De med sångröst, och alla andra, brukar stämma upp i de julsånger, som man sjunger i Storbritannien och USA. Det finns dessutom några populära, australiska sånger: Six White Boomers, Aussie Jingle Bells och Australian Twelve Days of Christmas.

Det finns några andra viktiga, australiska jultraditioner och givetvis har de med sport att göra. Dels arrangeras Boxing Day Test på Melbourne Cricket Ground på Annandag Jul. Cricket är tillsammans med rugby landets nationalsport. För oinvigda framstår cricket lika obegripligt som vegemite på smörgåsen.
På Annandagen startar också den legendariska regattan Sydney-Hobart Yacht Race. Denna segeltävling räknas till en av de hårdaste i världen.

syd-hob.jpg
Bild: abc.net.au

Här är väderleksrapporten för julhelgen 2015. Skulle jag välja stad enbart efter väder fick det bli Sydney.

Sydney
Julafton: Halvklart, 24 grader
Juldagen: Halvklart, 26 grader
Annandag Jul: Sol, 32 grader

Melbourne
Julafton: Sol, 19 grader
Juldagen: Sol med friska vindar, 35 grader
Annandag Jul: Sol med regnskurar, 19 grader

Brisbane
Julafton: Åskskurar, 27 grader
Juldagen: Regnskurar, 28 grader
Annandag Jul: Halvklart, 31 grader

Cairns
Julafton: Regn, 27 grader
Juldagen: Åskskurar, 27 grader
Annandag Jul: Regn, 28 grader

Adelaide
Julafton: Sol, 37 grader
Juldagen: Sol med lätta moln, 36 grader
Annandag Jul: Sol, 23 grader

Hobart
Julafton: Sol, 25 grader
Juldagen: Sol, 26 grader
Annandag Jul: Regn, 16 grader

Darwin
Julafton:Ihållande regn med inslag av åska, 28 grader
Juldagen: Ihållande regn med inslag av åska, 39 grader
Annandag Jul: Ihållande regn med inslag av åska, 30 grader

Perth
Julafton: Sol, 25 grader
Juldagen: Sol, 29 grader
Annandag Jul: Sol med lätta moln, 32 grader

Yulara:
Julafton: Sol, 38 grader
Juldagen: Halvklart med risk för skurar, 39 grader
Annandag Jul: Sol, 28 grader

Australienbloggen önskar er alla en riktigt God Jul!

2016-12-23 10:00 Kommentera
Kategori: Kultur, Mat och dryck, Musik

Påsk i Australien

2016-03-22 12:38 Kommentera
Kategori: Historia, Mat och dryck, Sydney

Snart har vi påsken här. I Australien firar man givetvis påsk också. Påsktraditionerna Down Under liknar dem i Sverige, men några saker är lite annorlunda.

Man äter Cross buns. Det är söta bullar med torkad frukt i. Namnet kommer av att det på ovansidan finns ett kors, vilket ju passar bra till påsk. Precis som semlor finns de i affärerna långt före själva dagen, då man egentligen ska njuta dessa bakverk. Långfredagen, Good Friday, dagen då man traditionellt äter Cross Buns.

Påskharar finns också men ambitionen är få bort dessa. Bakom detta ligger Foundation for Rabbit-free Australia, vars mål är att utrota kaninen i Australien. Kaniner planterades in i mitten av 1800-talet och redan 1920 uppskattade man att antalet kaniner i landet var ca 10 miljarder.
Kaninen är förmodligen idag Australiens värsta skadedjur och därför anser man att det är lämpligare med ett inhemskt djur; the Bilby.

bilbies.jpg
Jag tycker att bilbyn till vänster ser godare ut än den till höger...

Ärligt talat; hur många av er vet vad en bilby är? Det är ett litet pungdjur, som på svenska har det roliga namnet större kaninpunggrävling.
I Australien kan man alltså köpa kaninpunggrävlingar av choklad. Försök hitta det på ICA Maxi om ni kan! Fråga gärna!

Under påskhelgen är det vanligt med olika större evenemang inom områdena sport, nöje och kommers.
Den mesta kända är Sydney Royal Easter Show, som är en slags landbruksmässa fast mitt i staden, som hålls i Sydney Olympic Park under ett par veckor, och alltid med påskhelgen någonstans mitt i.
Detta evenemang har alla inslag av en traditionell show, där man visar upp kor, får och andra nyttodjur. Givetvis har man även rodeo, tivoli och annan underhållning.
Sydney Royal Easter Shows web

I övrigt är det som sagt mycket som liknar vårt svenska påskfirande:
Man samlar familj och släkt för att äta gott; gärna lamm- eller oxstek med tillbehör som potatis, pumpa och andra rostade grönsaker.

Långfredag är helgdag även i Australien precis som Annandag Påsk, Easter Monday.
Påskhelgen lär vara den helg med störst tryck på inrikesflyget, vilket kan vara bra att känna till om man ska flyga just då.

Jag passar på att önska Australienbloggens läsare en riktigt Glad Påsk!

2016-03-22 12:38 Kommentera
Kategori: Historia, Mat och dryck, Sydney

En pub i Flinders Ranges

2015-01-06 12:29 Kommentera
Kategori: Mat och dryck, South Australia

Groucho Marxs ord "Jag var så törstig att jag hade kunnat dricka brunsås" far genom mitt huvud. Dallrande hetta, vi pratar dallrande hetta. Igår regnade det ymnigt, men idag verkar solen vilja visa vem som bestämmer. Den kraftiga vinden, som vid lägre temperaturer hade kunnat erbjuda välkommen svalka, gör allt bara värre. Det känns som när någon lustigkurre reser sig upp i en varm bastu och vevar runt sin handduk.

Flinders Ranges i South Australia och vackert så det nyper till i Australienhjärtat på mig, men nu vill det hjärtat, och resten av kroppen, in i vanlig rumstemperatur. Något att dricka? JA TACK!
Sällan är skylten Pub mer välkommen.

pub-in-flinders2.jpg

Inne är det säkert 10 grader svalare än ute. Temperaturen i kylen ur vilken bartendern tar ut glasen, är betydligt kallare. Öl forsar sedan ner i den de immiga glasen inför förväntansfulla ansikten.
De vanliga artighetsfraserna utbyts; var kommer ni ifrån och vad har ni haft för er i Flinders? Några lokala förmågor ansluter och det skålas för respektive hemländer; Nederländerna, England, Tyskland, Sverige och Australien. Stämningen stiger.

pub-in-flinders.jpg

En av de äldre männen är från en familj, som var med redan på 1850-talet, när de första nybyggarna kom till Flinders Rangers. Det var hårt de första åren. Många gav upp eller svalt ihjäl och stora mängder boskap gick under.
– Nej, visst har det varit tufft. Min farfars far var på väg att ge upp flera gånger. Man tvingade oss att ha fler djur än vad marken klarade av.

pub-in-flinders3.jpg

Mind you he's worth loads of money, kommer det från en av de andra bargästerna. Alla skrattar och vår berättare, nu med ölmustasch på överläppen, ler nöjt.

Efter glada thanks och see you later står vi åter igen ute i solskenet. Fem minuter senare far orden genom mitt huvud:

Jag är så törstig att jag skulle kunna dricka brunsås.

2015-01-06 12:29 Kommentera
Kategori: Mat och dryck, South Australia

Intervju med Lars Jönsson

2014-03-17 21:45 1 kommentar
Kategori: Adelaide, Intervjuer, Mat och dryck, Melbourne, South Australia

lars.jpg

Bor i: Helsingborg
Site: Tour Pacific

Lars Jönsson är VD och ägare av Tour Pacific, som arrangerar och säljer resor till Australien, Nya Zeeland, Japan, öar i Stilla Havet och Indiska Oceanen samt kryssningar. Jag träffade honom för en pratstund och vi kom att prata om… Australien.
På TUR-mässan i Göteborg 21-23 mars kan du träffa honom och hans kollegor och få tips inför din nästa Australienresa.

Om jag förstår det rätt så arrangerar Tour Pacific ett par olika rundresor i Australien.
Ja, dels har vi Stora Australien för dem som vill komma lite mer inpå djupet och lägga lite mer tid i landet. Sedan har vi en resa som heter Klassiska Australien och Nya Zeeland, som är lite mer komprimerad; dvs du är borta lika länge som på Stora Australien men du ska hinna med två länder. Många av de som åker på de här rundresorna är i 55- 60årsåldern och man är kanske mer intresserad av att pricka av resmål snarare än att vistas flera månader i landet. Då passar en sån här resa bra; man får se det man "ska" se.

Jag ser att ni på båda rundturerna har med Adelaide och Kangaroo Island.
Ja, Adelaideområdet har mer av det unika Australien i sig. På Kangaroo Island finns ett spännande djurliv som inte får missas. Ön kallas faktiskt för Australiens svar på Galapagos för sitt unika djurliv.

fur-seal.jpg
Sömnigt sjölejon på Kangaroo Island.

Vi passar givetvis också på att åka upp till Barossa Valley, och vi gör det till en kulinarisk heldag istället för enbart besök på vingårdar.
På förmiddagen är vi på Orlando (vingården där bl.a. Jacobs Creek tillverkas). Förutom att prova viner så äter vi lunch där, vilket gör att vinet sätts in i sitt sammanhang; dvs tillsammans med mat.
På Orlando har man en mer industriell produktion. Därför fortsätter vi på eftermiddagen till en mindre vingård, där man mer hantverksmässigt framställer vin. Deras specialitet är att man äter choklad ihop med vin och det är olika sorters viner till olika sorters choklad.

vingard2.jpg

Om man som du har arbetat i över 20 år med resor till Australien; kan Australien vara semester också eller är det bara jobb?
Ja, det är en svår fråga. När jag åker till Australien på jobbresor brukar jag passa på att ta semester också. Samtidigt är det svårt att ta in på ett hotell utan att tänka att "Det här skulle passa i vårt sortiment" eller "Det här tycker jag inte om!" Vi man ha riktig semester så måste man nästan åka till ett ställe, som man inte säljer. Fast när jag var i Australien för två år sedan så passade jag på att åka ut till Wilson Island, Heron Island och Gladstone Islands. Det var fantastiskt. Jag tittade för all del på hotell men hade ledig tid också.

Har du något smultronställe?
Det finns så många. Det beror lite på vem man tipsa; dvs vad kunden är ute efter. Det behöver inte vara en fantastisk superupplevelse. En sak som jag själv upptäckte i Melbourne var att det finns guidade turer lyfter fram saker som man som besökare inte hittar själv. Företaget heter Hidden Secrets Tours och är specialiserade på stadsvandringar. På en sån tur går man inte många meter på de vanliga shoppingstråken innan man viker av in i en gränd och plötsligt öppnar sig ett torg med restauranger caféer och spännande affärer.
Den turen som jag var med på avslutades på en asiatisk restaurang, som låg som låg en våning upp från huvudgatan bakom en oansenlig dörr. Jag hade aldrig hittat dit själv.

2014-03-17 21:45 1 kommentar
Kategori: Adelaide, Intervjuer, Mat och dryck, Melbourne, South Australia

Vegemite – ett stycke australisk matkultur

2014-01-27 08:00 5 kommentarer
Kategori: Mat och dryck

Vaknar du upp på morgonen och känner ett sug efter en kopp te och en skiva rostat bröd med en brun sörja, som smakar salt buljong? Chansen är stor att du är australier och/eller galen.
Detta mycket speciella pålägg kallas Vegemite och är något så aptitretande som ett jästextrakt med inslag av kryddor och malda grönsaker. (Jo, nu blev ni sugna va?) Jag vet inte om jag gör det värre eller bättre genom att berätta att extraktet är en restprodukt från öltillverkning, vilket å andra sidan är logiskt med tanke på all öl som dricks i Australien. Ambitionen var just också att inte låta all använd jäst gå till spillo, när Vegemite togs fram 1923.

vegemite_jar.jpg

Det finns definitivt inget annat pålägg som är så intimt förknippat med Australien. Att säga att man i Australien gillar Vegemite är ungefär som att påpeka att det finns många känguruer där. 2008 sprängdes miljardgränsen i antal sålda burkar.
Ironiskt nog tillverkas Vegemite av den amerikanska matjätten Kraft.

Miljoner australier kan ju inte ha fel? Eller kan de? Det var inte utan en viss spänning som jag satte tänderna i min första smörgås med vegemite på. Jag ska inte säga att det var något som jag gick och längtade efter eller drömde om. Det var inte heller så att jag promerade iväg till Woolworths och köpte mig en burk. Istället sökte Vegemiten upp mig: En dag stod burken där på frukostbordet hemma hos familjen som jag gästade. Give it a go, mate! You'll love it!
Ni som sitter och ännu inte blivit av med vegemiteoskulden kan lugnt fortsätta att leva i okunskap. Vill man vara snäll kan man säga att det smakar ungefär som köttbuljong med inslag av umami. Vill man inte vara snäll kan man säga att det smakar som det ser ut…
Är det nyttigt? Jo, det kan man kanske säga. Det finns ordentligt med B-vitaminer i Vegemite. Lyckligtvis finns det andra sätt att få i sig B-vitaminer. Själv kommer jag att tänka på öl…

Det senaste på bred-något-otäckt-på-smörgåsen-fronten kom 2009. Efter decennier tyckte man tydligen på Kraft att det var dags för en försiktig breddning av produktlinjen. Alltså tryckte man ner lite mjukost i en burk med brunt gojs i och simsalabim hade man ett nytt pålägg: Vegemite Cheesybite. Det smakar som, och sitt ner när ni läser detta, Vegemite med ost!

Denna reklamfilm från 1956 är klassisk:

Nu hör jag er upphetsat ropa: "Finns Vegemite i Sverige?" Jag kollade runt i ett par av de större matbutikerna i Göteborg, men utan resultat. Till sist fick jag dock tips om att The English Shop med butiker i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala säljer Vegemite. Dessutom har de en webshop.

vegemite-banner.jpg
Själv tar jag hellre en öl ...

Lägg gärna er röst på Australienbloggen i kategorin Bästa reseblogg:

Travel Blog Awards 2014!

2014-01-27 08:00 5 kommentarer
Kategori: Mat och dryck

Äta känguru? Reptilpizza?

2013-11-24 08:16 3 kommentarer
Kategori: Djur och natur, Mat och dryck

Känguru? Det är kattmat, anser fortfarande många australier. Dock kan man märka en attitydförändring under senare år. Känguru och vallaby serveras allt oftare på både enklare så väl som finare restauranger. Det är ett magert men smakrikt kött, som påminner ganska mycket om nötkött. Det finns dessutom kängurur i överflöd och man behöver inte hålla reda på dem på samma vis som med tamboskap.

Själv passar jag gärna på att äta "annorlunda" mat, när jag är på resande fot. En missad middag ledde till att jag gav mig på jakt efter hämtmat. Jag hamnade på The Australian, en pub i the Rocks ett stenkast från Sydney Harbour Bridge. Det fanns pizza på menyn och jag valde en Coat of Arms.
Coat of Arms? I Australiens statsvapen hittar vi kängurun och emun, och så också på pizzan Coat of Arms.

image.jpg

Hur smakade det? Tackar, mycket bra! Sedan ska jag i ärlighets namn erkänna att jag inte är hundra på vad som var känguru och vad som var emu. Följaktligen kan Australienbloggen rekommendera både känguru och emu.

image.jpg

Sugen på fler kulinariska utmaningar kom jag att återvända till The Australien ett par dagar senare. Den här gången kunde jag inte låta bli att testa pizza med saltvattenskrokodil.
Det var inte så dumt det heller, även om det inte hade skadat med lite tomatsås på pizzan.
Krokodilkött är vitt och påminner både i smak och konsistens lite om bläckfisk. Smak och smak förresten, likt bläckfisk så måste man under tillagningen göra det lite mer intressant med marinader och kryddor och då funkar det alldeles utmärkt.

Nu tror jag väl ändå att det blir en Coat of Arms nästa gång snarare än reptilpizza.

2013-11-24 08:16 3 kommentarer
Kategori: Djur och natur, Mat och dryck

Calamari i Glenelg

2013-11-18 01:57 Kommentera
Kategori: Adelaide, Mat och dryck, Resa i Australien, South Australia

Jag avnjuter just en härlig omgång calamaris i trevliga Glenelg i Adelaide. Jag var på en mycket lyckad delfintur på förmiddagen. Mer om det längre fram.

image.jpg
Moseley Square, Glenelg. Notera juldekorationen.
image.jpg
Mmmmmm ...

2013-11-18 01:57 Kommentera
Kategori: Adelaide, Mat och dryck, Resa i Australien, South Australia

Sounds of Australia

2013-10-13 19:27 6 kommentarer
Kategori: Kultur, Mat och dryck

Jodå, här kommer nästan två timmar med musik från Australien. Det är väl ett par låtar som kommer från andra ställen, men de är ändå fyllda med aussie-hooks.
Jag har försökt att göra en ganska bred blandning. Här finns de stora namnen tillsammans med australiana med countryinslag, didgeridoos och faktiskt några stänk punk, vilket inte är min kopp te i vanliga fall. Det är för all del inte signaturmelodin från Grannar heller, men som det brukar heta: "It's a dirty job but someone's gotta do it."
Visst har jag glömt vissa sånger (några sånger är till och med "glömda" med avsikt) men kommentera gärna vad som fattas, så kan jag komplettera. Givetvis kommer jag att lägga till mer musik allt eftersom.
Det vore också roligt att höra från er vad som är bäst… och sämst!

Här är alltså min låtlista Sounds of Australia
Ja, du måste ha Spotify för att lyssna.

Här är en närmare presentation av låtarna och artisterna för den intresserade:

INXS kanske inte har åldrats så där väldigt bra, men Devil Inside är OK.

Tame Impala från Perth är ett av de modernare inslagen på spellistan. Trots detta låter de som ett eko från 60-talet; bebisen som Beatles och Beach Boys aldrig fick. I somras kanske ni såg dem på Way Out West. Apocalypse Dreams spelades som sista extranummer.

Dragon var ett band som faktiskt ursprungligen kom från Nya Zeeland. En bit in karriären tog de planet över Tasmanska sjön och bosatt sig i Australien. De mest framgångsrika åren var under 80-talet, och jag råkade av en tillfällighet hamna på en spelning med dem i Sydney 1988. Låten på min lista heter Wait Until Tomorrow och det skriker 70-tal om den.

Lars Wallin & the Tribelars – Sveriges musikaliska australienambassadörer med tidigare punkrockaren Lars Wallin från Uddevalla på sång, gitarr och didgeridoo. Låten heter Beautiful People. Kan det bli mer Down Under i Bohuslän?

Midnight Oil representeras av låtarna Golden Age från sista(?) skivan Capricornia samt Best Of Both Worlds från Red Sails in the Sunset. Bandet behöver ingen presentation egentligen, men läs ändå min artikel om gruppen. Midnight Oil är alltjämt Australiens bästa band.

Flera andra låtar på listan har stark anknytning till Midnight Oil:
Backsliders med sången Hanoi är ett av trummisen Rob Hirsts sidoprojekt. Det är också Ghostwriters, här med Impossible Shame, som i sina bästa stunder är lika bra som Midnight Oil.

The Blessing är en sång av gitarristen/keyboardisten Jim Moginie. Här snackar vi ambient. Jim var den som skrev det mesta av musiken i Midnight Oil.

Scenen stod i Scandinavium 1990 i Göteborg. Inför en fullsatt hockeylada spelade Midnight Oil. Förband var Hunters & Collectors. Bandets blåssektion förstärkte sedan Midnight Oil på Beds Are Burning. Jag kan inte minnas att jag tyckte att de vara något speciellt, men de här låtarna på min lista, True tears of Joy och speciellt When the River Runs Dry, är dunderbra!

1986 slog sig två band, Midnight Oil och Warumpi Band, och genomförde en turné med spelningar i avlägsna, aboriginska byar och småstäder i the Outback. Turnén fick namnet Blackfella Whitefella efter Warumpis kanske bästa låt. Tyvärr har man tillfälligt(?) plockat ner den från Spotify. Tills den dyker upp igen så vi hålla till godo med den något beigare Koori Man.

På samma turné spelade Glad Reed Trombon för Midnight Oil, vilken hon skulle fortsätta med i många år. Vid sidan av det och andra sessionjobb har hon ett eget band, Red Ochre, som här representeras av låten Restless Life. Gitarrist och sångare är David Claringbold, som en gång rattade ljudet åt …

The Triffids. Jag hade kompisar som gillade dem när det begav sig. Själv fattade jag ingenting förutom att denna grupp från Perth antagligen hade lagt beslag på världens bästa bandnamn.
Nu är jag hänförd men det är svårt att sätta fingret på vad som är så förbaskat bra med The Triffids. Är det sångarens personliga sätt att sjunga på det där typiska 80-talssättet? Är det möjligen att Pedal Steel Guitar aldrig har låtit så bra som i låten Seabirds? Eller kan det vara hur man i Wide Open Road både ger en bild av brusten kärlek och nyfunnen frihet i det stora, öppna västaustraliska landskapet? Detta är min största musikaliska kärlek 2013. (Bara 30 år för sent...)

Slim Dusty skrev jag om i artikeln om Toner från Australien. Han kan ha varit det mest australiska som stått bakom en sångmikrofon och med en gitarr på magen. Stor country-varning utfärdas för hans tolkningar av Walzing Matilda och Duncan.

The Church hade precis som The Triffids ett hyggligt stort följe fans i Sverige i mitten av 80-talet. Jag kan inte säga att de gjorde något större intryck på mig, men Under The Milky Way känner man igen.

Xanadu var tänkt att bli Olivia Newton-Johns succé efter Grease. Filmen floppade ganska ordentligt men musiken är bra. Jeff Lynne i Electric Light Orchestra skrev och producerade.

Vi ska inte heller glömma den lilla sången Copperhead av Tim Walker. Den handlar om något så otrevlig som att bli biten av en giftorm; en Copperhead. Men är det kanske bara symbolik..?

Angus & Julia Stone representeras med låten For You. När jag hör den tänker jag mig att det vore en bra sång att spela medan man plockar undan det värsta efter en lyckad fest. Det skulle också kunna vara sången som man spelar efter en lyckad fest, då en av gästerna har stannat kvar …

Australisk punk? Kan det vara något? Jag är inte speciellt svag för punk, men Greyhound med Frenzal Rhomb låter roligt och är den absolut snabbaste låten på min spellista. Bonuspoäng för en otroligt energisk trummis.

Gary Thomas står för drygt 10 minuter med Didgeridoo.

Vi måste givetvis ha med en reggae-sång. Eftersom det är en australisk reagae-sång, Come let go, hörs skrattet från en kookaburra. Artisten heter Xavier Rudd.

Tussar man ihop en artist från Australien, Gotye, men en artist från Nya Zeeland, Kimbra, kan man få en hit på halsen: Somebody I used to Know. Låten har toppat listor över hela världen och lär vara den mest spelade låten på Spotify.

Jag fick tips om Paul Kelly, som är singer-songwriter från Adelaide. Jag valde hans From St Kilda to Kings Cross, eftersom jag gillar 12-strängad gitarr. Jag föredrar förresten St Kilda framför Kings Cross.

Shane Howard var en gång med i en populär grupp som hette Goanna. Här sjunger han Murri Time (som här felaktigt kallas Solid Rock). Detta kan vara listans vackraste sång; en lisa för själen. Blunda och njut!

Crowded House med Weather with you känner du väl igen? Bra är den också.

Den enda låten som jag direkt hoppar över när jag kör låtlistan på random är signaturmelodin till Neighbours. Det finns inget förlåtande alls i den sången. Ändå får den vara med, eftersom den onekligen är en del av australisk tv-historia, vilket för oss till …

… en från början amerikansk hit från 60-tal, som hamnade i Australien hos en dokusåpastjärna. En singel blev hennes biljett till musiken och världens topplistor. Låten heter The Locomotion, här i jazztappning, och artistens namn är Kylie Minogue.

Trevor Lucas var på 70-talet gift med världens bästa folkrocksångerska, Sandy Denny. Låten Marijuana Australiana är kanske inte precis politisk korrekt men rimmen är halsbrytande och roliga. En sång att lyssna på när bussen tar dig till Nimbin.

Cold Chisel var, och är i viss mån fortfarande, superstjärnor i Australien och Nya Zeeland, men praktiskt taget okända i resten av världen. Standing on the Outside och Cheap Wine är deras bästa sånger, tycker jag. Sångaren, Jimmy Barnes, auditionerade en gång i tiden för att bli sångare i AC/DC. Jobbet gick till skotten Brian Johnson.

Om man skulle plocka fram ett ledmotiv för 80-talet skulle det kunna vara You're the Voice med John Farnham. Den låter faktiskt bättre idag än när det begav sig.

The Bushwackers spelar australisk folkmusik och är (lyckligtvis) mer inspirerade av brittisk folkmusik än country. Flash Jack from Gundagai passar till en öl eller två i en australisk pub.

College Fall såg jag på Henriksberg i Göteborg sommaren 2012. Här är deras låt The Flood.

Down Under med Men at Work behöver väl ingen närmare presentation. Något sönderspelad kanske?

The Beggars drar åt country-hållet men Kangaroo kan jag lyssna på om och om igen. Kangarooooo, kangarooooo!

I Adelaide hittar vi Unitopia; ett alldeles förtjusande band. I alla fall om du tycker att det är roligt med knepiga takter, som det är svårt att klappa händer till, samt sånger som allt som oftast är runt tio minuter långa. Därför är kanske The Garden, som klockar in på präktiga 22:35 den listas största utmaning. Håll dock ut. Det är en mycket bra låt, som andas lika delar Pink Floyd som Genesis. De sista minuterna är mäktiga – gåshudsvarning!
Som belöning för er uthållighet får ni sedan njuta av kortisen Angeliqua (9:51).

Vi har redan nosat lite på Nya Zeeland, men med The Chills tar vi klivet fullt ut. Gruppen kommer från Invercargill på Sydön. Jag såg dem dock live på Bondi Beach av alla ställen 1988, så nog finns det en Australienkoppling. Låten Heavenly Pop Hit är världens bästa poplåt. Ja, det är världens bästa poplåt, punkt slut!

Theresia tipsade mig om Powderfinger från Brisbane. Det fick bli sången Don't Panic.

Dessutom name-droppade hon sångaren Daryl Braithwaite. Namnet kändes smått bekant och visst: Han hade en hit med One Summer, som även nådde topplistan i Sverige 1989.

Peter Andersson gillar hårdrock och föreslog Wolfmother, som doftar 70-tal så det står härliga till. Jag funderade en stund på vilken låt jag skulle välja. Till sist hittade jag en titel, som passade väldigt bra: Vagabond. Det är lyckligtvis en bra låt också!

Sådär. Enjoy!

2013-10-13 19:27 6 kommentarer
Kategori: Kultur, Mat och dryck

Barossa Valley - du har allt att vin(n)a

2013-09-20 09:20 Kommentera
Kategori: Mat och dryck, Restips, South Australia

Jag är själv tveksam till arrangerade resor, dvs där man bussas från den ena sevärdheten till den andra med stopp i souvenirbutiker och restauranger där maten är förbeställd. Jag vet att det finns människor som älskar den sortens resande och inte skulle vilja åka på annat vis, men det är inte min melodi.
Nu vill jag faktiskt ändå slå ett litet slag för arrangerat resande. Det finns nämligen på många ställen i Australien olika turer man kan följa med på. En del varar bara några timmar och andra i flera dagar. Med guide som har lokal kännedom brukar det vara intressanta utflykter och man träffar andra resenärer och har trevligt tillsammans.

Om man är sugen på att besöka vingårdar i Adelaides omnejder så passar en arrangerad utflykt alldeles utmärkt. Vem vill vara den som kör hyrbilen på en sån resa?
Vi hoppar på bussen som ska ta oss till Barossa Valleys vindistrikt. Bussen vindlar sig genom morgontrafiken ut ur staden. Föraren tillika vår guide är en glad typ, som värmer upp med ett par fräckisar. Folk skrattar lite försiktigt.

wispering-wall.jpg

Första stoppet har dock inget med vin att göra. Det är en gigantisk dammbyggnad, som har den lustiga egenskapen att man kan stå i ena änden och prata i vanlig samtalston eller till och med viska till någon som står i andra änden 200 meter bort. Fördämningen går också under namnet Whispering Wall.

Barossa Valley är med ett 50-tal vingårdar det största vindistriktet i Australien. Det var invandrade tyskar som började odla druvor för vinframställning i Barossa Valley, och man ser många vingårdar med tyskklingande namn.
Om man vill handla och äta tyska specialiteter så kan man göra sig ett ärende till turistbyn Hahndorf utanför Adelaide.

yaldara.jpg

Första vingården, som vi stannar vid är Yaldarra, där det serveras lunch. Därefter är det först guidad tur och sedan provsmakning.
Yaldarra är till skillnad från de andra vingårdarna på resan en anläggning som byggts för att ta emot turister. Givetvis kan man köpa vin därifrån också.
Provsmakning ja, på varje ställe där vi stannar, hälls det upp generöst utan att det för den sakens skull förväntas att man ska köpa något.
Och tänka sig; efter det första stoppet så är stämningen lite muntrare i bussen. Vår guide hänger på och drar fler fräckisar. Några äldre damer skrattar högt.

orlando.jpg

För oss svenskar är det lite roligt att komma till Orlando, vingården där man bl.a. gör Jacob's Creek. Sverige är en av de allra största importörerna av australiskt vin, och åker man runt i vindistrikten i trakten kring Adelaide och Hunter Valley i N.S.W. nickar man igenkännande åt namnen på skyltarna. Man har sett dem hemma på Systemet.

wine1.jpg

Man behöver inte vara vinkännare för att uppskatta en utflykt som denna. För den som vill bli intresserad finns alla möjligheter att lära sig lite. På vingårdarna berättar man mer än gärna om vinerna och deras olika karaktärer alltmedan det hälls upp rieslingar, mousserande viner, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc…

Vi hinner även med besök på Richmond Hill och Seppeltsfield. På den sistnämnda köper vi med oss ett par flaskor till våra vänner nere i Adelaide.
När bussen startar för att ta oss tillbaka till Adelaide är stämningen hög. Guiden gräver djupt i fräckispåsen och får ett mullrande skratt i belöning.
Det är emellertid en formkurva som strax böjer skarpt neråt; 15 minuter senare sover så gott som alla bussens vinprovare. Mycket märkligt…

Någon mil utanför Adelaide väcker chauffören oss med en högljudd gäspning i högtalarna. Han hoppas att vi har sovit gott. Han försäkrar oss att det har han gjort. Det kommer några få, trötta skratt från yrvakna passagerare.
På väg in i staden får vi några sista sevärdheter utpekade innan vi på något osäkra ben kliver av bussen i centrum.

tunnor.jpg

Befinner du dig i Adelaide? Tycker du om vin? Har du en överseende inställning till dåliga fräckisar? Svarar du ja på alla frågorna, så bör du snart vara på väg till Barossa Valley!

viner.jpg

Web
Barossa Valley Sightseeing
Om Barossa Valley
Orlando Wines

2013-09-20 09:20 Kommentera
Kategori: Mat och dryck, Restips, South Australia

Vi testar "australiska" korvar

2013-08-19 09:49 Kommentera
Kategori: Mat och dryck

På ICA Maxi hittade jag det här:

korvarna.jpg

Australiska korvar minsann. Jag ska inte påstå att jag är djupt insatt i den australiska korvtraditionen, men min magkänsla säger mig att de korvar som finns att köpa Down Under inte är mer genuint australiska än vad Fish & Chips är; dvs de är besläktade med den sorts korv som man kan få i England. Dessutom kan jag tänka mig att man även hittar mer välkryddade korvar med rötter i Sydeuropa, som en följd av den stora arbetskraftsinvandringen på 60- och 70-talen.

Men australisk korv? Jag kommer att tänka på slutet av 80-talet när allt från Australien var inne. Midnight Oil, INXS och Kylie Minouge hade slagit genom, Crocodile Dundee drog tusentals svenskar till biograferna och Pripps licensbryggde Fosters.

Mitt i Australienyran dök ytterligare en ölsort upp: Crocodile Beer. Det var en gul burk med en grön krokodil på och om du så skulle ha letat hela Australien runt efter den, så hade du gått bet. Det var nämligen Halmstadbryggeriet Krönleins produkt och jag har letat förgäves efter någon sorts koppling till Australien. Eller som kompisen sa: "Den här ölen är lika mycket australisk som Åsa-Nisse!"

Jag testar att googla på "Sydney Griller" och "Australian Classic" och får ingen träff som har med korv att göra över huvud taget. Att Möllers här försöker föra över någon sorts ädel, australisk korvtradition till Sverige torde därför vara uteslutet. Dock kan de ju smaka bra ändå. Dags för test alltså!

pre-grill.jpg

Vi tände kolgrillen och lät ett par bitar fläskkarré få sällskap av korvarna. Det är trevligt att grilla! Jag kommer att skriva om australisk BBQ-tradition längre fram.

grillen.jpg
Sydney grillers till vänster och Australian Classics till höger. Eller tvärtom kanske?

Vad smakade det då? Australian Classic skulle enligt förpackningen ha en "spännande smak av bacon och barbecuekryddor". Jag tyckte att den smakade som en fattig kusin till en tysk Bratwurst.
Å andra sidan var Sydney Griller med sin inställsamma smak av curry inte alls så dum. Nu är ju jag bara en enkel lekman så jag vände mig till två riktiga korvkännare:

2013-08-19 09:49 Kommentera
Kategori: Mat och dryck

Johan Drejenstam

Hej, jag heter Johan Drejenstam och kan inte sluta att tänka på Australien. Jag räknar om penningsummor till flygbiljetter som det står Sydney på, jag spelar didgeridoo och drömmer ständigt om nästa resa till Down Under.
Kommentera gärna det jag skriver.
Vill du kontakta mig nås jag på johan.drejenstam(at)australienbloggen.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206