Australienbloggen

Äventyr i Blue Mountains

2014-03-25 08:00 Kommentera
Kategori: New South Wales, Äventyrsturism

Jag backar i alla fall, tänker jag. Det hade kunnat vara värre. Jag hade kunnat gå framlänges och titta ner för stupet. Nu står jag på kanten.
Luta dig bakåt säger Evan, vår färdledare och instruktör. Mot alla odds gör jag som han säger och står nu i 45 graders vinkel ut över kanten. Ner till marken är det 30 meter. Min hand håller krampaktigt om repet.
Ordet
eukalyptus far genom mitt huvud. Luktar det inte väldigt mycket eukalyptus här?

– Jodå, det kunde ju vara roligt, hör jag min röst säga som svar på frågan, om jag inte borde följa med på Abseiling imorgon. Jag ångrar det i samma ögonblick som jag säger det. Jag är väldigt höjdrädd och bör verkligen inte fira mig ner utmed branta bergväggar.

– Tar du en heldag eller räcker det med förmiddagen? undrar Bronwyn på YHA i Katoomba.

Här har jag i alla fall vett att tacka nej till en heldag. Någon måtta får det ju vara!

På morgonen dagen efter bär det alltså av på äventyr. Trots hundratals fjärilar i magen och skyhög puls går det bra. Man ska utmana sig själv ibland och göra saker som man inte tror att man klarar av.

Jag har satt ihop en film om min "äventyrsdag".

En annan sak som jag inte trodde att jag skulle göra var Canyoning; dvs promenera/hoppa/simma nerför i en iskall bäckravin. Det var nämligen eftermiddagsaktiviteten. Min vädjan om att slippa en heldag har tydligen inte godtagits och iförd våtdräkt får jag efter en kortare lunch veta att jag lever… igen!

Det hela avslutas med en sista abseiling utför ett 30 meter högt vattenfall. Här är jag tydligen törstig, eftersom jag sväljer stora mängder vatten på min väg ner. Det blir gärna så om man måste fira ner sig medelst rep i ett brusande vattenfall.
Det hela blir lite för mycket för mig, så när jag väl når dammen längst ner, är jag så trött att jag får hjälpas in till land.

Frusen och seg funderar jag på om det inte borde finnas rulltrappor upp till bilen, men värmen i kroppen kommer faktiskt tillbaka efter en stunds traskande.

Väl tillbaka på vandrarhemmet så duschar jag varmt en lång stund. På kvällen känns det alldeles OK att bara sitta i en fåtölj framför brasan och läsa.

Jag är väldigt trött, men mycket stolt.

2014-03-25 08:00 Kommentera
Kategori: New South Wales, Äventyrsturism

Fallskärmshopp utanför Cairns

2013-06-20 23:29 1 kommentar
Kategori: Cairns, Queensland, Äventyrsturism

Många svenskar gör saker i Australien, som man aldrig skulle pröva på hemma i Sverige. Jag kommer spontant att tänka på att jag red på häst för första gången i Royal National Park söder om Sydney. Visst hade jag tidigare låtit mig ledas runt på ponny i en hage som liten, men aldrig själv hållit i tömmarna.

För mig är idén att överlämna sig själv till ett stort djurs dagsform/nervositet/välvilja/hispighet på gränsen till galenskap. Kamrattrycket samt att det vankades BBQ och lådvin efteråt gjorde jag trots min tveksamhet ändå hjälptes hoppade upp i sadeln. Det blev en lugn och ganska angenäm ridtur. Det var hästar som var vana vid ovana ryttare och allt gick lugnt och stilla. Först på slutet, när vi närmade oss stallet (och vinet) brakade hästarna iväg i en kort galopp, men inte värre än att jag höll mig kvar i sadeln. Dock testade jag i Cape Tribulation hur det kändes att ramla av en häst i galopp. Jag är fortfarande inte speciellt förtjust i att rida…

I min värld var detta ett stycke äventyrsturism; dvs jag testade gränserna lite. Jag inser ändå att för de flesta är äventyrsturism snarare dykning som jag testade på ett par månader efter min första ridtur. Det var betydligt roligare. Mer om det i en kommande artikel.
Andra eskapader såsom bungy, rafting och fallskärmshopp kvalar också in som äventyrsturism. Gemensamt för dessa är att de kan utföras i närheten av Cairns.

Min syster Sophia bestämde sig för att testa ett fallskärmshopp, när hon och pojkvännen Martin besökte Cairns. Själv får jag fuktiga händer bara av att tänka på fallskärmshopp. Jag får lätt svindel bara av att klättra upp på en stege för att byta en lampa på fasaden här hemma. Jag har faktiskt svårt att tänka mig något värre än just att hoppa fallskärm. Det skulle väl då vara att hoppa fallskärm till häst…

Nåja, Sophia verkar gilla det. Kolla själva!

2013-06-20 23:29 1 kommentar
Kategori: Cairns, Queensland, Äventyrsturism

Johan Drejenstam

Hej, jag heter Johan Drejenstam och kan inte sluta att tänka på Australien. Jag räknar om penningsummor till flygbiljetter som det står Sydney på, jag spelar didgeridoo och drömmer ständigt om nästa resa till Down Under.
Kommentera gärna det jag skriver.
Vill du kontakta mig nås jag på johan.drejenstam(at)australienbloggen.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206