Australienbloggen

På resande fot – i tanken

2015-08-20 11:40 5 kommentarer
Kategori: Resa till Australien, Övrigt

Resor, resor. Det är svårt att låta bli att tänka på resor. Det är ju mestadels resor till Australien, som drar. Jag har åtminstone två konkreta idéer om hur nästa sväng ner till Down Under skulle kunna te sig. Så småningom kommer ni att få läsa mer om detta här.

emu.jpg
Emu i Flinders Rangers. Ja, det blir mycket djur och natur under min nästa resa till Australien.

Ett annat land, som jag skulle vilka besöka igen är Sydafrika. För några år sedan åkte jag dit för att arbeta några dagar i Johannesburg. Jag passade då på att besöka Kapstaden med omnejder. Det gav mersmak. En safariresa vore inte dumt.

struts.jpg
Struts vid Godahoppsudden, Sydafrika.

Öarna i Stilla Havet har fascinerat mig sedan jag i mitt pojkrum läste reseskildringar från 1700-talet om hur den delen av världen utforskades. Som vuxen har jag sedan haft tillfälle at besöka flera av mina drömöar. Trots det har jag fortfarande har drömöar, som jag inte har besökt. Påskön hade suttit fint. Tanken på de avlägsna öarna i östra Franska Polynesien samt Pitcairn Island, Bounty-myteristernas tillflyktsort, får min puls att slå snabbare.

Nu finns det ju en vardag som håller en kvar i Sverige en stor del av året. I väntan på nästa resa så trösttittar jag på South Pacific på Netflix, blandar tropiska drinkar fastän sommaren nästan är över och läser andra resebloggar.

Flera av mina bloggfavoriter finns här på Vagabond. Nu kan det ju faktiskt finnas reseguldkorn på annat håll också. För att undersöka detta närmare har jag registrerat Australienbloggen på Svenska Resebloggar.

Vad har ni för resor på gång? Om vilka resor drömmer ni?

kaukura.jpg
Kaukura, Franska Polynesien

2015-08-20 11:40 5 kommentarer
Kategori: Resa till Australien, Övrigt

Tidig kommunikation i Australien

2014-11-12 12:33 Kommentera
Kategori: Övrigt

Det har visat sig att man tidigt i Australien kände till och utnyttjade modern teknik...

After having dug to a depth of 10 feet last year, British scientists found traces of copper wire dating back 200 years and came to the conclusion that their ancestors already had a telephone network more than 150 years ago.

Not to be outdone by the British, in the weeks that followed, an American archaeologist dug to a depth of 20 feet, and shortly after, a story appeared in the New York Times: "American archaeologists, finding traces of 250-year-old copper wire, have concluded that their ancestors already had an advanced high-tech communications network 50 years earlier than the British".

One week later, Australia's Northern Territory Times, reported the following: "After digging as deep as 30 feet in his backyard in Tennant Creek, Northern Territory, Lucky Bunji, a self-taught archaeologist, reported that he found absolutely nothing. Lucky has therefore concluded that 250 years ago, Australia had already gone wireless."

wireless.jpg

2014-11-12 12:33 Kommentera
Kategori: Övrigt

Öar i solen

2014-08-12 21:55 Kommentera
Kategori: Western Australia, Övrigt

När man pratar om australiska öar med tropiskt klimat, vajande palmer och kristallklart vatten, tänker de flesta på öar utanför Queenslands kust.
Inte lika kända är öarna, som ligger i Indiska Oceanien; Christmas Island och Cocos Islands. Här är en video från Cocos Islands.


Visst ser det ut att vara ett härligt ställe?

Man kan flyga dit från Perth med Virgin Australia. Flygtiden är 3,5 timmar till Christmas Island och 6 timmar till Cocos Island. Biljettpriserna ligger på ungefär SEK6000 t/r.

Christmas Island Tourism

Cocos Keeling Island Tourism

2014-08-12 21:55 Kommentera
Kategori: Western Australia, Övrigt

Korsordet - Vinnarna presenteras

2014-06-22 19:59 1 kommentar
Kategori: Övrigt

För ett par veckor sedan publicerade Australienbloggen ett korsord med ett Australientema. Nu är det dags att dela ut priserna, två biljetter till filmenTracks per vinnare. Dessa lyckliga tio får gå på bio:

Sara Johansson, Solna
Agneta Åsman, Eskilstuna
Helena Riihiaho,Uppsala
Tommy Bengtsson, Ystad
Carina Tegneman, Göteborg
Britt Allard, Örebro
Charlotte Fridh, Malmö
Mona Olofsson, Lysekil
Sofia Karlsson, Mölndal
Bengt Johansson, Upplands Väsby

Grattis! Biljetterna är på väg.
För er som inte vann, så kan jag lova att det kommer fler tillfällen.

De rätta svaren finns upplagda som bild på Australienbloggens Facebook-sida, facebook.com/australienbloggen, i albumet Korsord. Passa gärna på att gilla Australienbloggen när ni ändå är där för att titta!

Slutligen, ett stort tack till Svante, en av Sveriges ledande korsordsmakare, som satte ihop Australienkrysset!

2014-06-22 19:59 1 kommentar
Kategori: Övrigt

Australienkorsord!

2014-06-06 12:14 Kommentera
Kategori: Övrigt

Australienbloggen har det stora nöjet att presentera ett Australienkryss. Jag tror att det kan vara det första korsordet med Australientema på svenska. Vi skapar alltså historia idag.

Korsordsmakare är min bror Svante Drejenstam och intresserar korsord dig så kan det vara kul att titta in på hans site Mediakryss.

I potten ligger biobiljetter till nya filmen Tracks, som har premiär den 13 juni.

Mycket nöje!

Australienbloggen_krysset_6Juni_mindre.jpg
Högerklicka, spara, skriv ut och lös!

Tävlingen är avslutad. Vinnarna samt länk till facit finns här.

2014-06-06 12:14 Kommentera
Kategori: Övrigt

Australienbloggen på TUR-mässan

2014-03-21 21:02 Kommentera
Kategori: Övrigt

TUR-mässan är i full gång i Göteborg. Jag gick dit för att prata med resebyråerna som säljer resor till Australien och höra vad som är på gång. Jag hade bl.a. en trevlig pratstund med Susanne Ritzén på MyPlanet. Det blir en intervju och den kommer att publiceras här inom kort.

Givetvis passade jag på att träffa mina kompisar på Vagabond också. Kommande nummer av papperstidningen fanns i mängder i montern. Är ni där lördag eller söndag så ta med ett ex. Det finns minst två saker i tidningen som ni kommer att gilla!

australienresor.jpg
Andrew och Rod på Australienresor
myplanet.jpg
MyPlanet
rosa-bussarna.jpg
Rosa Bussarna
soderhavsresor.jpg
Johanna på Söderhavsresor
tourpacific.jpg
Anders och Lars på Tour Pacific
vagabond.jpg
Mingel i Vagabonds monter
fredrik-tobias.jpg
Fredrik och Tobias på Vagabond
australienbloggen.jpg
På klotterplanket i Vagabonds monter finns ett viktigt meddelande.

2014-03-21 21:02 Kommentera
Kategori: Övrigt

I Hong Kong

2013-11-05 11:49 Kommentera
Kategori: Övrigt

Så är jag i Hong Kong. Jag hade hoppats på klart väder för att få se bergen som omger staden samt lite skyskrape-skyline, men här är det dimmigt.
Jag är också ganska dimmig, eftersom sömnen blev fläckvis på flyget hit. Det kan dock löna sig, då jag i gengäld kanske kan få sova på flighten till Sydney, vilket passar bättre, då jag anländer på morgonen lokal tid.

I högtalarna uppmanar man folk att inte hantera kycklingar och andra fjäderfän under sitt besök i Hong Kong. Tydligen har fall av ytterligare en variant av fågelinfluensa upptäckts. I ankomsthallen stod tre bestämda tjänstemän i gula västar och munskydd och scannade de som just anlänt i jakt på skrällhosta, nysningar och alltför snoriga näsor. En kvinna i övre medelåldern stoppades för en snabb koll och diskussion, men fick sedan vandra vidare.

image.jpg
Egen adapter får du ta med. I Hong Kong använder man samma uttag som i Storbritannien.

Dock har Hong Kongs flygplats roligare saker att bjuda på. Det finns laddstationer för telefoner, läsplattor, etc, och det står inte klasar med folk runt omkring med sladdar och apparater högt och lågt som i den trånga Terminal 3 på Heathrow.
Internet är också gratis och man behöver inte gå genom en registreringsprocess på en kvart innan man släpps in. Det är bara att godkänna villkoren och sedan är man på banan.
Läste jag villkoren innan? Gör någon det? Antagligen har jag donerat båda mina hornhinnor till en rik bankir, men han får skynda sig. Snart sitter jag på flyget till Sydney!

2013-11-05 11:49 Kommentera
Kategori: Övrigt

Ännu en topplista

2013-10-30 22:31 Kommentera
Kategori: Övrigt

Har du funderat på vilka städer som kommer att vara Lonely Planet's Best in Travel 2014 - top 10 cities?
Jag ska ärligt erkänna att det hade jag inte heller. Det är liksom inte riktigt samma sak som om någon hade erbjudit dig information vem som tar hem nästa års Nobelpris i litteratur eller flest Oscars.
Nu är ju Lonely Planet ändå Lonely Planet (ett påstående som ingen kan klandra mig för) och om det kommer ett mail med just … Lonely Planet som avsändare så är inte jag sämre än att jag läser och begrundar.

Något som slår mig är att Sydney inte är med. Jag scrollar längre och längre ner och skakar klentroget på huvudet åt Riga, Vancouer och Paris.
Till sist tvingas jag konstatera att Australiens urbana pärla detta år inte finns med i finrummet. Jag tänker att det givetvis måste handla om ett misstag eller möjligen ett avsiktligt förbiseende. Man måste ju låta andra, mindre bemedlade, städer får komma till också.

Jag slappnar av en aning, när jag ser att Adelaide är med. Det är bara att instämma. South Australias huvudstad är inte bara en vacker och trevlig stad. I dess omnejder finns mycket roligt att se och göra. Jag stämmer alltså gärna in i hyllningskören.
Jag kommer att inom ett par veckor att befinna mig just i Adelaide. Räkna alltså med att kunna läsa mer om denna stad här på bloggen inom kort.

Det är också glädjande att se att Kapstaden kvalar in på denna exklusiva lista. Själv var jag helt golvad efter mitt besök där, och måste absolut dit igen. Se min film från den resan här.

2013-10-30 22:31 Kommentera
Kategori: Övrigt

Australienbloggen åker till Kapstaden

2013-09-04 11:15 Kommentera
Kategori: Övrigt

Det finns ju andra fina ställen att resa till än Australien. Nej, jag kan knappast fatta att jag just skrev det, men det finns stunder, då jag inser att det är så.

Mitt arbete förde mig till Sydafrika. Förutom jobb hann jag med en tre dagar i Kapstaden. Kapstaden är en fantastisk stad. Kapstaden är nästan lika vacker som Sydney. Jag vill gärna åka tillbaka till Kapstaden. Kan inte någon skicka mig till Kapstaden?

Jag satte ihop ett litet bild/filmspel från denna vackra stad med omnejder. Jag insåg dock snabbt att en storfilm som denna måste föregås av en trailer …


… och först därefter kommer själva filmen.

Nämnde jag att Kapstaden är en fantastisk stad?

2013-09-04 11:15 Kommentera
Kategori: Övrigt

"Var i helvete är ni?" - Att marknadsföra Australien

2013-09-01 22:31 Kommentera
Kategori: Övrigt

På 80-talet insåg man i Australien att man faktiskt kunde erbjuda omvärlden mer än jordbruksprodukter och järnmalm. Man kunde erbjuda … Australien!
På några få år blev landet en stor turistfavorit. Hela Australien blev hippt. Vi kollade på Neighbours (Mr Bishop!) och lyssnade på Kylie Minouge; det där unga stjärnskottet som det nog skulle bli något stort av.
Från Sverige och många andra länder strömmade besökarna in. Kanske lockades en del också av de reklamfilmer, där Australien försökte ge en så positiv bild av landet som möjligt.
Här är ett tidigt försök från 1984 med en då ganska okänd Paul Hogan:

Lägg märke till att Hogan lockar med en extra shrimp on the barbie. Det gör han eftersom reklamen riktade sig till USA i första hand. I Australien kallar man räkor för prawns.

Reklamfilmen gjorde det den skulle göra. Innan den började sändas på amerikansk tv var Australien nummer 78 på listan över amerikanernas drömresemål. Några månader senare var Australien etta.

För en bredare publik skulle Paul Hogan bli riktigt känd först 1986 med filmen om Crocodile Dundee. (Och visst tål filmens troligen mest kända scen att tittas på fortfarande?)

Men kampanjer kan slå lite fel ibland. Låt oss vara ärliga och konstatera att det svärs en del i Australien. Det beror givetvis på sammanhanget men i många situationer är det inte socialt fel att uttrycka sig lite grövre Down Under. Kanske var det i syfte att förmedla denna råa hjärtlighet som någon 2006 satte ihop den här reklamfilmen:

Nu gick det dessvärre inte för sig att visa dylikt på tv i Storbritannien, som var ett viktigt mål för kampanjen. Filmen ansågs ha ett för grovt språk och bannlystes av brittiska Advertising Standards Authority, vilket fick Australiens dåvarande turistminister att utbrista:

"What an absolutely, incredibly ludicrous stance and a greater example of double standards you'd never find. Everyone is shaking their heads, especially as it's in a country where they allow the FCUK billboards... I mean what is it about our campaign that they find offensive? I just don't understand it."

I Kanada var man också upprörd, men mer på grund av inledningen "We've poured you a beer". Att någon skulle ta sig en öl eller två på semestern var alltför stötande så filmen bannlystes i Kanada också.
Nu heter det ju att all publicitet bra publicitet, men antalet turister i Australien gick faktiskt ner året efter. Det hade det kanske gjort ändå, men att svära på tv var uppenbarligen inget smart grepp. Nåja, det gick ju att skoja om det, som här där man tar det hela ett steg längre, och ber turister i Sydney recensera några minst sagt grova slogans:

Jag älskar att den äldre mannen tycker att ett 'fuck' är i sin ordning!

2013-09-01 22:31 Kommentera
Kategori: Övrigt

Johan Drejenstam

Hej, jag heter Johan Drejenstam och kan inte sluta att tänka på Australien. Jag räknar om penningsummor till flygbiljetter som det står Sydney på, jag spelar didgeridoo och drömmer ständigt om nästa resa till Down Under.
Kommentera gärna det jag skriver.
Vill du kontakta mig nås jag på johan.drejenstam(at)australienbloggen.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206