Världen i en ryggsäck

Historiskt kafé ur filmens värld – Inglorious Basterds

2015-03-23 23:32 Kommentera
Kategori: Bar, Film, Kafé, Schöneberg

Jag är en riktig movie location hunter och det började får ungefär 6 år sedan då jag besökte Hyatt Hotel i Tokyo där en av mina favoritfilmer spelades in – Lost in Translation.

I Berlin finns mycket smått och gott inom filmvärlden, såsom Karl-Marx-Allee, öst-Berlins miljonkåkar och Alexanderplatz i filmer som Good Bye Lenin! eller Bourne Supremacy, Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche i filmen Himmel över Berlin (Der Himmel über Berlin), men min personliga favorit är utan tvekan Café Einstein Stammhaus.

cafe einstein.jpg

Filmen är Inglorious Basterds, regisserad och skriven av Quentin Tarantino, och utspelar sig det i tyskockuperade Frankrike under andra världskriget och skildrar olika människor som försöker att mörda nazister. Förutom en grupp amerikanska soldater kallade "The Basterds", planerar en ung fransk-judisk kvinna, Shosanna, att hämnas sin familj som dödades av nazistgeneralen Landa.

Scenen som utspelar sig i Café Einstein är det mycket nervösa mötet mellan Shosanna och Landa när han bjuder henne på apfelstrudel. Medan hon ser ut att dö inombords smaskar Landa i sig strudeln och bjuder henne på tyska cigaretter. Hela tiden med den där skrämmande blicken, leendet, omedveten (eller medveten?) om Shosannas riktiga identitet.

Det är en scen man ser genom fingrarna medan man gungar fram och tillbaka med en kudde tryckt mot bröstet.

Cafe Einstein 2.jpg

Huset och detta fantastiska Wienerkafé – Café Einstein – ligger i västra Berlin, närmare bestämt Schöneberg. Under 1920-talet köptes huset av den judiska bankiren Georg Blumenfeld och hans fru Lucia Margarete. När nazisterna kom till makten togs det ifrån paret Blumenfeld – som senare begick självmord.
Fram till krigsslutet var det ett nazistiskt högkvarter och det sägs ha inhyst ett illegalt kasino för SS. Mirakulöst nog klarade sig huset genom både första och andra världskriget utan några större skador.

Idag är det här man ska äta apfelstrudel och dricka utsökt kaffe och om vädret tillåter är trädgården en fantastisk liten oas.

Cafe Einstein.jpg
I sann Inglorious Basterds anda skall här spisas apfelstrudel.

Jag råder dock varje besökare att efter strudeln bege sig från kafébordens marmorskivor upp en våning till de stora och bekväma fåtöljerna i Lebensstern – en av Berlins bästa cocktailbarer som skryter med att ha ett utbud av 1800 olika spritsorter totalt (varav 800 olika sorters rom, 200 olika ginsorter).
Jag kan bara säga att de vet vad de gör med utbudet och de gör det fantastiskt bra!

Cafe Einstein 4.jpg

Adress
Kurfürstenstraße 58

Öppettider
Varje dag: 08.00 - midnatt

Tunnelbana
U1, U2, U3 och U4 – Nollendorfplatz

2015-03-23 23:32 Kommentera
Kategori: Bar, Film, Kafé, Schöneberg

kikerpuu

Jag reser alltid med ryggsäck. Det ger utrymme för flexibilitet och snabba ryck. Här skriver jag om backpacking världen över. Om människor jag möter och platser jag besöker.

Blogroll

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206