Annons
Annons
Tågluff

Vi guidar dig rätt på tågluffen genom Schweiz. Foto: Jonas Gratzer

Schweiz

Guide till tågluff i Schweiz – resans bästa tips

På tågluff genom Schweiz med stopp i bland annat Basel, Luzern och Zermatt. Vi guidar dig rätt bland hotell, priser och höjdpunkter du inte får missa!

Text: Per J Andersson • 2023-01-08 Uppdaterad 2023-01-09

Resa dit

Snälltåget kör sommartid och runt lov och storhelger under vinterhalv­ året nattåg från Stockholm till Hamburg via Malmö. Även SJ har nattåg Stockholm–Ham­burg. Från Hamburg till Basel tar du Deutsche Bahns snabba ICE-­tåg. Alternativt tar du dagtåg ner till Hamburg och ÖBB:s nattåg Hamburg–Basel.

Total restid Stockholm–Basel cirka 20 timmar. Pris hela vägen från 900 kr/enkel resa om du bokar tidigt. Billigast blir det om du köper In­terrailkort eller färdbiljetter på respektive sajt. Vill du ha hjälp vänder du dig till exempelvis railtic.com och raileurope.com eller ringer Centralens Resebyrå i Kalmar på 0480­-36 22 10.

Resa runt

Missa inte tillhörande reportage: Tågluffa i Schweiz – en spektakulär resa på höjden

Köper du Interrailkort (interrail.se) ingår såväl resan ner till Schweiz som alla tåg i lan­det, förutom Pilatus Bahn, Gornergrat Bahn, Jungfrau Bahn och andra tåg som går ända upp på alptoppen. Det som tillkommer är platsreservationerna på de svenska och tyska tågen för resan ner och hem.

Du kan också köpa Swiss Travel Pass som kostar från 2 500 kr och uppåt (billigare för barn och ungdomar upp till 24). Då ingår, förutom alla tåg­ och bussresor, även lokaltrafik i samtliga städer, båtförbindelser över sjöarna och entré till hundratals museer. På schweiziska tåg behöver du vanligtvis inte reservera plats, det är bara att kliva på. Ett undantag är Glaciärexpressen.

Tågluffa genom Schweiz. Foto: Jonas Gratzer

Boende i Schweiz

Hotel Krafft, Basel. Charmigt boutiquehotell med historiska anor, beläget på strandpromenaden längs floden. Bra restaurang med uteservering. Från 2 500 kr/dubbelrum inkl frukostbuffé.

Barabas, Luzern. Stadens fängelse fram till 1998. Idag hotell och vandrarhem. Japansk restaurang i bottenvåningen. Döpt efter en av fångarna, en konstnär som satt inne för vapenvägran. Hans verk kan du idag kolla in i uppehållsrummet. En del av hotellet går i estetiskt sparsmakad japansk stil och kallas Nozomi. Dubbelrum från 1 200 kr. Säng i sovsal från 550 kr inkl frukostbuffé.

Radisson Blu Reussen, Andermatt. Nybyggt jättehotell med stark ekologisk profil i den nya anemiska stadsdelen norr om stationen. Dubbelrum inkl frukostbuffé från 2 000 kr.

Gasthaus Tell, Andermatt. Nystartat pensionat i vackert historiskt hus på Gotthardsstrasse mitt i byn. Litet, mysigt och prisvärt. Dubbelrum från 1 600 kr.

Cervo Mountain Resort, Zermatt. Hippie chic­hotell inhyst i flera små hus som klättrar uppför sluttningen intill liftarna till Sunnegga och Rothorn. Retroinredda rum, coolt spa med mongoliska jurtor, ambitiöst hållbarhetstänk med solpaneler, jordvärme, permakultur och egen grönsaksträdgård. Två bra restauranger, en italiensk och en inspirerad av mat längs sidenvägen. Dubbelrum från 2 600 kr inkl lyxig frukostbuffé.

Hotel Bahnhof, Zermatt. Ligger nära järnvägsstationen och erbjuder billigt boende i mer än hundra år gammalt alphus. Gemensamt kök där du kan laga egen mat och därmed spara pengar. Dubbelrum från 1 000 kr, familjerum, sexbäddsrum och sovsal från 400 kr/pers.

Cervo Mountain Lodge i Zermatt har spa med japanska onsenbad och mongoliska jurtor. Foto: Jonas Gratzer

Äta och dricka

Schweizisk matlagningskonst är kanske inte så mycket att yvas över, tänker du. Men jo, det finns en del förutom den 70-­talsikoniska ostfonduen. Inte minst alla lagrade smakrika alpostar och kryddiga salamikorvar och rökta skinkor. Missa heller inte raclette, en lagrad hårdost som steks och äts med syrade grön­ saker och kokt potatis. Andra höjdpunkter är älplermagronen (pasta med ost, äppelmos och rostad lök) och chügelipastete (volau­ venter fyllda med köttbullar eller korv samt vitsås).

Håll dig helst till så lokala viner som möjligt. De är ofta riktigt bra. Vanligaste vita druvan är chasselas som ger ett torrt vin som passar som aperitif och till ostar. Populära röda druvor är pinot noir, gamay och merlot.

Prisläge

Prisläget i Schweiz är högt. Framför allt beror det på att schweizerfrancen värderas så högt (drygt 11 kr idag jämför med knappt 6 kr för 15 år sedan). Ändå behöver en rundresa med tåg inte bli så kostsam. Mat och dryck på restauranger kostar mer än i grannländerna och ungefär som på dyrare svenska krogar. Men om du handlar frukt, ostar, korvar, skinkor och vin i en mataffär är prisläget i ungefärlig nivå med Sverige.

Även logi är relativt dyrt jämfört med resten av Europa, men en bädd på ett av de välskötta vandrarhemmen kostar ofta inte mer än 400–500 kr/natt, ibland inkl frukost­buffé. Även på Airbnb hittar du bra boenden under hotellpriserna. Bor du på hotell eller vandrarhem ingår praktiskt taget överallt ett gästkort som ger dig gratis kollektivtrafik och rabatt på liftar, museer mm.

Schweiz är litet, och ett annat sätt att hitta billigare boende är ju att några kvällar ta tåget till italienska Domodossola, Como eller Tirano eller franska Bellegarde-sur­-Valserine eller Annecy.

Färjetrafiken är tät på Vierwaldstättersjön. Foto: Jonas Gratzer

6 höjdpunkter i Schweiz

1. Kapellbron i Luzern

Träbro över floden Reuss med tak, blomplanteringar och medeltida konstverk som visar stadens historia. Den ursprungliga bron från 1300-­talet brann 1993. Mycket förstördes, men en hel del är återuppbyggt och återskapat i ursprunglig stil. Glöm inte att titta ner i floden: vattnet är glasklart, siktdjupet imponerande. Läs mer på luzern.com.

2. Båt på Vierwaldstättersjön.

Regelbunden trafik mellan byar och städer som kantar den stora sjön mitt i landet. Reguljära turer och kryssningar med både historiska och moderna färjor. Restaurang och kafé ombord. Mer info på lakelucerne.ch.

3. Världens brantaste järnväg.

Ta färjan från Luzern till Alpnachstadt och hoppa på världens brantaste järnväg, Pilatus Bahn, uppför berget med samma namn. På hemvägen tar du liften ner till Fräkigaudi och testar den 1 350 långa rodelbanan. Sedan fortsätter du med gondolen ner till Kriens och tar lokalbussen tillbaka till Luzern.

4. Simma nedströms i Rhen

Folksport. i Basel. Packa ner kläder och handduk i en vattentät säck (schwimmsack/wickelfisch), låna på hotellet eller köp för ca 200 kr, och simma eller flyt nedströms en kilometer eller två. Svalkande bad, motion och meditation, allt i ett.

5. Gatukonst i Basel

Staden har satsat stort på att låta gatukonst­ och graffitikonstnärer dekorera fasaderna. Missa inte energiprofilväggen vid kraftvärmevärket IWB med bilder av Tesla, Einstein, Edison, Curie m fl. Och popmusikerväggen i gränden Gerbergässlin med bland andra Cobain, Bowie, Jagger och Tina Turner. Popstjärnorna sam­ sas med en målning av tanten som inledningsvis klagade på väggmålningen. Boka guidad konstpromenad på artstuebli.ch och basel.com. Guide för egen rundtur på streetartcities.com.

6. Vandra Andermatt–Oberalppass

Drygt fem timmar lång vandring genom högalpin natur med betande kor och visslande murmeldjur. I Oberalppass på 2 048 meters höjd äter du lunch på Piz Calmot och tar sedan bergståget tillbaka till Andermatt (20 minuter, ett tåg i timmen).


Text: Per J Andersson • 2023-01-08
SchweizGuideTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top