Världen i en ryggsäck

Volkspark Friedrichshain – Berlins gröna sköna fristad

2015-05-29 12:37 Kommentera
Kategori: Aktiviteter, Friedrichshain, Historia, Natur

Jag har redan sagt att Berlin är staden av parker, här finns allt. De fina välplanerade och blomsterprydda till de igenvuxna och organiska vildarna. Berlinarna vet hur de ska utnyttja den urbana naturen helt enkelt och det finns en park för alla smaker.

Det här är Volkspark Friedrichshain.

Park fiket-1.jpg
Park damm-1.jpg

Lite intressant gällande den här parken är att den genomgått många historiska förändringar. De äldsta områdena är från 1848. Parken förändrades under tiden lopp, men speciellt under och efter andra världskriget. Nazipartiet byggde flankerade utposter och bunkrar i parken och Märchenbrunnen (Sagofontänen) från 1913 var ett de få delar som överlevde bombningarna. När Berlin delades upp mellan de allierade hamnade Volkspark i den Sovjetiska zonen. Då skapades de två "kullarna" – rester av bråte, rivna bunkrar och sönderbombade stadsdelar. De kallas för Schuttberge och finns överallt i Tyskland. Mellan dessa kullar byggdes en japansk paviljong med FN:s fredsklocka. En symbol för fred och enighet gentemot kärnvapen.

Bundesarchiv_Bild_183-M1203-316,_Berlin,_gesprengter_Bunker_im_Friedrichshain.jpg
Foto från Bundesarchiv: 1949 på bunkrarna i parken.
Park peace bell-1.jpg

Idag är parken fylld med lummiga skogspartier som ringlar sig uppför kullarna där folk tränar, joggar och spelar basket, pingis och vollyboll på de nybyggda planerna. Fåglar simmar i de olika dammarna och flåsande hundar spring över gräsplättarna. På serveringarna serveras mat och dryck och amfiteatern bjuder på olika kulturella tillställningar.

Park fontän 2-1.jpg
Märchenbrunnen.
Park fontän-1.jpg
De 106 skulpturerna föreställer figurer ur olika tyska sagor.
Park jag-1.jpg
Park anka-1.jpg
Liten fågelunge som lämnar boet för en simtur.
Park blomma-1.jpg

2015-05-29 12:37 Kommentera
Kategori: Aktiviteter, Friedrichshain, Historia, Natur

(Rå)skön industrifest och matmarknad

2015-03-29 22:34 Kommentera
Kategori: Aktiviteter, Bar, Friedrichshain, Klubb, Konst, Marknad, Mat, Musik, Tips

RAW – Reichsbahnausbesserungswerk – i Friedrichshain byggdes 1867 och var en gång i tiden ett industriområde för skötsel och reparation av tåg. Idag är det ett sociokulturellt center för kreativitet, sport och nattlig förströelse. Från att ha varit en alternativ högborg för Berlinborna förlorade stället sin charm – kanske under tyngden av turismen, men idag har platsen fått ett uppsving.

Under det obeslöjade dagsljuset ligger RAW:s graffitisprayade fasaderna nakna för blickens granskning. Jag går genom det folktomma industrikomplexet. Inifrån ett lagerhus hörs skateboardshjul snurra och brädor slå i marken. På kaféet ångar det ur kaffekopparna och utanför lunkar klubbägare i färd med att blåsa rökringar och fylla på barens utbud på klubbarna Cassiopeia och Badehaus.
Klätterverket Der Kegel lockar med urbana klätterväggar och klarar man sig till toppen av tornet möts man av en vacker utsikt över RAW och Berlin med TV-tornet i horisonten.

När kvällsridån går upp strömmar nattfolket till. Barerna öppnar och musiken pumpar. Urban Spree har ett varierat utbud av filmvisningar, utställningar och barhäng. På ovanvåningen finns konstgalleriet Urban Spree Galerie.

RAW graffiti 2-1.jpg
Urban konst är det som utmärker RAW.
RAW graffiti-1.jpg
RAW Klättring-1.jpg
RAW skatehall-1.jpg
Tanken är att RAW ska vara ett kreativt centra för både barn och vuxna, dag som natt.
Cassiopeia-1.jpg
Badehaus-1.jpg
(c) Sasha Kharchenko (1).jpg
Foto: Sasha Kharchenko

RAW har under åren inte saknat kreativitet eller klubbar, men det är tack vare Neue Heimat som stället återfått sin forna urbana industriglans och, enligt min åsikt, goda mat och livsgnista.

Varje fredag och lördag dukar Bar and Food Night fram välsmakande mat, gudomliga drinkar och livemusik. Varför så goda drinkar undrar du kanske? Jo, varje gång skakas och silas drinkarna fram av inbjudna bartenders från olika barer runtomkring Berlin. Folkhavet sorlar och musiken svävar, industrikomplexen är upplysta och vibrerar.

Village Market på söndagarna är om något en fantastisk marknadsfusion med gatumat och loppisprylar. Mer gemytlig och avslappnande än de stora megaloppisarna och smaklökarna får aldrig nog.

På fredagarna finns det chans att lyssna på jazz och på söndagarna är det Breakfast & Early Bird Jazz mellan 12-16.

Enkelt! Kul! Fest! Marknad! Mat och RAW är råskönt!

Tips!

2.a april spelar Qeaux Qeaux Joans på Neue Heimat. Coco Joans är en Berlinbaserad musiker vars electropop med klassiska influenser biter sig fast i benmärgen. Se videon nedan och boka biljett på Neue Heimats hemsida om du har chans att gå på spelningen. Kostar 12-15 €.

Öppettider
Fredag 18.00 - 04.00
Lördag 18.00 - 04.00
Söndag 12.00 - 02.00

(c) Katha Mau_001.jpg
Foto: Katha Mau
1 (c) Sasha  Kharchenko.jpg
Foto: Sasha Kharchenko
13 (c) Cornelia Thonhauser.jpg
Foto: Cornelia Thonhauser
10 (c) Cornelia Thonhauser.jpg
Foto: Cornelia Thonhauser
3 (c) Sasha  Kharchenko.jpg
Sommaren är alltid bäst för marknader, men frukta icke... våren är på väg och snart sommaren likaså. Foto: Sasha Kharchenko
(c)_Zoe Noble Photography_2.jpg
Foto: Zoe Noble
(c)_Zoe Noble Photography_1.jpg
Foto: Zoe Noble
(c)_Zoe Noble Photography_4.jpg
Foto: Zoe Noble

2015-03-29 22:34 Kommentera
Kategori: Aktiviteter, Bar, Friedrichshain, Klubb, Konst, Marknad, Mat, Musik, Tips

Golfa i 3D-neon

2015-02-19 10:20 1 kommentar
Kategori: Aktiviteter, Konst, Kreuzberg

Vad har UV-färg, neon, 3D, konst och en källare i Berlin gemensamt?

minigolf mönster-1.jpg

Jo, minigolf.


På Schwarzlich minigolf i Görlitzer Park spelar man sig igenom bland annat ett grönskande Brandenburg, ett rymdlandskap och svirvlande universum.
Konstnärer från projektet Sinneswandeln arbetar med att skapa fluorescerande konstföremål och ljusinstallationer. Vissa bilder har en 3D-effekt eller optiska illusioner, vilket gör upplevelsen av konsten ännu mer imponerande och intensiv.

minigolf flo-1.jpg
minigolf kira och flo-1.jpg
Det är vinna eller försvinna som gäller – trots den coola omgivningen!
minigolf flo 2-1.jpg
minigolf kira 3d-1.jpg
Efter en öl och med 3D-glasögon råkade jag i ren och skär big Lebowski-anda uttrycka det således – wow, this is awesomde dude!
minigolf kira-1.jpg

Beläget under Isa Mitz café i Görlitzer Park. I caféet kan man köpa 3D-glasögon, öl, kaffe och lite snacks. Det här är minigolf på en helt ny nivå, som till och med de mest inbitna minigolfhatarna kommer att älska.

Tips! Bäst att ringa och boka en tid.

Öppettider: lite olika, men fram till klockan 22.00 sön-tors och midnatt fredag och lördag.

http://indoor-minigolf-berlin.de/

PS. Jag vann och fick ta hem vinsten – äran och hedern!

minigolf kira rymd-1.jpg

2015-02-19 10:20 1 kommentar
Kategori: Aktiviteter, Konst, Kreuzberg

Avsluta Berlinresan med ett leende på läpparna

2014-08-19 15:15 1 kommentar
Kategori: Aktiviteter, Bar, Second-hand

Om jag fick en dag på mig att upptäcka Berlin skulle jag först välja en unik plats och aktivitet, sedan bege mig ut på en second-hand runda och till sist ha en sista sittning på en cool bar.

Platsen

Det finns ett ställe i Berlin som kan representera hela stadens särpräglade påhittighet och charm. Det är Tempelhof, en gång en bullrande flygplats och idag en fridfull oas för människor och djur. Medan jag var i Berlin beslutades det i senaten att Tempelhof ska förbli som den är idag och inte bli en plats för nya husbyggen, så på med rollerblades, hoppa upp på en cykel och bege dig runt detta enorma flygfält.

Tempelhof jag-1.jpg
Man kan komma till Tempelhof genom att åka till olika tunnelbanestationer, men jag rekommenderar Boddinstraße. Därifrån kan man besöka en del av fältet som bjuder på en urban trädgård, en vacker utsikt, möjligheten att hyra en flygande drake, en cykel eller promenera till de närliggande grillplatserna.
Tempelhof startbana-1.jpg
tempelhof trädgård-1.jpg
Det gröna Berlin slutar aldrig att glädja och förvåna mig.

Vintage och second-hand

"Colors" på Bermannstraße är den kanske mest kända och största affären. Som en del av kedjan Kleidermarkt.de är affären en av fem stora second-hand affärer i Berlin och Hamburg. Har du redan varit där kan du besöka deras affär "Garage" vid Nollendorfplatz. Trots att priserna är dyrare än på andra second-hand affärer är det på Kleidmarkt.de man ska leta om man vill hitta det galet unika.

garage-1.jpg
På Garage och Colors kan man köpa kläder per kilo. Trots att de kläder man kan köpa på kilo är lite tråkigare än resten av utbudet kan man hitta riktigt bra kläder. Jag köpte två klänningar, en kjol och ett linne för ca 150 kr.

Stiefelkombinat Berlin Schuhwaren på Eberswalder Straße är en second-hand affär där man kan dyka ner i ett hav av skor, solglasögon, hattar och billiga kläder. När jag var där hade affären 50 % på allt och jag har förstått att det är ett återkommande erbjudande.

På andra sidan gatan finns Humana's vintage affär. Här är utbudet fräschare än på Stiefelkombinat, men lite mindre och inte lika spännande.

second hand-1.jpg
50% är en rejäl prissänkning, men visst har de väl trissat upp priserna en aning innan.
second hand skor-1.jpg
humana väska-1.jpg
Humana har ett bra utbud, men det är inte lika galet och unikt som resten av Berlins second-hand och vintage affärer.

Sista sittningen

Sista sittningen är viktig för många har jag märkt. Det är som att hela resan och vistelsen kommer att värderas efter denna sista öl, denna sista bar och denna sista droppe av Berlin.

Vogelchen är baren som jag titulerat "min nya coola och sköna favorit bar". Här växer det gräs på bordet, från taket, på väggarna. Akvariet i den gamla TV.n lyser upp det dunkla rummet och i det lilla rummet med skrivmaskinen kan man påbörja sin roman eller helt enkelt skriva ner sina tankar. Garderoben framför baren är som i Narnia-sagorna, en passage till en annan värld – ner i en festlokal i källaren.

Det finns så mycket med Vogelchen som förnöjer, som ger färg till vardagen och här kan den sista sittningen bara sluta med ett leende på läpparna.

Nyare Marijan och Flo-1.jpg
Marijan försöker desperat komma på hemligheten med trolleritricket som Flo demonstrerade på Vogelchen.
Vogelchen Kira-1.jpg
Vogelchen skrivrum-1.jpg
Marijan skriver, kanske en roman eller början på ett nytt äventyr?

2014-08-19 15:15 1 kommentar
Kategori: Aktiviteter, Bar, Second-hand

Ett toppen äventyr mitt i Berlin

2014-08-14 14:08 1 kommentar
Kategori: Aktiviteter, Porträtt, Tips

Har ni sett Sagan om Ringen trilogin? Har ni sett hur alverna bor i Lothlórien? Högt uppe bland trädkronorna. Spiraltrappor löper utmed stammarna, avsatser vilar tryggt på de kraftiga grenarna och allt är ett med naturen. Det ser fantastiskt ut i filmen och jag har länge önskat att det fanns en sådan plats på riktigt. Jag har kommit närmare den drömmen.

Välkommen till Waldhochseilgarten Jungfernheide. Det här är en höghöjdsbana i Charlottenburg.

Waldhochseilgarten överblick-1.jpg

Det är klättring på flera meters höjd med hinderbanor, linbanor och repstegar som gäller här. Man säkrar sig själv med ett smart system av två olika karbinhakar och allt är supersäkert. Därför vågar man åka mellan träden i linbanor, hänga i rep högt ovanför marken, svinga sig mellan hinderbanor i trädburar och balansera på plankor, linor och krypa genom tunnor. Banorna är olika höga och svåra, men jag kan stolt säga att jag efter mycket svett, skratt och en och annan svordom klarade den svarta banan (näst svåraste).

Waldhochseilgarten the gang-1.jpg
Jag, Kira och Flo. Superdupersäkrade med karbinhakarna i högsta hugg.

Här är det inte åldern som bestämmer vem som får klättra utan längden. Min vän Flo berättade att det yngsta barnet han haft som besökare var 4-5 år. Det är inte svårt att lära sig att säkra selen, det gäller bara att lyssna på instruktören och följa reglerna – "learning by doing" helt enkelt. Därför är detta en perfekt aktivitet för hela familjen.

Waldhochseilgarten familjen-1.jpg
Alea, Sasha, Melanie och Philipp. Alla kan uppskatta höghöjdsbanornas äventyr.

Födelsedagsbarnet Sasha klättrade gratis. Dagen till ära fyllde hon 11 år och firade det tillsammans med Alea, 11 år, Melanie, 13 år, och pappa Philipp, 49 år.
– Den röda banan är roligast. Det är banan som har den långa linbanan i slutet och det är kul, berättar Sasha.
– Ja, den är svår och jobbig på väg upp, men väldigt rolig och mycket lättare ner, förklarar Philipp.
De har varit och klättrat i parken flera gånger tidigare och alla ser ut att ha roligt. En bana till och sen ska de bege sig hemåt.

Waldhochseilgarten nät-1.jpg
Waldhochseilgarten näten-1.jpg
Waldhochseilgarten bro-1.jpg
Waldhochseilgarten klättrare-1.jpg

2014-08-14 14:08 1 kommentar
Kategori: Aktiviteter, Porträtt, Tips

Berlins övergivna nöjespark

2014-07-28 13:14 1 kommentar
Kategori: Aktiviteter, Foto, Historia, Natur, Tips

Platsen är ett öde landskap. Träden, grönmossan, vildrosorna och snåren försöker dölja alla spår av mänskligt liv. Det hörs ett gnissel från ett rostangripet gångjärn, ett jättelikt hjul roterar utan kraft eller mening. Det prasslar plötsligt till i buskarna och jag slänger mig bakom en trädstam för att inte bli upptäckt. Äventyr mitt i storstaden Berlin.

Jag och min vän Kevin smög in på det övergivna gamla nöjesfältet Berliner Spreepark. För en tid sedan stängde parken helt och hållet. Innan dess kunde man gå på guidade turer och en liten del var fortfarande öppen. Efter att parken bytt ägare har stället helt bommats igen. Men "hål i väggen" finns för den som är nyfiken och inte vill missa denna bisarra plats innan det är försent.

Parken 10-1.jpg
Parken 9-1.jpg

Historien om Spree Park, dess ägare och öde är en egendomlig berättelse.

Parken öppnades 1969 och var under många år ett fritidsområde i DDR. Besökarna var många, kring 1.5 miljoner besökte nöjesparken årligen. När Berlinmuren föll tog affärsmannen Norbert Witte över spakarna år 1991, och efter det blev det en skumpig åktur. Investeringarna slog fel och var ofta alltför påkostade. Dödsfall följdes av domstolskallelser, besöksantalen minskade och parken blev konkurshotad. Witte begav sig till Peru. Enligt media flydde han, men andra säger att han tvingandes in i ett hörn, lurades och fick ta på sig skulden för konkursen när han i själva verket varken var ägare eller bar huvudansvaret för parken. När Witte blev arresterad för att ha smugglat 180 kilo kokain från Peru, gömt i "flygande mattan" karusellen, blev han dömd till sju års fängelse. Även här tvistas det om Wittes skuld. De som förr skötte de guidade turerna i parken menar att Witte och hans familj blivit svartmålade av den tyska pressen och företaget som ägde parken.
I glömskans kölvatten stod Spree Park kvar och väntade på bättre dagar som aldrig kom. Ingen tog på sig uppdraget att rusta upp det gamla nöjesfältet. Idag är det fortfarande ändå ett slags nöjesfält – för de som vill och vågar.

Parken 4-1.jpg
Parken 2-18.jpg

Tips!

– Bästa sättet att ta sig in i parken utan att bli upptäckt är att ta sig genom stängslet som ligger närmast floden Spree. Vakterna håller sig mest till huvudentrén där de slussar ut folk som tagit sig in och är på väg ut.

– Ta med dig kameran! Det här övergivna stället är en fotogenisk lekplats. Det är både kusligt och roligt på samma gång och vare sig man är proffs eller amatör finns det mycket att fota.

– Blir du upptäckt av vakterna så spring inte iväg utan gå med på lekens spelregler och slussas ut. Du kan alltid ta dig in igen.

– Det finns vägar som är plöjda, men undvik dem till en början. Jag och Kevin kröp runt i buskarna tills vi upptäckte 10-15 andra personer som också lekte Indiana Jones. Till slut vågade vi ut på de mer öppna vägarna och ängarna.

– Ta med dig vatten och lite snacks. En ficklampa kan vara bra om du inte skulle våga gå genom de mörka tågtunnlarna.

– Klättra inte upp i Pariserhjulet. Jag tror att parken är mer övervakad än vad äventyraren i en vill erkänna, och parken kommer antagligen fortsätta vara mer eller mindre lättillgänglig så länge folk inte utsätter sig för fara.

Parken 6-1.jpg
Parken 5-1.jpg
Parken-13.jpg

2014-07-28 13:14 1 kommentar
Kategori: Aktiviteter, Foto, Historia, Natur, Tips

Promenad, jazz och loppis i Berlin

2014-07-17 14:27 Kommentera
Kategori: Aktiviteter, Kafé, Loppis, Natur, Tips

Såsom många andra stora städer i Europa kan Berlin bli mycket varmt och de oaser som finns är parker och en och annan skogsdunge eller sjö. Tunnelbanan är kokande het så här års och gatorna är belamrade av utomhusserveringar, människor och bilar.

Det var dags att lämna storstadens buller för en promenad, och jag hittade en väldigt bra slinga som jag vill dela med mig av.

Skärmavbild 2014-07-17 kl. 12.23.15.png

Starten

Bästa sättet att börja är att åka till U-bahn Schlesisches Tor. Därifrån går man på Schlesisches straße tills man kommer till kanalen. Sedan svänger man bara in på vänster sida av kanalen – and off you go.

IMG_1582.JPG
Stina och Marijan tog täten.

Första etappen - missa inte de färgglada husvagnarna i skogen

Skärmavbild 2014-07-17 kl. 20.49.00.png

Första biten av kanalen är om något murrig. När man kommer ut på den första raksträckan nedanför Lohmühlenstraße kommer träden börja ge vika och plötsligt kan man få syn på en igenvuxen inhägnad med färgglada husvagnar, konstiga träkåkar och vildvuxna trädgårdar. Detta är Lohmühle Berlin.

Folket som bor här har valt att kalla detta samhälle för "Gesamtkunstwerk" och visst är ett slags allkonstnärligt ekosystem. Här lever ett gäng artister, studenter, hundar och katter och samhället är öppet för allmänheten. På sommaren kan man höra jazztoner flyta utmed kanalens promenadstråk, eller en repig retro skiva spela mellan lövverken. Alla är välkomna att besöka deras scen och köpa något från caféet och ibland kan det hända att promenaden tar slut redan här.

Om ni inte vill missa en dag med musik så kolla in deras kalender.

IMG_1587.JPG

Andra etappen - en loppis eller en kaffe skulle sitta fint här

Skärmavbild 2014-07-17 kl. 21.12.37.png

Vid kanalens korsning kan man välja att besöka den gröna plätten på andra sidan kanalen. Där finns en enorm lekplats, en uteservering och bordtennis (om man råkar ha med sig racket och boll).

Om det dock vore så att du går på Maybachufer en söndag har du kanske turen att springa på en väldigt bra loppmarknad. Nowkoelln Flowmarkt har loppisen igång varannan söndag. Kolla in datumen på deras hemsida.

Om man vid Hobrechtbrücke, bron i mitten på Maybachufer efter 1 km, känner sig hungrig eller kaffesugen finns det en massa mysiga restauranger ner på Friedelstraße och Sanderstraße.

IMG_1607 copy.jpg
20140713_133040 copy.jpg

Tredje etappen - en glass vid Admiralbrücke och Svansjön

Skärmavbild 2014-07-17 kl. 21.03.55.png

Uppe vid Kottbusser Brücke svänger kanalen ner mot målet för promenaden, det vill säga den stora gräsmattan i Böcklerpark. Parken delas i och med kanalen och den sidan jag finner allra bäst är den södra sidan. Här finns en lutande gräsmatta där man kan vila ut efter promenaden och svalka fötterna i kanalen. Svanarna är alltid på plats så om du har några brödrester med dig är det bara till att dela med dig.

Precis innan parken ligger Admiralbrücke. På dagarna sitter många och äter glass på caféerna runt bron. Folk sitter på trottoaren och dricker kaffe eller läser. På kvällarna kommer fler hit för att sitta på bron och dricka en öl, spela gitarr och umgås.

Allt som allt är promenaden ca 4 km utan avstickare inräknat.

IMG_1815.JPG
IMG_1812 copy.jpg
IMG_1847.JPG

2014-07-17 14:27 Kommentera
Kategori: Aktiviteter, Kafé, Loppis, Natur, Tips

kikerpuu

Jag reser alltid med ryggsäck. Det ger utrymme för flexibilitet och snabba ryck. Här skriver jag om backpacking världen över. Om människor jag möter och platser jag besöker.

Blogroll

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206