Australienbloggen

Manly - En Sydneyfavorit

2016-06-18 11:06 2 kommentarer
Kategori: Djur och natur, Historia, New South Wales, Restips, Sydney

manly-1.jpg
Välkommen till Manly!

Färjan lägger till vid kajen och jag kliver av. Utanför terminalen korsar jag vägen för att komma in på gågatan, the Corso, som leder ner till stranden. En femminuterspromenad senare sparkar jag av mig skorna, sticker ner mina fötter i stranden och tittar ut mot vattnet. Vågorna, klarblå kullar, från Stilla Havet sköljer in över Manly Beach. Jag kisar mot solen och suckar av välbehag.

Jag har egentligen bara ställt av min ryggsäck på vandrarhemmet för att med raska steg ta mig till Circular Quay, där färjan till Manly väntar. Givetvis ratar jag snabbfärjan till förmån för den stora båten. Ett extra högt muller från maskinen och vi är på väg. Kårar av välbehag går utmed min rygg. Att sitta på färjan till Manly en solig dag slår det mesta. Det är ju ändå världens vackraste hamn och jag har bästa platsen ute på däck.
När vi närmar oss hamninloppet gör färjan en liten knyck åt babord in mot mitt mål.

manly-2.jpg
Via gågatan The Corso går du från färjeläget ner till stranden.

Manly är idag en av Sydneys nordöstra förorter. Dess strand, Manly Beach, är den sydligaste av de norra stränderna. Dessa av surfare så älskade stränder sträcker sig två mil norrut med Palm Beach som sista utpost.

manly-3.jpg
På the Corso finner du diverse matställen, affärer och banker.

Nere på den södra delen av stranden håller surfarna till. Själv tycker jag att vågorna ser höga ut, men antagligen håller den för dagen lilla skaran på brädorna inte med. Kanske är det brist på större akvatiska utmaningar som håller massorna borta. Å andra sidan är det mitt i veckan och jullovet är fortfarande en månad bort. Alltså är det glest mellan surfarna på Manly Beach idag.
Några måsar svischar förbi ovanför mig, och jag minns mitt första besök på denna strand. Jag hade inte mer än lagt ut min handduk förrän en mås släppte sina vita last, som i luften splittrades till en dusch som lämnade ett stort antal fläckar min handduk.

manly-4.jpg

Idag låter måsarna mig vara. Kameran kommer fram och jag får några bilder på surfarna. Barn i heltäckande badkläder leker i vattenbrynet och jag tar en liten sväng barfota i den varma sanden. En bluebottle, ett gissel för badare, ligger hjälplös uppsköljd en lång bit från vattenbrynet.

Sydneys förste guvernör, Arthur Phillip, gav området sitt namn. Han var där för att leta efter eventuella sötvattenkällor och stötte på en grupp män ur den lokala stammen Guringai. Ett missförstånd om engelsmännen avsikt för sitt besök ledde till att ett spjut kastades och satte sig i Phillips axel. Här måste man dock ge honom att han i alla fall i denna stund visade sig vara en mild människa. Trots att han hade ett spjut i axeln avfärdade han det hela som ett missförstånd och ingen hämnd för tilltaget utkrävdes. Just för männens manlighet och sitt självförtroende bestämde sig Phillips för att kalla området för Manly.

Redan på 1870-talet hade Manly etablerat sig som en badort, dit man kom för att ha det bra. Dåtidens färjebolag, Port Jackson and Manly Steamship Company, med trafik mellan Sydney och Manly, marknadsförde resemålet med orden "Seven miles from Sydney and a thousand miles from care".
Ingen dum slogan!

manly-beach.jpg
Manly Beach

Manly är fortfarande lite av en badort. Det är ingen djärv gissning att påstå att det är Manly Beach, som får besökare såväl som Sydneysiders att vallfärda till Manly. Själv tycker jag att Manly Beach slår allt i strandväg i Sydney inklusive rivalen söder om hamninlppet; Bondi Beach. Till de extra pluspoängen hör resan dit och strandens fina inramning; stora, höga Norfolk Pines; en välkommen barriär mellan beachen och vägen som leder vidare norrut till Queenscliffe May.

eastern-waterdragon.jpg
Eastern Waterdragon - australisk vattenagam

Vill du se reptiler av modell större? Traska då längs med strandpromenaden söderut en vik bort. I vegetationen till höger om gångbanan har du stor chans att se stora exemplar av östlig vattenagam, som kan bli strax över metern långa.

Känner du för en större promenad kan du därifrån fortsätta in i Sydney Harbour National Park som sträcker sig ända bort mot North Head; den norra udden i hamninloppet. Har du tur kan du se valar längs med vägen. Den svängen är dessutom en del av Manly Scenic Walkway; en över 30 km lång vandringsled, som går genom Sydney Harbour National Park och vidare ner förbi färjeläget och längs med vattnet ända bort till Sprit Bridge. (Se länk nedan.) Om det är en varm dag så glöm inte att ta med mycket vatten…

Eftermiddagen drar mot kväll och det är dags att bege sig tillbaka in till Sydney. Attans att man måste njuta av båtturen i Sydneys hamn en gång till. Ibland måste man offra sig lite extra som reseskribent.

manly-ferry.jpg
Manly-färjan med North Head i bakgrunden

Webb

Manly - guide to Northern Beaches

Manly Scenic Walkway PDF

Sydney Official Tourism

2016-06-18 11:06 2 kommentarer
Kategori: Djur och natur, Historia, New South Wales, Restips, Sydney

Sydney Tower – se staden lite ovanifrån

2015-11-18 13:30 2 kommentarer
Kategori: New South Wales, Resa i Australien, Restips, Sydney

sydney-skyline.jpg
Sydney Tower och Sydney skyline

Vi har bestämt oss för att det är dags att åka upp i Sydney Tower. Egentligen var vårt besök planerat några dagar tidigare, men eftersom vädret då var regnigt och dimmigt beslöt vi oss för att vänta på sol och klar himmel.
Denna dag bjuder Sydney på sitt bästa väder, kön till hissarna är föredömligt kort och vi är snart på väg upp. Hissturen varar i 40 sekunder och när dörrarna öppnas kan vi kliva ner en halvtrappa på observationsdäcket.
Givetvis är Sydney mycket vackert även ovanifrån. Utsikten är naturligtvis fantastisk och våra kameror åker upp. Vi ser hamninloppet, Bondi, Manly, North Sydney med de exklusiva stadsdelarna och de centrala delarna av staden. I väster anar man Blue Mountains. Enda smolket i glädjebägaren är att en stor skyskrapa retsamt står mellan oss och hamnen och skymmer lite väl mycket av utsikten mot Operahuset.

operahuset-australienblogge.jpg
Utsikt mot Sydney Harbour

Sydney Tower är tillsammans med Operahuset och Sydney Harbour Bridge stadens mest kända landmärken. Tornet invigdes 1981 och är därmed det yngsta av de tre.
Sydney Tower är med sina 309 meter Sydneys högsta byggnad och var också Australiens högsta byggnad fram till 2005, då Q1-skyskrapan (322,5 m) invigdes i Surfers Paradise. Den högsta byggnaden på södra halvklotet är Sky Tower (328 m) i Auckland, Nya Zeeland. Dock, och det är man noga med att påpeka i Sydney, ligger observationsdäck och restaurangerna 50 meter högre jämfört med kusinen i Auckland. I Melbourne är man stolta över att deras Eureka Tower visserligen "bara" är 297 meter men har en ett observationsdäck, som ligger drygt 20 meter högre än Sydney Towers.

central-australienbloggen.jpg
Centrala Sydney med Central Station

Tornet står på shoppingcentret Centrepoint i centrala Sydney på 100 Market Street. Tornet hette just Centrepoint Tower under många år men har sedan dess ändrat namn ett par gånger när affärerna nedanför har fått nya ägare. Från 2001 hette det dock Sydney Tower, och det var ju ett bra namn. Därför tror jag inte att den senaste namnändringen, Sydney Tower Eye, kommer att slå igenom.

bondi-australienbloggen.jpg
Östra förorterna med Bondi närmast vattnet

Vi blir uppe i tornet en ganska lång stund. Det är så mycket att titta på; när man gått ett varv så fortsätter man utan att tänka ytterligare ett varv, och ett till. Vill man titta närmare på något använder man någon av de 18 kikarna.
Då och då ser vi flygplan som sänker sig ner eller startar från flygplatsen i söder; alldeles intill Botany Bay, dit Kapten Cook kom med sin Endeavour 1770. För de som vill ta det hela till en högre nivå, både bildigt och bokstavligen, kan man gå på en Skywalk uppe på Sydney Tower. Klädd i en speciell skyddsdräkt och hela tiden fastspänd, får man då promenera runt uppe på tornet och kliva ut över staden på ett glasgolv.

För den hungrige finns två restauranger på våningarna under observationsdäcket; en à la carte och en bufferestaurang. Före den fikasugne finns en Coffee Lounge.

Tips: Efter Sydney Tower ägs av samma företag som också har hand om The Sydney Aquarium och Wildlife World, går det att köpa ett kort som gäller på alla tre ställen till ett lägre pris än enskilda biljetter.

Med nya idéer om vad vi ska titta närmare på resten av veckan tar vi hissen ner och promenerar ner mot hamnen.

Webb

Sydney Tower Eye Official

Sydney Tower Eye Facebook

sydney.com/

2015-11-18 13:30 2 kommentarer
Kategori: New South Wales, Resa i Australien, Restips, Sydney

Vinter på södra halvklotet

2015-07-19 13:30 Kommentera
Kategori: New South Wales, Nya Zeeland

Väder! Finns det något mer intressant att diskutera än just väder? Jag läste ett kåseri för några år sedan där poängen är att just vi svenskar älskar att prata väder. Det är ett utmärkt sätt att kallprata på: "Men dom hade ju lovat sol idag!" eller "Kul att ni har det bra i Sydney, men hur är vädret?"

Just i dagarna när vi går runt och funderar på om det ska bli någon högsommar, bjuder Kung Bore på ymnigt snöfall i de sydöstra delarna av Australien. Det är i och för sig inget unikt. I de höglänta delarna i New South Wales ligger stora skidanläggningar och där åker man skidor varje vinter.
Under den senaste veckan har emellertid kyla och snö nått andra delar av delstaten, som på bilden här nedan från Katoomba i Blue Mountains, 100 km väster om Sydney.

Katoomba-winter.jpg
Foto: http://www.abc.net.au/austory/

Själv har jag ännu inte upplevt snö i Australien. Dock har jag sett snö på Nya Zeelands Sydö en gång. Redan i Christchurch låg ett tunt lager puder. När jag sedan kom ner till Mount Cook, Nya Zeelands högsta berg, var det vinter.

mountcook-bus.jpg
Vinter på Nya Zeeland
mountcook1.jpg
Soluppgång över Mount Cook, Nya Zeelands högsta berg
mountcook3.jpg
Fina vandrarhemmet YHA Aoraki Mt Cook med Mount Cook i bakgrunden.

Så när ni nu går och längtar efter mer sol och badväder; ägna en tanke åt människorna i Thredbo, 200 km söder om Canberra, där man kommer att minusgrader de närmaste dagarna. Kanske 18 grader en svensk sommardag inte är så illa när allt kommer omkring…

2015-07-19 13:30 Kommentera
Kategori: New South Wales, Nya Zeeland

Sydney – stort, vackert och inbjudande

2014-10-19 17:55 3 kommentarer
Kategori: New South Wales, Resa i Australien, Resa till Australien, Restips, Sydney

DSC_0519.JPG

Duktigt jetlaggad har jag legat utslagen i ett dygn i sängen. Till sist har jag äntligen kvicknat till så pass att jag lyckats ta mig in till centrum. Det är söndag eftermiddag och besynnerligt ödsligt, där jag går mellan Sydneys kontorsskrapor ner mot hamnen. Plötsligt ser jag vatten mellan husen och till sist står jag vid Cirular Quay. Solen skiner och vattnet glittrar. En hamnfärja är på väg in och en annan på väg ut. Där borta ligger Operahuset! Jag andas in djupt och ler lite barnsligt; såsom en förälskad människa gör. Jag har också en bestämd känsla av att min kärleksaffär med Sydney kommer att bli mycket långvarig.

DSC_0281.JPG

Att kategorisera denna artikel som restips är lite som att säga att man mår bra av att äta grönsaker; dvs det uppenbara. Sydney är mitt första restips till Australienresenären, och speciellt till dig som kommer till Australien för första gången. Givetvis ska du inleda din vistelse Down Under här.

DSC_0108.JPG

Vad är det egentligen, som gör att alla som kommer till Sydney trivs så bra? Varför vinner staden diverse omröstningar som bästa turiststad/favoritresemål? Varför är det fullständigt självklart för mig att besöka Sydney nästa gång jag kommer till Australien, fastän jag varit där fyra gånger redan?
Kanske är det för att Sydney är så lättillgängligt. Du behöver inte ha någon kompis som kan visa dig godbitarna. Du hittar dem ändå. Allt ligger där som ett gigantiskt smörgåsbord. Det är bara att ta för sig.
Staden är väl turistanpassad, vilket kanske kan kännas jobbigt för den vane resenären, men kännas tryggt för den som inte har upplevt ett tjogtal ryggsäcksäventyr i Asien . Det går snabbt att hitta information. Det går fort att ta sig mellan de olika stadsdelarna.
Det är en sak till: Sydney är så förbaskat vackert!

circular quay.jpg
Circular Quay

Sydney är Australiens äldsta stad. Det var här som engelsmännen grundade den första straffångekolonin för drygt 220 år sedan. Staden är alltså rena barnet i jämförelse med Europas storstäder.
Idag är Sydney Australiens största stad med 4,5 miljoner invånare. Det är också en vidsträckt stad; det tar flera timmar att resa från de norra förorterna till de sydligaste om man ger sig på att köra bil den sträckan. De flesta här bor i eget hus, vilket har gett en till ytan stor stad.

Listan på saker som går att göra i Sydney är så löjligt lång. Vad man till sist väljer beror på vad som man själv tycker är intressant. Sydneys klubbliv drar folk från hela världen. Det är inte min grej, men när jag pluggade i Sydney hade jag en klasskamrat som kom hålögd till skolan varje dag efter ännu en natt ute.

Låt mig ändå försöka ge några förslag att börja med:

bondi.jpg

Du kommer antagligen att vilja besöka någon eller flera av Sydneys stränder. Bondi Beach är den mest berömda men det finns många fler att välja på. En dag med fint väder är det skönt att hoppa i Stilla Havet och svalka sig lite.

sydney-by-night.jpg

Ta den klassiska promenaden längs med vattnet från Circular Quay bort till Operahuset. Ströva sedan tillbaka samma väg och fortsätt vidare mot the Rocks, Sydneys äldsta del.
Är du intresserad av botanik är det självklart att besöka Royal Botanic Garden, som ligger ett stenkast från Operahuset.

fort-denison.jpg
Fort Denison

Åk med på en kryssning i världens vackraste hamn! Den enklaste varianten är båtresan från Circular Quay till Manly med den lokaltrafikens färjor. Du passerar förbi Operahuset (passa på att ta fina bilder med Sydney skyline i bakgrunden!) och fortsätter österut förbi Fort Denison, som en gång var ett fängelse. Strax innan hamninloppet styr hamnfärjan norrut och lägger till vid Manly, vars stora strand kanske är den finaste i Sydney.

manly-beach.JPG
Manly Beach

Vill du uppleva lite mer av hamnen än det man ser från färjan, rekommenderas en guidad hamnkryssning. De finns i alla varianter; dagskryss, kvällskryss, med eller utan middag, etc.

Valsafari är också populärt. Säsongen är mellan april och december. Båten tar med dig ut på öppna havet i ett par timmar. Chansen att verkligen få se valar är stor. Det kan vara en bra idé att ta sjösjuketabletter innan, om har svårt för stora vågor.

sydney10-australienbloggen.jpg

Vill du se staden lite ifrån ovan? Ta hissen upp i Sydney Tower och titta ner från en höjd på 309 meter.

sydney1-australienbloggen.jpg
Darling Harbour

Bege dig till China Town och ät lite asiatiskt. Passa på att titta in på Paddy's Market, som ligger alldeles i närheten. Där kan du köpa allt… Promenera sedan ner till Darling Harbour med alla dess affärer, museer, matställen och Sydney Aquarium.

pittwater.JPG
- Välkommen!

Om du känner att behöver komma ifrån staden för ett par dagar rekommenderas en övernattning eller två på vandrarhemmet i Pittwater i närheten av Palm Beach i norr. Det går bussar och dit upp och sista biten reser du med färja. Här kopplar man av mitt i en nationalpark. Räkna med besök av djur!

blue-mountains.jpg
Blue Mountains

Är du i Sydney kommer du säkert att vilja ta en dagstur upp till Blue Mountains, där man kan njuta av den fantastiska utsikten och kanske ta en bush walk. Vill du testa abseiling och canyoning så har du kommit till rätt ställe.

Logiutbudet i Sydney är stort. Emellertid kan det vara en bra idé att förboka de första nätterna innan du kommer till Sydney. Är det högsäsong (december-februari), kan det vara svårt att hitta plats på vandrarhem eller hotell. Jag har själv vandrat runt en varm dag på jakt efter någonstans att bo. Min ryggsäck blev allt tyngre och jag alltmer svettig och trött.

Låt Sydney bli ditt första stopp på din Australienresa; åtminstone om det är ditt första besök Down Under. Du kan inte få en bättre start på din resa.

sydney-operahus.JPG

Webb

Sydney Official Tourism

YHA i Sydney med omnejder

Sydney på Facebook

Biljetter till evenemang

Biljetter till evenemang 2

The Rocks

Äta ute

2014-10-19 17:55 3 kommentarer
Kategori: New South Wales, Resa i Australien, Resa till Australien, Restips, Sydney

Äventyr i Blue Mountains

2014-03-25 08:00 Kommentera
Kategori: New South Wales, Äventyrsturism

Jag backar i alla fall, tänker jag. Det hade kunnat vara värre. Jag hade kunnat gå framlänges och titta ner för stupet. Nu står jag på kanten.
Luta dig bakåt säger Evan, vår färdledare och instruktör. Mot alla odds gör jag som han säger och står nu i 45 graders vinkel ut över kanten. Ner till marken är det 30 meter. Min hand håller krampaktigt om repet.
Ordet
eukalyptus far genom mitt huvud. Luktar det inte väldigt mycket eukalyptus här?

– Jodå, det kunde ju vara roligt, hör jag min röst säga som svar på frågan, om jag inte borde följa med på Abseiling imorgon. Jag ångrar det i samma ögonblick som jag säger det. Jag är väldigt höjdrädd och bör verkligen inte fira mig ner utmed branta bergväggar.

– Tar du en heldag eller räcker det med förmiddagen? undrar Bronwyn på YHA i Katoomba.

Här har jag i alla fall vett att tacka nej till en heldag. Någon måtta får det ju vara!

På morgonen dagen efter bär det alltså av på äventyr. Trots hundratals fjärilar i magen och skyhög puls går det bra. Man ska utmana sig själv ibland och göra saker som man inte tror att man klarar av.

Jag har satt ihop en film om min "äventyrsdag".

En annan sak som jag inte trodde att jag skulle göra var Canyoning; dvs promenera/hoppa/simma nerför i en iskall bäckravin. Det var nämligen eftermiddagsaktiviteten. Min vädjan om att slippa en heldag har tydligen inte godtagits och iförd våtdräkt får jag efter en kortare lunch veta att jag lever… igen!

Det hela avslutas med en sista abseiling utför ett 30 meter högt vattenfall. Här är jag tydligen törstig, eftersom jag sväljer stora mängder vatten på min väg ner. Det blir gärna så om man måste fira ner sig medelst rep i ett brusande vattenfall.
Det hela blir lite för mycket för mig, så när jag väl når dammen längst ner, är jag så trött att jag får hjälpas in till land.

Frusen och seg funderar jag på om det inte borde finnas rulltrappor upp till bilen, men värmen i kroppen kommer faktiskt tillbaka efter en stunds traskande.

Väl tillbaka på vandrarhemmet så duschar jag varmt en lång stund. På kvällen känns det alldeles OK att bara sitta i en fåtölj framför brasan och läsa.

Jag är väldigt trött, men mycket stolt.

2014-03-25 08:00 Kommentera
Kategori: New South Wales, Äventyrsturism

En sån dag i Sydney

2014-02-09 21:25 Kommentera
Kategori: New South Wales, Sydney

Det är en sån dag i Sydney.

Solen skiner men gör det genom tunna slöjor av dis. Det är som om någon har hängt upp ett nästan genomskinligt, vitt tyg.

Tar en dyr tur i dubbeldäckarbuss. Dålig guidning. För varmt att sitta där nere. Småfryser i blåsten uppe på den nercabbade övervåningen. Åker genom ointressanta delar av staden. Suckar uttråkat. Fortsätter in i spännande delar av staden. Ingen chans att stiga av. Inspelad röst mal på om oväsentligheter i lismande ton. Humöret sjunker. Huvudvärk tilltar. Tyst dumma människa!

Next stop Bondi Beach!

Har tänkt stiga av men har inte lust. Minns möjlighet att hoppa av vid South Head. Bussen tar en annan väg. Letar efter huvudvärkstabletter i ryggsäcken.

Plötsligt är sikten in mot Sydney fri. Kameran kommer upp snabbt. Klick!

sydney-skyline.jpg

Liten pojke på sparkcykel; kanske i sällskap med sin farfar. I bakgrunden syns Sydney skyline.

Solen skiner men gör det genom tunna slöjor av dis. Det är som om någon har hängt upp ett nästan genomskinligt, vitt tyg.

Det är en sån dag i Sydney.

2014-02-09 21:25 Kommentera
Kategori: New South Wales, Sydney

Frusen i Australien

2013-11-10 11:52 1 kommentar
Kategori: Logi, New South Wales, Nya Zeeland

Vi hade natten till idag ett väderomslag i Katoomba. Från präktiga 25 grader ner till 16 grader. Från sol till regn dessutom. Dock spenderades hela dagen utomhus eftersom det blev abseiling ... och canyoning. Under den senare strapatsen hade vi lyckligtvis våtdräkter på oss. (Mer om dessa äventyr, när jag fått ordning på bilder och filmklipp.)

Jag var ganska frusen när jag kom tillbaka till vandrarhemmet. En dusch på nästan en halvtimme hjälpte en del, men så fort jag kom in på rummet igen började jag huttra. "Tokstollar till aussies som lever i tempererat klimat men som inte fattar att centralvärme kan vara något bra att ha", tänkte jag.

Jag drog mig till minnes hur jag en gång satt på ett vandrarhem på Nya Zeeland, också ett land som centralvärmeguden glömde. Jag skrev vykort hem och frös förskräckligt. Enda tröst var min tjocka ylletröja och en liten elkamin som stod på golvet. Alltså skrev jag vykort på golvet :"Kära pappa, skicka mera pengar ..."
Då kaminen inte var av det effektivare slaget, kom jag att flytta mig närmare och närmare. "... och dessutom har jag blekt håret och det var inte gratis."
Till sist hittade jag min hotspot. En behaglig värme spred sig genom kroppen. "... så rappa på lite med pengarna för jag tänkte mig ner till Mount Cook i nästa vecka."
Det var då som jag inte bara kände värme utan också en lukt; en bränd lukt. Samtidigt blev det väldigt varmt på nedre delen av ryggen. AAJ!
Min fina ylletröja, nu med ett stort brännmärke, och jag gick skilda vägar den kvällen. Pengarna kom dock fram.

Ja, de är för roliga med sina totala brist på centralvärmeinsikt, suckade jag en gång till när jag för en stund sedan satte på en kopp te för att få lite varmt i mig.
Just när teet var klart kastade jag en blick mot fönstret. Alldeles nedanför fönstret upptäckte jag det här:

image.jpg
Elementärt, min käre Australienbloggare!

Och funkar gör det också. Kan ni gissa var jag sitter, när jag skriver dessa rader?

2013-11-10 11:52 1 kommentar
Kategori: Logi, New South Wales, Nya Zeeland

Är i Katoomba

2013-11-09 11:27 Kommentera
Kategori: Logi, New South Wales

Idag hävde sig temperaturen i Sydney upp mot 28 grader. Jag gjorde därför det som många i stan gör det när det blir för varmt; drog upp i bergen. Javisst, jag har åkt till Katoomba i Blue Mountains.
Det är fjärde gången som jag är här men första gången som jag åker hit med tåg. Det var förvånansvärt smidigt och faktiskt också billigt. För en tvåtimmars resa med ganska mycket fint att titta på ut efter vägen, ville man ha AU$8.50 av mig (ungefär 55 kr)
Jag betalade och såg glad ut. Jag hade kunnat betala det dubbla och fortfarande se glad ut.

Jag har tagit in i trivsamma YHA Katoomba. Jag hade planer på att ge mig ut på en bushwalk. Trevliga Hostel Manager Bronwen tyckte att det lät som en bra idé, och föreslog också att jag imorgon skulle testa på abseiling; dvs att fira ner sig med rep utför ett stup. Här sa en röst som lät väldigt mycket som min att: "Ja, det kunde kanske vara kul." Nu gick inte killarna med repen att få tag i, och jag hoppades innerligt under min bushwalk att de inte skulle höra av sig och jag skulle slippa.
Givetvis låg det en lapp och väntade på mig, när jag dammig och trött kom tillbaka några timmar senare. Allt är ordnat. Kom ner till receptionen 8.45.

Attans! Vad ska jag nu ta mig till? Jag är ju höjdrädd. Ska kanske spela sjuk?
Nåja, som tur är har jag med mig många av det som man i Australien kallar undies. Det kan komma att behövas...

image.jpg
Fina YHA i Katoomba
image.jpg
Three Sisters, Blue Mountains

2013-11-09 11:27 Kommentera
Kategori: Logi, New South Wales

Royal Botanic Gardens - en oas i Sydney

2013-08-30 09:31 2 kommentarer
Kategori: Djur och natur, New South Wales, Restips, Sydney

Du har gått det klassiska turiststråket: Du klev av från tåget vid Circular Quay och vandrade bort mot Operahuset. Du fotograferade Operahuset från alla möjliga vinklar. Du fick din kompis att fotografera dig framför Operahuset. Sedan fick ni en annan turist att ta en bild på er tillsammans framför Operahuset, och ni fick själva till sist ta ett tiotal bilder på en japansk bussgrupp.
Vad göra nu?

Istället för att promenera tillbaka mot Circular Quay så fortsätt österut till Royal Botanic Garden; detta andningshål i centrala Sydney.
Inne i parken är det lätt att glömma bort att man befinner sig mitt i en storstad. Man behöver inte vara intresserad av Australiens växter för att uppskatta ett besök. Låter man inte sig imponeras av de exotiska arterna så är det trevlig att bara strosa runt där. Det är en välkommen respit från alla människor, trafik och storstadspuls på utsidan.

royal-botanic-garden.jpg

Lite historia…
Det som skulle komma att bli Royal Botanic Gardens var platsen för Australiens första farm. Den startades 1788, året då första omgången straffångar deporterades till Australien, av guvernören Arthur Phillip. Syftet var givetvis att kolonin skulle bli självförsörjande, men försöket misslyckades. Jorden var alltför fattig på näring och det var först när man grundade farmer vid dagens Parramatta, som man lyckades odla något.
Guvernör Macquarie grundade 1816 Botanic Gardens och utnämnde året efter kolonins första botanist, Charles Fraser. Det gör parken till Australiens äldsta, vetenskapliga institution.
I några decennier under 1800-talets mitt drevs en djurpark i Botanic Gardens, men djuren flyttades sedermera till en annan park.
Vid samma tid övergick man till att kalla parkchefen Director istället för Colonial Botanist. En av de mest kända directors var skotten Charles Moore, som mot slutet av sin ämbetstid (1848–96) var med om att skriva kolonins första flora, Handbook of the Flora of New South Wales.
Första hälften av 1900-talet skulle komma bli svåra år för parken, vars underhåll och utveckling eftersattes pga de två världskrigen samt depressionen.
Efter Andra Världskriget hade man åter igen möjlighet att satsa på parken, som tillsammans med växthusen 1959 fick namnet Royal Botanic Gardens.

Royal Botanic Gardens är öppet årets alla dagar och har fritt inträde. Parken täcker ett 30 hektar stort område.
Kasta ett öga upp i träden! Chansen är stor att du får se flygande hundar hänga där uppochner. Annars ser man dem ofta i skymningen flyga över vattnet i Sydney Harbour.

solander.jpg

Som svensk uppskattar man naturligtvis att Linnélärjungen, Daniel Solander, har uppmärksammats med ett minnesmärke. Solander var med på Kapten Cooks första resa och var tillsammans med sin engelske kollega Joseph Banks de första européerna att undersöka Australiens unika växt- och djurliv. Vår svenske kung avtäckte minnesmärket i början av 80-talet.

Jag rekommenderar ett besök i Royal Botanic Gardens. Gå på växtsightseeing och upptäck blommor som du inte trodde fanns. Ta med något att äta och dricka och njut av en picnic i det gröna. Vill du fortsätta strosa runt i parkmiljö så fortsätt vidare till The Domain och Hyde Park, som båda ligger direkt i anslutning till Royal Botanic Gardens.

Web
Royal Botanic Gardens

2013-08-30 09:31 2 kommentarer
Kategori: Djur och natur, New South Wales, Restips, Sydney

Nimbin – Peace, love and morotskaka

2013-08-05 12:06 Kommentera
Kategori: New South Wales, Restips

Nu gör vi en resa, inte bara till Australien, utan även i tid. Vårt mål är bergen ovanför Byron Bay och året är 1973. Vi befinner oss på Aquarius Festival. Ett band står på scen och publiken är entusiastisk. En del dansar till musiken medan andra verkar vara alldeles nöjda med att sitta ner i solskenet och röka på något som inte ser ut som vanliga cigaretter. Andelen av publiken som bär batikblekta kläder är stor. Man ser också många män med gigantiska skägg.

tecken.gif

Aquarius Festival hölls för första gången 1971 i Canberra och organiserades av Australian Union of Students. Det är dock festivalen i Nimbin 1973, som alla talar om, eftersom den australiska hippierörelsen anses ha sett dagens ljus där. Förutom musik framfördes även experimentell teater under de tio dagar, som festivalen varade.
Det som också gjorde Aquarius i Nimbin extra speciell var att när festivalen var slut, vägrade en grupp människor att åka hem. Det var lite som barn som inte vill lämna ett skojigt kalas. Dessa lite större barn beslöt alltså sig för att stanna kvar i Nimbin för att leva ett mer alternativt liv med allt var det innebär. Där lever de än i dag ett mer alternativt liv med allt var det innebär.
På tal om det känns det nästan överflödigt att berätta att cannabis och nyttjandet av cannabis var och är en central del av Nimbins identitet. En besökare avlade följande rapport: "It is as if a smoky avenue of Amsterdam has been placed in the middle of the mountains behind frontier-style building facades. ... Nimbin is a strange place indeed."

Vi reser från Byron Bay upp i bergen. Det är en tidig förmiddag i mars, solen skiner och det ser ut att blir en fin dag. Vi är på en dagsutflykt med andra backbackers, som liksom vi är nyfikna på Nimbin.
Vår chaufför berättar om byns historia och påpekar sedan, att man visst kan besöka Nimbin utan att handla illegala örter. Skulle emellertid någon vara intresserad, kan han ge ett diskret tips vart man kan vända sig för att få "bra varor". Kanske levererar han omedvetet ett viktigt argument mot Nimbins och andra orters liberala inställning till cannabis, när han sorgset konstaterar att man har börjat hitta använda sprutor på den offentliga toaletten.

nimbin.jpg

Nimbin ligger naturskönt inbäddat mellan gröna kullar. Själva byn är inte speciellt stor. Diverse små affärer, som säljer grödor från trakten, hantverk, vykort och souvenirer, samt ett par enklare matställen, kantar den lilla huvudgatan.
Vi promenerar runt en stund och fotograferar lite, tittar i skyltfönster och smygkollar på folk. Nimbins invånare ser verkligen ut som förväntat. Det är många batikfärgade klänningar. Männen har långa skägg och håret i hästsvans oavsett hur lite som finns kvar, samt glasögon med runda bågar. Längs med gatan står diverse fordon av modell äldre. Folkvagnbussar är uppenbarligen omtyckta och vi ser även en gammal Volvo Amazon.
Vi går in på ett café, där man visserligen kan köpa kaffe, men där te verkar vara det man ska beställa. Vi bråkar inte utan tar varsin kopp te och en riktigt god morotskaka.

nimbin2.jpg

Som i resten av Australien är cannabis inte tillåtet i New South Wales, där Nimbin ligger. Nu har den lokala polisen valt att titta åt ett annat håll, vilket säkert går bra de flesta dagar på året. Något svårare kan det emellertid vara, när det firas MardiGrass den första helgen i maj varje år. MardiGrass är ett legalize-it-jippo, där allt kretsar kring cannabis. Ett av de mer spektakulära inslagen är en demonstration, som avslutas framför polisstationen, där deltagarna sätter sig ner och tänder varsin joint. Polisen ingriper aldrig.
Dock började polisen i slutet av 00-talet göra riktade insatser mot "coffee shops" under MardiGrass i syfte att få ett slut på det öppna bruket av cannabis. Detta kom som en reaktion på bråk och våld mellan cannabissäljare.

Efter ett par ganska stillsamma timmar i Nimbin samlas vi vid bussen för att köra tillbaka mot Byron Bay. På vägen ner för bergen gör vi ett stopp för att bada i en klippool alldeles ovanför ett vattenfall.

vattenfall.jpg

Australienbloggen propagerar inte för användandet av "lätta" droger. Dock propagerar Australienbloggen för intressanta resmål i Australien, och Nimbin är ett intressant resmål. Kanske dock inte det resmålet, dit du tar familjen eller varifrån du skickar vykort till farmor och farfar. (Såvida farmor och farfar inte var unga på 60-talet)
Är du nyfiken på den australiska hippierörelsens historia och tycker att det är intressant att träffa annorlunda, för att inte säga excentriska, människor, är Nimbin ett roligt ställe att besöka. Är du dessutom intresserad av New Age, panflöjtsmusik och sugen på bra vegetarisk mat, så har du ytterligare ett par anledningar att skriva upp denna by på din lista över ställen att se i Australien.

Givetvis behöver man inte resa tillbaka till Byron Bay på eftermiddagen, om man känner att man vill stanna och insupa atmosfären lite extra. Det finns flera övernattningsalternativ. Granny's Farm är ett prisvärt ställe med både camping och vandrarhem. YHA har också ett vandrarhem i Nimbin.

Web
Nimbin on the Web
Granny's Farm
Nimbin YHA
Nimbin Tours

2013-08-05 12:06 Kommentera
Kategori: New South Wales, Restips

Johan Drejenstam

Hej, jag heter Johan Drejenstam och kan inte sluta att tänka på Australien. Jag räknar om penningsummor till flygbiljetter som det står Sydney på, jag spelar didgeridoo och drömmer ständigt om nästa resa till Down Under.
Kommentera gärna det jag skriver.
Vill du kontakta mig nås jag på johan.drejenstam(at)australienbloggen.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206