Annons
Annons

Vilka besöksmål i Sverige passar det bra att ta med hunden till? Det delar paret bakom Instagramkontot Hunderbara Sverige med sig av. Foto: Hunderbara Sverige

Restips

7 bästa resmålen i Sverige med hund – experterna tipsar

Var semestrar man bäst med hund? Vi snackade med hundexperterna bakom Instagramkontot Hunderbara Sverige, och tog del av deras favoritplatser från norr till söder.

Text: Karin Wimark • 2024-03-01 Uppdaterad 2024-03-02

1. Höga Kusten

Friluftsmecka för alla

En höjdpunkt i Sverige och en plats vi verkligen rekommenderar. Checka in på Friluftsbyn i Docksta som är ett vattenhål för alla som gillar natur, äventyr, vandringar, upplevelser och skönt häng. Hundar är välkomna på hela området, till och med i restaurangen och i receptionen. Detta är en perfekt utgångspunkt för dig som vill upptäcka Höga Kusten. Missa inte naturområdet Skuleberget vars natur är helt fantastisk liksom klipphällarna Rotsidans naturreservat – en helt magisk plats vid havet. Ett tips är också att spana in de arkitektritade vindskydden som finns utplacerade längs kusten. Projektet går under namnet @arknat_sweden.

Läs också: Bästa nybörjartipsen för dig som vill semestra med hund

Höga Kusten är en favorit med storslagen natur, vackra vandringsleder och bra boende. Foto: Hunderbara Sverige
Utforska de arkitektritade vindskydden som finns utplacerade längs kusten. Foto: Hunderbara Sverige

2. Öland

Mäktig natur

Vi är ofta på norra Öland för att hälsa på vänner och vi fullkomligt älskar naturen och miljön där. Här finns massor med besöksmål för dig med hund. Gör en roadtrip längs Kustvägen och missa inte en solnedgång vid Jordhamn – dit åker vi alltid! Spana på stenpyramiderna som finns längs Lofta Kustväg, Byrums Raukar längre norrut liksom Trollskogen för dig som gillar att vandra. Vi äter dessutom alltid kroppkakor på Ninnis Kroppkaksbod med smör, grädde och lingon. Här slår man sig ner i trädgården eller på altanen och de brukar ofta ha vattenskålar ute för hundar.

Visste du att även Öland har raukar? Foto: Hunderbara Sverige

3. Orust

Favorit om vintern

Eftersom vi bor i Göteborg har vi ju nära till Västkusten vilket är ett perfekt resmål under vinter och vår, eftersom skärgården är vacker oavsett årstid. Vårt favorithotell heter Hotel Strana och ligger i Hälleviksstrand på Orust. Det är mysigt inrett, personalen är supertrevliga och man får ha med sig hund överallt. På hemsidan möts man av ”Önskar ni boka övernattning med er fyrbenta vän kan ni alltid addera “Bring your dog” vid bokning av logi så ställer vi fram en hundskål och en liten present”.

Ett stenkast från hotellet ligger pizzerian Bassotto, som för övrigt betyder tax på italienska. Missa inte att ta en egen polaroidbild till deras hund-hall-of-fame! På Orust finns också Fröken Trulls – en slags kombinerad antikställe, blomsteraffär, kafé och restaurang som älskar hundar. Här går dessutom all inredning att köpa!

4. Österlen

Naturskönt i Skåne

 Är det något ställe vi verkligen vill rekommendera så är det Tryffelsvinet i Kivik – en restaurang som lagar fantastisk mat, med mycket tryffel såklart, och där man älskar hundar. Här finns dessutom en egen hundmeny på menyn med allt från råbiff till glass! Stanna över natten på Cocoon Meetings som är en oväntad pärla och gård, ganska långt ut på landet. Här myser man i spabad, grillar, njuter i det stora glasorangeriet och promenerar på åkrarna och i skogen. När du är på Österlen får du heller inte missa att ta en kvällspromenad vid Ale Stenar då solen är på väg ner – det är ett så coolt ställe man bara läst om i skolan! Koppel på så går det utmärkt att ta med hunden.

Gör en utflykt till Ale Stenar på Österlen, gärna på eftermiddagen och kvällen då solen är påväg ner. Foto: Hunderbara Sverige
Stanna över natten på Cocoon Meetings – en oväntad pärla på Österlen. Foto: Hunderbara Sverige

Bonustips:

Befinner du dig på andra sidan i Skåne kan vi varmt rekommendera en utflykt till ön Ven. Hundar åker gratis på färjan över till ön där man kan hyra cyklar och utforska ön. Supermysigt sommartips!

5. Hjo

Trästaden vid Vättern

Hjo är en liten, pittoresk trästad vid Vättern som för tankarna till Astrid Lindgrens värld. Strosa genom de trånga gränderna, vidare till stadsparken och längs strandpromenaden som har bra badställen för hund. Stadens bästa och populäraste glasskafé Moster Elin glasskafé ligger nere i hamnen och har hundglass på menyn! Middagen äts bäst på ölträdgården Biergarten i stadsparken med en supermysig inglasad veranda som är upplyst med små lampor om kvällarna och tyskinspirerad mat. Här är även hunden välkommen och det finns hundöl – perfekt för din fyrfota vän.

På Moster Elins glasskafé finns det något sött för alla. Foto: Hunderbara Sverige
Visste du att detta hus sägs vara förlagan till Snövits hus? Foto: Hunderbara Sverige

Bonustips:

Stanna till vid Alphems Arboretum om du reser från Västkusten med 450 olika trädsorter och ett litet charmigt hus som sägs vara förlagan till Snövits hus.

6. Stockholm

Hundvänligt i huvudstan

Utforska Stockholm med hund! Chewies Bar är en liten öl- och vinbar på Kungsholmen som drivs av ett superpassionerat par som har stenkoll på viner. Baren är döpt efter ägarnas hund Chewie som går omkring inne i baren. Glid in på en aw och missa inte ”hundkameran”. Ät lunch på restaurang Ulla Winbladh på Djurgården där alla hundar bjuds på köttbullar och strosa sedan vidare till Rosendals Trädgård – perfekt för en mysig hundpromenad.

Chewies Bar är ett givet stopp för en AW – här är nämligen hundar mer än välkomna och stället är döpt efter ägarns hund. Foto: Hunderbara Sverige

Ta SL-färjan tillbaka till stan (hundar åker gratis). Ett annat kul ställe är hundbageriet Dog Bakery Sthlm med goda och roliga bakverk anpassade efter hunden! Givetvis finns också fika för husse och matte. Missa inte heller ett besök på Sandhäxan för Stockholms godaste mackor.

7. Göteborg

Hundbio & restaurangbesök

Göteborg vimlar av hundvänliga ställen. Brewdow Göteborg i Kungshöjd är Inez favoritställe eftersom hon alltid får godis i baren och hos Taverna Averna på Tredje långgatan väntar hundvattenskål och filt så snart man anländer. Tapasstället Spanska Köket är också en restaurangfavorit som välkomnar hundar.

Den som är biosugen måste kolla in Bio Capitol som en gång i månaden kör hundbio! Under dessa föreställningar är ljudvolymen något lägre, platserna färre och stämningen sjukt härlig! Vi vill även slå ett slag för Göteborgs skärgård dit det är enkelt att ta Västtrafiks båtar med hund (hundar åker gratis). På Donsö ligger Isbolaget som är ett väldigt charmigt ställe. Även Franses Skärgårdspub på Hönö välkomnar hundar och har egen hundmeny.

Gå på bio i Göteborg tillsammans med din hund! En gång i månaden öppnar biografen för hundar. Foto: Hunderbara Sverige

3 andra utflyktsmål värda ett besök

1. Astrid Lindgrens värld

Visste du att man får ta med sig hund till Astrid Lindgrens värld? Se till att koppla er hund och upptäck sedan sagovärlden, kika på teaterföreställningar och hälsa på andra hundägare. 

Visste du att hunden är välkommen på Astrid Lindgrens Värld? Foto: Hunderbara Sverige

2. Kretsloppshuset i Mörsil

Otroligt mysigt ställe mellan Åre och Östersund som är ett kafé och restaurang med stort fokus på hållbarhet och för tankarna till ett stort växthus. På Kretsloppshuset odlar man aprikoser, det går omkring fria höns och känslan var lite som att komma utomlands. Givetvis hundvänligt, även i den lilla butiken.

Ett riktigt smultronställe finner du mellan Östersund och Åre – Kretsloppshuset. Foto: Hunderbara Sverige

3. Östra Silvbergs Gruva, Dalarna

Utanför Borlänge ligger en öppen gruva med små sjöar med turkosblått vatten! Under 1400-talet var gruvan en viktig silvergruva. Idag är de djupa hålen fyllda med vatten som för tankarna till Grekland.

Har du hört talas om Östra Silvbergs Gruva? Foto: Hunderbara Sverige

Nyfiken på mer inspiration? Kika in på Marcus och Johans Instagramkonto @hunderbarasverige.

Läs också:

“Lady på luffen” – tågluff i Europa med hund

Så tågluffar du med husdjur i Europa


Text: Karin Wimark • 2024-03-01
RestipsSverigeHundListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top