Australienbloggen

Skogsröjarhelg i Pittwater

2014-09-09 13:24 Kommentera
Kategori: Djur och natur, Logi, Sydney

Befinner du dig i Sydney nu? Då kanske ett veckoslut ute i bushen till helgen kan locka.

Enda "haken" är att du kommer att hjälpa till att röja undan växter som inte hör hemma i nationalparken Ku-Ring-Gai Chase norr om Sydney.
Du kommer att bo på det fina vandrarhemmet i Pittwater "mitt i naturen" med vallabyer skuttandes i trädgården.

Som syns på inbjudan nedan lockar man med kajaker, bush walks och BBQ.

Väderprognosen spår dessutom behagligt vårväder med solsken och en temperatur strax över 20 grader.

Kontakta vandrarhemmet enligt nedan eller knalla in på vilket YHA-vandrarhem som helst i Australien, så får ni hjälp att boka.

pittwater.JPG

För er som läser detta efter helgen 12-14 september 2014, kan jag ändå varmt rekommendera Pittwater YHA. Jag har bott där flera gånger och kommer definitivt att åka tillbaka.

2014-09-09 13:24 Kommentera
Kategori: Djur och natur, Logi, Sydney

Stor/liten campingvagn

2014-04-21 20:59 Kommentera
Kategori: Logi, Resa i Australien

Det ser ut som ett litet släp men visar sig rymma så mycket mer. Jag skulle gärna erövra Australien med en Conqueror Australia.

Hur är det med er; har ni campat Australien?

2014-04-21 20:59 Kommentera
Kategori: Logi, Resa i Australien

Intervju med Julian Ledger, YHA Australia

2014-01-15 08:30 Kommentera
Kategori: Intervjuer, Logi, Sydney

Har du någon gång hängt en ryggsäck över axlarna och begett dig ut i världen är chansen också stor att du har bott på vandrarhem. Det gäller nog för ganska många Australienresenärer, gissar jag. Reser man runt en längre tid Down Under ligger det nära till hands att ta in på ett vandrarhem.

Den största kedjan, YHA, har vandrarhem över hela landet, och under mina resor har jag hunnit att bo på många av dem.
Förutom att det är prisvärd logi är det dessutom en träffpunkt för folk, som gillar att resa. Kolla bara in anslagstavlan i loungen. Du lär hitta önskemål om att dela på bensinen till Melbourne, bil- och jobbannonser, efterlysningar ("I am looking for Heidi from Germany. We met briefly in Cairns on the 11th of November.") eller anslag om gemensamma utflykter och aktiveter.
Med tiden har man också kommit att bli lite av en resebyrå. Själv passade jag på att boka in en delfinkryssning samtidigt som jag checkade in på YHA i Adelaide. Givetvis hjälper man också till med att boka övernattningar på andra YHA-vandrarhem.

Jag fick möjlighet att prata lite med Julian Ledger, VD för YHA. Var passade bättre att intervjua honom än på takterrassen till Australiens vandrarhem nummer 1?

2014-01-15 08:30 Kommentera
Kategori: Intervjuer, Logi, Sydney

Gratis tidning för backpackers

2013-12-06 20:50 Kommentera
Kategori: Logi, Resa i Australien

Är du backpacker? Är du en backpacker som är intresserad av Australien och Nya Zeeland? Är du inte backpacker men ändå intresserad av Australien och Nya Zeeland?

Eftersom du fortfarande läser detta så utgår jag från att du svarade ja på minst en av ovanstående frågor. Bra, för detta kommer du att gilla.

Du kanske har hört talas om YHA Australia. Det är en hostel/backpacker-kedja med vandrarhem över hela Australien. Tillsammans med systerorganisationen på andra sidan Tasmanska sjön har man nu kommit på att man inte bara ska erbjuda prisvärd logi, diverse rabatter på rundturer, aktiviteter samt buss- och tågresor. Man har också startat en tidning, Backpackers Essential.

I den kan man kolla in de senaste backpackernyheterna ifrån Australien, Nya Zeeland och resten av världen, resereportage, bildspel och ta del av förmånliga erbjudanden.

Backpackers Essentials är gratis och går att läsa som online-tidning här.
Har du en iPad kan du ladda ner specialutgåvan för just paddor här.

image.jpg

2013-12-06 20:50 Kommentera
Kategori: Logi, Resa i Australien

Frusen i Australien

2013-11-10 11:52 1 kommentar
Kategori: Logi, New South Wales, Nya Zeeland

Vi hade natten till idag ett väderomslag i Katoomba. Från präktiga 25 grader ner till 16 grader. Från sol till regn dessutom. Dock spenderades hela dagen utomhus eftersom det blev abseiling ... och canyoning. Under den senare strapatsen hade vi lyckligtvis våtdräkter på oss. (Mer om dessa äventyr, när jag fått ordning på bilder och filmklipp.)

Jag var ganska frusen när jag kom tillbaka till vandrarhemmet. En dusch på nästan en halvtimme hjälpte en del, men så fort jag kom in på rummet igen började jag huttra. "Tokstollar till aussies som lever i tempererat klimat men som inte fattar att centralvärme kan vara något bra att ha", tänkte jag.

Jag drog mig till minnes hur jag en gång satt på ett vandrarhem på Nya Zeeland, också ett land som centralvärmeguden glömde. Jag skrev vykort hem och frös förskräckligt. Enda tröst var min tjocka ylletröja och en liten elkamin som stod på golvet. Alltså skrev jag vykort på golvet :"Kära pappa, skicka mera pengar ..."
Då kaminen inte var av det effektivare slaget, kom jag att flytta mig närmare och närmare. "... och dessutom har jag blekt håret och det var inte gratis."
Till sist hittade jag min hotspot. En behaglig värme spred sig genom kroppen. "... så rappa på lite med pengarna för jag tänkte mig ner till Mount Cook i nästa vecka."
Det var då som jag inte bara kände värme utan också en lukt; en bränd lukt. Samtidigt blev det väldigt varmt på nedre delen av ryggen. AAJ!
Min fina ylletröja, nu med ett stort brännmärke, och jag gick skilda vägar den kvällen. Pengarna kom dock fram.

Ja, de är för roliga med sina totala brist på centralvärmeinsikt, suckade jag en gång till när jag för en stund sedan satte på en kopp te för att få lite varmt i mig.
Just när teet var klart kastade jag en blick mot fönstret. Alldeles nedanför fönstret upptäckte jag det här:

image.jpg
Elementärt, min käre Australienbloggare!

Och funkar gör det också. Kan ni gissa var jag sitter, när jag skriver dessa rader?

2013-11-10 11:52 1 kommentar
Kategori: Logi, New South Wales, Nya Zeeland

Är i Katoomba

2013-11-09 11:27 Kommentera
Kategori: Logi, New South Wales

Idag hävde sig temperaturen i Sydney upp mot 28 grader. Jag gjorde därför det som många i stan gör det när det blir för varmt; drog upp i bergen. Javisst, jag har åkt till Katoomba i Blue Mountains.
Det är fjärde gången som jag är här men första gången som jag åker hit med tåg. Det var förvånansvärt smidigt och faktiskt också billigt. För en tvåtimmars resa med ganska mycket fint att titta på ut efter vägen, ville man ha AU$8.50 av mig (ungefär 55 kr)
Jag betalade och såg glad ut. Jag hade kunnat betala det dubbla och fortfarande se glad ut.

Jag har tagit in i trivsamma YHA Katoomba. Jag hade planer på att ge mig ut på en bushwalk. Trevliga Hostel Manager Bronwen tyckte att det lät som en bra idé, och föreslog också att jag imorgon skulle testa på abseiling; dvs att fira ner sig med rep utför ett stup. Här sa en röst som lät väldigt mycket som min att: "Ja, det kunde kanske vara kul." Nu gick inte killarna med repen att få tag i, och jag hoppades innerligt under min bushwalk att de inte skulle höra av sig och jag skulle slippa.
Givetvis låg det en lapp och väntade på mig, när jag dammig och trött kom tillbaka några timmar senare. Allt är ordnat. Kom ner till receptionen 8.45.

Attans! Vad ska jag nu ta mig till? Jag är ju höjdrädd. Ska kanske spela sjuk?
Nåja, som tur är har jag med mig många av det som man i Australien kallar undies. Det kan komma att behövas...

image.jpg
Fina YHA i Katoomba
image.jpg
Three Sisters, Blue Mountains

2013-11-09 11:27 Kommentera
Kategori: Logi, New South Wales

Johan Drejenstam

Hej, jag heter Johan Drejenstam och kan inte sluta att tänka på Australien. Jag räknar om penningsummor till flygbiljetter som det står Sydney på, jag spelar didgeridoo och drömmer ständigt om nästa resa till Down Under.
Kommentera gärna det jag skriver.
Vill du kontakta mig nås jag på johan.drejenstam(at)australienbloggen.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206