Australienbloggen

Manly - En Sydneyfavorit

2016-06-18 11:06 2 kommentarer
Kategori: Djur och natur, Historia, New South Wales, Restips, Sydney

manly-1.jpg
Välkommen till Manly!

Färjan lägger till vid kajen och jag kliver av. Utanför terminalen korsar jag vägen för att komma in på gågatan, the Corso, som leder ner till stranden. En femminuterspromenad senare sparkar jag av mig skorna, sticker ner mina fötter i stranden och tittar ut mot vattnet. Vågorna, klarblå kullar, från Stilla Havet sköljer in över Manly Beach. Jag kisar mot solen och suckar av välbehag.

Jag har egentligen bara ställt av min ryggsäck på vandrarhemmet för att med raska steg ta mig till Circular Quay, där färjan till Manly väntar. Givetvis ratar jag snabbfärjan till förmån för den stora båten. Ett extra högt muller från maskinen och vi är på väg. Kårar av välbehag går utmed min rygg. Att sitta på färjan till Manly en solig dag slår det mesta. Det är ju ändå världens vackraste hamn och jag har bästa platsen ute på däck.
När vi närmar oss hamninloppet gör färjan en liten knyck åt babord in mot mitt mål.

manly-2.jpg
Via gågatan The Corso går du från färjeläget ner till stranden.

Manly är idag en av Sydneys nordöstra förorter. Dess strand, Manly Beach, är den sydligaste av de norra stränderna. Dessa av surfare så älskade stränder sträcker sig två mil norrut med Palm Beach som sista utpost.

manly-3.jpg
På the Corso finner du diverse matställen, affärer och banker.

Nere på den södra delen av stranden håller surfarna till. Själv tycker jag att vågorna ser höga ut, men antagligen håller den för dagen lilla skaran på brädorna inte med. Kanske är det brist på större akvatiska utmaningar som håller massorna borta. Å andra sidan är det mitt i veckan och jullovet är fortfarande en månad bort. Alltså är det glest mellan surfarna på Manly Beach idag.
Några måsar svischar förbi ovanför mig, och jag minns mitt första besök på denna strand. Jag hade inte mer än lagt ut min handduk förrän en mås släppte sina vita last, som i luften splittrades till en dusch som lämnade ett stort antal fläckar min handduk.

manly-4.jpg

Idag låter måsarna mig vara. Kameran kommer fram och jag får några bilder på surfarna. Barn i heltäckande badkläder leker i vattenbrynet och jag tar en liten sväng barfota i den varma sanden. En bluebottle, ett gissel för badare, ligger hjälplös uppsköljd en lång bit från vattenbrynet.

Sydneys förste guvernör, Arthur Phillip, gav området sitt namn. Han var där för att leta efter eventuella sötvattenkällor och stötte på en grupp män ur den lokala stammen Guringai. Ett missförstånd om engelsmännen avsikt för sitt besök ledde till att ett spjut kastades och satte sig i Phillips axel. Här måste man dock ge honom att han i alla fall i denna stund visade sig vara en mild människa. Trots att han hade ett spjut i axeln avfärdade han det hela som ett missförstånd och ingen hämnd för tilltaget utkrävdes. Just för männens manlighet och sitt självförtroende bestämde sig Phillips för att kalla området för Manly.

Redan på 1870-talet hade Manly etablerat sig som en badort, dit man kom för att ha det bra. Dåtidens färjebolag, Port Jackson and Manly Steamship Company, med trafik mellan Sydney och Manly, marknadsförde resemålet med orden "Seven miles from Sydney and a thousand miles from care".
Ingen dum slogan!

manly-beach.jpg
Manly Beach

Manly är fortfarande lite av en badort. Det är ingen djärv gissning att påstå att det är Manly Beach, som får besökare såväl som Sydneysiders att vallfärda till Manly. Själv tycker jag att Manly Beach slår allt i strandväg i Sydney inklusive rivalen söder om hamninlppet; Bondi Beach. Till de extra pluspoängen hör resan dit och strandens fina inramning; stora, höga Norfolk Pines; en välkommen barriär mellan beachen och vägen som leder vidare norrut till Queenscliffe May.

eastern-waterdragon.jpg
Eastern Waterdragon - australisk vattenagam

Vill du se reptiler av modell större? Traska då längs med strandpromenaden söderut en vik bort. I vegetationen till höger om gångbanan har du stor chans att se stora exemplar av östlig vattenagam, som kan bli strax över metern långa.

Känner du för en större promenad kan du därifrån fortsätta in i Sydney Harbour National Park som sträcker sig ända bort mot North Head; den norra udden i hamninloppet. Har du tur kan du se valar längs med vägen. Den svängen är dessutom en del av Manly Scenic Walkway; en över 30 km lång vandringsled, som går genom Sydney Harbour National Park och vidare ner förbi färjeläget och längs med vattnet ända bort till Sprit Bridge. (Se länk nedan.) Om det är en varm dag så glöm inte att ta med mycket vatten…

Eftermiddagen drar mot kväll och det är dags att bege sig tillbaka in till Sydney. Attans att man måste njuta av båtturen i Sydneys hamn en gång till. Ibland måste man offra sig lite extra som reseskribent.

manly-ferry.jpg
Manly-färjan med North Head i bakgrunden

Webb

Manly - guide to Northern Beaches

Manly Scenic Walkway PDF

Sydney Official Tourism

2016-06-18 11:06 2 kommentarer
Kategori: Djur och natur, Historia, New South Wales, Restips, Sydney

Sydney Tower – se staden lite ovanifrån

2015-11-18 13:30 2 kommentarer
Kategori: New South Wales, Resa i Australien, Restips, Sydney

sydney-skyline.jpg
Sydney Tower och Sydney skyline

Vi har bestämt oss för att det är dags att åka upp i Sydney Tower. Egentligen var vårt besök planerat några dagar tidigare, men eftersom vädret då var regnigt och dimmigt beslöt vi oss för att vänta på sol och klar himmel.
Denna dag bjuder Sydney på sitt bästa väder, kön till hissarna är föredömligt kort och vi är snart på väg upp. Hissturen varar i 40 sekunder och när dörrarna öppnas kan vi kliva ner en halvtrappa på observationsdäcket.
Givetvis är Sydney mycket vackert även ovanifrån. Utsikten är naturligtvis fantastisk och våra kameror åker upp. Vi ser hamninloppet, Bondi, Manly, North Sydney med de exklusiva stadsdelarna och de centrala delarna av staden. I väster anar man Blue Mountains. Enda smolket i glädjebägaren är att en stor skyskrapa retsamt står mellan oss och hamnen och skymmer lite väl mycket av utsikten mot Operahuset.

operahuset-australienblogge.jpg
Utsikt mot Sydney Harbour

Sydney Tower är tillsammans med Operahuset och Sydney Harbour Bridge stadens mest kända landmärken. Tornet invigdes 1981 och är därmed det yngsta av de tre.
Sydney Tower är med sina 309 meter Sydneys högsta byggnad och var också Australiens högsta byggnad fram till 2005, då Q1-skyskrapan (322,5 m) invigdes i Surfers Paradise. Den högsta byggnaden på södra halvklotet är Sky Tower (328 m) i Auckland, Nya Zeeland. Dock, och det är man noga med att påpeka i Sydney, ligger observationsdäck och restaurangerna 50 meter högre jämfört med kusinen i Auckland. I Melbourne är man stolta över att deras Eureka Tower visserligen "bara" är 297 meter men har en ett observationsdäck, som ligger drygt 20 meter högre än Sydney Towers.

central-australienbloggen.jpg
Centrala Sydney med Central Station

Tornet står på shoppingcentret Centrepoint i centrala Sydney på 100 Market Street. Tornet hette just Centrepoint Tower under många år men har sedan dess ändrat namn ett par gånger när affärerna nedanför har fått nya ägare. Från 2001 hette det dock Sydney Tower, och det var ju ett bra namn. Därför tror jag inte att den senaste namnändringen, Sydney Tower Eye, kommer att slå igenom.

bondi-australienbloggen.jpg
Östra förorterna med Bondi närmast vattnet

Vi blir uppe i tornet en ganska lång stund. Det är så mycket att titta på; när man gått ett varv så fortsätter man utan att tänka ytterligare ett varv, och ett till. Vill man titta närmare på något använder man någon av de 18 kikarna.
Då och då ser vi flygplan som sänker sig ner eller startar från flygplatsen i söder; alldeles intill Botany Bay, dit Kapten Cook kom med sin Endeavour 1770. För de som vill ta det hela till en högre nivå, både bildigt och bokstavligen, kan man gå på en Skywalk uppe på Sydney Tower. Klädd i en speciell skyddsdräkt och hela tiden fastspänd, får man då promenera runt uppe på tornet och kliva ut över staden på ett glasgolv.

För den hungrige finns två restauranger på våningarna under observationsdäcket; en à la carte och en bufferestaurang. Före den fikasugne finns en Coffee Lounge.

Tips: Efter Sydney Tower ägs av samma företag som också har hand om The Sydney Aquarium och Wildlife World, går det att köpa ett kort som gäller på alla tre ställen till ett lägre pris än enskilda biljetter.

Med nya idéer om vad vi ska titta närmare på resten av veckan tar vi hissen ner och promenerar ner mot hamnen.

Webb

Sydney Tower Eye Official

Sydney Tower Eye Facebook

sydney.com/

2015-11-18 13:30 2 kommentarer
Kategori: New South Wales, Resa i Australien, Restips, Sydney

Sydney – stort, vackert och inbjudande

2014-10-19 17:55 3 kommentarer
Kategori: New South Wales, Resa i Australien, Resa till Australien, Restips, Sydney

DSC_0519.JPG

Duktigt jetlaggad har jag legat utslagen i ett dygn i sängen. Till sist har jag äntligen kvicknat till så pass att jag lyckats ta mig in till centrum. Det är söndag eftermiddag och besynnerligt ödsligt, där jag går mellan Sydneys kontorsskrapor ner mot hamnen. Plötsligt ser jag vatten mellan husen och till sist står jag vid Cirular Quay. Solen skiner och vattnet glittrar. En hamnfärja är på väg in och en annan på väg ut. Där borta ligger Operahuset! Jag andas in djupt och ler lite barnsligt; såsom en förälskad människa gör. Jag har också en bestämd känsla av att min kärleksaffär med Sydney kommer att bli mycket långvarig.

DSC_0281.JPG

Att kategorisera denna artikel som restips är lite som att säga att man mår bra av att äta grönsaker; dvs det uppenbara. Sydney är mitt första restips till Australienresenären, och speciellt till dig som kommer till Australien för första gången. Givetvis ska du inleda din vistelse Down Under här.

DSC_0108.JPG

Vad är det egentligen, som gör att alla som kommer till Sydney trivs så bra? Varför vinner staden diverse omröstningar som bästa turiststad/favoritresemål? Varför är det fullständigt självklart för mig att besöka Sydney nästa gång jag kommer till Australien, fastän jag varit där fyra gånger redan?
Kanske är det för att Sydney är så lättillgängligt. Du behöver inte ha någon kompis som kan visa dig godbitarna. Du hittar dem ändå. Allt ligger där som ett gigantiskt smörgåsbord. Det är bara att ta för sig.
Staden är väl turistanpassad, vilket kanske kan kännas jobbigt för den vane resenären, men kännas tryggt för den som inte har upplevt ett tjogtal ryggsäcksäventyr i Asien . Det går snabbt att hitta information. Det går fort att ta sig mellan de olika stadsdelarna.
Det är en sak till: Sydney är så förbaskat vackert!

circular quay.jpg
Circular Quay

Sydney är Australiens äldsta stad. Det var här som engelsmännen grundade den första straffångekolonin för drygt 220 år sedan. Staden är alltså rena barnet i jämförelse med Europas storstäder.
Idag är Sydney Australiens största stad med 4,5 miljoner invånare. Det är också en vidsträckt stad; det tar flera timmar att resa från de norra förorterna till de sydligaste om man ger sig på att köra bil den sträckan. De flesta här bor i eget hus, vilket har gett en till ytan stor stad.

Listan på saker som går att göra i Sydney är så löjligt lång. Vad man till sist väljer beror på vad som man själv tycker är intressant. Sydneys klubbliv drar folk från hela världen. Det är inte min grej, men när jag pluggade i Sydney hade jag en klasskamrat som kom hålögd till skolan varje dag efter ännu en natt ute.

Låt mig ändå försöka ge några förslag att börja med:

bondi.jpg

Du kommer antagligen att vilja besöka någon eller flera av Sydneys stränder. Bondi Beach är den mest berömda men det finns många fler att välja på. En dag med fint väder är det skönt att hoppa i Stilla Havet och svalka sig lite.

sydney-by-night.jpg

Ta den klassiska promenaden längs med vattnet från Circular Quay bort till Operahuset. Ströva sedan tillbaka samma väg och fortsätt vidare mot the Rocks, Sydneys äldsta del.
Är du intresserad av botanik är det självklart att besöka Royal Botanic Garden, som ligger ett stenkast från Operahuset.

fort-denison.jpg
Fort Denison

Åk med på en kryssning i världens vackraste hamn! Den enklaste varianten är båtresan från Circular Quay till Manly med den lokaltrafikens färjor. Du passerar förbi Operahuset (passa på att ta fina bilder med Sydney skyline i bakgrunden!) och fortsätter österut förbi Fort Denison, som en gång var ett fängelse. Strax innan hamninloppet styr hamnfärjan norrut och lägger till vid Manly, vars stora strand kanske är den finaste i Sydney.

manly-beach.JPG
Manly Beach

Vill du uppleva lite mer av hamnen än det man ser från färjan, rekommenderas en guidad hamnkryssning. De finns i alla varianter; dagskryss, kvällskryss, med eller utan middag, etc.

Valsafari är också populärt. Säsongen är mellan april och december. Båten tar med dig ut på öppna havet i ett par timmar. Chansen att verkligen få se valar är stor. Det kan vara en bra idé att ta sjösjuketabletter innan, om har svårt för stora vågor.

sydney10-australienbloggen.jpg

Vill du se staden lite ifrån ovan? Ta hissen upp i Sydney Tower och titta ner från en höjd på 309 meter.

sydney1-australienbloggen.jpg
Darling Harbour

Bege dig till China Town och ät lite asiatiskt. Passa på att titta in på Paddy's Market, som ligger alldeles i närheten. Där kan du köpa allt… Promenera sedan ner till Darling Harbour med alla dess affärer, museer, matställen och Sydney Aquarium.

pittwater.JPG
- Välkommen!

Om du känner att behöver komma ifrån staden för ett par dagar rekommenderas en övernattning eller två på vandrarhemmet i Pittwater i närheten av Palm Beach i norr. Det går bussar och dit upp och sista biten reser du med färja. Här kopplar man av mitt i en nationalpark. Räkna med besök av djur!

blue-mountains.jpg
Blue Mountains

Är du i Sydney kommer du säkert att vilja ta en dagstur upp till Blue Mountains, där man kan njuta av den fantastiska utsikten och kanske ta en bush walk. Vill du testa abseiling och canyoning så har du kommit till rätt ställe.

Logiutbudet i Sydney är stort. Emellertid kan det vara en bra idé att förboka de första nätterna innan du kommer till Sydney. Är det högsäsong (december-februari), kan det vara svårt att hitta plats på vandrarhem eller hotell. Jag har själv vandrat runt en varm dag på jakt efter någonstans att bo. Min ryggsäck blev allt tyngre och jag alltmer svettig och trött.

Låt Sydney bli ditt första stopp på din Australienresa; åtminstone om det är ditt första besök Down Under. Du kan inte få en bättre start på din resa.

sydney-operahus.JPG

Webb

Sydney Official Tourism

YHA i Sydney med omnejder

Sydney på Facebook

Biljetter till evenemang

Biljetter till evenemang 2

The Rocks

Äta ute

2014-10-19 17:55 3 kommentarer
Kategori: New South Wales, Resa i Australien, Resa till Australien, Restips, Sydney

Alice Springs – Mitt i Australien

2014-05-08 14:00 4 kommentarer
Kategori: Historia, Northern Territory, Restips

Nevil Shutes roman A Town like Alice handlar inte om Alice Springs utan den fiktiva staden Willstown i norra Queensland. Huvudpersonen, Jean Paget, vill att den lilla hålan Willstown ska bli som Alice Springs med alla de bekvämligheter och civilisation som erbjuds där.
Kanske är det just lite bekvämlighet och civilisation, som för dig till Alice Springs, där det ligger som en oas i det annars så karga och torra landskapet. Även om The Outback är vackert och fascinerande, är det lite av en lättnad att komma fram till Alice och speciellt då om du kör bil. Man vill inte ha ett stopp mitt i ödemarken även om man befinner sig på den hyggligt trafikerade Stuart Highway. Därför andas man ut en aning när man kör in i staden, där alla faciliteter inklusive bilverkstäder finns.

Ungefär halvvägs mellan Adelaide och Darwin och inte långt från Australiens geografiska mittpunkt ligger Alice Springs utslängd i öknen. Det är lite av en "huvudstad" för The Red Centre; Australiens centrala delar, där bl.a. Uluru och King's Canyon finns.

alice-springs1.jpg

Alice Springs hukar mellan bergen som omger staden. Kommer du söderifrån åker du genom ett bergpass, som utgör en slags port till Alice Springs. Bebyggelsen är låg; staden ger mer intryck av att vara en by som vuxit till sig lite extra. Det bor ungefär 26 000 människor där. Lite här och där ser man lösspringande hundar, som ser ganska skabbiga ut.

Givetvis måste värmen nämnas. När man kliver ut ur den luftkonditionerade bussen eller bilen slår det som en varm fläkt mot dig. Det känns nästan som att någon står där med en hårtork och blåser dig rätt i ansiktet.
Det kan bli så varmt mitt på dagen att sträckan mellan två, svala affärer känns väldigt lång. Ibland gör luftkonditioneringen gör ett så bra jobb att man nästan fryser när man är inne i en affär. Från stekhet till iskallt. Fort ut i värmen igen! Puh!

Jag vill inte påstå att promenaden i 35 grader från vandrarhemmet till busstationen med en ryggsäck på 20 kilo är behaglig, med den är faktiskt uthärdlig. Åtminstone om man jämför med det heta inferno som Cairns kan bjuda på under regnperioden, då dessutom luftfuktigheten är 100%. Hellre 35 grader i det torra Red Centre än 28 grader i norra Queensland under the Wet alltså.
Det finns ju faktiskt fördelar med ett torrt, varmt klimat också. När jag har tvättat och hängt upp mina kläder för tork, kan jag när jag är klar gå tillbaka till andra änden av klädsträcket och börja ta ner den nu torra tvätten!

alice-springs2.jpg

I städer som Sydney och Melbourne möter man sällan aboriginer. Det gör man dock i Alice Springs. Tyvärr är en del av dem mer eller mindre berusade. De utgör en alltför stor grupp, som sökt sig till städerna för att hitta arbete, men istället fastnat i alkoholmissbruk. En inte alltför långsökt gissning är att en del av dem tillhör The Stolen Generation; de barn som fördes bort från sina föräldrar och sattes i barnhem eller vita fosterfamiljer i syfte att göra dem till "civiliserade" australier. Idag känner sig många av dessa inte hemma någonstans.
Nu rymmer som tur är Alice Springs en hel del success stories också. Det finns en hel del gallerier, som drivs av aboriginer, med konst och hantverk, som med sina fantastiska färger och mönster, är en fin present eller minne att ta med hem.

alice-springs3.jpg

Den lokala stammen Arrernte, har funnits i området i ca 50 000 år. Deras namn på Alice är Mparntwe.
Det vita Australiens historia i Alice Springs började med byggandet av en repeterstation för Australian Overland Telegraph Line, som färdigställdes på 1870-talet för att upprätta en fast kontakt mellan Australien (via Darwin och vidare till Asien) och resten av världen. Telegrafstationen byggdes ett stenkast från den så gott som alltid uttorkade floden Todd River. I ett anfall av optimism tyckte man att namnet Alice Springs kunde passa. Det fanns nämligen ett vattenhål i den annars kruttorra flodbädden. Den skulle säkert inte försvinna. Det gjorde den, men man behöll ändå namnet.

Dock har man visat att det inte nödvändigtvis behövs vatten för att arrangera en regatta. Henley-on-Todd Regatta hålls i augusti varje år och i avsaknad av vatten springer de tävlande i och bredvid "båtarna" som saknar botten utmed en bana i den uttorkade Todd River. Tävlingen hölls första gången 1961 och överskottet går till välgörande ändamål. Runt 20 000 åskådare brukar samlas för arrangemanget. 1993 tvingades man ställa in regattan. Häftiga regn hade nämligen fyllt Todd River med mängder av vatten …

hostel-alice4.jpg
Vandrarhem i Alice Springs

Vad finns det att göra i Alice Springs? I första hand är staden en naturlig utgångspunkt för utflykter och resor i regionen. Om du ska åka på "safari" på 2-3 dagar som kanske inkluderar Uluru (Ayers Rock) och/eller Kings Canyon eller på något annat arrangemang i regionen, startar och slutar turen troligtvis i Alice Springs.
I själva Alice kommer du antagligen att hamna i Todd Mall, där det förutom en rad olika affärer finns gallerier och caféer. Om inte annat är det ett svalt ställe att slinka in på när solen steker på som värst på utsidan.
Är du intresserad av djur och natur faller sig ett besök på Desert Park naturligt. Denna anläggning visar flora och fauna från regionen. Skulle du speciellt vilja se reptiler så missa inte Alice Springs Reptile Centre.
För de som vill veta mer om stadens historia rekommenderas ett besök på Telegrafstationen. Byggnaden har återställts till samma skick som på 1870-talet.
Araluen Arts Centre kan manse aboriginsk konst.

I Alice Springs ligger också Alice Springs School of the Air, varifrån skolundervisning via kortvågsradion tidigare bedrevs. Detta gjordes för att kunna undervisa barn som bodde på avlägsna boskapsstationer utan möjlighet att kunna ta sig till en skola. Sedan 2004 använder man modernare teknik såsom satelliter och Internet. Man har öppet för besökare alla dagar i veckan.
För längre utflykter rekommenderas en titt på länkarna längst ner på sidan. Vet du med dig att du t.ex. vill till Uluru så kolla också med vandrarhemmet eller hotellet där du bor. De kan ofta tipsa om en bra arrangör.

Alice Springs och The Red Centre utgör Australiens mitt och kanske rent utav landets själ. Du har inte sett Australien på riktigt innan du varit här.

Webb
Explore the Northern Territory
Discover Central Australia
Henley-On-Todd Regatta

2014-05-08 14:00 4 kommentarer
Kategori: Historia, Northern Territory, Restips

Cape Tribulation – mitt i regnskogen

2014-03-20 09:00 Kommentera
Kategori: Djur och natur, Queensland, Restips

Hur många turister finns det i Cairns? Alldeles för många, svarar du kanske. Så varför då inte lämna staden och bege dig upp till Cape Tribulation? Det finns diverse paketarrangemang, där resa ingår med några roliga stopp på vägen, logi samt en eller flera aktiviteter. Hör med vandrarhemmet eller hotellet där du bor. Med stor säkerhet kör bussen förbi och plockar upp dig också.
Det går givetvis att hyra en bil och köra hela sträckan dit själv. Med flera av turerna är det dessutom några stopp på vägen upp, som t.ex. krokodil-sightseeing på Daintree River, vilket säkert ni som aldrig varit i Norra Queensland tidigare, säkert tycker är spännande. Dock kan det vara idé att kolla upp innan ni sätter er i båten att det inte är krokodilernas parningssäsong. Då visar de sig nämligen inte, och risken är att det mest spännande man får uppleva är attackerande myggor. Tro mig, jag vet vad jag talar om…

cape-tribulation-croc.jpg

Åker du inte på krokodil-sightseeing färdas du istället över Daintreee River med en liten bilfärja. Skyltarna som varnar för bad i är inget som satts upp för att skoja med turisterna. Folk har attackerats och dödats av krokodiler direkt i anslutning till färjeläget.

När de stora sjöfararnationerna på allvar började utforska världen på 15-, 16- och 17-hundratalen fann man nya kuster, öar, halvöar etc som behövde namnges. Tröt fantasin lade man bara till prefixet New. Dagen för upptäckten kunde också inspirera som i Christmas Island, Easter Island och Ascension Island. Naturligtvis låg engelska kungligheter och dammiga lorder också väl till när någon vindpinad klippa i havet skulle få sitt namn.

Vad gäller Cape Tribulation kom det namnet snarare ifrån en viss uppgivenhet hos James Cook. Denne legendar bland upptäcktsresande hade via Söderhavet och Nya Zeeland nått Australiens östkust, utmed vilken han seglade norrut.

I höjd med det som idag är Bundaberg, numera känt bl.a. för sin rom, siktade han Stora Barriärrevet. De flesta historiker är överens om att Cook inte hade dykcertifikat. Inte heller tror man att han var speciellt duktig på att snorkla. James Cook intresserade sig mest för att upptäcktsresor, segelskutor och navigering. Därför såg han Barriärrevet enbart som ett problem, och hur rätt hade han inte: Strax norr om detta restips brakade Endeavour in revet och stod på grund.

Kanske var det i ett anfall av hämndbegär som han pekade på närmaste udde och gav den namnet Cape Tribulation. Bedrövelse, motgångar, prövningar och vedermöda är nämligen ord som kommer upp när man översätter tribulation till svenska, och man får förstå honom. Ingen vill ju gå på grund, men om olyckan ändå är framme så är det bra om det sker i närheten av en hamn med ett varv. Kapten Cook befann sig tyvärr långt från båtvarv, repslagarbutiker och fish'n chips-kiosker. Han lyckades ändå ta sig in till det som idag är Cooktown, för att där reparera båten såpass att det gick att segla den hem till England.

cape-tribulation.jpg

Vi anländer till vandrarhemmet som verkligen ligger mitt i regnskogen. Det är en tryckande, fuktig hetta, och jag kikar längtansfullt mot poolen medan vi köar för att checka in.
Vi får information om vilka aktiviteter som står till buds och vi bestämmer oss för att utmana ödet och ta en ridtur. Mitt försiktiga "men jag har bara ridit en gång i hela mitt liv" viftas bort med ett "no worries".
Vi anmäler oss också till en nattlig regnskogspromenad.
En 1,5 lång varan vandrar långsamt förbi när vi bär vårt bagage till huset där vi ska bo. Inne på toaletterna hittar vi några riktigt maffiga spindlar. Det är bra om man har en avslappnad relation med djur och natur om man ska besöka Cape Tribulation.

cape-tribulation-horse.jpg

Ridturen blir av det äventyrliga slaget. Det börjar lugnt med skritt genom skogen ner mot stranden. Detta går ju bra, tänker jag. När vi kommer ner till stranden släpper hästarna loss och galopperar lite. Det klarar jag också. Trav är dock svårare för en oerfaren ryttare, som saknar den där rytmen, som de mer erfarna har.
På vägen tillbaka mot vandrarhemmet är hästarna helt klart vana vid att släppa loss lite. Kanske är de sugna på att snabbt komma tillbaka till hagen för de spränger iväg i galopp igen. Det går alldeles utmärkt i ett par minuter och jag känner mig som The Man from Snowy River. När jag sedan långsamt börjar tappa balansen, känns det åter som att jag är Johan; för andra gången i sitt liv till häst. Som tur är lyckas jag få hästen att skritta innan jag i slow motion glider över huvudet på pålle, gör en kullerbytta och landar på fötterna framför; allt under resten av sällskapets jubel. Anything for the show!

En mer stillsam men lika spännande aktivitet startar kl 22 på kvällen. Vi är ett gäng från vandrarhemmet som möter upp vid början på en stig in i skogen. Marken ägs av en privatperson och villkoret för att släppa in besökare är att de ledsagas av en parkvakt. Det ger inkomster och dessutom minskar risken för att djuren störs.
Morskt förklarar Digby, vår guide, att vi antagligen kommer att få se orm. Det får vi inte men vi hinner inte gå många meter innan vi ser en ödla i ett träd. Det är en Boyds Forest Dragon, Hypsilurus boydii , en trädlevande agam, och den fotograferas flitigt i en minut av alla i sällskapet.

cape-tribulation-boyds.jpg

Därefter får vi se grodor, underliga insekter och en bandicoot, en punggrävling. Den sistnämnda finns i en fälla, som agnats med frukt. Arrangemanget är till för att vi besökare ska få se djur som just punggrävlingar. Bandicooten släpps ut och vi tar våra bilder.

Nästa morgon bär det av ut på Stora Barriärrevet. En fördel med att göra revutflykten från Cape Tribulation istället för Cairns är att båtarna oftast är lite mindre, dvs man är inte 200 personer som ska av och snorkla och dyka samtidigt väl ute på revet. Det blir också lite mer familjärt i en grupp på 10-15 personer och man hittar snabbt nya kompisar att prata med.
Jag har på vägen ut funderat fram och tillbaka om jag ska kosta på mig ett dyk eller nöja mig med att snorkla. Jag väljer det senare och ångrar mig inte en sekund. Vattnet är kristallklart och inte djupare än tre meter. Alltså ser jag lika mycket som om jag hade haft tuber på ryggen.
Vi ser stingrockor; kanske en halvmeter stora med vackra, blåa fläckar. Ett par år senare förolyckas Steve Irwin just i dessa vatten efter att ha blivit stungen rakt i hjärtat och lungor av en stingrocka.
De stora musslorna på botten rör sig aningen i strömmen och diverse färgglada fiskar virvlar omkring dem. Det knastrande ljudet som hörs under vattnet är papegojfiskar som knaprar på koraller.
En timme senare är det lunch ombord. Det serveras pastasallad med kall dricka. Efteråt blir det kaffe eller te med kex. När allt är uppätet är vi snabbt i vattnet igen. Alla snorklar med t-shirt på sig för att skydda sig mot solen. Man bränner snabbt upp ryggen annars, eftersom vattnet fungerar som ett förstoringsglas på huden.

På väg in till Cape Tribulation ser någon en havssköldpadda. Jag är två sekunder för sent uppe med kameran.

cape-tribulation-tumme.jpg

Vi checkar ut från vandrarhemmet och hoppar på bussen. Förutom ett fikastopp i hamnen i Port Douglas åker vi raka vägen till Cairns.

Cape Tribulation bör stå högt på din att-se-och-göra-lista när du är i norra Queensland.

Webb:
Destination Daintree
CapeTribulation.com.au
Official Queensland Tourism

2014-03-20 09:00 Kommentera
Kategori: Djur och natur, Queensland, Restips

Devils Marbles - ägg från en regnbågsorm

2014-02-26 13:15 Kommentera
Kategori: Northern Territory, Restips

road-trains.jpg
Road trains norr om Alice Springs

Det är morgon och vi lämnar Alice Springs i vår hyrbil och fortsätter mot Darwin. Efter några mil kan vi inte få in någon radiostation på FM-bandet och sista pinnen på mobilen försvinner. Vi är i the Outback.

Vi möter inte många bilar, men de få vi möter vinkar vi till och får vinkningar tillbaka. Det hör till när man kör bil i the Outback, eftersom det kan gå långt mellan bilarna. Varje möte blir lite av en överraskning: "Vi är inte helt ensamma här ute i ödemarken trots allt!"

Två timmar längre norrut stannar vi för en kissepaus. Värmen slår emot oss när vi kliver ur bilen. Det är säkert 30 grader i skuggan. Hur varmt det är i solen, vågar jag knappt inte tänka på.
Jag slår vad om att det inte finns någon turistinformation i Northern Territory, som berättar om flugorna. Jag menar inte flugorna utan flugorna. Vad sysslar dessa små odjur med, när de inte i stora moln kretsar runt en människa, som just klivit ur sin bil? Hur lokaliserar de människan, som precis lämnat det härligt luftkonditionerade fordonet? Vad gör de efter att alla människor, vilt fäktande, återvänt till bilen och smällt igen dörrarna? Spelar poker? Fikar?
Vi springer den sista biten tillbaka till bilen för att skaka av oss alla flugor. Givetvis har vi ändå ett par på insidan, när vi rullar ut på vägen igen.

Devils_Marbles.jpg
Devils Marbles. Foto: Wikipedia

Ett par timmar in på eftermiddagen är vi framme vid Devils Marbles; gigantiska stenbumlingar i granit, som ligger liksom slängda lite här och där på båda sidor av vägen. Det finns en geologisk förklaring till Devils Marbles bildande, som sträckt sig över miljoner år:

bildandet.jpg

Devils Marbles finns med i aboriginernas skapelsemytologi. Regnbågsormen, från vilket allt liv stammar, ska ha lagt ägg här. Det är en lite mer spännande förklaring, tycker jag.
Av religiösa skäl var det naturligt för de lokala aboriginerna att kräva tillbaka detta stycke land från det vita Australien. Den 28 oktober 2008 skapades därför Devils Marbles Conservation Reserve.

I praktiken innebär inte det något speciellt för besökaren. Det har dock en stor symbolisk betydelse, då Parks and Wildlife Service of the Northern Territory hyr marken på 99 år, dvs samma villkor som Uluru National Park. Även här drivs parken av Park Rangers tillsammans med aboriginer.

marbles1.jpg

Parken är tack vare sin storslagenhet och närheten till Stuart Highway mycket populär med ca 100 000 besökare årligen.

Besök parkkontoret för information om guidade bushwalks och andra aktiviteter.

Efter vårt besök i vid Devils Marbles känns det skönt att sätta sig i den svala bilen igen, och snart rullar vi vidare mot nya mål. När vi har kört en kilometer sätter sig en fluga på min näsa.


Webb:
Devils Marbles Conservation Reserve
Tourism Northern Territory

2014-02-26 13:15 Kommentera
Kategori: Northern Territory, Restips

På väg hem

2013-11-21 09:00 Kommentera
Kategori: Flyg, Resa till Australien, Restips

Flyget från Adelaide går inte alls direkt till Hong Kong. Vi ska tydligen till Melbourne först, vilket står klart först när jag kommer till gaten. Det är som att Australien vill hålla kvar mig så länge som möjligt. Efter en timmes resa i "fel" riktning och ytterligare en timme på Melbournes flygplats är vi till sist på väg norrut mot Asien.

Två familjer med jämngamla barn möts i höjd med min plats. De är på väg till toaletterna, men stannar upp och börjar prata med varandra. Det är barnens intresse för varandra som är isbrytaren; en skön blandning av vill så gärna prata med den andra flickan men det känns ändå bra att klänga mig fast runt mammas ben.
Ena familjen är från Hong Kong och den andra från Macao. De har varit på semester i Australien.
- Hade ni det bra?
- Ja, Australien är fantastiskt!

Utanför mitt fönster har de rektangulära åkerlapparna ersatts av ett kargt, men ack så vackert landskap: Det röda.
Det är väldigt platt men strax flyger vi över en något mer kuperad terräng. Och överallt den röda sanden. Små tussar av moln kastar sina skuggor över marken där nere. Med tanke på årstiden ligger temperaturen på ca 30 grader.

- Där nere skulle man vara, tänker jag. Man skulle antagligen behöva ett bra flugnät över huvudet och en ordentlig hatt. En hel del vatten givetvis. Bilen skulle naturligtvis vara 4-hjulsdriven och ha en AC värd namnet.

Jag gör det alltså igen; drömmer och planerar inför nästa besök. Är det verkligen så illa? Äger Australien mig? Det kanske är så. Å andra sidan äger jag Australien, så man kan väl säga att det tar ut varandra.
Nu är ju inte bara mitt land. Jag delar gärna med mig. Det fantastiska Australien ligger där och väntar på mig ... och dig!

image.jpg

2013-11-21 09:00 Kommentera
Kategori: Flyg, Resa till Australien, Restips

Australien 2013

2013-11-18 17:24 Kommentera
Kategori: Resa till Australien, Restips

Tänk så fort två veckor kan gå. Å andra sidan, vad hade jag väntat mig? Underbart är kort, som Povel Ramel en gång sjöng.
Mina tidigare resor till Australien har sträckt sig från sju veckor till nästan 6 månader. När jag då har mött folk, som lite med skammens rodnad på kinderna har medgett att de bara är här 2-3 veckor, har jag utbrustit: "Men då hinner ni ju knappt se något." Det var både rätt och fel av mig på samma gång, inser jag nu.

Visst avundas jag de som kuskar runt i Australien i maklig takt under veckor och månader, men man hinner faktiskt förvånansvärt mycket på två veckor om man planerar bra. Man kan dock inte unna sig någon ta-det-lugnt-dag. Det närmaste som jag har kommit det är när jag har suttit på bussar, tåg och flyg, och även om man kan andas ut en stund är det sällan avkopplande.

Det har naturligtvis funnits ögonblick av frustration. Dels under planeringsstadiet: Oooh jag hade så gärna åkt dit också, och här på plats: Tänk den som hade kunnat stanna här några dagar till.

En del mina upplevelser har ni fått läsa om här, men det mesta återstår att redovisa. Det kommer att publiceras artiklar och filmer här allt eftersom, så titta förbi ofta.

Jag har haft väldigt roligt på min resa, men jag ska också erkänna att det höga tempot har tagit på mig. Jag är ganska trött denna sista kväll innan hemresan. Det känns som att jag skulle behöva ta semester efter detta. Australien lär vara fint så här års ...

image.jpg
Flinders Ranges, South Australia, 16 november 2013.

2013-11-18 17:24 Kommentera
Kategori: Resa till Australien, Restips

Queensland - Semesterparadiset

2013-09-23 13:10 Kommentera
Kategori: Queensland, Resa i Australien, Restips

Ibland har man tur. Av någon outgrundlig anledning är platserna längst fram på andra våningen på dubbeldäckarbussen lediga. En resa med panoramautsikt väntar oss! Vi slår oss ner med belåtna leenden alltmedan bussen rullar ut från Townsville och vidare mot Cairns. Det är januari och vi befinner oss i regnperioden. Dock har vädergudarna viftat med trollstaven över norra Queensland; förutom den obligatoriska eftermiddagsskuren med ösregn i 45 minuter, har vi haft sol varje dag i över en vecka.

Med en temperatur på 30 grader och nära 100% luftfuktighet känns det skönt att sitta på den svala bussen och se landskapet glida förbi utanför. Vi åker på Bruce Highway utmed kusten. Vägen kantas av, de för norra Queensland så typiska, fälten med sockerrör varvat med bananplantager.
Förutom några barnfamiljer verkar en överväldigande majoritet på bussen vara backpackers som vi. Från de andra sätena hör vi engelska med både brittisk och amerikansk accent, tyska och danska. I Tully kliver ett svenskt par på. Om man vill besöka platser, dit få turister åker, är australiska östkusten inte riktigt rätt ställe.

sugar-cane.jpg
Sockerrörsfält från bussen

För den svenske förstagångsbesökaren är rutten nästan given. Man startar med någon vecka i Sydney för att sedan bege sig norrut. Reser man tillräckligt långt, och det gör man, hamnar man i Queensland.
Queensland verkar vara svenskarnas favoritdeltstat i Australien. Efter New South Wales är Queensland just den delstat som besöks av flest turister. Den typiske turisten/backbackern håller sig utmed kusten. Få är de som vågar sig in mot de centrala delarna. Det är egentligen inte speciellt konstigt med tanke på att det finns så mycket roligt att se och göra från gränsen till New South Wales upp till Cape Tribulation i norr.

Flag_of_Queensland.png

Queensland kallar sig för Sunshine State på bilarnas registreringsskyltar, och visst är soltimmarna många. De södra delarna har ett behagligt klimat så gott som året om. De norra delarna har monsun från oktober till april och torrperiod maj-september. Under regnperioden kan en del vägar vara stängda pga översvämning. De inre delarna av Queensland har torrt och varmt hela året.

queensland-coast.jpg
Ett stycke kust mellan Cairns och Cap Tribulation.

Norr om Cape Tribulation, och inte minst Cooktown, är det inte många turister som åker. Den nordligaste delen av Cape York-halvön är mycket svårframkomlig och speciellt under regnperioden som sammanfaller med den tid på året, då flest svenskar besöker Queensland (december-februari). Inte ens under den torra delen av året är vägarna norr om Cooktown att rekommendera för fordon, som saknar fyrhjulsdrift.
De inre delarna av delstaten ses inte heller av speciellt många besökare. Själv har jag korsat Queensland på tvären, när jag från Northern Territory bilade österut på Barkly Highway in i Queensland och ut till kusten. Det såg ut som de inre delarna av Australien ofta gör: Kargt, torrt och mycket vackert. Till skillnad från området runt Alice springs och Uluru hade marken här en mer gul ton snarare än det röda, som man förknippar med The Red Centre. Gruvstaden Mount Isa är enda större bebyggelsen på denna vägsträcka.
Brisbane, Queenslands huvudstad, ligger nere i söder, inte långt från gränsen till New South Wales. Brisbane är med sina två miljoner invånare Australiens tredje största stad efter Sydney och Melbourne.

gbr-diver.jpg
Redo för ett dyk på Stora Barriärrevet. Foto: Anne Drejenstam

Men hoppsan! Jag höll på att glömma det kanske viktigaste; en stor anledning till att du och alla andra vill åka till Queensland: Stora Barriärrevet. Från Fraser Island i söder och längs med kusten upp till Cape York sträcker sig världens största sammanhängande korallrev. De flesta åker ut till Stora Barriärrevet från Cairns, eftersom sträckan mellan fastland och rev är som kortast där.
Snorkling, dykning och andra äventyrsaktiviteter såsom bungy, fallskärmshopp och rafting är förknippade just med norra Queensland och utgår ofta från Cairns. Visst finns dessa nöjen på andra ställen i Queensland och i resten av Australien, men Cairns har kommit att bli ett riktigt aktivitetscentrum, där folk övernattar mellan revutflykten, turen upp till regnskogen och bungyhoppet.

dingo-fraser1.jpg
Dingo söker efter något ätbart på Fraser Island. Foto: Sophia Drejenstam

Paradisöarna Dunk Island, Lizard Island, Fitzroy Island och Green Island drar mest till sig resenärer med en mer tilltagen budget. För backpackern är Fraser Island längre söderut utanför Hervey Bay mer överkomligt.

I Australien anses folk i Queensland vara lite mer "bonniga" än resten av befolkningen och det är inte så underligt med tanke på att jordbruket, i huvudsak odling av sockerrör och bananer samt boskapsuppfödning är en viktig del av delstatens ekonomi. Det är därför troligt att om du har hamnat på en lantbruksfestival med boskapsauktion, rodeo och countryband på utomhusscen, så är du just i Queensland.

Bussen har nått utkanterna av Cairns. Timingen är perfekt: Regnet, den förväntade eftermiddagsskuren, har just dragit förbi, när vi kliver av bussen. Den intensiva, fuktiga värmen slår emot oss. Tropiska Cairns hälsar oss välkomna. Vi kippar lite efter andan och kisar mot solen. När vi har hittat någonstans att bo, ska vi försöka komma överens om Stora Barriärrevet eller regnskogen blir vårt första mål.

Så här vill Queensland locka till sig besökare.

Webb
Queenslands officiella turist-site
Facebook: Visit Queensland
App för iPad: Queensland Explorer Holiday Planner

2013-09-23 13:10 Kommentera
Kategori: Queensland, Resa i Australien, Restips

Barossa Valley - du har allt att vin(n)a

2013-09-20 09:20 Kommentera
Kategori: Mat och dryck, Restips, South Australia

Jag är själv tveksam till arrangerade resor, dvs där man bussas från den ena sevärdheten till den andra med stopp i souvenirbutiker och restauranger där maten är förbeställd. Jag vet att det finns människor som älskar den sortens resande och inte skulle vilja åka på annat vis, men det är inte min melodi.
Nu vill jag faktiskt ändå slå ett litet slag för arrangerat resande. Det finns nämligen på många ställen i Australien olika turer man kan följa med på. En del varar bara några timmar och andra i flera dagar. Med guide som har lokal kännedom brukar det vara intressanta utflykter och man träffar andra resenärer och har trevligt tillsammans.

Om man är sugen på att besöka vingårdar i Adelaides omnejder så passar en arrangerad utflykt alldeles utmärkt. Vem vill vara den som kör hyrbilen på en sån resa?
Vi hoppar på bussen som ska ta oss till Barossa Valleys vindistrikt. Bussen vindlar sig genom morgontrafiken ut ur staden. Föraren tillika vår guide är en glad typ, som värmer upp med ett par fräckisar. Folk skrattar lite försiktigt.

wispering-wall.jpg

Första stoppet har dock inget med vin att göra. Det är en gigantisk dammbyggnad, som har den lustiga egenskapen att man kan stå i ena änden och prata i vanlig samtalston eller till och med viska till någon som står i andra änden 200 meter bort. Fördämningen går också under namnet Whispering Wall.

Barossa Valley är med ett 50-tal vingårdar det största vindistriktet i Australien. Det var invandrade tyskar som började odla druvor för vinframställning i Barossa Valley, och man ser många vingårdar med tyskklingande namn.
Om man vill handla och äta tyska specialiteter så kan man göra sig ett ärende till turistbyn Hahndorf utanför Adelaide.

yaldara.jpg

Första vingården, som vi stannar vid är Yaldarra, där det serveras lunch. Därefter är det först guidad tur och sedan provsmakning.
Yaldarra är till skillnad från de andra vingårdarna på resan en anläggning som byggts för att ta emot turister. Givetvis kan man köpa vin därifrån också.
Provsmakning ja, på varje ställe där vi stannar, hälls det upp generöst utan att det för den sakens skull förväntas att man ska köpa något.
Och tänka sig; efter det första stoppet så är stämningen lite muntrare i bussen. Vår guide hänger på och drar fler fräckisar. Några äldre damer skrattar högt.

orlando.jpg

För oss svenskar är det lite roligt att komma till Orlando, vingården där man bl.a. gör Jacob's Creek. Sverige är en av de allra största importörerna av australiskt vin, och åker man runt i vindistrikten i trakten kring Adelaide och Hunter Valley i N.S.W. nickar man igenkännande åt namnen på skyltarna. Man har sett dem hemma på Systemet.

wine1.jpg

Man behöver inte vara vinkännare för att uppskatta en utflykt som denna. För den som vill bli intresserad finns alla möjligheter att lära sig lite. På vingårdarna berättar man mer än gärna om vinerna och deras olika karaktärer alltmedan det hälls upp rieslingar, mousserande viner, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc…

Vi hinner även med besök på Richmond Hill och Seppeltsfield. På den sistnämnda köper vi med oss ett par flaskor till våra vänner nere i Adelaide.
När bussen startar för att ta oss tillbaka till Adelaide är stämningen hög. Guiden gräver djupt i fräckispåsen och får ett mullrande skratt i belöning.
Det är emellertid en formkurva som strax böjer skarpt neråt; 15 minuter senare sover så gott som alla bussens vinprovare. Mycket märkligt…

Någon mil utanför Adelaide väcker chauffören oss med en högljudd gäspning i högtalarna. Han hoppas att vi har sovit gott. Han försäkrar oss att det har han gjort. Det kommer några få, trötta skratt från yrvakna passagerare.
På väg in i staden får vi några sista sevärdheter utpekade innan vi på något osäkra ben kliver av bussen i centrum.

tunnor.jpg

Befinner du dig i Adelaide? Tycker du om vin? Har du en överseende inställning till dåliga fräckisar? Svarar du ja på alla frågorna, så bör du snart vara på väg till Barossa Valley!

viner.jpg

Web
Barossa Valley Sightseeing
Om Barossa Valley
Orlando Wines

2013-09-20 09:20 Kommentera
Kategori: Mat och dryck, Restips, South Australia

Johan Drejenstam

Hej, jag heter Johan Drejenstam och kan inte sluta att tänka på Australien. Jag räknar om penningsummor till flygbiljetter som det står Sydney på, jag spelar didgeridoo och drömmer ständigt om nästa resa till Down Under.
Kommentera gärna det jag skriver.
Vill du kontakta mig nås jag på johan.drejenstam(at)australienbloggen.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206