Australienbloggen

Intervju med Emmy Petersson

2014-06-27 22:04 Kommentera
Kategori: Kultur, Melbourne, Queensland, Sydney, Victoria

emmy.jpg
Foto: Sophia Riganas

"Sydney är helt klart Australiens vackraste stad,
men jag är ändå glad att jag bor i Melbourne"

Bor i: Melbourne
Site: www.bortabrabloggen.com

Varför valde du att resa till Australien?
Jag hade bott i Manchester i England ett tag och även om jag gillade folket och kulturen, så började jag bli trött på det eviga grådassiga regnet. När en kompis till mig blev varslad från sitt jobb så bestämde vi tillsammans att det var dags för en nystart och slog slag i att boka en jorden-runt resa som skulle ta oss ett år. Vi begav oss iväg i januari 2010 via Sydostasien till Australien, och jag kom inte längre än så på mitt varv runt jorden. Min kompis är nu tillbaka i Europa, men det tog ett tag för henne också.

fraser.jpg
Fraser Island. Foto: Emmy Petersson

Vilka delar av landet besökte du?
Jag har varit runt nästan hela Australien vid det här laget. Vi började vår långresa på västkusten och åkte från Perth upp till Ningaloo Reef och sedan tillbaka ner till Perth för en tur runt vingårdarna kring Margaret River. Sedan bar det av till Sydney för jobb ett tag och sedan en riktigt härlig backpackerresa upp längs östkusten ända till Cooktown. Sedan genom outbacken via Mount Isa till Darwin, söderöver ner genom Alice Springs, via Ayers Rock till Adelaide. Vi avslutade vår långresa med fantastiska vackra Great Ocean Road från Adelaide till Melbourne. Sedan dess har jag hunnit med ett par weekendresor till Tasmanien, Perth, Sydney och Cairns också.

Sedan blev du kvar i Melbourne. Hur kom det sig?
Mitt work- and holiday visum var på väg att ta slut, men som ett mirakel så blev jag kontaktad av min före detta arbetsgivare från Sydney (vill höll kontakten under de månader jag var ute och reste). De behövde en person omgående till sitt Melbournekontor och de var villiga att sponsra ett 4-årigt arbetsvisum. Jag valde mellan att ta jobbet här eller åka vidare till Nya Zeeland för Work and Holiday visum där. Magkänslan sa Melbourne, så jag stannade här och det har jag inte ångrat en enda gång!

Vad jobbar du med?
Jag jobbar som projektledare/Account Executive på annonsavdelningen på ett stort mediaföretag.

Var i Melbourne bor du?
I Carlton, en jättemysig norrförort och det tar bara 20 minuter att gå in till stan.

outback_northern_territory.jpg
Till häst i Northern Territory. Foto: Sophia Riganas

Vad gillar du mest med att bo i Australien?
Folket, vädret och kulturen. Folk är öppna, sociala och lite charmigt gammalmodiga men ändå rätt nyfikna på andra kulturer. Vädret är mycket bättre än i Sverige och det märks på folks humör. Det blir inte alls samma antisociala vinterdepp som man lätt får under långa vintrar hemma i Sverige.

Vilken är största nackdelen med att bo i Australien?
Det är dyrt och långt att åka hem till familjen och vännerna. Tidsskillnaden gör att det kan blir lite meckigt ibland att snacka skype. Könsrollerna i Australien är väldigt förlegade jämfört med Sverige och det kan vara lite frustrerande ibland, både på jobbet och i privatlivet. Och så blir det kallt om vintrarna i Melbourne och Sydney, särskilt eftersom husen är väldigt dåligt isolerade.

Saknar du något med Sverige?
Min familj och mina vänner. Jag brukade sakna maten en del, men nu saknar jag det rätt sällan. Mest nyttigt mörkt bröd och lösgodis.

Finns det som svensk i Melbourne någon förening eller liknande, som man kan söka sig om man vill umgås och nätverka med andra svenskar?
Svenska kyrkan på Toorak Road har after work, mammaträffar, julmarknad, lucia, midsommarfirande och annat trevligt. Kvinnonätverket Swea har även nyligen startat en avdelning här i Melbourne som är öppen för svensktalande kvinnor som är 18 år och äldre. Jag ordnar också regelbundna träffar via min blogg då vi fikar/dricker vin och snackar svenska. Jag har träffat många härliga Aussie-svenskar genom min blogg som är nära vänner idag!

Är det helt självklart att bo i Melbourne eller skulle du kunna tänka dig att bo i någon australisk stad?
Jag har varit i alla större städer i Australien, så jag har en liten aning om ungefär vad som skiljer dem åt. Jag bodde ett tag i Sydney, och även om det är en vacker stad så kände jag inte alls samma "aha"-känlsa som när jag först kom till Melbourne. Visst funderar man ibland på att flytta norröver till Cairns eller Brisbane där det är varmare året om, men jag gillar Melbournes storstadspuls. Samtidigt så finns det mängder med små mysiga förorter här med god mat, bra musik och härliga människor så att man kan få småstadskänsla också, om det är det man är ute efter.

På tal om det, står du helhjärtat på Melbournes sida i "kriget" mellan Sydney och Melbourne?
Haha, som neutral svensk så står jag helst utanför det kriget. Men jag trivs bäst i Melbourne.

melbourne.jpg
Melbourne skyline. Foto: Emmy Petersson

Har du något Melbourne-tips, som du vill dela med dig av; något ställe dit turisterna inte hittar?
Hela Melbourne har lite mystik över sig, och det tar lång tid att hitta de där gömda ställena som alla inte vet om. Några ställen i stadskärnan som absolut är värda att kolla upp är Croft Institute (bar/nattklubb), Berlin Bar (cocktailbar) och Camy Shanghai Dumpling & Noodle Restaurant i China Town (billiga och goda dumplings). Mina favoritrestauranger i Carlton nära där jag bor är Trotter's (allt från sallad till pasta) och D.O.C. (godaste pizzan!). Vill man fika så är Thresherman's Bakery (väldigt prisvärt och god lunch också) och Brunetti's (gudomliga bakelser) på Faraday Street värda ett besök.

Vad gör du på fritiden?
Jag älskar att springa runt Melbournes alla fina parker (Albert Park, Botanic Garden, Princes Park) och har sprungit Melbourne Half Marathon två år i rad nu. Kanske blir det helmaran nästa år, vem vet! Jag gillar också att dansa salsa (gärna på the Night Cat i Fitzroy), gå på bio, samt att äta och dricka gott tillsammans med härliga vänner.

Om du skulle ge ett råd till någon som tänker resa till Australien för första gången, vad skulle det vara?
Jag har tre tips som känns ungefär lika viktiga:


  • Packa lätt! Allt du behöver (förutom passet såklart) finns att köpa här.

  • Det är inte omöjligt att få jobb här borta, men var realistisk och tro inte att du ska få drömjobbet/samma jobb som du hade hemma bara sådär. Ibland måste man ha lite tålamod och lite sparpengar på kontot tills det där första jobbet dyker upp.

  • Och sist men inte minst – gör en rimlig tidsplan för din resa. Australien är lika stort som hela Europa. Ska du åka från Sydney till Cairns utan att stressa och hinna se det mesta på vägen så tar det ett par veckor. Jag hör många backpacker som försöker klämma in det på en vecka, vilket är lite väl optimistiskt… Och tänk vad mycket fint man missar när man stressar igenom!


warning_sign.jpg

Vad ska man se upp för?
I Australien är det viktigt att respektera alla varningsskyltar. Man ser sällan farliga djur om man bor i städerna, men om du stöter på varningsskyltar längs din resa för krokodiler/jellyfish/ormar eller annat så var vaksam. Skyltarna finns där av en anledning. Var också försiktig om du reser i norra Queensland/Northern Territory under regnsäsongen. Beroende på hur mycket det regnar så kan hela vägar försvinna och det blir omöjligt att ta sig fram ens med fyrhjulsdrift. Prata med lokalbefolkningen längs vägen, de känner till områdena och vädret bra mycket bättre än vad vi turister gör.

Tror du att någon någonsin kommer att flytta hem till Sverige?
Det får framtiden utvisa. Jag trivs bra här just nu och min pojkvän är härifrån så vi blir nog kvar här ett tag till. Men jag brukar försöka planera för ett år i taget och se vart livet tar oss. Jag tycker jättemycket om Sverige, och försöker åka hem en gång per år. Men just nu så bor jag hellre här.

queensland.jpg
Queensland; vad annars? Foto: Emmy Petersson

2014-06-27 22:04 Kommentera
Kategori: Kultur, Melbourne, Queensland, Sydney, Victoria

Cape Tribulation – mitt i regnskogen

2014-03-20 09:00 Kommentera
Kategori: Djur och natur, Queensland, Restips

Hur många turister finns det i Cairns? Alldeles för många, svarar du kanske. Så varför då inte lämna staden och bege dig upp till Cape Tribulation? Det finns diverse paketarrangemang, där resa ingår med några roliga stopp på vägen, logi samt en eller flera aktiviteter. Hör med vandrarhemmet eller hotellet där du bor. Med stor säkerhet kör bussen förbi och plockar upp dig också.
Det går givetvis att hyra en bil och köra hela sträckan dit själv. Med flera av turerna är det dessutom några stopp på vägen upp, som t.ex. krokodil-sightseeing på Daintree River, vilket säkert ni som aldrig varit i Norra Queensland tidigare, säkert tycker är spännande. Dock kan det vara idé att kolla upp innan ni sätter er i båten att det inte är krokodilernas parningssäsong. Då visar de sig nämligen inte, och risken är att det mest spännande man får uppleva är attackerande myggor. Tro mig, jag vet vad jag talar om…

cape-tribulation-croc.jpg

Åker du inte på krokodil-sightseeing färdas du istället över Daintreee River med en liten bilfärja. Skyltarna som varnar för bad i är inget som satts upp för att skoja med turisterna. Folk har attackerats och dödats av krokodiler direkt i anslutning till färjeläget.

När de stora sjöfararnationerna på allvar började utforska världen på 15-, 16- och 17-hundratalen fann man nya kuster, öar, halvöar etc som behövde namnges. Tröt fantasin lade man bara till prefixet New. Dagen för upptäckten kunde också inspirera som i Christmas Island, Easter Island och Ascension Island. Naturligtvis låg engelska kungligheter och dammiga lorder också väl till när någon vindpinad klippa i havet skulle få sitt namn.

Vad gäller Cape Tribulation kom det namnet snarare ifrån en viss uppgivenhet hos James Cook. Denne legendar bland upptäcktsresande hade via Söderhavet och Nya Zeeland nått Australiens östkust, utmed vilken han seglade norrut.

I höjd med det som idag är Bundaberg, numera känt bl.a. för sin rom, siktade han Stora Barriärrevet. De flesta historiker är överens om att Cook inte hade dykcertifikat. Inte heller tror man att han var speciellt duktig på att snorkla. James Cook intresserade sig mest för att upptäcktsresor, segelskutor och navigering. Därför såg han Barriärrevet enbart som ett problem, och hur rätt hade han inte: Strax norr om detta restips brakade Endeavour in revet och stod på grund.

Kanske var det i ett anfall av hämndbegär som han pekade på närmaste udde och gav den namnet Cape Tribulation. Bedrövelse, motgångar, prövningar och vedermöda är nämligen ord som kommer upp när man översätter tribulation till svenska, och man får förstå honom. Ingen vill ju gå på grund, men om olyckan ändå är framme så är det bra om det sker i närheten av en hamn med ett varv. Kapten Cook befann sig tyvärr långt från båtvarv, repslagarbutiker och fish'n chips-kiosker. Han lyckades ändå ta sig in till det som idag är Cooktown, för att där reparera båten såpass att det gick att segla den hem till England.

cape-tribulation.jpg

Vi anländer till vandrarhemmet som verkligen ligger mitt i regnskogen. Det är en tryckande, fuktig hetta, och jag kikar längtansfullt mot poolen medan vi köar för att checka in.
Vi får information om vilka aktiviteter som står till buds och vi bestämmer oss för att utmana ödet och ta en ridtur. Mitt försiktiga "men jag har bara ridit en gång i hela mitt liv" viftas bort med ett "no worries".
Vi anmäler oss också till en nattlig regnskogspromenad.
En 1,5 lång varan vandrar långsamt förbi när vi bär vårt bagage till huset där vi ska bo. Inne på toaletterna hittar vi några riktigt maffiga spindlar. Det är bra om man har en avslappnad relation med djur och natur om man ska besöka Cape Tribulation.

cape-tribulation-horse.jpg

Ridturen blir av det äventyrliga slaget. Det börjar lugnt med skritt genom skogen ner mot stranden. Detta går ju bra, tänker jag. När vi kommer ner till stranden släpper hästarna loss och galopperar lite. Det klarar jag också. Trav är dock svårare för en oerfaren ryttare, som saknar den där rytmen, som de mer erfarna har.
På vägen tillbaka mot vandrarhemmet är hästarna helt klart vana vid att släppa loss lite. Kanske är de sugna på att snabbt komma tillbaka till hagen för de spränger iväg i galopp igen. Det går alldeles utmärkt i ett par minuter och jag känner mig som The Man from Snowy River. När jag sedan långsamt börjar tappa balansen, känns det åter som att jag är Johan; för andra gången i sitt liv till häst. Som tur är lyckas jag få hästen att skritta innan jag i slow motion glider över huvudet på pålle, gör en kullerbytta och landar på fötterna framför; allt under resten av sällskapets jubel. Anything for the show!

En mer stillsam men lika spännande aktivitet startar kl 22 på kvällen. Vi är ett gäng från vandrarhemmet som möter upp vid början på en stig in i skogen. Marken ägs av en privatperson och villkoret för att släppa in besökare är att de ledsagas av en parkvakt. Det ger inkomster och dessutom minskar risken för att djuren störs.
Morskt förklarar Digby, vår guide, att vi antagligen kommer att få se orm. Det får vi inte men vi hinner inte gå många meter innan vi ser en ödla i ett träd. Det är en Boyds Forest Dragon, Hypsilurus boydii , en trädlevande agam, och den fotograferas flitigt i en minut av alla i sällskapet.

cape-tribulation-boyds.jpg

Därefter får vi se grodor, underliga insekter och en bandicoot, en punggrävling. Den sistnämnda finns i en fälla, som agnats med frukt. Arrangemanget är till för att vi besökare ska få se djur som just punggrävlingar. Bandicooten släpps ut och vi tar våra bilder.

Nästa morgon bär det av ut på Stora Barriärrevet. En fördel med att göra revutflykten från Cape Tribulation istället för Cairns är att båtarna oftast är lite mindre, dvs man är inte 200 personer som ska av och snorkla och dyka samtidigt väl ute på revet. Det blir också lite mer familjärt i en grupp på 10-15 personer och man hittar snabbt nya kompisar att prata med.
Jag har på vägen ut funderat fram och tillbaka om jag ska kosta på mig ett dyk eller nöja mig med att snorkla. Jag väljer det senare och ångrar mig inte en sekund. Vattnet är kristallklart och inte djupare än tre meter. Alltså ser jag lika mycket som om jag hade haft tuber på ryggen.
Vi ser stingrockor; kanske en halvmeter stora med vackra, blåa fläckar. Ett par år senare förolyckas Steve Irwin just i dessa vatten efter att ha blivit stungen rakt i hjärtat och lungor av en stingrocka.
De stora musslorna på botten rör sig aningen i strömmen och diverse färgglada fiskar virvlar omkring dem. Det knastrande ljudet som hörs under vattnet är papegojfiskar som knaprar på koraller.
En timme senare är det lunch ombord. Det serveras pastasallad med kall dricka. Efteråt blir det kaffe eller te med kex. När allt är uppätet är vi snabbt i vattnet igen. Alla snorklar med t-shirt på sig för att skydda sig mot solen. Man bränner snabbt upp ryggen annars, eftersom vattnet fungerar som ett förstoringsglas på huden.

På väg in till Cape Tribulation ser någon en havssköldpadda. Jag är två sekunder för sent uppe med kameran.

cape-tribulation-tumme.jpg

Vi checkar ut från vandrarhemmet och hoppar på bussen. Förutom ett fikastopp i hamnen i Port Douglas åker vi raka vägen till Cairns.

Cape Tribulation bör stå högt på din att-se-och-göra-lista när du är i norra Queensland.

Webb:
Destination Daintree
CapeTribulation.com.au
Official Queensland Tourism

2014-03-20 09:00 Kommentera
Kategori: Djur och natur, Queensland, Restips

En australisk legend: Steve Irwing

2014-02-07 12:48 Kommentera
Kategori: Djur och natur, Queensland

Vem kan glömma Steve Irwing? Under några år var han kanske den mest kände aussien med sina naturfilmer, där han själv spelade någon sorts huvudroll som stor djurvän och allmän våghals.
Själv tyckte jag ibland att han blev lite väl ambitiös i syfte att göra bra TV. Ofta kan man se på kameravinklarna att det som händer inte är så oplanerat, som man försöker att få det att framstå som: "Look! A snake!"
Under senare år framstod många av hans tv-program som långa reklamfilmer för hans djurpark Australia Zoo, vilket väl inte alltid var så intressant. Djur är roligare ute i naturen.

Dock var Steve Irwings glädje och entusiasm inte spelad och därför tycker jag att han ändå slutar på ett starkt plus. Hans kärlek till naturen och de djur han mötte är inget annat än 100% äkta.
Kärleken till Australiens växter och djur fick Steve Irwing att köpa upp stora arealer mark för att förhindra exploatering av känsliga områden.

I hans hemstat Queensland insåg man hans publicitetsvärde och utnämnde honom till officiell turistambassadör.

Under flera år cirkulerade diverse rykten om hans död. Tyvärr var det sista dödsryktet sant. Den 4 september 2006 förolyckades han under en filminspelning på Stora Barriärrevet. Irwing snorklade ovanför en stingrocka, som plötsligt stack honom i bröstet så illa att hjärtat perforerades. Jag har själv simmat över stingrockor på Barriärrevet och jag är långt ifrån ensam. Att just Steve Irwing av alla personer, skulle dö på detta sätt är smått bisarrt, om man tänker på hur många farliga situationer som han hade utsatt sig för genom åren. Ett ormbett eller en krokodilattack hade känts mer "Ja, det kunde man ju förvänta sig".

Jag har valt ett klipp ur programmet 10 Deadliest Snakes, där han lyftandes av stenar, rotandes i uthus och med bestämda steg genom bushen plockar fram de tio giftigaste ormarna i världen. Det känns naturligt att ta Top 1; dvs Inland Taipan, eller det äldre, missvisande namnet, Fierce Snake, som Steve envisas med att använda.

Jag gillar detta filmklipp. Steve är i högform: Han pratar som till en människa med den stendöva ormen, och blir barnsligt förtjust inför mötet med denna reptil. 6:36 in i klippet blir det riktigt intimt. Dessutom får man se mycket av det karga men vackra landskap som präglar de inre delarna av Australien. Eller som det sägs i filmen: The back of the Outback.

En sak till: Om ni undrar hur det låter ute i bushen så hör ni det i filmen: Flugsurr…

2014-02-07 12:48 Kommentera
Kategori: Djur och natur, Queensland

Queensland - Semesterparadiset

2013-09-23 13:10 Kommentera
Kategori: Queensland, Resa i Australien, Restips

Ibland har man tur. Av någon outgrundlig anledning är platserna längst fram på andra våningen på dubbeldäckarbussen lediga. En resa med panoramautsikt väntar oss! Vi slår oss ner med belåtna leenden alltmedan bussen rullar ut från Townsville och vidare mot Cairns. Det är januari och vi befinner oss i regnperioden. Dock har vädergudarna viftat med trollstaven över norra Queensland; förutom den obligatoriska eftermiddagsskuren med ösregn i 45 minuter, har vi haft sol varje dag i över en vecka.

Med en temperatur på 30 grader och nära 100% luftfuktighet känns det skönt att sitta på den svala bussen och se landskapet glida förbi utanför. Vi åker på Bruce Highway utmed kusten. Vägen kantas av, de för norra Queensland så typiska, fälten med sockerrör varvat med bananplantager.
Förutom några barnfamiljer verkar en överväldigande majoritet på bussen vara backpackers som vi. Från de andra sätena hör vi engelska med både brittisk och amerikansk accent, tyska och danska. I Tully kliver ett svenskt par på. Om man vill besöka platser, dit få turister åker, är australiska östkusten inte riktigt rätt ställe.

sugar-cane.jpg
Sockerrörsfält från bussen

För den svenske förstagångsbesökaren är rutten nästan given. Man startar med någon vecka i Sydney för att sedan bege sig norrut. Reser man tillräckligt långt, och det gör man, hamnar man i Queensland.
Queensland verkar vara svenskarnas favoritdeltstat i Australien. Efter New South Wales är Queensland just den delstat som besöks av flest turister. Den typiske turisten/backbackern håller sig utmed kusten. Få är de som vågar sig in mot de centrala delarna. Det är egentligen inte speciellt konstigt med tanke på att det finns så mycket roligt att se och göra från gränsen till New South Wales upp till Cape Tribulation i norr.

Flag_of_Queensland.png

Queensland kallar sig för Sunshine State på bilarnas registreringsskyltar, och visst är soltimmarna många. De södra delarna har ett behagligt klimat så gott som året om. De norra delarna har monsun från oktober till april och torrperiod maj-september. Under regnperioden kan en del vägar vara stängda pga översvämning. De inre delarna av Queensland har torrt och varmt hela året.

queensland-coast.jpg
Ett stycke kust mellan Cairns och Cap Tribulation.

Norr om Cape Tribulation, och inte minst Cooktown, är det inte många turister som åker. Den nordligaste delen av Cape York-halvön är mycket svårframkomlig och speciellt under regnperioden som sammanfaller med den tid på året, då flest svenskar besöker Queensland (december-februari). Inte ens under den torra delen av året är vägarna norr om Cooktown att rekommendera för fordon, som saknar fyrhjulsdrift.
De inre delarna av delstaten ses inte heller av speciellt många besökare. Själv har jag korsat Queensland på tvären, när jag från Northern Territory bilade österut på Barkly Highway in i Queensland och ut till kusten. Det såg ut som de inre delarna av Australien ofta gör: Kargt, torrt och mycket vackert. Till skillnad från området runt Alice springs och Uluru hade marken här en mer gul ton snarare än det röda, som man förknippar med The Red Centre. Gruvstaden Mount Isa är enda större bebyggelsen på denna vägsträcka.
Brisbane, Queenslands huvudstad, ligger nere i söder, inte långt från gränsen till New South Wales. Brisbane är med sina två miljoner invånare Australiens tredje största stad efter Sydney och Melbourne.

gbr-diver.jpg
Redo för ett dyk på Stora Barriärrevet. Foto: Anne Drejenstam

Men hoppsan! Jag höll på att glömma det kanske viktigaste; en stor anledning till att du och alla andra vill åka till Queensland: Stora Barriärrevet. Från Fraser Island i söder och längs med kusten upp till Cape York sträcker sig världens största sammanhängande korallrev. De flesta åker ut till Stora Barriärrevet från Cairns, eftersom sträckan mellan fastland och rev är som kortast där.
Snorkling, dykning och andra äventyrsaktiviteter såsom bungy, fallskärmshopp och rafting är förknippade just med norra Queensland och utgår ofta från Cairns. Visst finns dessa nöjen på andra ställen i Queensland och i resten av Australien, men Cairns har kommit att bli ett riktigt aktivitetscentrum, där folk övernattar mellan revutflykten, turen upp till regnskogen och bungyhoppet.

dingo-fraser1.jpg
Dingo söker efter något ätbart på Fraser Island. Foto: Sophia Drejenstam

Paradisöarna Dunk Island, Lizard Island, Fitzroy Island och Green Island drar mest till sig resenärer med en mer tilltagen budget. För backpackern är Fraser Island längre söderut utanför Hervey Bay mer överkomligt.

I Australien anses folk i Queensland vara lite mer "bonniga" än resten av befolkningen och det är inte så underligt med tanke på att jordbruket, i huvudsak odling av sockerrör och bananer samt boskapsuppfödning är en viktig del av delstatens ekonomi. Det är därför troligt att om du har hamnat på en lantbruksfestival med boskapsauktion, rodeo och countryband på utomhusscen, så är du just i Queensland.

Bussen har nått utkanterna av Cairns. Timingen är perfekt: Regnet, den förväntade eftermiddagsskuren, har just dragit förbi, när vi kliver av bussen. Den intensiva, fuktiga värmen slår emot oss. Tropiska Cairns hälsar oss välkomna. Vi kippar lite efter andan och kisar mot solen. När vi har hittat någonstans att bo, ska vi försöka komma överens om Stora Barriärrevet eller regnskogen blir vårt första mål.

Så här vill Queensland locka till sig besökare.

Webb
Queenslands officiella turist-site
Facebook: Visit Queensland
App för iPad: Queensland Explorer Holiday Planner

2013-09-23 13:10 Kommentera
Kategori: Queensland, Resa i Australien, Restips

Svante i Brisbane

2013-08-12 08:45 Kommentera
Kategori: Brisbane, Djur och natur, Queensland, Resa till Australien

Australienbloggens långa arm stäcker sig ända till… Australien.

När min bror Svante reste till Brisbane för att jobba i en vecka, klev han även glatt in i rollen som Australienbloggens reporter.

Det blev tre filmer och jag hoppas att ni gillar dem lika mycket som jag.

2013-08-12 08:45 Kommentera
Kategori: Brisbane, Djur och natur, Queensland, Resa till Australien

Maneten som dödar

2013-07-03 08:30 Kommentera
Kategori: Djur och natur, Queensland

Vilket djur är ansvarigt för flest människors död i Australien? Krokodilen, säger kanske ni. Det är fel och det är inte hajar heller. Det är något litet och genomskinligt: En manet som heter Box Jelly Fish, Chironex fleckeri.* Du kommer också höra folk kalla den för sea wasp eller stinger.

Det finns en enkel regel att följa för att slippa komma i närkontakt med denna manet: Bada inte på stränder utmed kusten i Queensland, Northern Territory och norra Western Australia (se kartan!) under perioden oktober-april. Det myckna regnandet sköljer ner manetynglen från floderna ut i havet. Skulle det regna häftigt under någon annan del av året så kan det finnas anledning att avstå från doppet då också.

Maneten trivs bäst närmast kusten, vilket innebär att en del öar i norra Queensland kan vara säkra att bada vid även under "fel" säsong. Fråga dock alltid någon innan du kliver i vattnet. En del stränder har finmaskiga nät, vilket gör det möjligt att bada även under manetsäsong.
Stora Barriärrevet är manetfritt året om!

Att bränna sig på en Box Jelly Fish gör extremt ont. Som om det inte räcker till kan giftet döda en människa på så lite som tre minuter. Det finns fall då människor som bränt sig inte har hunnit in till stranden innan de drabbats av hjärtstillestånd och drunknat.
Första hjälpen är att hälla vinäger på det brända området, vilket stoppar nässelceller på huden från att avge mer gift. Efter 30 sekunder tar man försiktigt av trådarna med hjälp av en handduk. Sök därefter läkare omedelbart.
På många stränder finns ett skåp eller en låda med en flaska vinäger att användas just om någon bränner sig på en manet.

Giftets egentliga funktion är att förse maneten med föda. Den äter småfisk och räkor som fastnar och dör i dess trådar. Till skillnad från många andra maneter är Box Jelly Fish en aktiv jägare, som istället för att låta sig drivas fram av strömmarna, själv jagar ifatt sin föda; plankton, småfisk och räkor, i en hastighet upp till 4 knop
Har den inga fiender? Jo, havssköldpaddor är immuna mot giftet och tar sig en manet ibland.

* Jag har hört detta vid flera tillfällen, men tar ändå uppgiften med en aning nypa salt. Har man tagit in getingar och bin i statistiken? Antalet allergiska reaktioner från dessa djurs stick borde vara stort liksom i andra delar av världen. Sant är dock att Box Jelly Fish svarar för fler dödsfall än krokodiler och hajar tillsammans.


Box Jelly Fish på burk

Gilla Australienbloggen på Facebook!

2013-07-03 08:30 Kommentera
Kategori: Djur och natur, Queensland

Fallskärmshopp utanför Cairns

2013-06-20 23:29 1 kommentar
Kategori: Cairns, Queensland, Äventyrsturism

Många svenskar gör saker i Australien, som man aldrig skulle pröva på hemma i Sverige. Jag kommer spontant att tänka på att jag red på häst för första gången i Royal National Park söder om Sydney. Visst hade jag tidigare låtit mig ledas runt på ponny i en hage som liten, men aldrig själv hållit i tömmarna.

För mig är idén att överlämna sig själv till ett stort djurs dagsform/nervositet/välvilja/hispighet på gränsen till galenskap. Kamrattrycket samt att det vankades BBQ och lådvin efteråt gjorde jag trots min tveksamhet ändå hjälptes hoppade upp i sadeln. Det blev en lugn och ganska angenäm ridtur. Det var hästar som var vana vid ovana ryttare och allt gick lugnt och stilla. Först på slutet, när vi närmade oss stallet (och vinet) brakade hästarna iväg i en kort galopp, men inte värre än att jag höll mig kvar i sadeln. Dock testade jag i Cape Tribulation hur det kändes att ramla av en häst i galopp. Jag är fortfarande inte speciellt förtjust i att rida…

I min värld var detta ett stycke äventyrsturism; dvs jag testade gränserna lite. Jag inser ändå att för de flesta är äventyrsturism snarare dykning som jag testade på ett par månader efter min första ridtur. Det var betydligt roligare. Mer om det i en kommande artikel.
Andra eskapader såsom bungy, rafting och fallskärmshopp kvalar också in som äventyrsturism. Gemensamt för dessa är att de kan utföras i närheten av Cairns.

Min syster Sophia bestämde sig för att testa ett fallskärmshopp, när hon och pojkvännen Martin besökte Cairns. Själv får jag fuktiga händer bara av att tänka på fallskärmshopp. Jag får lätt svindel bara av att klättra upp på en stege för att byta en lampa på fasaden här hemma. Jag har faktiskt svårt att tänka mig något värre än just att hoppa fallskärm. Det skulle väl då vara att hoppa fallskärm till häst…

Nåja, Sophia verkar gilla det. Kolla själva!

2013-06-20 23:29 1 kommentar
Kategori: Cairns, Queensland, Äventyrsturism

Johan Drejenstam

Hej, jag heter Johan Drejenstam och kan inte sluta att tänka på Australien. Jag räknar om penningsummor till flygbiljetter som det står Sydney på, jag spelar didgeridoo och drömmer ständigt om nästa resa till Down Under.
Kommentera gärna det jag skriver.
Vill du kontakta mig nås jag på johan.drejenstam(at)australienbloggen.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206